Vakbonden vallen werkgevers lastig tijdens hun overlevingsstrijd met ‘koffievergoeding’ voor thuiswerkers

Werkgevers proberen tijdens de coronacrisis hun hoofd boven water te houden en te redden wat er te redden valt. Een goed moment, zo vinden de vakbonden, om te gaan zeuren over een thuiswerkvergoeding! Want wie thuiszit, drinkt ook meer van z’n eigen koffie of verbruikt meer energie. En dat moet natuurlijk wel vergoed worden!
Vakbonden zien hun markt, de werknemer op de arbeidsmarkt, imploderen. Meer dan 300.000 banen zijn verdwenen. Bedrijven zijn nog druk aan het uitvinden wat hun nieuwe maximale capaciteit is, maar die is bijna overal sterk verminderd.

Thuiswerken biedt dan in veel gevallen wel enige uitkomst, in ieder geval voor de korte termijn. Maar het is duidelijk dat het vaak de ‘minst slechte’ optie is voor een bedrijf, en voor alle betrokken partijen als een offer voelt.

Het is niet ideaal, het heeft z’n eigen voor- en nadelen en het is nu gedaan uit pure noodzaak. Bedrijven zijn allang blij dat ze weer operationeel zijn, waardoor ze langzamerhand weer meer aandacht kunnen schenken aan een degelijke uitwerking van nieuw beleid.

En dan komen de vakbonden om de hoek kijken. Die hebben druk zitten zoeken naar nieuwe manieren om ook tijdens deze crisis relevant te zijn. Met de eis van een ‘thuiswerkvergoeding’ vertolken de vakbonden de schaduwkant van de typische Nederlander: bang zijn dat je (financieel) tekort komt en/of niet (wederom financieel) wordt gecompenseerd.

En daar gaan ze vrij ver in, best wel beschamend! Werknemers die thuiswerken worden nu niet meer gecompenseerd voor hun reiskosten, want ze reizen niet! Oh, oh, hóé gaan we dát nou oplossen?! En wat nou als je zelf een laptop, bureau of computerscherm moet aanschaffen? Wordt dat dan wel vergoed?

Dit is een beetje het niveau: Normaal drinkt een werknemer gemiddeld 6 kopjes koffie à €0,50 cent op het werk. Nu drinkt hij dit thuis, alleen is dit huismerk en kost omgerekend €0,20 cent per kopje. Als het aan de vakbonden ligt dan krijgt deze werknemer €1,20 per dag direct gecompenseerd, en de overige €1,80 bij het volgende loon opgeteld.

Het is niet eens echt een overdrijving, want ze kijken al naar extra stookkosten en zelfs meer internetverbruik. Mijn god zeg, hoe triest.

Ik snap de gedachtegang wanneer het over laptops, bureaus (ook -stoelen) en beeldschermen gaat. Die moet een werkgever eigenlijk maar zien te regelen, wat mij betreft. Dat is namelijk degene die graag wil dat er vanuit huis gewerkt wordt. Dan zorg ook maar voor een goede inrichting van de thuiswerkplek!

Maar ga niet lopen zeiken over een gemiste vergoeding of een pak koffie dat sneller op is. Want dan gaan werkgevers ook wilde plannen bedenken, zoals het in rekening brengen van rookpauzes bijvoorbeeld.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Blondie

  Stop gewoon met dit gel.l, mijn voorstel aan de werkgevers, haal deze mensen gewoon naar het bedrijf en laat ze gewoon weer hun oude stek innemen.
  Koop een paar dozen goede mondkapjes en klaar is Kees.

  1. Pauline Kummer

   Moeilijk praten met een mondkapje door de telefoon. Enig nadeel van is thuiswerken is het gemis aan kantoor romances, die koffie boeit niet.

 2. sonny

  Thuiswerkers drinken thuis méér en vaker koffie dan op de originele werkplek!

 3. Willem Bever

  Wout bovenstaande gaat wellicht wat ver…..maar nu het volgende

  Werkgever schrapt de reiskosten en kondigt tevens maatregelen aan waardoor het niet mogelijk is om zoals in het oude normaal naar kantoor te komen

  Auto op lpg/diesel voor woon werkverkeer
  De belastingdienst schort niet men toeslag op bij de houderschapsbelasting

  En bv in mijn geval is dat 100 euro p/mnd xtra en het verdwijnen van de reiskosten wat is dat rond de 150…..

  En dan praat j dus niet meer over dubbeltjes

  Wat ik wil zeggen is dat je er wel het gesprek als werkgever over aan moet gaan.

  Want idd all begrip voor de werkgeversituatie maar dat is niet de enigste stakeholder

  Wellicht dat corona door het cbs in het koopkrachtplaatje kan worden meegenomen op de 3de dinsdag in september

 4. LifeBuddy

  Stop gewoon met dit gezeik, mijn voorstel is , bestel gewoon in rusland van die spuiten en ze zijn vrij [ahum, hugoschenko kuchje] van corona en kunnen ze de euro redden. Zo te zien heeft poetin ook een inenting gehad, hij ziet er net zo gezond uit als hugo.

  1. Pauline Kummer

   De jaren gaan tellen bij deze dwerg.

 5. Ad Fundum

  Niet alleen koffie maar ook straks hogere stookkosten voor de eenpersoonshuishoudens.

 6. combat le pelicule

  Terug naar het oude is dé oplossing..

  1. combat le pelicules

   Juist, gezellige mensen stoken kolen.

   1. combat le pelicule

    combat le pelicules is een beetje dom

 7. Bjornernst

  Indien je idd hele pakken kopieer papier er doorheen jaagt voor je werkzaamheden of daadwerkelijk soortgelijke kosten maakt ben ik van mening dat de werkgever dit dient te vergoeden.

  Echter de voorgestelde kosten voor koffie, wc-papier en internet vergoeden zijn te zot voor woorden.
  En wanneer je auto stil staat heb je ook minder afschrijf kosten en slijtage dus hoef je daar ook niet voor gecompenseerd te worden.
  Want daar zijn reiskosten voor bedoeld.

 8. yellow thread street

  Wat een stelletje muggenzifters. Dit gaat werkelijk nergens over.
  Een kopje koffie thuis kost amper 10 Cent.

  En die types die over dit soort onzin beginnen eten zelf in de bedrijfskantine vaak voor een Euro of 5 weg.

  Thuiswerken zal op termijn funest zijn voor de productiviteit, voor de meesten zal de binding met het bedrijf afnemen, ze missen collega’s, gaan zich eenzaam voelen, en uiteindelijk zal het misgaan.

 9. Opa73

  Kennis van mij moet ook thuis werken en heeft zijn lease auto in moeten leveren, krijgt als hij dan een keer na het kantoor moet een onkosten vergoeding voor het openbaar vervoer en heeft hij wat nodig wordt het gebracht dus ipv de Tesla voor de deur staat er nu een second hand wagentje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.