Wetenschappers over Nederlandse corona-aanpak: ‘mensen zijn angstig gemaakt’

De Telegraaf heeft enkele wetenschappers de volgende vraag gesteld: wat vinden zij nu van de Nederlandse aanpak? Veel van deze wetenschappers zijn kritische over de Nederlandse aanpak, en ook over de voortzetting van dit beleid. Er wordt bijvoorbeeld te weinig gekeken naar de psychologische impact aldus Esther van Fenema.


De kritiek over het Nederlands beleid omtrent corona neemt alleen maar toe. Van economische standpunten tot mentale standpunten, steeds meer mensen spreken zich uit over het huidige beleid. Naast de 5G/Antivaxx-lieden – die over van alles en nog wat klagen –  heb je ook een grote groep van experts die zich zorgen maken om bepaalde elementen van het beleid.

Psychiater Esther van Fenema maakt zich vooral zorgen om de mentale gevolgen van de crisis. Iets waar volgens haar te weinig naar wordt gekeken.

„We weten niet goed hoe groot de invloed is van de coronacrisis op het mentale welzijn van Nederlanders”, aldus psychiater Esther van Fenema. „Maar wat ik bij de crisisdienst van de ggz zie, maakt me bezorgd. Veel personen verliezen hun baan of andere bestaanszekerheden. Dat leidt tot ruzies. Het ontregelt levens. Patiënten raken somber, angstig, zelfs suïcidaal of lijden aan een slaapstoornis.”

Econoom Robin Fransman hekelt vooral de kortzichtigheid van de overheid, die gewoon meer ‘rekensommetjes’ had moeten maken.

„Als samenleving maken we voortdurend die afweging: wat kost het en wat levert het ons op? Ik vind dat het kabinet die keuzes, wat betreft het coronavirus, te weinig expliciet maakt. Dat is niet goed voor het vertrouwen. Het gaat niet alleen om geld, ook om vrijheden die zijn aangetast. Mensen zijn angstig geworden of, als je het zo wilt zien, angstig gemaakt. Dat is fnuikend voor de economie.”

Artsen maken zich daarentegen juist weer zorgen over de oversterfte, mensen die door corona angst hadden om naar het ziekenhuis te gaan.

„De discrepantie tussen de aandacht voor corona en de gewone zorg is groot. Lange tijd kwam er bijna niemand meer naar onze polikliniek. Veel mensen waren angstig of dachten ’ik ben even minder belangrijk’ of ’deze pijn op de borst kan wel even wachten’. Het is de vraag hoeveel schade daardoor is veroorzaakt.”

De kritieken rondom het beleid zijn enorm divers, de grote vraag is: wat gaat het kabinet hier allemaal mee doen? Dezelfde koers als voorheen, of toch wat anders?

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. CLoVis

   
  Je word toch ook helemaal gek gemaakt
  met die onbegrijpelijke en dwarrelende regelgeving.

  Ik moest vorige week bloed laten prikken,
  werd gedaan door een vriendelijke dame zónder mondkapje.

 2. carpediem

  tja , mensen die zelfstandig kunnen denken hadden deze gedachte al. De vangsthazen die die blind volgen en graag geloven in de paniekaanvallen van de roverheid zijn wederom gehersenspoeld met onjuiste infornatie.

  Dossiers te over die op deze manier gebracht zijn , energietransitie , stijgende zeespiegel , smeltend ijs , co2 , stikstof enz

  De roverheid is een zeer onbetrouwbare partner

  stem sociaal , stem PVV

 3. Ernest Stern

  “de grote vraag is: wat gaat het kabinet hier allemaal mee doen? Dezelfde koers als voorheen, of toch wat anders?”

  Vragen, vragen.

  1. CLoVis

   Vragen, vragen.

   Inderdaad @lamlul,

   we zijn benieuwd naar jouw antwoorden
   (niet echt óf echt niet natuurlijk).

   1. nexit nu

    antwoorden ? sinds wanneer heeft het adept die ? verdachtmakingen en leugens grossiert hij in

  2. Oepsie

   De vraag is, “hoe bak ik een vet speklapje, met jonge biggetjes interesse?”

 4. RPML

  Er heerst een pandemie in de breinen van de wereldbevolking, de veroorzaker is beeldvorming door de media en het enige vaccin is realiteitszin, en dat laatste is héél schaars geworden.
  Iedereen veegt zijn straatje schoon; politici willen 100% macht en 0% risico lopen, virologen willen 0% risico lopen, en iedereen loopt met oogkleppen op, slechts weinigen overzien het totaal. Iedereen handelt net zo ver totdat het gevolg van zijn/haar beslissingen geen consequenties voor hem/haar heeft. Dat het anderen buiten dat perspectief de afgrond induwt is collateral damage maar is hen hoegenaamd niet te verwijten.

  Je hoeft geen 5G-wappie te zijn, complotdenker of weet ik veel wat; gezond verstand is het enige dat je nodig hebt.

 5. Ernest Stern

  De angst is deels een goede zaak, mensen worden er voorzichtiger van.

  1. CLoVis

   @llamlul

   Natuurlijk,

   daarom hebben ook steeds meer mensen,
   met de jeugd voorop,
   schijt aan de regels.

  2. JochemX

   Spoken op de weg. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

  3. nexit nu

   angst is een slechte raadgever en heeft de volledige wereld economie lam gelegd omdat de angst misbruikt wordt om de dubbele politieke agenda erdoor te rossen

 6. Meriadoc Brandebok

  Dat mensen angstig zijn is niet de consequentie van het coronabeleid, maar van het coronavirus. Een mogelijke overbelasting van de IC’s/zorg brengt nogal wat spanning met zich mee. Zoiets laat niemand onberoerd. Als de psychiater Van Fenema (die we laatst bij het notoire complotforum Weltschmerz zagen zitten) en een econoom dacht ongeschonden en relaxt door de crisis heen te glijden, dan heeft men het mis. Loop eens mee in de zorg, zou ik zeggen.

  1. CLoVis

   @klipget

   Niet zo dom zwetsen;
   de IC’s zijn nog nooit zo leeg geweest als nu.

   En ja, ik kan het weten;
   hoofd ICT van een regionale zorginstelling.

   1. Meriadoc Brandebok

    Dat is juist, maar daarom willen we juist voorkomen dat ze weer vollopen en het land weer op slot moet. 🤷‍♂️

    1. RPML

     Waarom verplaats je de verantwoordelijkheid en de consequenties voor het wel of niet functioneren van jouw beroepsgroep naar de totale bevolking? Als de distributie-afdeling van de IKEA het niet meer aankan, ‘moet’ het land dan ook in lockdown? Leg de verantwoordelijkheid bij diegenen die verantwoordelijk zijn: de politiek die keuzes heeft gemaakt die geënt waren op kostenoptimalisatie in plaats van welzijn. In Duitsland zijn er 6x zoveel IC’s per 100k inwoners

     1. Blitzkrieg

      RPML : Corona is een leugen, laat je niet verleiden tot zinloze discussie.

      Corona is een politiek virus. De maatregelen zijn het doel en de virus het middel.

      Hoe lang wilde je in gesprek blijven over nummertjes, net zolang totdat je geen grondrechten meer hebt! Stoppen met die onzin discussies!

      Heb je de wereldwijde protesten gezien? Het zou me zomaar niks verbazen als er binnenkort hele regeringen worden afgezet, kijk… dat zijn het soort discussies die we moeten voeren!

     2. Meriadoc Brandebok

      @RP

      Dat laatste klopt, maar Duitsland staat in de opperste top qua IC-bedden. België en Nederland, het VK, Spanje, Frankrijk en Italië ontkwamen ook niet aan een afsluiting. En dat terwijl al 10% van het Nederlandse BBP wordt besteedt aan de zorg.

      In het geval van de zorg, zorgt overbelasting ervoor dat “normale” patiënten er uiteindelijk ook onder gaan lijden. De situatie had ook impact op de burger.

     3. RPML

      Sterker nog, er zijn meer (indirecte) slachtoffers gevallen als gevolg van de lockdown als dat er Corona-doden zijn!

      De gezondheidszorg zou vele malen efficiënter zijn en met minder geld uit kunnen als er wat gedaan werd aan de maatschappen, de administratieve druk/rompslomp, de lagen met managers en de invloed van de verzekeraars.
      Gezondheidszorg is een primaire levensbehoefte die nooit in handen had mogen komen van commerciële instellingen zoals zorgverzekeraars. Enige ‘positieve’ is de grote kostendaling van medicijnen geweest, een apotheker is alleen nog een dozenschuiver geworden waar geen droog brood aan te verdienen valt terwijl ze in het verleden meer verdienden dan chirurgen.
      Daarnaast zou het koste wat het kost rekken van levens onder de loupe genomen moeten worden; dat is een ethisch vraagstuk waar nog niemand zich aan durft te branden, maar iedereen die iemand heeft gehad in de laatste fase van zijn/haar leven in een ziekenhuis kan dat beamen.

     4. Factor

      “De maatregelen zijn het doel en de virus het middel.”

      Juist!

      Gates zegt het zo: “But for the world at large, normalcy only returns when we’ve largely vaccinated the entire global population.”

     5. Meriadoc Brandebok

      Ja, dat de zorg veel beter kan opereren, dat ben ik volledig met je eens. Een salarisverhoging uitdelen is niet de oplossing. Er moeten een aantal zaken fundamenteel gaan veranderen. En sommige zaken hadden niet moeten veranderen.

     6. Blitzkrieg

      Factor :
      Quote : “Gates zegt het zo: “But for the world at large, normalcy only returns when we’ve largely vaccinated the entire global population.””

      Bill Gates kan zeggen wat hij wil maar als het aan Tedros ligt worden de maatregelen NOOIT meer opgeheven ook niet met vaccin (genocide spuit).
      h**ps://twitter.com/Poempieloempie/status/1300009995254276096?s=20

  2. RPML

   Waar was al die spanning in de samenleving 3 jaar geleden toen het griepvirus de IC’s bijna deed overstromen?

   1. Meriadoc Brandebok

    De situatie van nu is aanzienlijk ermstiger dan toen, qua IC-opnames en reguliere opnames.

    1. RPML

     Je kletst onzin, ook toen stonden de IC’s op ploffen

     h++ps://www.ggdkennemerland.nl/ghor/ghor-kennemerland-in-beeld/oktober-2019/onderzoek-naar-zorgcontinuiteit-tijdens-de-laatste-grote-griepepidemie

     1. Meriadoc Brandebok

      Nee, het is geen onzin. De situatie tijdens de coronacrisis was aanzienlijk ernstiger dan tijdens de griepepidemie. Er lagen meer mensen op het IC dan (op het hoogtepunt) in 2018.

      Je artikel onderbouwt je punt overigens niet – of je moet een citaat geven.

     2. RPML

      Hier een ander stuk met dezelfde strekking:

      h++ps://www.parool.nl/nieuws/hoogleraar-griepgolf-2018-had-waarschuwing-moeten-zijn-voor-tekort-ic-bedden~b0099840/

     3. RPML

      Citaten:

      ‘De lange en hevige griepepidemie leidde overal in Nederland tot zorgcontinuïteitsproblemen.’

      Regelmatig leidde het gebrek aan ziekenhuisbedden tot opnamestops bij de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH).

      “Een analyse van zorgcontinuïteitsproblemen binnen de geneeskundige keten tijdens de griepepidemie van 2017-2018 in Nederland”;

     4. Meriadoc Brandebok

      In dat Parool-artikel wordt dus duidelijk dat de corona-crisis aanzienlijk ernstiger was dan de griepepidemie. In het geval van de coronacrisis kon de zorg het immers net aan en in deze situatie was een afsluiting nodig om de overtreffende trap op het aantal beschikbare bedden te voorkomen. Tel daarbij even op dat de griepepidemie op het hoogtepunt meer dan 300 IC-patiënten bracht en vergelijk dat met de meer dan 800 IC-patiënten van nu.

      Deze overbezetting was de eerste factor: toen gingen de dominosteentjes om. De onvermijdelijke afsluiting die erop volgde, het tijdelijk gebrek aan sociale contacten, de economische crisis, een paniekerige media, etc.

     5. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok : Gelul, gelul en nog eens gelul van een overheidstr0l. Ga bij de NPO werken, word je vast rijkelijk betaald.

     6. Blitzkrieg

      Wat ik niet begrijp is waarom er hier nog over nummertjes, cijfertjes, ventileren en aerosolen gepraat?! De hele corona leugen is nu al een hele lange tijd exposed…

      Corona gaat over het inperken van vrijheden en grondrechten en heeft niks te maken met een virus…

      Succes met jullie discussie over de cijfertjes en de nummertjes… Als ik jullie was zou ik me concentreren op vrijheid en grondrechten.

      IC bedden… ha ha ha!

     7. RPML

      Eerst nog de corona-wet er doorheen jassen, er liggen tenslotte nog 31 patiënten op de IC’s… als die wet erdoor komt krijg je van mij gelijk, helaas is het dan wel te laat…

     8. Meriadoc Brandebok

      @Blitzkrieg

      Vertel me nou eens wat de overheid daar voor een belang bij heeft?

     9. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok : Dit zit er achter de hele corona, klimaat en stikstof leugen…

      Agenda 21; de opmars naar een nieuwe wereldorde.
      h**ps://youtu.be/GHEbNLvQ_MY

     10. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok : Sommige mensen denken dat Rutte slecht beleid heeft gevoerd, dat heeft hij niet. Rutte voert slechts een opdracht uit, en dat is Nederland in sneltreinvaart naar de tering helpen zodat het daarna gemakkelijk kan worden overgenomen. Dit zie je op dit moment overal ter wereld, overal moeten de naties kapot gemaakt worden. Massa-immigratie, identiteitspolitiek, economische crisis, angst, corona, mensen uit elkaar drijven, maskers, paniek… het hoort allemaal bij het spel. De naties moeten op alle mogelijke manieren verzwakt en kapot (ook de ziel van de mens) en dan… overname en totale contr0le. Met totale contr0le bedoel ik een globale contr0le die vele malen erger zal zijn dan wat je nu in China ziet.

      Politici zijn er ook gewoon open over, luister je even mee naar merkel…
      h**ps://twitter.com/wimpoo_kriebel/status/1280227405605584896?s=20

      Voor mensen die denken dat ze de maatregelen ooit willen opheffen, bespaar je de illusie.
      h**ps://twitter.com/Poempieloempie/status/1300009995254276096?s=20

    2. nexit nu

     BULL SHIT weer brandende bok

     1. Meriadoc Brandebok

      Ach, daar hebben we nexit weer.

      Hoe voelde het om je gezicht in de toiletpot te duwen en door te trekken?

     2. nexit nu

      weet niet , welke mongool doet dat ?
      waar heb je die onzin vandaan brandende bok ? je geitenmoeder ?

     3. Meriadoc Brandebok

      Welke mongool doet dat? Jij beloofde me toch dat je het zou doen?

     4. nexit nu

      kennelijk heb je echt een geheugen probleem , ik ? die een brandende bok wat beloofd ? 😂🤣😂🤣😂🤣

      Het bewijs dat je volledig ontspoort bent en volledig ontoerekeningsvatbaar.

     5. Meriadoc Brandebok

      Ja, je hebt een geheugenprobleem, nexit, want anders had je je gezicht wel onder water gezet.

  3. Pescador

   6200 doden dat is bijna 3000 minder als bij de normale griep, bijna alle doden hadden 1 of twee ernstige bij ziektes, deze mensen waren met de gewone griep ook overleden . . covid-19 is gewoon een onderdeel van de gewone griep de griep bevat al jaren onder anderen covid dat 19 slaat gewoon op het jaar 2019, verder niks vreemds aan. in Madrid zouden de mensen op de gang liggen waar een rode streep getrokken was omdat het ziekenhuis vol zou zijn, larriekoek dat was een grote leugen. 60 km zuidelijker was een groot nieuw ziekenhuis ook helemaal leeg, als het ziekenhuis in Madrid zo vol was geweest hadden ze de mensen daar wel heen gebracht. in duitsland werden alle corona patienten naar een ziekenhuis in berlijn gebracht die ook bomvol zou zijn met corona patienten, nou jammer dan maar er was er niet een. in spanje Valencia, Alicante, Elche, torrevieja, Orihuela, Murcia. nagenoeg niks aan de hand maar een paar gevallen en ook vooral allemaal ouderen. dan hebben we de ouderen gehad en plotseling gaat de jeugd zogenaamd ook al dood aan dit milde griepje, nu hebben die overlaten zelfs al lopen beweren dat baby´s het ook al krijgen . het is niet anders als angst zaaien in spanje worden de gemeentehuizen regelmatig door maanmannetjes ontsmet , de kinderspeelplaatsen zijn afgesloten en worden ook regelmatig ontsmet ( terwijl er niemand komt de scholen zijn al maanden dicht, de ambtenaren hebben maanden niet gewerkt en nog maar mondjesmaat. als je in nederland een instantie belt krijg je meteen te horen dat ze zich aan de coronaregels houden en dat de wachttijd daarom kan oplopen alsof corona ook al door de telefoon naar je toekomt. ohja en van die 6200 corona doden in nederland zijn vee mensen die nooit geen corona hebben gehad maar gestorven zijn aan iets anders maar de artsen werden en worden nog gedwongen om de overleden persoon als corona dode te noteren, want hoe meer doden hoe banger het volk, ik heb die brieven zelf gezien, er is een reuma/malaria middel wat helpt bij veel mensen die corona hebben veel hebben een longprobleem en daar helpt middel uitstekend tegen maar dat mag niet gebruikt worden, in spanje moest het zelfs verplicht in november 2019 uit de schapen gehaald worden, toen was er nog geen corona . als je goed zoekt op internet dan vind je zoveel tegen bewijs dat het haast ongelovelijk is dat ze maar door blijven gaan , een rechter in nederland heeft ook al uitspraak gedaan dat corona gewoon een milde griep is . maar rutte blijft doorgaan met zijn leugen. we worden belazerd door rutte en zijn clubje.

   1. Blondie

    Inderdaad Pescador.

    Het Ahoy was voor deze Corona leugen, geheel geschikt gemaakt voor opvang van honderden Corona patiënten.

    Het heeft tonnen gekost en na 6 weken is het weer opgedoekt, zonder dat er één patiënt is geweest.

    Leugens en bedrog spelen mee met Rutte 3.

   2. Blitzkrieg

    Pescador : Ook aan jou, je laat je afleiden. De corona hoax is exposed op alle manieren waarop het exposed kan zijn…

    Corona is een politiek virus. De maatregelen zijn het doel en het virus is het excuus.

    Hoe lang laat jij je nog afleiden? Lang genoeg om elk grondrecht dat je nu nog hebt te laten afnemen! Kom op, het word tijd dat deze discussie over een heel andere boeg gegooid gaat worden.

   3. Gebande3

    Vanuit de zwaar getroffen regio Barcelona weet het vissertje te melden dat je in Nederland belazerd wordt.

   4. Blitzkrieg

    Gebande3 : Als @Pescador geeft hij geen antwoord op je getr0l.

    Corona is een politiek virus. De maatregelen zijn het doel en het virus het excuus.

    Politieke virussen hebben een politieke oplossing, moet me sterk vergissen… deze onzin zal snel tot het verleden behoren ook al zal de elite/corruptie zich verzetten.

    De geest is uit de fles en hij gaat er ook niet meer in… Corona is al overwonnen, mensen moeten zich dat alleen nog gaan realiseren..

    Mazzel tr0l.

  4. ervi

   “Loop eens mee in de zorg”. Ik vraag me af wat iemand, die niets van klinische zorg weet, daarmee bedoelt.

 7. Pescador

  rutte weet best wel wat het psychologische effect is van waar ze mee bezig zijn, deachst wordt heel bewust gecreëerd dit om macht te houden en nog meer macht te krijgen, rutte is ook lid van de Bilderdijk groep en van Soros en bill gates zijn groepje, hij doet dit heel bewust hij staat voor de camara te liegen dat het gedrukt staat hij geeft geld (€ 350.000.000 )aan bill gates zijn groepje die vaccins maakt voorkinderen , terwijl er duizenden kinderen door verlamt raken en gesteriliseerd en overlijden, rutte betaald dat met ons geld zonder te vragen of wij dat wel goed vinden, net zoals hij ons geld aan de EU schenkt voor landen waar de mensen het beter hebben als in nederland. ik ben van mening dat rutte omdat hij geld schenkt aan het clubje van bill gates , rutte mede schuldig is aan de dood, verlamming en ongewilde sterilisatie van kinderen dus hij is mede moordenaar. en hij is een grootte leugenaar en een landverrader . dus die moeten we gauw lozen want zo loopt het verkeerd af in nederland.

 8. Blondie

  We worden gewoon door dit Rutte Kartel belazert er zijn meer mensen ziek van Rutte dan van Corona.

  Wees eens eerlijk tegen je zelfs Linkse kiezers, hoeveel Familie leden en of vrienden van U, zijn overleden aan Corona zonder onderliggende ziektes.

  Van leugens krijg je een lange neus en een kaal hoofd, kijk maar naar de leden van Rutte 3

 9. rexm

  De burger elke dag bang maken met allerlei flauwe kul, er gaat geen dag voorbij of een of andere ziekte vliegt over het scherm. Of komen weer van die zielige bedel filmpjes over Afrika. Of de boeren zijn weer bezig, de stikstof vliegt de pan uit, de co is te hoog, en als de cijfers niet kloppen is het altijd iemand anders de schuld en komen ze weg met een ,sorry.
  Het hele probleem ligt bij de regering, ze doen wat ze willen, vragen niets aan de bevolking en als de bevolking het niet goed vind , zijn ze niet democratisch, ze zijn dan een nazi of racist.
  Terwijl ze zelf niet democratisch zijn in hun keuze.
  Stem PVV en Nexit.

 10. Blitzkrieg

  Er is geen corona crisis, alleen politieke dictatuur!

  A MUST HEAR Speech by David Icke, London Unite For Freedom Rally, Aug 29, 20
  h**ps://www.youtube.com/watch?v=JDJ4jZtXcYw

  Wie het nu nog niet ziet heeft een dreun voor z’n kanis nodig!

 11. gargamel

  We zijn niet langer een democratie maar een verraderlijke dictatuur, wat dit botweg laat zien, vooral in de gezondheidssector: idioten bepalen wat een pandemie is en honderden hooggeplaatste wetenschappers die wereldwijd worden erkend, worden in diskrediet gebracht. Als dat geen dictatuur in zijn puurste vorm is, wat dan? En dan verwonderen bepaalde wezens en hun blinde volgers zich over de reacties van mensen met nog gezond verstand over de reacties! 

  1. Blitzkrieg

   gargamel : Waarom mensen zich nog laten verleiden door nummertjes en ander soort waanzin is mij een compleet raadsel.

 12. ervi

  Waar ik met name kotsberoerd van wordt is die kutmededeling :”Corona is nog niet klaar met ons”. Tig keer per dag op radio en t.v.. Om de angst er in te houden voor een leugen.

 13. Factor

  Angst, dat is de handel en dat is het product! Zo kun je de bevolking losweken voor het wereldwijde vaccin. En waarmee eigenlijk?

  O ja, dat is staatsgeheim.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.