Amnesty International: ‘Nederlands bedrijf levert surveillancetechnologie aan China’

Volgens Amnesty International zijn er zeker drie Europese bedrijven, waarvan een Nederlands bedrijf, die geavanceerde surveillancetechnologie leveren aan de veiligheidsdiensten in China. Het zou zo maar kunnen dat deze technologie wordt gebruikt voor mensonterende praktijken waar de Chinezen bekend om staan. Amnesty vreest dat deze technologie bijdraagt aan de mensenrechtenschending in China. Amnesty is bang dat deze bedrijven indirect het systeem ondersteunen wat ervoor zorgt dat de Chinese overheid haar barbaarse praktijken in stand kan houden. Wat de Europese bedrijven doen is overigens volkomen legaal, dit soort technologie mag gewoon volgens de regelgeving worden geleverd.

Het Wageningse bedrijf Noldus Information Technology verkocht emotieherkenningssystemen aan bedrijven die gelieerd zijn aan de Chinese overheid. De soms dystopische beelden van China’s sociale controle systeem komen dus wellicht uit Wageningen.

Amnesty roept de EU op voor betere regulering, zij willen dat de exportregelgeving op de schop gaat zodat dit soort leveringen niet meer kunnen plaatsvinden.

Het bedrijf Noldus zegt overigens niks verkeerd te hebben gedaan, zij maken namelijk alleen producten die geen risico vormen voor de mensenrechten en voldoen aan de ethische normen.

Noldus ontkent dat het zou gaan om surveillancetechnologie, maar dat hun emotieherkenningssystemen alleen bedoeld zijn voor gedragsonderzoek.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. M.Dikker

  Het zou fijn zijn als Amnesty zich eens ging bemoeien met de slavernij in het Midden-Oosten. Of de vrouwenschendingen in Afghanistan en Afrika. Maar dat durven ze niet. Ik ben het cherry picking van Amnesty meer dan zat.

  1. Loelap

   In Saudie Arabië worden er in Djeddah elke week openbare executies uitgevoerd,
   mensen worden gekruisigd e.d. Net zoals bij ons in de Middeleeuwen.
   Heb Amnesty daar nooit over gehoord. Zijn inderdaad helaas selectief.

 2. Yoyo

  Amnesty is tegenwoordig een enge club geworden.
  Met inderdaad een zeer selectieve agenda.

 3. Factor

  Past precies in The Great Reset.

 4. Bjornernst

  Met een houten balk kan je iets moois bouwen, maar je kunt er ook iemand mee slaan. Moeten we daarom de productie van houten balken maar verbieden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.