Betrapt! VVD’er Halbe Zijlstra LOOG over rol bij het goedkeuren van granietstort

Halbe Zijlstra is al een tijdje geen minister meer. Tegenwoordig is hij een hoge pief in de bouwsector. Om precies te zijn is hij topman bij bouwbedrijf VolkerWessels. 

Hartstikke leuk voor hem natuurlijk. Hij zal daar heel goed verdienen. Alleen heeft minister Van Nieuwenhuizen wel een probleem. Volgens Zembla én een hoogleraar heeft Zijlstra namelijk gelogen over zijn rol bij het goedkeuren van granulietstort.

Het Algemeen Dagblad legt uit:

In de gemeente West Maas en Waal is grote onrust ontstaan over de stort van granuliet in de zandwinplassen van Over de Maas. Begin dit jaar toonde Zembla in een uitzending dat er binnen Rijkswaterstaat grote discussie bleek te zijn over het feit of granuliet gevaarlijk is en of het wel zomaar gestort kan worden. De top van Rijkswaterstaat hakte uiteindelijk de knoop door dat granuliet gezien kan worden als grond en niet als een bouwstof. In dat laatste geval mag het niet zomaar worden toegepast in plassen.

Maar nu komt het, die beslissing is volgens hoogleraar integriteit Rob van Eijbergen van de Vrije Universiteit van Amsterdam én het tv-programma Zembla beïnvloed door Zijlstra. En dat is niet alles. Nee, wat dit hele verhaal nog erger maakt is dat hij hierover gelogen heeft.

“In dit dossier wordt op alle niveaus niet de waarheid gesproken,” aldus Van Eijbergen. “Dat vind ik schokkend. Dit schendt alle integriteitsregels die je kunt bedenken. Dat zou in Wit-Rusland kunnen gebeuren, maar dit verwacht je niet in Nederland.”

Wat Zijlstra persoonlijk betreft, die “gaat de integriteitsgrens over door op grond van zijn oude contacten als bewindspersoon mensen heel erg onder druk te zetten en daar vervolgens niet de waarheid over te spreken.

Oeps.

Van Eijbergen concludeert uiteindelijk dat de huidige minister Cora van Nieuwenhuizen gelogen heeft toen ze beweerde dat “de belangen van de asfaltindustrie géén rol speelde bij het besluit om granuliet te zien als grond.”

Die belangen speelden wél een rol, en iedereen was zich daarvan bewust. Aldus Zembla én de hoogleraar.

Mooi. Wanneer gaan er spreekwoordelijke koppen rollen?

Volg mij op Twitter en op Parler.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. RPML

  We hebben in Nederland een Bouwstoffenbesluit (BSB). Dit BSB is tot stand gekomen door op enkele plekken in Nederland grondmonsters te nemen, vast te stellen welke (chemische) elementen daar in zitten, om vervolgens deze waarden tot norm/wet te verheffen. Die waarden mogen niet overschreden worden bij toepassing als bouwstof. Dientengevolge loop je het ‘risico’ dat bouwstoffen die in het buitenland gedolven worden overschrijdingen hebben op bepaalde (chemische) elementen, simpelweg omdat de samenstelling anders kan zijn, en dan met name op de kleinere elementen. Dat zijn geen toxische stoffen, maar simpelweg een overschrijding van datgene wat in Nederland als ‘grond’ is gekenmerkt.
  Puur ambtelijk heb je dan gelijk, het is een overschrijding en mag niet toegepast worden, maar praktisch of milieutechnisch is er helemaal niets aan de hand. Ook in dit geval, het betreft een reststof die ontstaat bij het breken van Schots en Noors graniet, een veel toegepast materiaal in de beton- en asfaltindustrie in Nederland.

  1. hans-e-pans

   Een verandering van de omschrijving van materieel maakt een wereld van verschil.

   Waar blijven nu de milieufederaties en aanverwante organisaties, of de club(s) die over de kwaliteit van het grondwater gaan/waakt?

   Valt dit nu onder het hoofdstuk corruptie of interpretatie?

   1. RPML

    In mijn optiek het interpreteren van de wetgeving in plaats van strikt op de letter uitvoeren. Het Rijk heeft dat nu ook gedaan omdat na onafhankelijk onderzoek aantoonbaar is dat het geen milieuschade oplevert. Alleen als je de wetgeving op de letter leest, is het een milieudelict aangezien grenswaarden worden overschreden. Het is eerder een reden om het BSB nog eens tegen het licht te houden dan (in dit geval) de overtreder proberen aan te pakken. Vaak is het geldingsdrang van verschillende ambtelijke organisaties die dit soort conflicten veroorzaken.

 2. Bunky01

  Wederom 2 leden van het “good old boys network” in de fout. Een leugen meer of minder of het verbuigen van de waarheid komt er toch niet meer op aan. Dit land is toch al naar de knoppen mede door dit soort strapatsen. Je belt of appt met je oude kennis en het wordt geregeld. Zo gaat dat al jaren lang.

 3. Blondie

  Wilders noemde Nederland corrupt, wat heeft die Wilders een goede kijk op dit corrupte Linkse Rutte Kartel.

  Alle ballen op Baudet lijkt de oplossing voor dit corrupte Linkse Rutte Kartel.

  Rutte rot op knul.

 4. rexm

  De gehele wereld is corrupt, behalve Nederland, men zou het haast gaan geloven.
  In Nederland spreekt men van bedekt corrupt.

 5. CLoVis

   
  Ach, voor een (ex-)VVD’er is liegen al lang geen gewoonte meer
  maar een manier van leven.

  Halve Zoolstra gaat nu vast en zeker beweren
  dat ‘hij er NIET bij was’.

  1. Freba

   Volgens Bram Bakker “bn-er-zielenknijper, zijn er in de politiek enige witte poeder gebruikers. Zou mij niets verbazen met Halbe. Mannetjes die druk zijn en te krappe maatpakken gaan dragen, moet je altijd in de gaten houden. Hoe zat het ook alweer met het gesprek dat hij met Poetin had? Leugenachtige carrieremannetjes. Bij een “particulaire” baas, had je de zak gekregen. En na een half jaar in de bijstand. Het mannetje weet inmiddels (te) veel; dus laat men hem zitten op de allerbeste manier.

 6. P. Puk

  Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel.

  1. Freba

   Keep on dreaming in de the 21th century

   1. Freba

    minus “de”

 7. HD

  Halbe? Dat is toch die chronisch liegende vrind van Putin.
  Eens een leugenaar altijd een leugenaar, maar met een leermeester als Rutte is dat te verklaren.
  Maar toch vinden Nederlander dit geweldig, zolang er voetbal is en bier.
  Geef het volk brood en spelen.

 8. Aborifa

  Gekunsteld zaakje. VVD-bashing aan de vooravond van de verkiezingen.

  1. Fascal

   Er kunnen niet genoeg VVD-schandalen openbaar komen.

  2. RPML

   Halbe had niet moeten liegen. Hij zit niet op die plek omdat hij zo’n goede aannemer is, maar omdat hij over de kortste lijntjes beschikt. Iedere burger kan met een overheidsdienst contact opnemen en vragen stellen of iets proberen te regelen binnen de regels van de wetgeving. Halbe heeft waarschijnlijk enkele vijanden in het verleden gemaakt, en die lappen hem nu pootje. Als hij niet gelogen had, had hij geen probleem gehad.

 9. Filthje

  Dit is toch geen nieuws want volgens mij bestaan er geen VVD’ers die niet liegen dus

 10. macsjang

  VVD=synoniem voor liegen bij voorbaat. Niks nieuws dus. Hou het vast tot 17 maart 2021.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.