Column Jan Roos: Trump wint met historische zege straks groots van verwarde bejaarde Biden

Het wordt in november een eitje voor de zittende Amerikaanse president Donald Trump om zijn uitdager Joe Biden te verslaan, meent Jan Roos. De media verspreiden “ziekelijke fake news” om dat niet uit te laten komen, maar het zal niet baten, verwacht de columnist. Trumps zege over twee maanden wordt “groots.”

L’histoire se répète, een bekend Frans gezegde dat gebruikt wordt als iets uit het verleden zich weer voordoet. Letterlijk: de geschiedenis herhaalt zich. In Nederland hebben we ook een mooie: een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Allebei die spreekwoorden zijn van toepassing op de huidige tijd en specifiek op de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De vorige keer zou Hillary Clinton met twee vingers in haar neus van de rare onbehouwen boer Donald Trump winnen. Kansloos dat een man met zulk raar haar ook maar in de buurt zou komen van een overwinning, kon je overal lezen. Een “landslide” zege zou het worden van de vrouw van de vorige president, kon je overal horen. Dat vonden ze niet alleen in de Amerikaanse mainstream media, maar vooral ook in Nederland werd de Republikein kansloos geacht. Lacherig werd er gedaan over peilingen waarin te zien was dat Clinton met 97% zekerheid van hem zou winnen. Een koekie, zoals dat in voetbaltermen heet.

Sinds Barack Obama als de nieuwe Jezus Christus door de vaderlandse media werd geprezen en ook nog die verkiezingen won, hebben onze jongens en meisjes van de pers het idee dat ze daadwerkelijk invloed hebben op de uitslag in de States. De grap is natuurlijk dat ze in de VS over het algemeen het bestaan van ons hele land niet kennen, laat staan van een of andere typegeit van de Volkskrant of de activistische verslaggever van RTL Nieuws. Ze blaten wat, hopende dat de uiteindelijke uitslag gelijk loopt aan hun wensen en achteraf behangen ze zichzelf dan met de zie-je-wel-medaille.

Tot de uitverkiezing van Trump. Toen zag je alle zogenaamde Amerika-deskundigen als een konijn in de koplampen kijken hoe het nou kon dat hun droomkandidaat, want Democraat en vooral vrouw, het kansloos verloor. Maandenlang waren ze niet van de buis te slaan met hun cynisme over Trump, de ongelijke strijd en dat er toch maar mooi iemand van het vrouwelijke geslacht straks de baas van het Vrije Westen was.

En toen ging het niet zoals ze hoopten. Als kleine kinderen die erachter kwamen dat Sinterklaas niet bestaat, als iemand die verwacht de hoofdprijs te winnen in de Staatsloterij en niet verder komt dan de helft van het aankoopbedrag of als een hondenvrouwtje die haar labrador heeft laten inslapen, onthutst en zwaar teleurgesteld in het leven waren ze.

Dat gaat ook nu weer gebeuren. Donald Trump wint van Biden alsof de laatste niet meer is dan een verwarde bejaarde, die geen volledige zinnen meer kan uitspreken. Wat natuurlijk ook zo is. Ik gok dat het een historisch grote zege gaat worden. En dat de talkshows in ons landje – die hem allemaal haatten, die dag in dag uit vertelden, onder aanvoering van de schoonzoon van Pelosi, wat een ongelofelijke slechte man het is en dat-ie kansloos ten onder zou gaan – weer op de arrogante vingertjes worden getikt. Het doet mij altijd denken aan de Volkskrant die twee dagen voor het Oekraïnereferendum op de voorpagina schreef dat het Ja-kamp glansrijk zou gaan winnen. Het is allemaal links wensdenken, maar de realiteit is stelselmatig 180 graden andersom.

Nu weer wordt er in de media een stuk opgeboerd dat Trump gevallen soldaten losers zou vinden: “Volgens bronnen van The Atlantic wilde hij niet gaan omdat het regende en daardoor zijn kapsel uit model zou raken en omdat hij niet begreep waarom de gevallenen geëerd zouden moeten worden. “Waarom moet ik naar die begraafplaats”, zou hij hebben gezegd. “Hij ligt vol met losers”. Ook zou hij de 1800 gesneuvelde militairen “sukkels” hebben genoemd.”

Dit is ziekelijk fake news, natuurlijk. Uit de duim gezogen smaad en laster. En dat geeft precies aan hoe het er werkelijk voorstaat. Want als de media dit soort beschuldigingen moeten verzinnen weten ze dondersgoed dat het een gelopen race is. Als je Trump niet kan aanvallen op zijn beleid, maar moet komen met dit soort ordinair geroddel, dan geeft dat te kennen dat ze alles proberen om hun hoop op een Democraat uit te laten komen. En dat gaat weer niet gebeuren.

Gelukkig.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. Ernest Stern

  Jan is een beetje onvoorzichtig. De kans dat hij dit parmantige verhaal overeind kan houden na 3 november is beduidend kleiner dan dat hij dan voor gek staat.

  Als hij de moeite zou nemen om even goed naar de peilingen te kijken zou hij kunnen weten dat Trump er ronduit beroerd voor staat, zowel nationaal als in de cruciale ‘Swing states’.

  1. JochemX

   Beste Stern, ik heb de vorige peilingen van de kandidatuur van Hillary goed bestudeerd. Je redeneert als een vlieg die door het glas naar buiten wil.

   1. Ernest Stern

    De peilingen van Hillary klopten wel, ze kreeg ook 3 miljoen meer stemmen dat Trump. Het verschil met de huidige situatie is dat Biden landelijk een veel grotere voorsprong heeft in de peilingen maar ook in de meeste Swing states.

    1. JochemX

     Als Biden wint is dat een ramp voor de hele wereld.

    2. Oepsie

     Ach ja, speklapjes hebben ook een mening. Jammer, dat het altijd een belachelijke is.

    3. M. Brandenburg

     Nee ze kreeg niet meer dan 3 miljoen meer stemmen, na alle correcties was het iets meer dan een miljoen, wat niet zo gek is aangezien ze in New York en California won. En exact om di reden hebben die verschrikkelijk intelligentie voorvaderen dit huidige systeem ingevoerd, om te voorkomen dat de twee dichtsbevolkte gebieden alles voor het hele land gaan bepalen, daarom moet je counties winnen, en van de 3141 counties won Trump er maar liefst 2626, terwijl Hillary niet verder kwam dan 487 counties, en dus overduidelijk door het overgrote DEEL VAN HET LAND werd uitgekosts. Zelfs op CNN voelen ze nu de bui hangen, want de rellen, plunderingen, moorden en geweldplegingen die plaatsvinden in de Democratische heilstaten op dit moment, volledig mogelijk gemaakt door de Democraten heeft zich volledig tegen de linkse rakkers gekeerd. Niet alleen zal dit als gevolg hebben dat velen die ooit vanuit indoctrinatie Democraten zijn gaan stemmen, nu willen stemmen voor de man die dit linkse samenleving ontwrichtende gedrag de kop wil indrukken, op CNN halen ze dit dan ook als reden om met dit walgelijke linkse gedrag dat zich over eens in de zoveel tijd de kop opsteekt te staken.

     Kijk naar de gehouden events kijk hoe het volk uit alle lagen van de bevolking toestroomt om Trump te zien spreken en hun steun te laten zien en vergelijk dit met de zielige evenementen van de democraten waar geen hond gezien wil worden, het is nog erger dan toen Hillary in de race was en er maar een paar honderd man kwamen, en zelfs die met bussen van universiteiten moesten worden aangereden in ruil voor extra punten in hun studie, hoe misselijk kan je het maken. Nee we gaan een verschuiving zien die zijn weerga niet kent, niet alleen zullen de Republieken bij de midterms beide huizen volledig in hun macht krijgen, dat zullen ze ook bij de volgdende midterms zijn, nee de ergste klap komt voor de Democraten in de steden en staten die zij altijd ferm onder de duim hadden, daar zullen de inwoners spontaan anders gaan kiezen om onder het destructieve juk van de democraten uit te komen. De democraten in New York janken omdat de productieven niet alles de stad maar ook de staat verlaten en zijn niets met deze linkse waanzin te doen willen hebben, wat achterblijft is dat wat de ellende creeert, enkel te stoppen, door de bewoners die niet kunnen vluchten en enkel door geen democraten te stemmen.

     1. Nanko

      “zelfs die met bussen van universiteiten moesten worden aangereden in ruil voor extra punten in hun studie, hoe misselijk kan je het maken. ”

      Misselijkmakend is het ook wanneer je in staat bent om ‘objectieve feiten’ te verzinnen.

     2. Nanko

      .

  2. Tom Bombadil

   Polls zeggen niks, een groot deel van de trump stemmers durven er niet openlijk voor uit te komen dat ze trump gaan stemmen. Kijk voor de grap ook maar eens wat amerikaanse politieke youtubers. In de afgelopen maanden heb ik vele van hun van de democraten naar de republikeinen zien gaan. Niet niet perse omdat ze trump beter vinden maar omdat ze het framen en de leugens van de main stream media zat zijn. Ook helpt het niet dat er talloze filmpjes zijn van hooggeplaatste democraten die de rellen openlijk ondersteunen, ze hebben de afgelopen maanden een voorproefje gehad van wat er kan gebeuren als links aan de macht komt. En laten we eerlijk zijn. Dat zag er niet goed uit. De haat in de ogen van sommige mensen bij de protesten was gewoon eng. Ik denk dat trump gaat winnen en hoop dat amerika over 4 jaar eens een echt goede president gaat kiezen.
   Laat ik duidelijk zijn Trump is geen goede president maar ik denk dat Biden een nog slechtere president zou zijn.

  3. Ernest Stern

   Dit was een maand geleden een voorspellende bijdrage.

   Jan zal zich inmiddels ook wel achter de oren krabben.

 2. maraton

  Geen (links)geroddel Jan en dat weet jij donders goed!
  Er zijn beelden dat hij een invalie oorlogsveteraan in een volle zaal belachlijk maakt door met spastische bewegingen naar hem te wijzen.
  Uiteraard fake nieuws,toch?
  Het schofterige van Trump is dat hij zelf door een handigheidje (zak geld uiteraard)
  zijn laffe snor gedrukt heeft en zo niet in dienst hoefde.
  Of Biden een goede president zal zijn weet ik niet.
  Maar een man die zijn vrouw en dochtertje verloor en onlangs nog zijn zoon,
  heeft in ieder geval een sterker karakter dan de narcistische verwende puber die Trump nog steeds is.

  1. henk43

   @Maraton Helemaal met u eens.Alles en iedereen beter dan Donald(The liar tweets tonight)

   1. Forlan

    Grappig, dat is bij mij precies andersom. Biden met zijn marxistische, radicale poppenspelers op de achtergrond. Ze zullen hem buigen als een rietje, van het land een communistische heilstaat proberen te maken en vrijheid van meningsuiting vanaf het begin proberen volledig uit te bannen. Door de digitalisering is dit al lang geen ver van ons bed show meer. Wat daar gaat gebeuren zal directe invloed hebben op ons en op de invloed van BLM, ER, Antifa en alle andere woke koekwausen.

    Voor mezelf zou ik het zien als stemmen op de PVV(wat ik hier nog nooit gedaan heb) of een D66/GroenLinks combinatie. En dat zijn dan je enige opties. Dan weet ik het wel

   2. Logica

    Henk, een stem op de democraten is een stem op de multinationals, op Antifa enveen garantie voor meer verloedering. Dan is Trump, slechts formeel een republikein, altijd beter of, zoals je wilt, minder slecht.

   1. Forlan

    Bedankt, super interessant!

 3. plakband

  Hoe te winnen bij de volgende verkiezingen.
  Dat is het vraagstuk waar de Democraten zich vier jaar druk over hebben gemaakt.
  Terwijl Trump het land weer een beetje ruggegraat gaf.
  Bezonnen de Democraten zich op wraak.
  Pure negatief gerichte energie van de democratische partij.
  Zelfs in die sfeer heeft Trump nog verbeteringen bereikt.
  Trump, zegt wat hij doet en doet wat hij zegt.
  Trump, een geweldige president.

  1. Buiswater

   Hij zegt wat hij denkt en doet wat hij zegt.

 4. Vrijedenkert

  Biden is stokoud en verward, zeg maar zorgwekkende monumentale status en sterk in verval maar Trump is zelf ook behoorlijk op leeftijd en bejaard…

  1. Piet51

   @Vrijedenkert
   Je kunt van Biden zeggen wat je wilt, maar elke vergelijking tussen uitspraken van Trump en van Biden valt uit in het voordeel van de laatste. Elke bewering van Trump moet op waarheid gecheckt worden en blijkt dan vaak niet helemaal of helemaal niet te kloppen. Natuurlijk is Biden niet dement, iedereen weet dat, zelfs zijn felste tegenstanders. Maar als ik soms Trump hoor praten, qua inhoud en toon, komt die gedachte aan een beginnende dementie bij Trump wel eens bij me op. Natuurlijk weet ik, dat Trump waarschijnlijk gezond is, maar toch …

 5. henk43

  Jan schrijft over het Oekraine referendum.Lees ik nu net dat het gebeurd is met inmenging van Rusland. Van zulke vrienden moet je het maar hebben.

 6. Rene van der Grijp

  “Dit is ziekelijk fake news, natuurlijk. Uit de duim gezogen smaad en laster.”

  Net als je denkt dat links niet meer dieper kan zinken blijkt het toch nog schofteriger te kunnen.

  1. henk43

   Fake news? Een inlichtingencommissie van de Amerikaanse senaat o.l.v.van de Rubliekijnen is tot de slotsom gekomen dat beinvloeding van Rusland op de verkiezing van Trump in 2016 nog veel erger geweest is dan uit het rapport van Mueller blijkt. Er was rechtstreeks contact tussen de Trump campagne en de Russische inlichtingendienst en niet te vergeten het rapport dat door Johnson en companen pas na de verkiezingen bekend is gemaakt over de beinvloeding van het Brexit referendum.
   OGEN DICHT EN SNAVELS TOE .Had Poetin het niet over nuttige idioten?

   1. Rene van der Grijp

    “Een inlichtingencommissie van de Amerikaanse senaat o.l.v.van de Rubliekijnen is tot de slotsom gekomen dat beinvloeding van Rusland op de verkiezing van Trump in 2016 nog veel erger geweest is dan uit het rapport van Mueller blijkt.”

    Als je dit soort beweringen doet kan je er beter een link naar geven want anders blijft het maar een slag in de lucht.

    Overigens is dit off-topic.

    1. henk43

     Lees het rapport. Doe enige moeite

     1. Rene van der Grijp

      De bewijslast ligt bij degene die poneert. Ik ga jouw werk niet doen.

     2. henk43

      Ik schreef al Ogen dicht en snavels toe

 7. Beukman

  Voor het gemak laat Jan Roos onbesproken dat Trump er weinig van bakt: hij liegt dat het gedrukt staat, komt zijn verkiezingsbeloften niet na, weigert zijn belastinggevens te openbaren, ontslaat iedereen die hem durft tegen te spreken, heeft van de regering een familiebedrijf gemaakt, en splijt de Americaanse bevolking in tweeën.

  Daar komt nu ook het afzeggen bij van een bezoek aan een kerkhof vol met gesneuvelde Americaanse helden.
  Reden: Donald vreesde dat zijn haar door elkaar zou gaan in het onstuimige weer. De gesneuvelde helden noemde hij suckers en losers. Zelfs Jan Roos is nimmer zo ver gegaan.

  theatlantic.com/politics/archive/2020/09/trump-americans-who-died-at-war-are-losers-and-suckers/615997/

  1. Rene van der Grijp

   “Daar komt nu ook het afzeggen bij van een bezoek aan een kerkhof vol met gesneuvelde Americaanse helden.
   Reden: Donald vreesde dat zijn haar door elkaar zou gaan in het onstuimige weer. De gesneuvelde helden noemde hij suckers en losers.”

   Beukman gelooft die smerige laster onvoorwaardelijk. Triest.

   1. Beukman

    Daar hebben we onze Donald-apologeet weer.

    Dit verhaal is geheel in lijn met eerdere uitspraken en gebeurtenissen: Trump ontdook als jongeman militaire dienst op een buitengewoon oneervolle manier, en hij sprak bijzonder denigerend over McCain, de oorlogsheld die door de Vietnamezen was gevangen, gemarteld, en zeer lang opgesloten.

    Toen McCain twee jaar terug overleed, sprak Donald: “We’re not going to support that loser’s funeral.”Toen hij zag dat overal de vlaggen halfstok hingen brieste hij: “What the fuck are we doing that for? Guy was a fucking loser.”

    Ook Bush senior werd door Trump een “loser” genoemd, omdat hij tijdens WOII was neergeschoten door de Japanners.

    Verder past het allemaal precies in het plaatje dat zijn nicht Mary Trump, zelf psychiater, van hem heeft geschetst in haar recente boek. Donald is een volbloed narcist. Alle in DSM-5 genoemde karakteristieken zijn op hem van toepassing. De sleutel om deze voorvallen te kunnen begrijpen is dat Donald zich niet kan voorstellen dat iemand geheel onbaatzichtig iets voor een ander doet; het zit eenvoudig niet in zijn systeem.

    1. Rene van der Grijp

     “Daar hebben we onze Donald-apologeet weer.”

     Daarvoor moet je bij Ritter zijn.

     Verder laat ik het hierbij. Dit kan hij nooit gezegd hebben want hij is een patriot. Als jij in deze kwaadaardige shit tuint ben je verder van het padje af dan ik voor mogelijk had gehouden.

     1. Beukman

      Dit kan hij nooit gezegd hebben want hij is een patriot.

      Hoe naief kan je zijn?
      Waarom denk je dat Trump zijn halve familie een hoge baan in de regering heeft gegeven?

  2. .nexit2021

   niemand heeft interesse in het gif uit jouw links vergiftigde brein verneukmamnnetje.

   Je aperte onzin en leugens zijn te doorzichtig blaaskaak

   1. Meriadoc Brandebok

    Duw je kop in de pleepot, Nexit, en dan hard doorspoelen. Domme sukkel.

    Flapdrol.

    1. henk43

     @MB Laten wij tonen nog enig fatsoen in onze donder te hebben en ons niet mee laten slepen in de vocabulaire van Nexit.

     1. .nexit2021

      laat je maar gaan hoor henkie , linkse tr0llen kunnen mij niet beldigen omdat ik geen aanstoot neem aan die verbale diarree. Dus leef je uit nu je weet dat je niemand beschadigt farizeeër

     2. Meriadoc Brandebok

      Je hebt gelijk, Henk, ik liet me even meeslepen door enkele comments van Nexit elders.

     3. .nexit2021

      je bedoelt ik liet me ware vervelende linkse rotsmoel even zien

    2. .nexit2021

     dank je voor de complimenten links adept, uit jouw scheve linkse bek het mooiste wat een mens kan gebeuren 😜

   2. henk43

    Ja Nexit de waarheid is hard. Doe de oogjes maar dicht en droom maar dat het niet waar mag zijn.

   3. Beukman

    Vertel me maar eens dan wat er niet klopt aan mijn verhaal, t@rrel.

    1. .nexit2021

     😂🤣😂🤣

  3. halo1

   Niet eens met u: Trumps verdienste is dat hij illegale immigratie, China!s wangedrag en Duitsland aanpakt en Israel steunt: voorwaar: 4 historisch unieke prestaties…

   1. Ernest Stern

    Op geen van de genoemde terreinen boekte Trump enig resultaat.

    Dwaze praat dus.

    1. .nexit2021

     hahaha , het ontkennen is inderdaad dwaze praat , linkse populistische retoriek tegen beter weten in. Trump begint geen oorlog zoals Obama , levert geen duizenden lijken in een oorlog in de vreemde , Trump haalt zijn troepen terug

     Wat een president , een president voor de Amerikanen die dat ook breed waarderen. De linkse clubjes hebben geen enkele mogelijkheid zijn tweede termijn te voorkomen

     Je blijft lachen om die opportunistische linkse kliek met hun populistische retoriek

     1. Nanko

      Weer teveel lachgas gesnoven, of lijkt dat maar zo?

 8. joost2

  Moet je even “een hart onder de riem steken”Jan. Gelukkig zijn er nog journalisten zoals jij , die niet als “dooie vissen zich door een linkse stroom laten meevoeren”, maar er juist tegenin zwemmen.
  Want jouw waarschuwing is terecht, dat we met de komende verkiezingen in maart 2021 in zicht, waarschijnlijk dag in dag uit en op TV, avond na avond ,bij de NPO zullen worden gehersenspoeld. Wij vooral op de links elitaire kliek moeten stemmen en alles wat anders denkende politici zoals o.a. Wilders en Baudet in Nederland ,die ons land willen veranderen in: Nederland nu even eerst.
  Maar die zullen worden gedemoniseerd, uitgescholden en belachelijk gemaakt.
  Erg jammer dat Rutte de VVD idealen van rechts-liberaal heeft verkwanseld om maar vooral op het pluche te blijven zitten en strooplikker werd van elitair links.
  In Nederland lopen ook een paar van die “talkshow” profiterende linkse geld opstrijkers rond. Michiel Vos met zijn schoonmoeder Pelosi van de democraten in de USA, is natuurlijk nooit onafhankelijk. Zijn mening is nul,nul, zo ook die van de partijdige journalisten Mouthaan en Arjen van der Horst. Kampioen leugenaars zijn het !
  De heren Twan Huys en Charles Groenhuyzen hebben avonden lang bij Jinek t.o. de kijkers zitten liegen o.a. over de zgn. Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Bewezen is dat dit leugens waren. Groenhuyzen heeft ook weer een boekje over Amerika geschreven, waarin hij aangeeft dat na Trump Amerika in een zwarte bevolking zou opgaan en er een marxistische staat zal komen.
  Wat een verblinde linkse man is dit. Hij zal wel bij Jinek gepromoot worden deze ondeskundige jokkebrok.
  Mijn zoon heeft hoofdzakelijk zwarte mensen als vrienden, maar het zijn echte Amerikanen met ook maar één paspoort, die voor hun land ook willen sterven.
  Groenhuyzen die al heel lang weg uit Amerika is trouwens, vergeet dat de Amerikanen in principe een hekel hebben aan socialisten/communisten : zoals Groenhuyzen.

  Ik was een half jaar geleden een aantal maanden in Amerika. Mijn zoon woont en werkt daar. Natuurlijk heb je daar ook linkse TV zenders die niets anders doen dan Trump bashen. Maar feiten waren en zijn :
  Dat Trump zorgde na de praatjesmaker Obama ( inmiddels multimiljonair met zijn echtgenote vanwege lezingen en boekjes en linten doorknippen) dat er werkelijk miljoenen Amerikanen weer een baan kregen, dus brood op de plank, de economy groeide als nooit tevoren en de door Obama verwaarloosde infrastructuur werd aangepakt.
  Natuurlijk is Trump geen diplomaat, maar een eigenwijze keiharde zakenman, waaraan de elite kliek in Washington maar niet kunnen wennen. Natuurlijk wint hij ,ondanks zijn grote pech van het ontstaan van een corona pandemie, de verkiezingen. Hij zorgt ervoor – in tegenstelling tot de socialist Biden – dat Amerika er weer bovenop komt.
  Dus Jan: hou vooral die linkse kartelkliek in Nederland, met hun anti-Nederland politiek,in de gaten en laten we niet een provincie van Europa worden. We zijn nu al de pinautomaat van Brussel!

  1. Ernest Stern

   Als je krasse voorspellingen wilt doen over de verkiezingen in de V.S. zou ik eerst even de feiten bekijken.

   ht*ps://www.bbc.com/news/election-us-2020-53657174

  2. Beukman

   De heren Twan Huys en Charles Groenhuyzen hebben avonden lang bij Jinek t.o. de kijkers zitten liegen o.a. over de zgn. Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Bewezen is dat dit leugens waren.

   Hoe kom je daar nou bij?
   Heb je het rapport van Mueller wel gelezen – althans het door Barr niet-gecensureerde deel?

  3. Yoyo

   Joost2++++++++++

   1. Factor

    TRUMP2020 inderdaad!

 9. George Knight

  Jan Roos is een clown. Hij noemt nieuws nepnieuws en noemt nepnieuws nieuws. Jan Roos keert het om. Jan Roos veegt feiten van tafel en boetseert met de overleven kruimels zijn fantasieverhaal. Jan Roos is het gezicht van 2020. Dat is het gezicht van iemand die aandacht wil en zijn meningen verkoopt zonder dat hij zelf gelooft wat hij zegt.

  Het is te veel eer om Roos’ meningen te weerleggen omdat ze zulke aantoonbare onzin bevatten. Want het gaat hem duidelijk niet om het weergeven van de waarheid, maar om het vertroebelen ervan. Maar goed, ook Jennifer Griffin van Fox News heeft het bericht van Jeffrey Goldberg van The Atlantic over Trumps uitspraken dat gesneuvelde militairen ‘losers’ en ‘suckers’ zijn bevestigd. Vele critici en mensen die Trump al lang kennen hebben bevestigd dat dit past in het patroon van Trumps denken.

  In zijn nieuwe boek ‘Rage’ tekent Bob Woodward op dat president Trump op 7 februari 2020 tegen hem in een (getaped) gesprek zei dat COVID-19 vijfmaal dodelijker is dan een gewone griep. Waar laat dat complotdenkers als Willem Engel of andere voormannen van deze tegenbeweging die op sociale media carrière maken door onwaarheden over COVID-19 te verkondigen? Onder meer met de claim dat een gewone griep dodelijker is dan COVID-19. Als Trump meent dat COVID-19 vijfmaal dodelijker is dan de griep, hoe brengen deze complotdenkers dan hun mening over Trump en COVID-19 in harmonie?

  Sinds eind januari 2020 wordt Trumps beleid inzake de bestrijding van COVID-19 dagelijks aangevallen. Door onder meer Democraten, ex-Republikeinen en medische experts in zijn regering die door Trump op een zijspoor zijn gezet omdat ze de waarheid vertellen die Trump alleen tegen Bob Woodward bevestigt maar publiekelijk ontkent. Ofwel, Trump spreekt zichzelf tegen. Het is onzin van Roos dat Trump niet kan worden aangevallen op zijn beleid. Trump wordt continu aangevallen op zijn beleid. Roos heeft zitten slapen, begrijpt niets van de Amerikaanse politiek of liegt bewust.

  Het is niet ondenkbaar dat Trump de verkiezingen van 3 november wint. Maar het wordt onwaarschijnlijk geacht dat hij de meeste stemmen krijgt. Ook in 2016 kreeg Hillary Clinton ongeveer 2,1% of 2,9 miljoen stemmen meer dan Trump. Roos’ bewering dat in 2016 uit de peilingen zou blijken dat Clinton met 97% zekerheid zou winnen is onjuist. Het is onduidelijk op welke data hij zich baseert. De meest gezaghebbende verkiezingstatisticus van de VS Nate Silver voorspelde op 8 november 2016 dat Clinton 71,4% en Trump 28,6% kans had om te winnen. Nu is die inschatting ongeveer hetzelfde, hoewel Trump het iets slechter doet met 25% tegen 75% kans voor Biden om te winnen.

  Het probleem met het Amerikaanse electorale systeem waarbij niet de meeste stemmen gelden, maar via een getrapt systeem per staat kiesmannen worden gekozen, is dat het een vertekening van 3% in het voordeel van de Republikeinen heeft. Dat komt onder meer door de bovengemiddelde weging van het platteland waar overwegend Republikeinen wonen. Daarbij komt nog het actieve programma van kiezersonderdrukking en -ontmoediging van de Republikeinen, de desinformatiecampagne van de Russen op sociale media en specifiek voor 2020 het bewust afbreken door de regering-Trump van de Posterijen die het stemmen per post moeten faciliteren.

  De inschatting is dat Joe Biden om gelijk te eindigen met Trump om deze redenen een vertekening van flink meer dan 3% moet wegwerken. Dat tekent gelijk het probleem van de opiniepeilers om deze aspecten in hun modellen te vangen. In 2016 was er nog de complicatie van de ‘derde’ kandidaten Jill Stein (Greens) en Gary Johnson (Libertarians) die voornamelijk stemmen bij de Democraten weghaalden. Zo haalde Stein in een staat als Michigan meer stemmen dan het verschil tussen de winnende Trump en Clinton was. Zonder Steins deelname had Clinton zeer waarschijnlijk deze staat en nog twee andere swing states gewonnen waar in totaal het verschil in stemmen ongeveer 70.000 was.

  Het is begrijpelijk dat Jan Roos in de aandacht wil staan. Hij heeft nog wat goed te maken. Zijn eigen politieke carrière werd een grote mislukking. Het is echter niet te verwachten dat lezers zijn mening als een serieuze analyse beschouwen en anders lezen dan amusement. Roos is een symbool van zijn tijd. Hij kletst uit zijn nek en probeert zijn gebrek aan kennis over en inzicht in de Amerikaanse politiek om te keren door zichzelf te overschreeuwen. Jan Roos is het gezicht van 2020. Van de lachende clown die van binnen huilt.

 10. Lucky Luke

  Wie is er verward, Jan Roos?

 11. maraton

  Een hufter die 210000 overledenen en hun nabestaanden een trap nageeft door keihard te leuteren dat het C virus geen moer voorstelt, moet hier ongenadig voor afgestraft worden.
  Trump verliest door het C virus en niet door Biden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.