Column Ozair Hamid: Het idee dat zwarte mensen worden benadeeld door de politie is achterhaald en gevaarlijk

Wekelijks worden we eraan herinnerd; zwarte mensen in de Verenigde Staten krijgen te maken met excessief politiegeweld, omdat zij een zwarte huidskleur hebben. Niet alleen is deze claim feitelijk incorrect op zichzelf, ook voedt het raciale spanningen en stimuleert het groepsdenken.

Erik Mouthaan, RTL-Nieuws journalist in de VS, stelt in een nieuwsbericht van RTL:  “Zwarte Amerikanen hebben een meer dan twee keer zo grote kans kans (sic) om door de politie te worden gedood dan witte Amerikanen.” Hij suggereert met deze contextloze uitspraak dat de Amerikaanse politie sneller geneigd is om zwarte mensen te doden omdat zij eenvoudigweg zwart zijn, wat overduidelijk zou wijzen op systematische raciale discriminatie jegens zwarte Amerikanen. Hoe eenvoudig en rationeel de uitleg van Mouthaan klinkt, deze is niet correct. In media, met uitzonderingen nagelaten, worden doodgeschoten zwarte Amerikanen afgezet tegen het aantal zwarte Amerikanen. Als dit wordt gedaan, komt men inderdaad tot een schokkende conclusie: 23,5% van de mensen die doodgeschoten zijn door de Amerikaanse politie waren zwart, terwijl zij slechts 12% van de populatie uitmaken.

Bewijst dat per se systematisch racisme? Nee, omdat zwarte doden moeten worden afgezet tegen de rol van zwarte Amerikanen in de criminaliteit. Dan komt men tot de conclusie dat zwarte Amerikanen juist minder vaak worden doodgeschoten. Immers, zij zijn in 23,5% van de gevallen het slachtoffer van een kogel die is afgeschoten door de politie, terwijl zwarte Amerikanen meer dan 50% van de moorden plegen. Gesteld kan worden is dat een angst voor de politie volstrekt irrationeel is – deze is niet gebaseerd op empirische gegevens.

De daaropvolgende vraag is waarom zwarte Amerikanen vaker de criminaliteit ingaan. Vele factoren spelen een rol in de vraag: van het vaderloos opgroeien tot het leven is armoede. Wanneer de ouders geen significant vermogen hebben kunnen opbouwen, zal dit zich vertalen in een slechtere leeromgeving, het wonen is achterstandswijken en het moeten betreden van het criminele circuit om financieel rond te kunnen komen. Hier is een rol weggelegd voor de Amerikaanse politiek om zo die scheve meritocratie recht te trekken, door bijvoorbeeld scholen met federale gelden te financieren.

Tot die tijd is begrip en geduld nodig, wat iets anders is dan tolerantie, omdat er sprake is van misleiding. Want door jonge zwarte Amerikanen collectief te laten geloven in een leugen, is er geen stimulans om daadwerkelijk iets te proberen te bereiken omdat je toch wordt benadeeld door de samenleving én de politie. Het laat de jonge Amerikaan geloven in het idee dat al hun rijkere, blanke landsgenoten het niet zo zwaar hebben. En vooral die gedachte, die leidt tot jaloezie, teleurstelling en woede, is wat de huidige raciale conflicten, zoals BLM-demonstraties, drijft. De verkeerde interpretatie van data transcendeert dus de dialoog, en mondt zich uit in een streven naar anarchistische en racistische praktijken, die, ironisch genoeg, juist leiden tot een benadeling van zwarte Amerikanen.

Het is daarom van fundamenteel belang om deze onjuiste weergeving van de realiteit te weerleggen, opdat zo de rust, de waarheid en de ratio wederkeren. Maar als de helft van het land daar niet in meegaat, is dit tenminste nog geen realiteit.

Volg mij op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Ritter

  De media en BLM baseren zich niet op de feiten maar verspreiden een narrative dat niet ondersteund word door de feiten.

  Hier wat feiten over het vermeende (!) geweld van de politie tegen Afro Amerikanen.
  =============
  Politieagenten in de VS worden 18,5 keer vaker vermoord door zwarten dan andersom.

  De Westerse mainstream media en politiek buitelen weer over elkaar heen met het zogenaamd veroordelen van ‘racisme’, het oproepen tot strengere maatregelen, en natuurlijk de verering van George Floyd, die ondanks zijn criminele en gewelddadige verleden ‘heilig’ is verklaard. De vraag tegen WIE nieuwe anti-racisme maatregelen dan moeten worden genomen, wordt niet gesteld, omdat immers ALTIJD automatisch de ‘witten’ de schuld krijgen. Kijken we naar de objectieve statistieken, dan komt daar echter een compleet tegengesteld beeld uit naar voren. Zo lopen Amerikaanse politieagenten een 18,5 keer hoger risico door een zwarte te worden vermoord, dan andersom.

  Zwarten juist veel MINDER vaak slachtoffer van dodelijk politiegeweld

  Enkele door diverse wetenschappers en onderzoeksinstituten vastgestelde feiten:

  * Politieagenten schieten verhoudingsgewijs MINDER onbewapende zwarte verdachten dood, dan onbewapende blanken of latino’s; (Lois Lanes, researcher Washington State University). Terwijl 12% van alle dodelijke blanke en latino slachtoffers door agenten worden doodgeschoten, is dat maar bij 4% van de zwarte slachtoffers het geval (Politie database en federale misdaadstatistieken, via The Washington Post);

  * Professor Roland Fryer (Harvard University) analyseerde meer dan 1000 schietpartijen waarbij agenten waren betrokken. Conclusie: er is NUL bewijs dat agenten zich racistisch gedragen. In Houston hebben gewelddadige en/of vuurwapengevaarlijke zwarten 24% LAGERE kans te worden neergeschoten dan blanken.

  In de media wordt op misleidende wijze gewezen op het feit dat 26% van de dodelijke slachtoffers van politie zwart zijn, terwijl ze maar 13% van de bevolking uitmaken. Dat is GEEN bewijs van racisme, omdat schietpartijen met agenten vooral ontstaan zodra de daders zich met geweld en (vuur)wapens verzetten. DIE daders zijn inderdaad overwegend zwart.

  In de 75 grootste counties in de VS vormen zwarten 15% van de bevolking, maar zijn ze volgens het ministerie van Justitie verantwoordelijk voor 62% van alle berovingen , 57% van de moorden, en 45% van alle geweldplegingen. In New York zijn zwarten verantwoordelijk voor meer dan 75% van alle schietpartijen, terwijl hun bevolkingsaandeel maar 23% is. En blanken, 34% van de bevolking in The Big Apple? Die plegen slechts 2% van alle schietpartijen. Deze scheve verhoudingen zijn in vrijwel ALLE andere grote Amerikaanse steden terug te vinden.

  Criminelen het ECHTE probleem van zwarten – niet de politie

  Het echte probleem van de zwarte gemeenschap in de VS is daarom NIET de politie, maar criminelen. In 2014 werden meer dan 6000 zwarten vermoord, meer dan alle blanke en latino slachtoffers bij elkaar opgeteld. Door wie werden die duizenden zwarten dan vermoord? Niet door agenten, niet door blanken, maar door ANDERE ZWARTEN. Een politieagent loopt zelfs een 18,5 keer hogere kans te worden vermoord door een zwarte, dan een onbewapende zwarte door een agent.

  Als de politie onmiddellijk stopt met het gebruiken van vuurwapens of ander, zoals ‘woke’ links in de VS en ook Europa eist, zou dat slechts een verwaarloosbaar effect op het aantal vermoorde zwarten hebben. In de eerste helft van 2016 werden in Chicago meer dan 2300 mensen doodgeschoten. De oveergrote meerderheid was zwart. De politie schoot in dezelfde periode slechts 12 mensen dood, ALLEN vuurwapengevaarlijk. Dat is slechts de helft van 1% van alle schietpartijen!

  Uit alle statistieken blijkt dat geen enkele andere Amerikaanse overheidsinstantie meer vindt dat ‘Black Lives Matter’, dan de politie. Door het proactieve, preventieve beleid is het aantal slachtoffers van moord sinds de jaren ’90 in Amerikaanse steden enorm gedaald, wat tienduizenden zwarte levens heeft gered.

  Moorden stijgen weer dankzij mythe van racistisch politiegeweld

  Auteur Heather Mac Donald schrijft in haar boek ‘The War on Cops’ dat die daling in gevaar is gekomen, omdat politieagenten dankzij de VALSE beschuldigingen door de linkse media en politiek dat zij racistisch zouden zijn en bewust vooral zwarten zouden neerschieten, niet langer preventief optreden. Het gevolg? Gewelddadige misdaden zijn de afgelopen jaren weer fors aan het stijgen. In 2015 steeg het aantal moorden in Washington DC met 54%, en zelfs met 90% in Cleveland (in alle 56 grote steden met gemiddeld 17%).

  Veel inwoners, ook zwarten, die zich wel aan de regels houden, smeken de politie om de orde te handhaven, maar dat wordt door de enorme druk van de ACLU, ‘progressieve’ Democratische politici en de mainstream media nu ‘racistisch’ genoemd. En dat terwijl vooral ZWARTEN het slachtoffer zijn als de politie gedwongen wordt terughoudender te zijn, of zich zelfs compleet uit wijken terug te trekken. Laat staan wat er gebeurt als complete korpsen worden ontmanteld, zoals in Minneapolis.

  De waarheid is dat er GEEN ENKEL bewijs is dat de politie zwarten doodschiet omdat ze zwart zijn. Dat is een schandalige mythe, verspreid door de zieke Westerse mainstream media en groot deel van de politiek, bedoeld om nog meer verdeeldheid te zaaien en bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten, zodat ze elkaar massaal beginnen te haten en te vermoorden.

 2. Ernest Stern

  Een walgelijke poging structureel racisme zowel te ontkennen als goed te praten.

  Gelukkig is de auteur een erg jonge scholier die we niet geheel serieus kunnen nemen.

  1. CLoVis

    
   Gelukkig ben jij een linkse gek;
   die graag serieus genomen zou worden
   (lieftst door een minderjarige).

 3. Ritter

  Waarom werd Bake de politie gezocht?
  ================

  De politie die betrokken was bij het neerschieten van Jacob Blake – wat een nieuwe golf van boze anti-politie-sentimenten in het hele land veroorzaakte – probeerden hem te arresteren wegens het overtreden van een straatverbod dat voortkwam uit een vermeende aanranding, heeft The Post vernomen.

  Het werd Blake, 29, verboden om naar het Kenosha-huis van zijn vermeende slachtoffer te gaan na het incident van 3 mei, en de politie werd zondag gestuurd na een telefoontje van 911 dat hij er was.

  De reagerende agenten waren ervan op de hoogte dat hij een openstaand bevel had voor aanranding van misdrijven, volgens gegevens van de verzending en de Kenosha Professional Police Association, die vrijdag een verklaring over het incident uitbracht.

  ht*ps://nypost.com/2020/08/28/this-is-why-jacob-blake-had-a-warrant-out-for-his-arrest/

 4. Blondie

  Prachtig het moet waarschijnlijk verharden, pas dan is een definitieve oplossing mogelijk.

  De een mag alles roepen, bv Akwasi en de ander mag niets roepen, Wilders.
  Dus gewoon keihard, duidelijkheid scheppen.

 5. Duckday

  Erik Mouthaan, RTL-Nieuws journalist je kunt de boel nog een beetje ophitsen maar vertel even ook wat zij doen en om welke gevallen .Dank zij zulke mensen ben je niet veilig meer.Ook die agenten denken jij of ik denkt de journalist daar eens aan

 6. Yoyo

  Goed verhaal van deze Ozair!
  Helder en objectief beschreven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.