De lange arm van Ollongren: Minister wil zich bemoeien met Nationale Omgevingsvisie van provincies en gemeenten

Al bijna 20 jaar behoort de omgevingsvisie in het takenpakket van de regionale politiek. Maar omdat de ruimtetekort steeds groter wordt in Nederland wil minister Ollongren zich nu gaan bemoeien met deze problematiek. Maar zit de regionale politiek wel te wachten op de bemoeizucht van de rijksoverheid? 


Al bijna twee decennia is het zo dat gemeenten continu in overleg zijn met de provincie over de omgevingsvisie. Dit is echte regionale aangelegenheid geworden. Nu wil minister Ollongren hier mogelijk verandering in aanbrengen. Zij wil dat de nationale overheid zich nu ook gaat bemoeien met de omgevingsvisie van de provincies.

“De ruimtelijke ordening is na de grote structuurvisies eind vorige eeuw iets te veel gedecentraliseerd. Er is nu weer behoefte aan sturing vanuit Den Haag.”

Maar is hier wel behoefte aan? Heeft Nederland hier niet gewoon de Provinciale Staten voor? Een orgaan dat vaak genoeg al vergeten wordt door de gemiddelde Nederlander, maar juist deze Staten zijn bepalend voor de omgevingsvisie. Misschien is het juist beter als het Rijk meer gaat investeren in lokaal bestuur, zodat zij zelf meer tijd hieraan kunnen besteden.

Ollongren wil de omgevingsvisie vanuit de overheid sturen, zodat op lokaal niveau makkelijker beslissingen kunnen worden gemaakt.

“Elke regio moet meer woningen bouwen. Doe dat dan op plekken die goed bereikbaar zijn en waar ook werk is. Bouw geen zonneweides, maar plaats zonnepanelen zo veel mogelijk op daken. Laten we windmolens zo veel mogelijk op zee bouwen.”

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Blondie

  Men bedoelt waarschijnlijk, de lange arm van de club van Opa Bernhard, waar deze Ollongren kind aan huis is.

  1. Forlan

   Ze hebben de weides nodig voor vinexwijken… stikstofcrisis als excuses.. het is te merken dat er in maart verkiezingen zijn want die heks probeert nog ff snel de D66 visie voor de komende decennia te implementeren. Zo doorzichtig als wat! Bah, wat een naar mens

   1. Brenda Welsh

    Dat zullen wel geen vinex wijken worden, maar wijken die voldoen aan het moderne wonen. Van het gas af, goede isolatie, tuin op het zuiden.

    1. Henk Albarda

     Groen Links communist en pro geweld dom en naief sujet Brenda Welsh, Punt 1 worden die woningen vanaf het begin aangesloten op gas. Punt 2 worden die woningen gebouwd voor de kiezers van D66, zijnde alle ilegale indringers die u en uw vriendjes nog snel effe in Nederland willen toelaten voordat WIJ binnen enkele jaren die grenzen sluiten.
     En uw vriendje Rotmans, de hoogleraar, heeft net bekend dat hij nu ook weet dat je een huis op geen enkele manier kunt ‘verduurzamen’ zoals u beschrijft.
     Het uitblaten van bewezen fouten en leugens, maakt ze nog niet waar en u heeft kans gezien 6 maanden lang non stop te liegen.

    2. Factor

     Welsh, beter bekend als etc of enz.

    3. NO8D0

     @brenda ofterwijl onbetaalbare huizen voor starters op de markt.
     De politiek zou zich eens hard maken voor de startende Henk en ingrid, niet dus.
     Ipv veel hoogbouw komt er weer meer laagbouw wat de afgelopen decennia al gedaan is en de grondprijzen bizar opvoert.
     Het enige wat gedaan word voor de startende Henk en Ingrid is kantoorcomplexen ombouwen tot studenten woninkjes, waarin ze gedwongen worden om te wonen totdat ze gaan scheef wonen en weer eens een maandelijkse huurverhoging (boete)krijgen terwijl er geen aanbod is van een normaal geprijsde koopwoning of huurwoning.
     Heel mooi laagbouw met alleen tuin op het zuiden met warmtepomp en zonnepanelen onbetaalbaar nu in Nederland

 2. Factor

  Gevaarlijke Bilderberg-babe! Een schande voor de democratie! Zo snel mogelijk optieven met dat monster, D66 mag sterven, het is de hoogste tijd omdat zij zichzelf onsterfelijk belachelijk hebben gemaakt.

 3. Pescador

  die stomme trut moet oprotten naar zweden daar loopt ook nog een gestoord klimaat kind rond, misschien dat ze daar samen de regering kunnen gaan vormen.

 4. Bes Tolen

  Het is tijd voor een paar deelstaten, die flink wat bevoegdheden van Den Haag overnemen. Een deelstaat voor het noorden van het land, één voor het zuiden en één voor het oosten. Dat voor een eerlijker verdeling van de gelden voor infrastructuur e.d. door de rijksoverheid. Daar is heel Nederland mee gebaat. En in de eerste plaats stopzetten van de massa immigratie. Want die kost het meest. Niet alleen aan geld zoals ieder kan weten. Zolang dat stopzetten niet gebeurt, hebben heel veel maatregelen geen zin. Wat wel zin heeft is allerlei gesubsidieerd werk dat vooral de KVP voor haar achterban bedacht, mee stoppen. Dat scheelt ook nu nog aan immigranten. Met alle maatschappelijke kosten van dien.

  1. Ernest Stern

   Ik ben het deze keer volledig eens met Bes Tolen: stemmen op de KVP moet worden ontraden.

   1. Factor

    etc

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.