Halsema maakt zich klaar voor ‘revolutionaire stap’: Amsterdam wil officiële excuses aanbieden voor slavernij

Het Amsterdamse stadsbestuur liet haar verre voorgangers onderzoeken: in hoeverre waren zij betrokken bij de slavernij? Uit het onderzoek blijkt dat de vroegere bestuurders van Amsterdam wel degelijk een rol speelden bij de slavenhandel en dus de slavernij. Burgemeester Halsema voelt zich nu geroepen om excuses aan te bieden hiervoor. Gaat Amsterdam een primeur boeken binnen de slavernijdiscussie in Nederland?


De Volkskrant is van mening dat Halsema namens de stad Amsterdam excuses gaat aanbieden. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de vroegere bestuurders van Amsterdam een rol speelden in de slavernij, en schijnbaar nogal een grote rol. Reden genoeg dus voor Halsema om officiële excuses te gaan aanbieden.

‘Ik voel een verantwoordelijkheid. Niet om de geschiedenis ongedaan te maken, wel om de gevolgen van ons gedeelde slavernijverleden in het heden te bestrijden en het héle verhaal te vertellen.’

Nee, Amsterdam zou niet de eerste stad in de wereld zijn die haar excuses aanbiedt. Londen, Liverpool en Charleston hebben dit al eerder gedaan. Liverpool deed dit al in 1999! De landen Ghana en Benin hebben overigens ook al hun excuses aangeboden voor de misstanden uit het verleden.

De grootste angst die critici hebben is natuurlijk dat men vreest voor de roep om schuldbetalingen. Want als een land of stad eenmaal officiële excuses heeft aangeboden kunnen de slachtoffers in dit verhaal natuurlijk om een vergoeding vragen. Volgens hoogleraar Veraart hoeven we hier niet bang voor te zijn.

‘Nog afgezien van verjaring, om schade in het privaatrecht te vergoeden, is een causaal verband nodig tussen de slavenhandel van toen en individueel leed van nu. Dat aantonen is juridisch vrijwel onmogelijk.’

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. sonny

  Moeten velen inclusief mijzelf vanavond huilend naar bed, vanwege vermeend onrecht, in een volkomen ander tijdsgewricht, misschien bepaalde mensen aangedaan?
  Te idioot voor woorden, veel linkse sufferds moeten men naarstig opsluiten in een psychiatrisch instituut, om nooit meer hun onverdiende vrijheid te laten proeven!
  Weet je wat die zogenaamde in het verleden wroetende nazaten willen?
  Exuses, haha?
  Neen ze willen GELD, hoe dan ook, haha!
  Bah, vreselijk, dat volk is het afval van de mensheid!

  1. gustav

   sonny\
   oppakken, erschiessen.

  2. Rene van der Grijp

   “Neen ze willen GELD, hoe dan ook, haha!”

   En dat zullen ze nog wel krijgen ook. Daar is links gek genoeg voor.

  3. hans-e-pans

   Wanneer gaan de Duitsers hun welgemeende excuses aan ons aanbieden om wat mijn vader in de oorlog voor de arbeidseinzats heeft meegemaakt, met de daar bijpassende ruimhartige financiele vergoeding?

 2. Cycle25

  De volgende stap is alles wat hamas behapt een regen met excuses loslaten want “hun” vrijheid/verzetsstrijders moeten natuurlijk de klus afmaken waar een snorremans mee begon.

  Of je een nazi/ss-er bent, Groen Links heeft sympathie met het kwaad en verkoopt het als Groene Energie.

 3. leukeditter

  wat een kutwijf….kotzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

 4. RPML

  Hebben wij Nederlanders al excuses gekregen van de Fransen? Sinds 1805 betalen we ‘dankzij’ Napoleon al belasting, het systeem dat hij destijds invoerde en aan de basis ligt van het huidige belastingsysteem. Met deze vernedering word ik dagelijks geconfronteerd en deze onderdrukking zal ik ook nog tot in lengte van dagen moeten accepteren. Het geld wordt besteed aan onzinnige prestigeprojecten van schaamteloze regenten, maar als ik zelf gebruik wil maken van de faciliteiten dan krijg ik het niet of hebben anderen voorrang.
  Herstelbetalingen kom ik na de excuses nog op terug, ik heb wel al een bedrag in mijn hoofd, 30 jaarsalarissen x 0,52, en buiten natuurlijk een vergoeding voor al het leed dat mij is aangedaan.

 5. Lex

  JA HOOR.

  Wij moeten ons schuldig gaan voelen wat onze verre voorvaders hebben gedaan.

  Waarom zou Amsterdam excuses aan moeten bieden voor het VOC verleden van honderden jaren geleden.

  We leven in het heden en niet in het verleden.

  1. Jack Flash

   Het linkse virus..🤮🤮

 6. Maurits Dekker

  Ik wil aan alle Nederlanders mijn oprechte excuses aanbieden.
  Oprechte excuses voor het feit dat wij Nederlanders niet hebben kunnen voorkomen dat onze hoofdstad zit opgescheept met een debiel vrouwtje als burgemeester, maar ook voor haar echtgenoot die illegaal een vuurwapen bezat en haar zoontje dat met behulp van dit wapen een inbraak pleegde op een woonboot.
  Mijn excuses zijn gericht aan alle Amsterdammers en overige Nederlanders evenals hun kinderen, kleinkinderen en toekomstige nazaten.
  Ruimhartige herstelbetalingen zullen worden gedaan aan iedereen die zich slachtoffer voelt van dit debiele vrouwtje. Uiteraard helemaal op kosten van u, de belastingbetaler.

  1. Ernest Stern

   Maurits woont kennelijk niet in Amsterdam.

   1. Umut Aydin Sahin

    Hoezo is dit relevant?

 7. Edjan

  Schuld en boete! Schuldig zijn wij, witte heteroseksuele mannen en boete moeten wij doen. En dan niet dat goedkope gedoe van “zie ons eens onszelf met de zweep slaan” maar stilletjes in een hoekje van de tuin op de composthoop gaan liggen, niets meer zeggen, niets meer doen en versterven.
  Een betere wereld zal tevoorschijn komen. WEG MET ONS!

  1. Jack Flash

   Oikofobie houdt op daar waar het overleven wordt.De linkschen zijn dan juist diegenen
   die zich als eersten zullen misdragen, Edjan.
   Dit maakt het juist zo bizar.

 8. vandaag

  dit vieze mokkel chanteert nu de middenstand door te dreigen met sluitingen als zij zich niet scharen achter het mondkapje advies.

  smerig hypocriet serpent

  1. andergeluid

   andergeluid vandaag :):)

 9. andergeluid

  Dan kan Femke Halsema dat meteen aan alle Nederlanders doen met een Bsn nummer onze Burger slavennummer.
  Want alle burgers die zijn moderne slaven van deze zieke maatschappij
  Laat de rijke der aarde die zich verrijkt hebben die met miljoenen, miljarden triljoenen enz hun geld inleveren.

 10. Ernest Stern

  “Uit het onderzoek blijkt dat de vroegere bestuurders van Amsterdam wel degelijk een rol speelden bij de slavenhandel en dus de slavernij.”

  Tja, in dat geval moet je schuld erkennen.

  1. Umut Aydin Sahin

   “Tja, in dat geval moet je schuld erkennen”

   Onjuist !! In dat geval kun je schuld erkennen. Onduidelijk is op welke schaal de voorgangers van Halsema bij de wereldwijde slavenhandel een rol speelden. Ik betwijfel zeer dat de Amsterdamse bijdrage de rol van de Ashanti doet overtreffen.

 11. vandaag

  voor iets wat in die tijd vrij normaal was ! Iedereen verdiende geld met slaven , slavenhandel. Ook de zwarte schreeuwers die nu blaten als schapen verdiende geld met slaven en de slavenhandel . Akwasi zijn ouwe lui handelen nog steeds. Onze stront vlek is weer eens selectief verontwaardigd en wijst met zijn afgekloven vingertje de verkeerde op. De hoofdschuldige van de slavernij zijn Afrikaanse overheden die hun eigen onderdanen verkochten

  Ken u klassiekers. Linkse idioten proberen de geschiedenis te herschrijven. Volledig krankzinnig

  1. Ernest Stern

   “voor iets wat in die tijd vrij normaal was !”

   Onze koloniale oorlogen en genocides waren in die tijd ook heel normaal. Toch hebben onze Koning en onze Regering er publiekelijk excuses voor aangeboden.

   1. vandaag

    inderdaad , K N E T T E R G E K. Maar Alexandertje probeert de rust te bewaren zodat zijn monarchie nog even de maatschappelijke ruif kan leegvreten.

    Komen ze wel weer van terug net zoals de energietransitie of 1 van de vele andere stupide beslissingen. De onderste steen zal boven komen 🙂 🙂 🙂

 12. Franklin Ake

  Ik maak bij voorbaat al excuses voor het feit dat Amsterdam zijn excuses aan gaat bieden.

 13. Vogel

  Halsema moet eens in haar eigen stamboom gaan wroeten, kan ze zien wat haar voorvaders geflikt hebben.
  Best wel leuk als je dit uitzoekt. Ook zij waren niet vrij van het IOC

 14. Fascal

  Ik vind eigenlijk dat Femke een boetereis door Afrika moet maken, op haar blote voeten.

  1. Ernest Stern

   Ach, vind je dat, kerel?

 15. Bes Tolen

  De afstammelingen van slaven kunnen of moeten eerder blij zijn, dat hun voorouders naar het westelijk halfrond zijn getransporteerd. Anders zouden ze er nu niet zijn geweest. Wie van hen daar al te veel moeite mee heeft, kan toch zelf zijn of haar leven wel beëindigen? Of teruggaan naar Afrika? Dat is evenzo een weg maar lijkt evenzo niet bepaald de meest aantrekkelijke. Wie dat wel perse wil, zou geholpen kunnen worden. Maar dan wel clausuleren om ”herstelbetaling” tegen te gaan. Wat een dwaasheden, die de zwarten hier impopulair maken en dat zal wel de bedoeling zijn. Waar moet dat toe leiden? Er lopen hier nu al grote aantallen Afrikanen rond, die niets te maken hebben met slavernij waar een of ander organisatie van Nederlanders uit een ver verleden bij betrokken was. Maar er zijn wel van die Afrikanen, die het grootste kabaal maken. Belachelijk. Wat doen ze hier anders? Ze krijgen ook nog steun uit de dwaze regering. En op hetzelfde ogenblik als er demonstraties zijn, blijkt de hele TV-wereld met omvangrijke personele en programmatische veranderingen te komen. En nog verbazingwekkender, ook de meeste reclame is ineens aangepast. Ook die van buitenlandse bedrijven, die hier op TV adverteren. Bezopen? Totalitair en idioot is het wel.

 16. Bes Tolen

  Ernest Stern junior heeft met de koning en de huidige regering wel heel wat gemeen, namelijk alles wat koloniale oorlogen en genocides betreft. Voor zover het geen sprookjes betreft in ieder geval. Het verklaart helemaal zijn opstelling, de koloniaal bij uitstek, en wil anderen daarvoor laten boeten. Doe boete junior en vertrek naar de oude kolonie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.