‘Na maart 2021 krijgen we een extreemlinks kabinet, met PvdA, SP en GroenLinks – en Asscher wordt premier’

Politiek commentator Frits Bosch kijkt alvast vooruit naar de Tweede Kamerverkiezingen van aankomend voorjaar. Op basis daarvan waagt hij zich aan een voorzichtige voorspelling: het nieuwe kabinet wordt ‘extreemlinks’, en Lodewijk Asscher de nieuwe premier van Nederland. Dat betekent dat de kloof in de samenleving zal “vergroten en de weerzin van een omvangrijk deel van de Nederlandse samenleving toenemen,” aldus Frits: “Schadelijk.”

Met de komende verkiezingen in in zicht (maart 2021) tekenen zich in het parlement grosso modo drie wereldbeelden af die compleet tegengesteld aan elkaar zijn. De kloof is groot, en dreigt nog groter te worden. Mijn inschattingen voor dit moment zijn als volgt.

Wereldbeeld 1: immigratie van “echte” vluchtelingen toestaan, klimaatbeleid doorzetten, meer overheid en hogere belastingen, soevereiniteit (deels) overdragen aan de EU, de blik meer op buitenland gericht, inclusie en diversiteit via identiteitspolitiek doorzetten, minder meritocratie en markt, meer overheid, windmolens en zonnepanelen, de islam hoort bij Nederland, cultuur en tradities passen we aan.

Wereldbeeld 2: geen immigratie, geen klimaatbeleid, de blik meer op binnenlandse belangen gericht, meritocratie onverkort handhaven, minder overheid en lagere belastingen, Nexit, geen gedwongen identiteitspolitiek, kernenergie, geen windmolens en zonnepanelen, islam hooguit gedogen, cultuur en tradities passen we niet afgedwongen aan.

Wereldbeeld 3: open grenzen, ruim baan voor de islam, ‘discriminatie’, ‘white privilege’, Nederlanders zijn racisten, cultuurveranderingen afdwingen.

De peiling van Maurice de Hond per 6 september 2020: VVD 32, PVV 24, PvdA 14, D66 14, CDA 13, SP 12, CDA 13, SP 12, Groen Links 11, Forum voor Democratie 10, Christen Unie 7, Partij voor de Dieren 6, SGP 4, Denk 2, 50 Plus 2.

Kan de huidige regering zo doorgaan?

Nee. Men geeft prioriteit aan wereldbeeld 1 maar het kabinet staat op 63 zetels, dus 13 zetels te weinig om door te gaan. Ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 is er nu minder CDA, D66, GroenLinks en 50 Plus. Er is meer PVV, PvdA en Forum voor Democratie. Krijgt deze trend een vertaling?

Mogelijkheid 1
PvdA zou met 14 zetels de helpende hand kunnen bieden om het huidige kabinet naar 77 zetels te tillen. Maar PvdA heeft zich bij monde van Lodewijk Asscher uitgesproken voor een linkse coalitie met GroenLinks en SP, samen 37 zetels, dus 28 zetels te weinig. Gelet op de vorige ongunstige ervaring van samenwerking met VVD zal PvdA niet meer de VVD de helpende hand willen bieden. Dit Kabinet-Rutte lukt dus niet meer.

Mogelijkheid 2
PvdA treedt tot bestaande coalitie alleen toe onder voorwaarde dat ook SP en GroenLinks meedoen en Asscher premier wordt, want volgens hem is de houdbaarheidsdatum van Rutte overschreden. Resultaat: Kabinet Asscher, een vechtkabinet. Dat zou betekenen dat de coalitie een extreemlinkse signatuur krijgt, waarin de VVD ondergesneeuwd raakt. VVD zou dan haar huidige linkse profiel bevestigen. Hoe kan de VVD voortregeren met partijen die het marktsysteem en meritocratie willen afbouwen? Geen aanlokkelijk vooruitzicht voor VVD. Bovendien zal een dergelijk kabinet de kloof vergroten en de weerzin van een omvangrijk deel van de Nederlandse samenleving zal toenemen. Het gevolg is een verdere splijting in de al zeer tribale samenleving: schadelijk.

Mogelijkheid 3
Een coalitie met PVV, Forum voor Democratie, VVD, Partij voor de Dieren en 50 Plus. Deze partijen hebben samen 77 zetels. Een onwaarschijnlijke combinatie. Het cordon sanitair jegens PVV en FVD gaat dus door. Duidelijke is dat dan vele kiezers in de kou blijven staan. Anderzijds hebben PVV en FVD aangegeven een geheel ander beleid te wensen. Kenmerkend voor de Nederlandse bevolking is “kom niet in opstand tegen het systeem”, zeker niet in moeilijke tijden, zoals nu.

Mogelijkheid 4
Een zeer breed zakenkabinet, vele partijen, Kabinet-Rutte.

Mogelijkheid 5
E
en minderheidskabinet zal te instabiel zijn, door te weinig gedogers. Kansloos.

Welke mogelijkheid ligt voor de hand?
Mogelijkheid 2, maar instabiel. Een zeer lastige politieke situatie doemt op. Er is de mogelijkheid om een breed zakenkabinet van (vrijwel) alle partijen te formeren. De koning zei dat er bereidheid moet zijn om naar elkaar te luisteren. Welnu, dit zal cruciaal worden. Maar dan zullen alle partijen bereid moeten zijn water bij de wijn te doen en zaken moeten slikken waar ze in principe mordicus tegen zijn. Buigen of barsten. Dat betekent vooraf afspraken maken en gedogen in het landsbelang omdat Nederland een regering verdient. Er moet regeringsverantwoordelijkheid genomen worden.

Krijgt wereldbeeld 1 of wereldbeeld 2 na maart 2021 vrij baan?
Geen van beiden. Het wordt een gemengd plaatje. Gezien de keuzes en het gedogen ‘tegen beter weten in’, kan zich een buitengewoon explosieve situatie ontstaan. Geen der partijen is tevreden met het gevoerde beleid. De partijen die traditioneel regeren, de macht bezitten, zullen daar deels afstand van moeten doen. Er zal dus veel politieke pijn worden geleden. Wereldbeeld 3 zal niet meeregeren, maar dwingt wel veranderingen af.

Wordt Mark Rutte weer premier als leider van de grootste partij?
Als Rutte stopt kan dat VVD 5 zetels in de min schelen gezien zijn opvolger Klaas Dijkhof. PVV en Forum kunnen daarvan profiteren.

Zal de formatie lang duren?
Ja. Er is nog een half jaar te gaan naar de verkiezingen en er kan dus nog van alles gebeuren, niet in de laatste plaats een tweede coronagolf met alle sociaal-economische problemen van dien. Velen weten nog niet op welke partij ze zullen stemmen. De volatiliteit van de kiezers is groot.

Op welke van de mogelijkheden gokt u?
Of ben ik er nog eentje vergeten? Roept u maar!

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Pryora

  vvd-cda-pvv-fvd. kabinet op rechts. Logisch voor Nederland maar denk niet dat het lukt.

  1. JFU

   We hebben al 10 jaar een links kabinet dankzij de VVD, die mee gaat met de extreem linkse partijen. Het maakt dus niets uit. Zolang de PPV en het Forum worden buiten gesloten zal er niets veranderen…..helaas.

  2. yellow thread street

   Als Omtzigt straks meer voorkeursstemmen krijgt dan de Jonge lijkt me dit het beste wat ons land kan overkomen.
   Een meerderheid, links uitgeschakeld, geen gedoogconstructies.
   Omtzigt zal het wel kunnen vinden met Wilders en Baudet, en velen van zijn achterban ook. Rutte zingt een toontje lager en zal teruggefloten worden op het gebied van asiel en de EU.
   Iederéén zal wel water bij de wijn moeten doen.
   Nederland zal er beter uitkomen.
   De EU is toch onhoudbaar, het is gebouwd op drijfzand.

  3. Piet51

   @Pryora
   Een kleine correctie, want VVD en CDA worden hier tot links gerekend.

 2. Meriadoc Brandebok

  Er tekenen zich niet twee wereldbeelden af. Mensen als Bosch denken in flanken en polarisatie.

 3. EvertB

  We zien in het huidige politieke klimaat een breuklijn ontstaan tussen de liberale partijen en de ordening die zij voorstaan (m.n. VVD en D66 en zelfs deel GroenLinks en deel PvdA) en de partijen die meer gemeenschapszin hebben zoals ChristenUnie, CDA, SP, PvdD, deel PvdA over de inrichting van de nieuwe samenleving.
  We kunnen dit zien als een nieuwe antithese: denken vanuit het individu versus denken vanuit wij. Bij de meeste partijen van links tot rechts vindt er momenteel een herbronning plaats na de afgelopen periode van het doorgeschoten neo-liberalisme, het extreme marktdenken.
  De PvdA hinkt momenteel op twee gedachten (individu versus gemeenschapszin) en ik verwacht van deze partij een sterkere koers naar het ‘wij’.
  Een voorbeeld is de afschaffing van de studiefinanciering waar de PvdA nu van is teruggekomen.
  Het CDA en de SP hebben elkaar de afgelopen jaren steeds meer en beter gevonden. De samenwerking tussen Omtzigt en Leijten op het belastingdossier (toeslagen) is illustratief. Merk ook op dat deze twee partijen elkaar tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen gespaard hebben.

  Voor speculeren over coalitievorming vind ik het veel te vroeg. Zo had bijvoorbeeld niemand een half jaar voor de TK-verkiezingen van 2010 verwacht dat Rutte premier zou worden.

 4. Ernest Stern

  Als het Kabinet er komt dat Frits vreest is dat kennelijk de democratische wens van de kiezer.

  1. Factor

   etc

 5. Yoyo

  Het grappige( of misschien juist zorgelijke) is dat er zoveel onzekerheid in de Nederlandse samenleving is, dat er van allerlei verschuivingen mogelijk zijn.
  Er is bijna geen prognose te doen.
  Peilingen nu zeggen niet zo veel.
  In een maand tijd kan alles ineens dusdanig veranderen dat winst voor de ene partij ineens in verlies zal resulteren.
  Best interessante materie.
  Ikzelf hoop op een gezonde, realistische coalitie die daadkracht en draagvlak heeft, zodat er kordaat problemen aangepakt kunnen worden.
  Eindeloze formaties zitten we niet op te wachten, dunkt mij.

 6. JochemX

  @Evert, als je het politieke spectrum analyseert kun je dat niet als een kleurenblinde doen. Rood komt trouwens nooit boven de eenderde aanhang.

  1. EvertB

   De SP presenteerde samen met GroenLinks en de PvdA een tegenbegroting. Premier Rutte zei dat hij het met 327 miljard eens was en met 9 miljard oneens. Waar zijn de wezenlijke kleurverschillen gebleven?

 7. Cootje

  PvdA en de macht lonkt ?? Al het etnische overboord partij van thee drinken en de hunkering naar de macht. Maar de tweede golf Corona gaat de boel op zijn kop zetten in Nederland en Europa . De toren hoge werkeloosheid in februari de gigantische faillisementen per dag . Gaat de mensen direct in hun portemonnee raken en Nederlanders klagen vaak maar laten de buren de boodschappen doen en de ijzers uit het vuur halen , behalve als ze zelf aan de beurt zijn , en dat gaat komen , een doodsklap er achteraan is een harde brexit op dat moment zijn alle ingrediënten aanwezig voor Wilders en Baudet . Op dat moment zijn de geldverslindende linkse malloten uitgeschakeld

 8. Cootje

  Niemand in Europa moet nog wat hebben van socialisten behalve nog links en rechts een paar dorps idioten. De ene kan wat groter worden dan de andere want ze vissen in de zelfde vijver , en de import vissen zijn voor zich zelf begonnen die zijn de thee zat . Duurt 50 jaar voordat je er echt van af bent want ze zitten in alle lagen van bestuur , tot zelfs een diabetische baan in Europa. Jongen mensen moeten er niets van weten , en ouderen zijn al 10 jaar niet geïndexeerd met hun pensioenen en worden in 2022 gewoon gekort en de vakbonden is een oude lu,llen club die veel leden onder Corona heeft verloren

 9. Heras

  We wachten maar weer af. Trump zou nooooooit winnen. Engeland wilde geen Brexit…….
  Des te verrassender zal de uitslag zijn.

  1. vandaag

   das een 10 op twee waarheden

 10. RPML

  Hoe extremer Wilders roept, hoe extreem-linkser het volgende kabinet.

  Het polariseren door zowel links als rechts veroorzaakt een grote leegte in het midden, een leegte die op dit moment door geen enkele partij opgevuld wordt.

  Het klimaatbeleid is een grote mislukking, maar niemand durft het aan om het in de prullenbak te gooien en een realistischere aanpak te propageren. PVV/FvD wil niets, de andere partijen willen alles.

  De macht van de EU wordt met de dag groter, maar niemand durft het aan om de macht te temperen of een opt-out zoals Denemarken bespreekbaar te maken. PVV/FvD willen niets, de (meeste) andere partijen alles. De laatste roof uit onze staatskas is niet recht te praten onder de bevolking.

  De ongebreidelde import van kanslozen gijzelt de complete samenleving, ondermijnt de verzorgingsstaat en de woningmarkt en lijkt steeds meer op een sprinkhanenplaag, maar niemand durft het aan om de import op een verstandige manier aan te pakken.

  De partij die een middenweg zoekt en wars is van extremen is spekkoper. Ik zou niet weten welke partij dat is…

  1. lucinde

   Wilders is geen factor meer..al halen ze 40 zetels, zijn succes is ook zijn verlies.
   Hoe harder hij schreeuwt En hoe onmogelijker de oplossingen, des te geweldiger vindt de achterban het, dat zich in zetels laat vertalen, maar niet in regeringsmacht.

   Het sneue is dat juist daardoor de gematigde krachten op links en rechts Erlaakr gedwongen opzoeken en een halfslaap beleid formuleren. Kortom D66 is al jaren de echte winnaar, zonder de zetels.

  2. Ernest Stern

   “ Hoe extremer Wilders roept, hoe extreem-linkser het volgende kabinet.”

   Hoe extremer Wilders uit de hoek komt, hoe kleiner zijn aanhang. Het Nederlandse electoraat is overwegend gematigd en nuchter en wenst een Kabinet dat kan besturen.

   1. vandaag

    QUOTE Nederlandse electoraat is overwegend gematigd en nuchter en wenst een Kabinet dat kan besturen. END

    Derhalve zijn ze de extreme leugens van prutte meer dan zat. Als de marokkaantjes ons niet uitlachen doen de italianen of russen het wel.

    stem sociaal , stem PVV

  3. TFP

   Interessante stelling RPML. Uw visie is ook de mijne. FvD is mislukt; staat inmiddels bijna rechts van de PVV. Dorpsgek baudet. Nu weer de Irma-tweet, na de treintweet. Er MOET een partij komen vlak naast VVD en CDA, (en niet extreem/ op de flank) die zetels van hen weghaalt. Dan móeten zij naar rechts komen of ze worden gehalveerd in 2025. Een nieuwe partij die het flikt om 6 zetels van hen weg te halen, heeft een veeeel groter impact dan, dan die 6 zetels. Het gaat om de dreiging. Wie doet het? wordt het PvdT. Nee, kleeft teveel aan. Ik was begonnen aan die partij, genaamd OPRECHT, maar werd gestopt door persoonlijke ellende, incl corona (zelfst ondernemer). Maar heeel misschien kan ik er tóch aan verder, binnenkort. we’ll see…

   1. Factor

    “FvD is mislukt”

    Merkwaardige opening!

    Inmiddels heeft FVD 50.000 partijleden in een tijd waarin leden wegrennen van politieke partijen, FVD werd de grootste na de EK-verkiezingen in 2019, en toch durf jij dat te beweren?

    In mijn optiek is er een zwijgende meerderheid die het spuugzat is te worden opgezadeld met steeds maar stijgende lasten omdat de EU zo nodig moet groeien en er miljarden naar Brussel moeten, GL, PvdA e.a. zullen daar geen afstand van nemen. Het klimaatterrorisme waarmee het NL-volk wordt overvallen en waardoor belastingen omhoog gaan, FVD rekent ermee af.

    We zullen zien hoe de vlag erbij hangt na de verkiezingen van maart 2021, als die Bilderbergmuppets het tenminste niet platleggen.

 11. lucinde

  De grootste fantast die zijn rechtse kiezers wil mobiliseren gaat aan de meest logische optie voorbij…

  De VVD is en blijft verreweg de grootste, wil daarbij het CDA en heeft dan ongeveer 50
  zetels.
  Op de PVV na is iedereen welkom die aan wil sluiten.

  Ik gok VVD, CDA, PvdA, D66 en heeeeeel misschien Groen Links om de PvdA binnenboord te krijgen.

  1. Piet51

   @lucinde
   Mij lijkt een coalitie van vier of meer partijen uit VVD, CDA, PvdA, D66, GL of CU zeker kansrijk voor een stevige meerderheid. Voor een meerderheid in de Eerste Kamer geeft dit ook mogelijkheden. De lijsttrekkers kunnen allemaal met gemak door één deur, zelfs tegelijk als het echt moet. Persoonlijk liggen ze elkaar en ook politiek zijn de verschillen overzienbaar. En Rutte als leider heeft wel moeizamer samenwerking gerealiseerd. Ik kon mij niet aan de indruk onttrekken, dat Rutte ook wat dit betreft al vooruit keek tijdens de Algemene Beschouwingen. Hij was mild naar deze collega’s.

  2. Jannes-46

   @lucinde
   Het lijkt mij ook voor FvD onmogelijk om communepartner te worden gezien de standpunten van die partij ter zake immigratie, omvolking, discriminatie etc., tenzij het kader van die partij een ruggengraat gelijk Rutte heeft.

 12. lucinde

  De redenering van Gekke Frits dat VVD, PVV en FvD en SGP aan de wensen van het volk zou voldoen is volslagen onzin.

  PVV en FvD-stemmers zijn volstrekt onbuigzame mensen, daar vlucht de gemiddelde VVD’er direct van weg.

  en ach PVV en FvD hebben ook de ruggengraat van een slak…die geven de SGP hun zin om abortusklinieken legaal aan te vallen.

 13. VH01

  Interessante analyse. PVV zal, kijkend naar de historische trendanalyse, niet groot genoeg zijn en komt niet over als een samenwerkingspartij, gezien de verhoudingen tussen Geert en de rest van de partijen. Dat bleek ook uit de Algemene Beschouwingen van afgelopen dagen. Zodoende zal de grotere VVD wellicht meer moeten gaan samenwerken met de linkse partijen om zo een meerderheidskabinet te krijgen. Ik zie een kabinet VVD-GL-D66-PVDA wel enigszins voor me als toekomstbeeld en ben daarbij erg benieuwd wat dat betekent voor de liberale koers die we de afgelopen jaren gehad hebben.

  De kloof tussen arm en rijk is sinds de jaren 80 alleen maar gegroeid, dus een hogere belasting voor de mensen met meer dan een miljoen euro en een hogere winstbelasting voor multinationals zou in mijn optiek daarbij het geld in het laatje brengen om meer geld naar de armere mensen te sturen, of juist om belastingen te verlagen voor de lagere inkomens.

 14. vandaag

  Een revisie van zijn glazen bol kan geen kwaad.

  stem sociaal , stem PVV, weg met het partijkartel

 15. Henk Albarda

  Tjonge, tjonge, wat een ‘lange termijn’ denken. De meesten hier vinden ‘lange termijn’ kennellijk denken tot eind volgende week.

  Ik lees welgeteld 1 reeele reactie, er is geen enkele voorpelling te doen, oa omdat de peilers geen van alle ook maar bij benadering WILLEN voorspellen wat de stand nu is. De enige die mogelijk de realiteit benadert is MdH.
  Alle andere peilers hebben panels waarin een ver buiten proportionele vertegenwoordiging door Groen Links, D66, Groen Links VVD en pvda kiezers. En dan verbaasd zijn dat links, steeds sterker een minderheid in Nederland, echt geen regering kan samenstellen.
  Dat lukt wel met rutte, die de VVD gekaapt heeft voor zIjn eigen belang. Echter, als bij eerstkomende TK de VVD in een kabinet gaat waarin meer dan 55 % linkse partijen, raakt de VVD helemaal ondergesneeuwd en stapt alsnog in 2025 een minderheid maar een groot smaldeel VVD kiezers over naar FvD en PVV. TK 2025 zal een VVD met rutte minder dan 30 zetels over houden. Dan wordt rutte weggejaagd.

 16. Ploppert

  **1)
  Mensen vergelijken zich graag met iemand die de “gunfactor” heeft.
  En afkerig van andere figuren
  Maar om daar actie TEGEN te ondernemen is vrijwel nooit aan de orde.
  Kijkje in de geschiedenis.
  De meeste Nederlanders waren in WO2 tegen bezetter, uiteindelijk 5% actief verzet.

  **2)
  In 2016 hebben de demoncraten in USA campagne gevoerd TEGEN Trump.
  Ze hebben verloren.
  Kiezers hadden voor Clinton geen “gunfactor” en dus werd Trump gekozen.
  Dit jaar precies hetzelfde.
  Dems voeren campagne TEGEN Trump, maar hebben zelf geen oplossingen te bieden.

  **3)
  Clinton en Obama hadden in voorgaande jaren ook de “gunfactor”.
  En dus wonnen zij de verkiezingen.
  De afgelopen 10 jaren had in Nederland Rutte de gunfactor.
  Ook Pechthold, Wouter Bos, en nog eerder, Ed Nijpels (had zelfs een fanclub !).
  En dus gigantische winst.

  **4)
  Dit in ogenschouw nemende.
  Wie gaat er veel winnen de komende verkiezingen in maart?
  Alleen wanneer er een rel (aanslag of dergelijke) plaatsvind door allochtonen wint Wilders veel.
  Door Bosma misschien een kleine winst. Anders stabiel dezelfde aanhang.

  **5)
  Baudet heeft onder de Nederlanders minder gunfactor,
  dan hij misschien zou verdienen
  Hiddema heeft zeker iets te vertellen,
  komt goed over bij de mensen, maar profileert zich denk ik niet voldoende.
  Dus FvD, wel winst, maar veel te weinig om echt iets te kunnen betekenen.

  **6)
  Klaver heeft voldoende aanbidders, verliest wel,
  vooral door EU-drammen en de leugens van Femke Halsema.
  D66, de vrouwenpartij die de gehele natie zo ongeveer schoffeert, geen vrouw met een gunfactor.
  Blijven bestaan omdat vele ambtenaren en rechterlijke macht blijven.

  **7)
  CDA blijft vechten in de marge van de vaste aanhang en verliest de steun van de boeren.
  Door Bleeker veroorzaakte stikstofoorlog vergeten we niet.
  Hugo de Jonge, een leraar die zijn eigen zaken niet op orde heeft en de anderen moet vertellen hoe het moet?
  Dacht het niet.

  **8)
  Wie gaat er dan WEL winnen in maart?
  Rutte, de mensen gehoorzamen, en accepteren Rutte.
  Muilkorven en bek houden, en de natie volgt.
  Maakt niet uit, hij heeft de gunfactor.
  Topper in het bespelen van de mens.
  De perfecte HR-manager (Personeelszaken).

  ***9)
  PvdA wint een paar zetels, vooral omdat Asscher zich niet erg profileert.
  Er nog steeds mensen die niet anders dan deze partij kunnen steunen.
  Hoe vaker hij in de publiciteit komt, des te slechter gaat met de zetels.
  Partijen, (Denk, Haga) of halen hun vaste aantal(CU,SGP).

  **10)
  Code Oranje gaat gigantisch winnen.
  Richard de Mos heeft absoluut de gunfactor.
  Hij heeft inmiddels jarenlang bewezen op vele niveau’s terzake kundig te zijn.
  Zou zo maar de tweede/derde partij van Nederland kunnen worden.

 17. Marija

  IK HOOP HET NIET !!

  1. Marija

   Ik bedoel dan extreem links.
   Richard de Mos heeft wel gun factor.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.