shutterstock 1786032596

Nog meer ellende in 2020: oorlog breekt uit tussen Armenië en Azerbeidzjan - Armeense mannelijke bevolking is zojuist gemobiliseerd!

Geen categoriesep 27 2020, 16:00
Het christelijke Armenië en het islamitische Azerbeidzjan zijn begonnen met . Wat er op dit moment gebeurt zijn namelijk geen schermutselingen meer zoals we gewend zijn van Israël en Hezbollah, of de laatste jaren tussen Noord- en Zuid-Korea. Dit conflict in de Kaukasus lijkt veel sneller te escaleren tot een echte oorlog.
Het conflict is ontstaan door de in 1988 autonoom geworden regio Nagorno-Karabach. De situatie in de Kaukasus lijkt wat dat betreft op een mix van conflictscenario's: de Balkan-oorlogen, Koerdische conflicten en (hoewel minder gewelddadig) de situatie van de Catalanen in Spanje. De regio heeft namelijk een christelijke Armeense minderheid, maar ligt midden in Azerbeidzjaans grondgebied. Het gebied wordt internationaal ook erkend als onderdeel van Azerbeidzjan, maar daar denken ze in Nagorno-Karabach dus héél anders over.
Het conflict is vandaag in ieder geval dusdanig geëscaleerd dat de Europese Unie, Frankrijk, de Paus, Turkije en Rusland al hebben gereageerd en eisen dat de vijandelijkheden per direct stoppen. En daar wordt het interessant, want Turkije richt zich specifiek tot Armenië en zegt Azerbeidzjan met "alle middelen" bij te staan. Terwijl Rusland, die normaliter de Armeense kant kiest, oproept tot een algeheel staakt-het-vuren. Het zou dus heel goed kunnen dat hier straks een conflict oplaait dat een aanzuigende werking heeft op andere mogendheden. Voor je het weet maken de Turken en de Russen er een proxy-oorlog van!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten