Oostenrijk neemt geen verder risico en kondigt tweede golf af

Bondskanselier Sebastian Kurz spreekt in zijn verklaring over een tweede golf van coronabesmettingen. In Oostenrijk verwacht men dat het dagelijkse aantal besmettingen snel naar duizend per dag zal gaan, gisteren signaleerden ze er al 869. De hoofdstad Wenen is de bron van zeker 50 procent van de besmettingen in het land.

Vanaf morgen zullen mondkapjes weer verplicht worden voor winkels en openbare gebouwen. In de supermarkten en het openbaar vervoer was dit al het geval. Kurz zegt er alles aan te willen doen om een nieuwe lockdown te voorkomen.

Het opvallende is dat ook hier de hoofdstad (en de regio eromheen) de bron van zeker de helft van alle besmettingen in het land is. Dat is in België (Antwerpen, hoofdstad van Vlaanderen) zo en in Nederland is het de Randstad.

De roep om lokale lockdowns wordt overal in Europa steeds luider, heb ik het idee. En dat gaat er volgens mij voor zorgen dat het voornamelijk grote steden zijn die op slot zullen gaan. Parijs of Barcelona zijn misschien wel de eerstvolgende.

En dat is volkomen logisch als je daar zo’n groot percentage van de bronnen kunt vinden. Maar aan de andere kant denk ik ook dat de weerstand tegen zulke maatregelen alleen maar verder toe zal nemen als men lockdowns af gaat kondigen. Ondernemers lopen gewoon het risico financieel te worden gewurgd (afhankelijk van de sector waar ze in werken natuurlijk) en die beginnen zich steeds meer af te vragen of de maatregelen wel proportioneel (gaan) zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Ernest Stern

  “En dat is volkomen logisch als je daar zo’n groot percentage van de bronnen kunt vinden. Maar aan de andere kant denk ik ook dat de weerstand tegen zulke maatregelen alleen maar verder toe zal nemen als men lockdowns af gaat kondigen.”

  Wout doe een enerzijds anderszijdsje. Richtingloos gebabbel.

  1. Cootje

   De voorspellingen komen precies uit , maar de uitkomst er van is dat zuid Europa ten gronden gaat met het ondemocratische Brussel er bij , is alleen wachten waneer de financiële markten de stekker er uit halen , en dan vallen de zuid Europese banken om , en heeft de ECB een probleem met hun schuldpapier wat monopolie geld is , rustig wachten op 2021

   1. Crassus

    De financiële markten hebben minder vertrouwen in het Engelse pond @ Cootje.Met de Euro zit het wel goed. Wie er onder lijden zijn de Engelse pensionades die in Spanje en Portugal.
    Hun pensioen uitkeringen in GBP brengen minder Euries op. Koers 1.08 Dat was voor de Brexit 1.3500. Begin maar met zorgen maken om de Britten.

 2. Grasmaaier

  In de Eifel bestaat corona niet: in de winkels is een mondkapje verplicht, maar daarbuiten leeft het gewoon niet. Niemand van de dorpelingen houdt de 1,5 mtr aan, niemand draagt een mundschutz, iedereen is vergeten dat Covid-19 er is.

  Niemand weet ook van besmettingen of doden: dat is het grote voordeel van een landelijke omgeving. De mallemolen van de grote steden draait door, wij leven in ons eigen gezonde ritme – net terug van een lange boswandeling en de herten die we ontmoetten hadden ook al geen Corona.

  1. Massa

   Duitsland neemt het serieus op. Die herten hobbelen maar wat.

 3. RPML

  Logisch als je er 100 obesitas-levens een half jaar mee kunt verlengen; de deugdenker’s logica in optima forma. Dat er tienduizenden zo niet honderduizenden als gevolg daarvan de afgrond ingaan en de komende 20 jaar in de vernieling gaan zal hen een zorg zijn, het gaat tenslotte om hun mede geloofsgenoten te laten zien dat ze deugen.

 4. Heras

  De meeste mensen zijn het spuugzat om belazerd te worden. Het aantal doden met alleen corona is vrijwel nihil. En toch wordt het leven van de bevolking verzwaart.
  Waarom? Ik denk dat leiders een bak met geld krijgen van de Who.
  Dit heeft niets, maar dan ook niets meer met gezondheid te maken.

 5. Lex

  En hoeveel mensen liggen er op de intensive care? Hoeveel doden zijn er gevallen.

  Hmmmmmm net als in Nederland word het enorm overdreven. De hele economie gaat naar de kloten ook in Oostenrijk.

  In de geschiedenis is nog nooit een land op slot gegaan voor een Virus. Ik heb meer vertrouwen in Robert Jensen dan in de politiek.

  Volgens mij word die Corona aangegrepen voor een breder doel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.