Persconferentie Rutte: ‘Advies OMT gevraagd wegens grote zorgen over situatie Randstad’

Premier Rutte lijkt Nederland met zijn persconferentie alvast mentaal voor te bereiden op de komst van nieuwe (lockdown-)maatregelen. Die zullen waarschijnlijk eerst gaan gelden voor de Randstad en wat andere corona-haarden, als het OMT dat maandag adviseert. En die kans zit er dik in!
Het aantal besmettingen loopt weer flink op. Ook het aantal ziekenhuisopnamen en overlijdens is weer gaan stijgen. In de statistieken valt het allemaal nog wel mee wat ernstige gevallen betreft, maar we weten ook dat er een grove tien dagen verschil zit tussen de situatie die de cijfers schetsen en de situatie zoals die in werkelijkheid is.

Maar zelfs al blijft het aantal sterfgevallen relatief laag, dat kan nog steeds wél betekenen dat we straks tegen allerlei problemen aan gaan lopen. Ziekenhuizen krijgen namelijk steeds meer patiënten binnen die ze ook steeds beter kunnen stabiliseren. Maar als het er te veel in een te korte tijd worden dan is er geen houden meer aan! Dan takelen patiënten af die normaal gesproken wél behandeld hadden kunnen worden. En ‘normale’ niet-coronapatiënten worden dan uiteindelijk ook niet meer op tijd geholpen.

Tot het moment dat het misgaat (dus oplopende sterfgevallen) is er maar weinig informatie waaruit af valt te lezen hoe nijpend de situatie straks zou kunnen worden. Het aantal ziekenhuisopnamen op zich zegt namelijk niet zo veel. Sterfgevallen die niet direct naar het coronavirus te herleiden zijn, worden niet als corona-doden geregistreerd. En zolang er geen corona-doden worden geregistreerd, is er maar weinig wat er echt kan worden gedaan om het urgentiebesef onder de bevolking in stand te houden.

Ik verwacht dat de Randstad gebieden dus zullen worden geconfronteerd met een nieuwe lockdown en dat ‘essentiële beroepen’ en risicogroepen meer testmiddelen ter beschikking zullen gaan krijgen. Het doel is dan om de druk op de zorg weer beheersbaar te houden.

Ik ben er alleen bang voor dat we in Nederland straks veel mensen zullen gaan zien die hun eigen regio proberen te ontvluchten. Er worden nu al steeds meer Randstedelingen gesignaleerd die hun trouwerij aan de andere kant van het land houden. Ik vraag me af of dit kabinet daar rekening mee gaat houden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. RPML

  Het is wel inmiddels wel duidelijk waar de risicogroepen zitten (70+, obesitas e.d.). Wat in alle statistieken van besmettingen ontbreekt en waar je ook niets over leest is een onderscheid naar risicogroep en besmetting. Besmettingen buiten deze risicogroep zijn niet schadelijk en zorgen alleen maar voor de gewenste groepsimmuniteit. Hoe meer besmettingen in deze groep, des te beter! Conclusie: mensen uit risicogroepen houden zich slecht aan de maatregelen om besmetting te voorkomen.

  1. RPML

   Aanvullend: de mensen die in het ziekenhuis belanden behoren tot de risicogroepen en zijn diegenen die zich slecht aan de maatregelen houden.

   1. ZWEEDSE K0K

    Coronapatiënt Matthieu (37) wordt niet geloofd door idioten op social media: ‘Jij wordt door RIVM betaald’

    de mensen die in het ziekenhuis belanden behoren tot de risicogroepen en zijn diegenen die zich slecht aan de maatregelen houden.

    Precies, Matthieu eigen schuld dikke bult.

    1. vandaag

     zondag opgenomen met “zware corona klachten ” om na een paar dagen al te vervelen op sociale media.

     Van influenza lig je langer en zieker onder zeil.

     1. wesley benley

      Juistem. Van coronaklachten hoor je toch op zijn mínst twee weken aaneengesloten kunstmatig in coma te worden gehouden.

      Als je in staat bent om al na dríe dagen (!) een berichtje te kunnen intikken op op een schermpje kan iedere mongool wel bedenken dat coronapatiënten onverbeterlijke aanstellers zijn. We worden genaaid waar we bij staan door die hypochonders!

    2. RPML

     Logica van een frituroloog…

  2. CLoVis

    
   Groepsimmuniteit voor een virus bestaat niet
   anders zou er v.g. ook geen griep of verkoudheid bestaan.

   De rest van je verhaaltje is dus pure onzin.

   1. RPML

    De feiten
    De site Swiss Policy Research brengt veel onderzoeken van gerenommeerde universiteiten en onderzoeksinstituten samen. Een aantal feiten op een rij:

    Zo’n 50 tot 60% van de mensen lijkt het virus niet te kunnen krijgen. Men heeft al een soort immuniteit. Bijvoorbeeld in de vorm van antistoffen of T-cellen. Mensen die een ander coronavirus (een ordinair verkoudheidsvirus) hebben gehad de afgelopen jaren, zoals kinderen en hun ouders, zijn dus vaak al immuun voor COVID.
    Van de mensen die het virus wél krijgen is bijna 80% asymptomatisch. Men merkt er niets van.
    Van de mensen die wél ziek worden, is er een beperkt percentage (2%) dat ernstig ziek wordt, met een ziekenhuisopname tot gevolg. Eenmaal in het ziekenhuis komt 0,4% (en dit komt uit de koker van Jaap van Dissel) van de geïnfecteerden op de IC terecht.
    Uiteindelijk overlijdt minder dan 0,2%. Vrijwel altijd zijn dat heel oude mensen en/of mensen met een zwaar onderliggend gezondheidsprobleem. En jongeren dan? Slechts een hoogst enkele keer, op de vingers van je hand te tellen, is dit het geval. Dat lijkt te maken te hebben met een zeldzame genetische aanleg.
    Sommige mensen hebben een lange hersteltijd nodig. Soms is er enige schade aan longen en hart. Maar dat kan bij een griepvirus ook het geval zijn.

    1. CLoVis

      
     Je verwart een mindere vatbaarheid met immuniteit.

     Iemand met een slechte lichamelijke gesteldheid
     wordt altijd zwaarder getroffen door een ziekte.

     1. RPML

      Tja, daar kun je inderdaad over twisten… en inderdaad, 70+ en obesitas zijn niet bevordelijk voor het ziekteverloop…

      Ik ken verschillende mensen die het gehad hebben, de 50-minners hebben een verschillend ziekteverloop (lichte verkoudheid met smaakverlies tot zwaar bedlegerig gedurende 2 weken), onder de 80plussers zijn er 2 overleden, niet aan maar mét corona, ‘onderliggend lijden’ zoals het RIVM dat verwoord

     2. vandaag

      Al heb je 20 kwalen en je overlijd positief getest wordt je gewoon bij de corona slachtoffers geteld

     3. Henk42

      Ik ken niemand in mijn omgeving met covid ,en ook geen collega’s bekenden of vrienden die weer collega’s bekenden en vrienden hebben die covid hebben of gehad.
      Ik ontken covid niet.
      Maar ik denk dat het Zweedse model nog zo slecht niet is wat veel mensen en overheden eerst hebben verketterd.
      Ik geloof ook niet niet in een 2e lockdown als oplossing.
      Groepsimmuniteit door alles gewoon los te laten gaan is beter.
      Aerosolen blijken steeds meer de grootste factor te zijn voor besmetting.
      Waarom de hele economie de strot om draaien?
      Daar gaan ook veel mensen aan dood ,door zelfmoord stress en financiële ellende.
      Stop deze gekte.
      Al zou je 100.000 doden in Nederland krijgen ,het weegt niet op voor de overige consequenties zoals ik hier boven beschreef.

 2. Dolph Thans

  Van dit verhaal word ik nidt veel wijzer. Het zijn bespiegelingen van de auteur. Ik denk dat er nonchalanter met de aanbevelingen is omgesprongen. Bepaalde influencers genieten wat aanhang zolang het duurt.

 3. Blondie

  Natuurlijk komen nu de personen aan de beurt met de niet behandelde onderliggende ziektes.
  Is gewoon een kwestie van even wachten.

 4. Lefty

  “Ik ben er alleen bang voor dat we in Nederland straks veel mensen zullen gaan zien die hun eigen regio proberen te ontvluchten. Er worden nu al steeds meer Randstedelingen gesignaleerd die hun trouwerij aan de andere kant van het land houden. Ik vraag me af of dit kabinet daar rekening mee gaat houden.”

  En dan te bedeken dat de ellende in Afrika 10 x erger is omdat het Westen als sinds honderden jaren daar alles kaalplukt en corrupte regimes steunt. Worden ze in Nederland ook eens wakker. 😛

  1. vandaag

   quote Ik vraag me af of dit kabinet daar rekening mee gaat houden.” end

   Kan je rekenen ? reken …………………………………..

  2. Lefty

   En als klap de vuurpijl wil Baudet schepen leggen in de Middelandse zee om de ellende die het westen over zichzelf heeft afgeroepen een halt toe te roepen. Wat een zelfingenomen incompetente en egoistische speling van de natuur. Voer voor psychologen en opsluiten in een psychiatrische inrichting voordat mensen zijn gedachtengoed gaan geloven.

   1. vandaag

    quote Voer voor psychologen en opsluiten in een psychiatrische inrichting end

    strak plan , we gaan je aanmelden

   2. Yoyo

    De haat zit hoog, probeer je met nuttiger dingen bezig te houden.
    Kantklossen lijkt me wat voor je

   3. JochemX

    Ik wil het uitbreiden met veel duwboten. Meteen die dure rubberboten terugduwen, scheelt een hoop ellende.

 5. SilverFox

  Dat krijg je er van als je debiele BLM demonstraties toelaat in Amsterdam en Rotterdam. Femke Halalsema dacht dat het wel met een sisser af zou lopen. Nou muts, nu kun je mooi oogsten wat je destijds gezaaid hebt.

 6. SilverFox

  In het AD vreest de WHO dat we straks wereldwijd 2 miljoen doden te betreuren hebben. Gaat natuurlijk nergens over; 2 miljoen coronadoden op een wereldbevolking van ruim 7,8 miljard is 0,025%

  Alleen dit jaar al heeft er wereldwijd een bevolkingstoename plaatsgevonden van 59,9 miljoen (!!!) mensen. Kortom; 2 miljoen is peanuts. In statistieken zou dat onder “toegestane tolerantie” vallen. Zeg maar die gekke “E” die achter de 1L op je pak melk staat.

  En daar moet onze vrijheid, emotionele toestand en economie dan onevenredig de dupe van worden, zonder een eind in zicht…

  1. JochemX

   Helemaal juist. Jammer dat bijna niemand meer kan rekenen. Op de PABO testen ze nauwelijks de rekenvaardigheid, anders houden geen student meer over. De PABO is opleiding van de Jonge.

 7. Yoyo

  Ik vraag mij af: Wie kijken nog naar dit soort persconferenties?

  Wees lief voor elkaar , houd rekening met elkaar, en leef je leven!( Het leven duurt maar even)

  Tevens sollicitatie stadsdichter Haarlem .LOL

 8. Blondie

  Rutte schuift weer de verantwoordelijkheid naar een ander.

  Is het voorval met van Dissel, met de mondkapjes je zo goed bevallen. ?

  Rutte je maakt er een k…re zooi van.
  Je snapt er geen d…r van.

 9. antoon5

  Iedere dode is te betreuren al is die over de 90, zo is het al sinds mensenheugenis, maar ga je miljoenen mensen blootstellen aan hongersnood epidemie verbittering zelfmoord en wat al niet meer omwille van een normaal dodengetal zoals het ieder jaar is, ik begrijp het niet, en ik ben niet de enige

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.