Raad van State kritisch over Miljoenennota: ‘niet eerlijk over terugbetalen staatsschuld en geen rekening gehouden met impact tweede golf’

De Raad van State zegt de beweegredenen voor het op laten lopen van de staatsschuld maar al te goed te begrijpen. Ze zijn echter ook kritisch op het jaarverslag. Het kabinet houdt volgens hen geen rekening met de economische effecten bij een tweede coronagolf. Ook is de Raad van mening dat er te veel wordt verzwegen over hoe de oplopende staatsschuld zal moeten worden terugbetaald.
We zitten eigenlijk al midden in een economische crisis waarbij we nog enigszins beschermd worden tegen de effecten ervan. Als een tweede golf uitblijft dan is de kans aanwezig dat we er vrij snel weer uitkomen, zonder al te veel kleerscheuren. Maar dat is alsnog een vrij precaire situatie. Als het wél misgaat dan lijkt het mij toch wel fijn om te weten hoe we dat gaan bekostigen.

Want bedenk je wel dat de economie in de rest van de wereld ook niet op hetzelfde oude niveau draait. Het wordt (afhankelijk van de sector natuurlijk) voor iedereen moeilijker om de boel draaiende te houden. Het zou best wel eens kunnen dat economieën overal ter wereld een enorme verandering ondergaan waar iedereen zich op zal moeten aanpassen.

Maar goed, stel dat het lukt om al die veranderingen het hoofd te kunnen bieden, dan nog zit Nederland met een enorme schuld die hoe dan ook zal moeten worden afbetaald. Die discussie zullen de coalitiepartijen pas na de verkiezingen aandurven, ben ik bang.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Cootje

  Daar hoef je alleen de lagere school voor doorlopen te hebben, rekening komt na de verkiezingen, maar Corona gooit roet in het eten weet van geen wijken , onze Engelse vriend helpt ook nog een beetje om de zwakheden bloot te leggen , en voordat we het weten hebben we met 7/8% werkeloosheid en tig faillisementen per dag een uitstekende ingrediënten om de gevestigde macht een klepje te geven waar de gehele publieke omroepen avonden aan gaan verwonderen en de oude politiek ook, mensen die dan al de pijn in hun bedrijven portemonnee voelen Kunnen net het extra zetje geven voor Baudet en voor Wilders ,

  1. Cootje

   Doe maar een klapje

 2. Petrazoveel

  Zolang de rente nog zo belachelijk laag is is er geen enkele reden om de staatsschuld met bloedspoed op te lossen. Moet toch geen probleem zijn aangezien menig EU-land zich ook niet aan de regels houdt. Corona is een goed excuus voor Nederland om niet het beste jongetje van de klas te willen blijven.

  Laat de burger ook eens genieten van de lage rente door de belastingdruk niet verder op te voeren.

 3. Kretoloog

  Sinds D66-er Thom de Graaf de vice-voorzitter is van de Raad van State (ZM de Koning is voorzitter, maar dat is puur formeel) is dit rechtsorgaan verworden tot een ordinaire belangengroep. Niet serieus meer te nemen, dus. Getuige bv. hun geleuter over de zgn. tweede golf.

 4. Blondie

  Het is en blijft het Linkse Rutte Kartel, wat gewoon keihard de boel belazerd.(t) (dt).
  De werkende/gepensioneerde Nederlanders gaat de rekening betalen en de oudjes gaan er aan kapot.
  Bedankt Rutte namens mijn soosmaatjes.
  We komen je eens boven tegen.

  1. Gebande3

   U bent er dus van overtuigd dat er een hemel is en Rutte daar een plek verdient.
   Mooie gedachte van u.

  2. NO8DO

   De werkende/gepensioneerde Nederlanders gaat

   Echt waar?

   1. NO8D0

    Oohh my god wat is ik in mijn vorige reactie stoned.

  3. Meriadoc Brandebok

   Blondies (Hendrik Jan)s wereldbeeld beperkt zich tot de bejaardensoos waar hij bingo speelt en klaverjast. Hij is een oude brompot; verbitterd, permanent chagrijnig, en sukkelt in zijn scootmobiel door het leven.

   Hopelijk ontdekt Blondie ook nog eens de levensvreugde

   1. Oepsie

    Liever een bejaarden soos, dan jou,door ouderlingen uitgelubberde achterwerk Guusje. Het is maar wat je najaag, ouwe griffo.

    1. Gebande3

     Het is maar wat je najaag

     U onze prachtige moedertaal in ieder geval niet.

    2. Ernest Stern

     “door ouderlingen uitgelubberde achterwerk”

     Waar het hoofd van oepsie vol van is loopt zijn mond van over.

     Het blijft verbazingwekkend hoeveel primitieve barbaren hier hun behoefte komen doen.

   2. Gebande3

    Waarom gaan de goeden toch altijd als eersten?
    Kan daar geen verbetering in komen?

    1. Meriadoc Brandebok

     Precies.

   3. Cootje

    Zijn levens vreugde bestaat er uit dat zijn moeder in het bejaarde huis tot 11,30 in haar eigen vuil ligt dan is ze aan de beurt dat haar kont wordt gewassen daarna twee bruinen boterhammen en je bek houden, althans niet opvallen , zij uitje de bingo of klaverjassen werd gesponsord door de plaatselijke gemeente maar die hebben voor de jeugdzorg en andere overboord gegooide activiteiten van de regering een budget gehad waar je de plaatselijke kermis niet mee kan financieren , dus zijn uitje was het eerste slachtoffer, waar onze regering miljarden van onze verdiende centen weggeeft aan zuid Europa , aan de multinationals , en aan Brussel moet onze blondies waar onze gemeenschap mee is groot geworden toe kijken hoe in 10 jaar tijd met wisselende partijen een dorps idioot Nederland heeft gemaakt tot een bananen republiek , waar banken de libor rente en witwassen kunnen afkopen met 750 miljoen € dus waar dieven hun hand boven hun hoofd wordt gehouden , en er zijn linkse idioten die dat normaal vinden . Maar die hebben waarschijnlijk ook geen moeder of ze lijken er niet op

 5. Appelstroop

  En ik maar denken dat we aan de voet van de grootste crisis sinds de tweede wereldoorlog stonden, we ook nog eens miljarden hebben weggepist richting de EU, de staatsschuld op een recordhoogte staat en al die zonnepanelen, windmolens, warmtepompen en gasvrije woningen ook door iemand betaald moeten gaan worden. Alsmaar stijgende zorgkosten. En dan nog eens tienduizenden bedrijven die om zijn gevallen of gaan omvallen, recordwerkeloosheid etc.

  Het laat maar weer eens zien dat ik teveel doemdenk en niets van economie weet. Hulde aan Rutte, de man die wonderen verricht in moeilijke tijden.

 6. Heras

  De stommelingen daar in Den haag. We zijn nog niet eens uit de vorige crisis; en nu komt de tweede er aan. Maar ja, daar hebben ze geen boodschap aan want wie dan leeft, de dan zorgt….
  De werkeloosheid stijgt tot een miljoen mensen, de koopkracht gaat WEER achteruit, en Brussel hijgt in onze nek.

  Als je hun salaris hebt, dan is inleveren geen enkel probleem (ze voelen de pijn niet eens) maar mensen met een laag salaris is dit de nekslag.

  1. Cootje

   Prostitutie is legaal in Nederland , dus dat een van de twee partners direct of indirect voor vadertje staat werkt is waarschijnlijk normaal . Maar dat ze daarvan tig miljarden moeten afstaan aan de zuid Europese maffia is corrupt en wordt verpakt in garantstellingen, dubieuze afdrachten , en monopolie achtige constructies van de ECB . U vader of u moeder ligt te rotten in een bejaarde huis , maar dat mag ook niet veel meer kosten

 7. vandaag

  Het advies ” verhoog de belastingen ”

  De belastingen zijn al torenhoog. Stop met nivelleren via de inkomstenbelastingen. Schrap onzinnige belastingen en trap de overbodige ambtenarren eruit want de roverheid is geen uitzendbureau.

  Stop hierna de corona idioterie zodat iedereen zich weer kann ontwikkelen

  Het medicijn om de crisis dringend en dwingend in te korten

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.