Regenboogvlaggen en regenboogzebrapaden werken niet in de strijd tegen homohaat. Lokhomo’s wél

Ik was laatst eventjes op mijn twitter aan het scrollen en zag pardoes iets over het hijsen van een regenboogvlag. Ik dacht automatisch dat het ging over Amsterdam, waar we vaker dit soort acties zien. Het bleek echter te gaan om Midden-Nederland, waarin mijn eigen woonplaats, Spakenburg, nog expliciet werd genoemd. Het was voor mij de aanleiding dit artikel toch eventjes helemaal goed door te lezen. Homo-emancipatie was nog niet voldoende volgens de nieuwe COC-voorzitter Laura van Nieuwenhuijze en wellicht raadt u het al, maar de geboden oplossing was het hijsen van een regenboogvlag.

Homo-emancipatie is al jaren een thema in het publieke debat en een steeds groter wordende meerderheid van de Nederlanders accepteert mensen met een andere seksuele voorkeur. In 2017 was dat 74%. Dit betekent dat 26% in 2017 dit nog niet accepteerde. Dat vind ik nog best veel. Gelukkig zijn de mensen in de politiek dat wel met me eens, het moet en kan beter. Desalniettemin is er geen eenduidigheid over hoe we dit aanpakken. 

Discriminatie tegenover homo’s en lesbiennes uit zich in Nederland vooral op straat en op internet in de vorm van beledigingen en in erge gevallen in de vorm van bedreigingen. De daders komen er nog vaak mee weg. Zo ook in het geval van Fabio en Daniel, die dit al meerdere malen is overkomen in Amsterdam. Ja, Amsterdam, de stad waar het juist oh zo inclusief zou moeten zijn. Burgemeester Halsema trok hieruit echter wel harde conclusies, ze plaatste een foto van een regenboogvlag op haar Instagram… Een maand later zijn Fabio en Daniel nog eens aangevallen en zelfs van plan te verhuizen uit angst.

Hier zit nou de essentie van het probleem. Er zijn mensen die denken dat homohaat of -geweld op lossen is met homo-symbolen. Dat brengt mij terug bij het type Laura van Nieuwenhuijze, het type persoon die denkt dat problemen opgelost worden met een vlag, zoals in Amsterdam ook de bedoeling was. Het werkt niet! Homohaters denken niet plots anders over homo’s zodra er een vlag hangt of een regenboogzebrapad in de straat ligt. Desalniettemin blijft dit door het type Laura van Nieuwenhuijze opgerakeld worden, maar aan de echte oplossingen wordt niet gedacht. 

Aanpakken van de daders is het enige wat werkt. De daders worden aangepakt en potentiele daders schrikt het af. Lokhomo’s zijn hiervoor het perfecte instrument. Laat twee mannen, of vrouwen, hand in hand, met een verborgen camera, door de straten lopen. Als ze dan beledigd of bespuugd worden, kunnen de daders meteen aangepakt worden. Een extra voordeel is dan dat er ook niet maar één groep aangepakt wordt, zoals een Laura van Nieuwenhuijze en Femke Halsema dan altijd roepen, maar elke soort dader aangepakt wordt. 

Al met al liggen er oplossingen klaar, alleen wordt er blindgestaard op regenboogvlaggen, regenboogzebrapaden en nog meer van die symbolische schijnoplossingen. Totdat men dit soort schijn loslaat, zal homogeweld nog altijd spelen en zullen de daders in vele gevallen vrijuit blijven gaan. We lossen niks op, maar wel onder de glorie van een gehesen regenboogvlag. 

Volg mij op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Blondie

  Wat helpt is zo simpel.

  Stop met Schengen.
  NEXIT.
  Schop al die gelukszoekers het land uit, die zich deze haat eigen hebben gemaakt.
  Iedere illegaal moet volgens de wet het land uit, doe dan ook.

 2. vrijgezel42

  De homo haat [in de brede zin; ook lesbische stellen zijn het slachtoffer, net als transgenders en biseksuele] komt het meest voor bij religieuze gekkies. Het meest bekend (vooral door het extreme geweld en het breed uit plaatsen op socialmedia door de “verdachten” zelf) zijn moslim extremisten. Minder bekend is de homo haat bij andere religieuze groeperingen die al net zo erg zijn; vooral bij Christenen (denk aan Gereformeerden en aan het Vaticaan).
  Eigenlijk zit er niet zo veel verschil tussen de Islam en het Christendom; hier en daar zijn wat namen veranderd, maar in de basis worden dezelfde conservatieve ideeën op nagehouden.

  1. wesley benley

   U bent niet helemaal ingevoerd in de materie als ik uw reactie zo zie..

  2. Blondie

   Als die haat onder Christenen aanwezig is moet dat ook keihard worden bestreden, maar zijn daar ook knokploegen bij in het geweer.?

  3. Lodewijk Horstmar

   Vrijgezel42 kletst een eind uit zijn nek.

   1. vrijgezel42

    @Lodewijk Horstmar, wat je wilt en je hoeft het ook niet van mij aan te nemen.
    Maar neem dan wel even de moeite om het volgende even te lezen:

    https://www.nporadio1.nl/achtergrond/14803-vaticaanstad-is-de-meest-homofobe-plek-ter-wereld

    https://amp.nos.nl/artikel/2272141-het-vaticaan-is-een-van-de-grootste-homoseksuele-gemeenschappen-ter-wereld.html

   2. vandaag

    probeer het eens te weerleggen met feiten stront vlek.

    Het is een feit dat elke verborgen camera actie waarbij joden , homoseksuelen , schaars geklede vrouwen in de volkswijken lopen , bloot gelegd heeft dat de totalitaire ideologie de is-lam geen ruimte geeft aan deze mensen.

    Schelden , schreeuwen zijn nog de minste feiten. Graaien en keppeltjes van het hoofd tikken is al van een andere orde.

    stem sociaal , stem PVV

    1. vrijgezel42

     Wat een “complimenten”, bedankt daarvoor! Serieus: dat je het niet met mij eens bent mag immers in een (nog) democratisch land; de toonzetting is echter wat teleurstellend. Heb ik jou uitgescholden in wat voor vorm dan ook? Doe dat dan ook niet bij mij!

     Wel bedankt voor het stemadvies; was het inderdaad van plan, al is er een andere partij, die de PVV steunt, die ook wel wat heeft.

  4. homefront

   Het woord “homohaat” is bij voorbaat al een vooroordeel en een framing.

   De christenhaat in de breedste zin komt het meest voor bij progressief agressieve COC-ers.
   Het meest bekend (vooral door het extreme geweld en het breed uit plaatsen op socialmedia door de “verdachten” zelf) zijn COC extremisten.

   Vrijgezel heeft geen idee waar hij het over heeft, begrijpt het ook niet, dat is wel duidelijk..

   1. EvertB

    Geef eens bronnen voor jouw beweringen.

 3. Henk Albarda

  Ik houdt mij verre van homos. Ik heb daar series redenen voor, oa dat ik hetero ben en vindt dat het hom zijn onnatuurlijk is.
  Maar! Zou de enige homo kennis die ik heb, aangevallen worden op straat omdat hij meent homo te zijn en dat in elk geval hardop kenbaar maakt, dan moet hij beschermd worden en de dader moet een deels direct uitgevoerde en deels voorwaardelijke celstraf van meerdere jaren zijn. De voorwaardelijkheid moet op 10 jaar staan.

  Vrijgezel42 moet nog eens diep bij zichzelf nadenken!! Vrij domme reactie. Bewezen is dat 90 % van geweld tegen homos EN Joden uit de hoek van moslims komt.
  Het klopt dat een aantal christelijke gezindten het homo zijn verwerpen.
  Het verschil, vrijgezel42, is dat er van de kant van christelijke gezindten alleen verbaal homos worden afgewezen.

  Moslims vinden dat het normaal is homos in elkaar te timmeren, homos uit te schelden, en wanneer ongezien mogelijk, dood te slaan.

  Dus vrijgezel42, er is geen enkel vergelijk mogelijk van de altijd gewelddadige moslims en de openlijk verbaal homos afwijzende christelijke gezindten.

  Graag uw reactie met erkenning dat ik gelijk heb.

  1. Gebande_3

   Ik houdt

   De echte hoogontwikkelde, internationaal opererende, FvD kiezende kanjer Henk is niet te imiteren.

  2. Reinoud van Gelre

   Henk Albarda:

   “…Bewezen is dat 90 % van geweld tegen homos EN Joden uit de hoek van moslims komt…”

   Ook maar lokjoden inzetten dan?

   1. vandaag

    Dat hoeft niet. Zet een keppeltje op en ervaar hoe een jood zich tegenwoordig voelt in Amsterdam

    1. homefront

     Of ga met een shirt met christelijke tekst eens door de Schilderswijk lopen

  3. homefront

   Homoseks*aliteit is tegennatuurlijk en voor echte kerels ook gewoon smerig.

   Maar je praat onzin als je zegt dat homo’s afgewezen worden dan heb ook jij het absoluut niet begrepen…

 4. vandaag

  Onze schatjes die de ideologie van de vrede aanhangen accepten homoseksualteit niet.

  Als je de bron niet aanpakt wordt het enkel erger.
  Stem sociaal , stem PVV

 5. pasco

  Ik heb niets tegen h*mos*eksuelen, maar Gay Pride Parades zijn pertinent onnodig!
  We hebben toch ook geen Hetero Parades, alwaar halfnaakte macho haantjes gillend en joelend, tegen schaars geklede dames aan schurken!
  Iedereen moet zelf weten met wie hij/zij copuleert, dat behoeft verder géén ruchtbaarheid!

  1. Dirk Jansen

   Juist, het is niets meer dan een provocatie. Derhalve moet het wel kunnen, maar mag best wel wat ingetogener.

   1. homefront

    De gemiddelde homo vindt gay-parades een absolute aanfluiting..

 6. Rene van der Grijp

  Uitstekend artikel!

  Regenboogvlaggen gaan die 26% niet over de streep trekken. Maar slechts een (klein) deel van die 26% gebruikt ook daadwerkelijk geweld tegen homo’s.

  Waarom is de driehoek (in Amsterdam) tegen de inzet van lokhomo’s of lokjoden?

  Ik vrees omdat ze dondersgoed weten dat dan keihard gaat blijken dat de overgrote meerderheid van de potenrammers een islamitische achtergrond heeft. En dat houden ze liever onder het tapijt.

 7. Pieter48

  Hang eens wat van deze regenboog vlaggen op bij alle moskeeën in dit land. Misschien kunnen de voorgangers uitleg geven waar deze vlag voor staat.Gaat niet gebeuren. Waarom ook . In de toekomst zijn de grote steden toch moslim gebied.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.