ZIEN! Pieter Omtzigt sloopt het hele ‘oneerlijke’ belastingstelsel van Nederland: ‘U ziet niet de werkelijkheid!’

Gisteravond in de Tweede Kamer heeft CDA-parlementariër Pieter Omtzigt het ‘oneerlijke’ belastingstelsel van Nederland nogal aan gort gepraat. In slechts drie minuten maakt de nummer 2 van de christendemocraten duidelijk waarom de Nederlandse wijze van belasting betalen fundamenteel niet deugt.

Netjes als hij is zegt CDA-parlementariër Pieter Omtzigt (ook wel bekend als de Mega-inquisiteur van Malta en de Koning van de Kindertoeslagaffaire) het natuurlijk niet, maar het Nederlandse belastingstelsel is natuurlijk in en in verrot. Natuurlijk: belasting betalen moet iedereen. En zelfs bij een evenredige belasting dragen de sterkste schouders nog altijd in absolute zin de zwaarste lasten.

Maar is het eerlijk dat iemand die jaarlijks bruto €21.800 verdient aan de onderkant van de streep evenveel overhoudt als de persoon die bruto €36.500 verdient? Met een aantal platen liet Omtzigt gisteravond in de Tweede Kamer zien hoe onrechtvaardig het systeem momenteel is. Politici kijken naar wat koopkrachtplaatjes en constateren dat iedereen er een procentje (of soms zelfs twee) bij krijgt en constateren dat ze het goed hebben gedaan.

Mispoes, zo redeneert Omtzigt. Het onderliggende systeem deugt niet. Want de persoon die €21.800 verdient houdt uiteindelijk na allerlei premies en toeslagen méér geldt over: €30.904. De persoon die €36.500 binnenkrijgt gaat er echter op achteruit: die houdt maar €31.093 over. Dat is nauwelijks meer dan de persoon die véél minder verdient (en veel minder werkt) dan de persoon op €36.500.

Pieter pakt de koopkrachtplaatjes er nog eens bij en legt uit:

“Wij denken dat dit de werkelijkheid is, maar de werkelijkheid is dat we nooit kijken of er enige relatie is tussen wat je krijgt en het draagvlak. Want hier heb je dus een alleenverdiener, die verdient bijna twee keer zoveel. Die moet ook twee keer zoveel monden voeden en aan het eind van de dag heeft hij precies hetzelfde als die alleenstaande ouder.”

Ja, leg dat maar eens uit bij de Belastingdienst. En kom daarna maar op met die ingrijpende stelselwijziging, want dat is méér dan broodnodig.

Wie de overige plaatjes die Pieter omhoog houdt nog eens duidelijk wil bekijken: hier, hier en hier.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Blondie

  Kom op man, voor mij ben je een stuk van je geloofwaardigheid kwijt geraakt, met je acceptatie van je gespeelde nederlaag.

  Links is je club en de rest heeft van jouw club, een CordonSanitair ontvangen.

  Jammer, in het begin leek je strijdlustig en te vertrouwen.

  1. jjvdberg

   Dus dan kloppen zijn cijfers ook niet???? Heeft hij nog even ingefluisterd dat hij dat allemaal speelde. Goh. Waarom zijn wij niet zo goed ingevoerd in het CDA?
   Bovendie. Wat heeft rekensommen met uw ergenis omtrent een persoon c.q. partij te maken. Maak ons wijzer!!

   1. Blondie

    jjvdberg.

    Het is een soort Popie Jopie aan het worden.
    Het gaat niet over de cijfers, maar over de geloofwaardigheid van de persoon.
    Waar lees jij mijn ergernis.
    Eerder teleurstelling, dat hij zich onderwerpt aan het Linkse Rutte Kartel.

 2. Gebande3

  Dat is nauwelijks meer dan de persoon die véél minder verdient (en veel minder werkt) dan de persoon op €36.500.

  Ontroerende simpelheid.

 3. Oepsie

  Ja!

 4. J.C.

  En dat zo vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021, ha,ha,ha

  Vanaf 2000 heeft het CDA bijna doorlopend aan het roer van de kabinetten Balkenende en Rutte gezeten, en toe is deze misstand door het CDA nu ONTDEKTE ontstaan. Steeds hetzelfde verhaal met Pieter Omtzigt van het CDA: veel stof opwerpen (alsof het CDA er niets aan heeft kunnen doen) en op het moment dat het kartel weerstand biedt, de keutel intrekken. Glas, plas, was………..

  Er is de laatste ruim 10 jaar maar 1 partij die opkomt voor de belangen van de gewone (Nederlandse) man/vrouw, en dat is niet het CDA of een andere kartelpartij.

  1. J.C.

   De tweede zin laat zich als volgt makkelijker lezen: en toen is deze door het CDA nu ONTDEKTE misstand ontstaan.

 5. RPML

  Als je 50.000 verdient betaal je 14.000 aan loonheffing
  Als je 100.000 verdient betaal je 41.000 aan loonheffing

  Dus als je het dubbele verdient betaal je bijna het drievoudige aan belasting en heb je nergens meer ‘recht’ op geen enkele toeslag…reken je dat uit met 2 koters in de opvang dan heeft het echt geen zin de ballen uit je broek te werken in Nederland.

  Nivelleren is een feestje…

  1. Gebande3

   Lezen:die véél minder verdient (en veel minder werkt)

   Meer/minder werken is een keuze.

   1. andergeluid

    Als ik zo naar de prestaties van bepaalde tweede kamer leden kijk verdienen ze veel minder dan ze uitgekeerd krijgen.
    De Ambtenaren die er boven staan zoeken veel uit voor ze.
    en dan staan ze nog hakkelend een briefje voor te lezen dat ze toegeschoven hebben gekregen.
    en zeggen ze te vaak Uh Uh Uh omdat ze niet eens weten wat ze voor staan te lezen
    deze hoog opgeleiden.
    Echt dossier kennis hebben ze meestal niet dat vinden ze te veel werk de elites

 6. jjvdberg

  Vele jaren geleden werkte ik bij de Sozawe te Rotterdam. Toen was het al bekend dat de gezin met bijstand en 2 kinderen in soortgelijke situaties meer inkomen hadden over een jaar dan Pa en ma met 2 kinderen waarvan een ouder ’s ochtend vroeg op de fiets stapte om naar haar/zijn werk te gaan om daar 5 dagen per week te werken. Het liggen op de bank met de toelagen/ huursubsidie enz. leverde uiteindelijk meer op dan opstaan en werken. We waren lekker SOCIAAL bezig. Of toch niet eh………..

 7. DennisEijs

  Iemand die €30.000,- per jaar heeft, heeft het echt niet zo slecht. Er zijn er die van de helft moeten rondkomen.

  1. Gebande3

   30.000 bruto
   25.000 nettto
   2050 netto per maand.

   Ik zou er niet van kunnen leven, maar ik ken er die het lukt.
   Met de helft ervan rondkomen lijkt mij sterk, ver onder het sociaal minimum.

   1. Zondag

    Beste Gebande3

    U schetst een te positief beeld 30000 pj en dan netto 2050 pm verdienen. Dat klopt op niet u zit er 300 euro in de – naast.

 8. andergeluid

  Over Box 3 heeft die het niet Fictieve belasting iets wat niet bestaat OPLICHTERS
  De Belasting maakt meer kapot dan je lief is
  Ga die lobbyisten en die brievenbus oplichters de ontduikers en ontwijkers aan pakken.
  dan kunnen onze belastingen omlaag en de BTW naar beneden.
  En laat het wachtgeld stoppen want niet alleen jullie maar iedereen zijn baan staat tegenwoordig op het spel.
  En de belastingvrije bonus die ze elk jaar krijgen in de tweede kamer van 8000 euro
  dan word het nog wat.

  1. RPML

   Belasting betalen voor een huis dat in je bezit is maar dat dan fictief verhuurd is met fictieve bewoners (in bewoonde staat) voor een fictief verhuurbedrag… je verzint het niet, maar we noemen het huurwaardeforfait en de Staat loopt er op binnen…

 9. Ernest Stern

  De enorme populariteit die het autistische Kamerlid Omtzigt bij Guurrechts heeft verworven lijkt me voor hem een heus probleem.

  1. Appelstroop

   hurt people hurt people

  2. .nexit2021

   zegt onze autist

 10. Pescador

  Nee klopt zijn cijfers kloppen niet helemaal, in werkelijkheid is het veel erger, en dat zal voorlopig ook wel zo blijven want de nederlander is dom en pikt alles, er gaat geld naar spanje italie frankrijk de gezinnen in deze landen hebben meer te besteden als een gezin in nederland en toch moet ons geld daarheen, wil rutte zich populair maken bij de EU om daar zijn volgende baantje te pakken? Wij nederlanders betalen véééél meer aan de EU als bijvoorbeeld duitsland, de nederlander vind alles goed, als rutte zecht dat we erop vooruit gaan gebeurd dat ook aan de ene kant, maar aan de andere kant maakt hij alles duurder voor bedrijven zodat die de spullen ook weer duurder maken en de belasting daar ook weer van profiteerd. Alleen de nederlander niet, nog een klein voorbeeld hoe het werkt in nederland, als je je auto hebt verzekerd( duur genoeg) en je rijd hem in spanje in de prak dan wordt hij opgehaald door de verzekering en jij krijgt zolang een auto van de verzekering, nou dat is mooi geregeld, en heb je ook een zorg verzekering en er overkomt je wat en wordt je met spoed naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht omdat er levens gevaar is, en dat ziekenhuis is een prive ziekenhuis dan mag je zelf een gedeelte betalen, woon je in amsterdam zuid en je moet naar het ziekenhuis waar je naast woont dan is de kans groot dat je een verzekering hebt die een contract met een ziekenhuis in amsterdam noord heeft dan,moet je daar naar toe, inplaats van gewoon even de weg oversteken en bij het ziekenhuis naar binnen te wandelen. En wist je dat je huisars elke maand ongeveer 26 euro krijgt van je zorg verzekering ook als jij er niet heen gaat, maar gewoon omdat je mag komen als er wat is, dat is 312 euro. Bijna het eigen risico, dus als de graaiende huisartsen niet meer worden betaald kan daar het eigen risico van betaald worden eigenlijk heel simpel toch, en als ik in de zorg verzekerd ben behoor ik overal naar het zieken huis te kunnen binnen heel europa. Maar dit is allemaal graaiwerk van de elite net als dat domme covid verhaal. Als ik in spanje ga wonen betaal ik nog maar 45 euro voor de basis verzekering, als ik een volkswagen busje heb betaal je in nederland 1600 euro of meer wegenbelasting per jaar in spanje maar 120 , in nederland wordt je uitgemolken door rutte wordt toch eens wakker daaro

 11. .nexit2021

  Erf nu eens een stamrecht constructie (soort pensioenregeling) van 500.000 euro.
  Als je netto 150.000 euro overhoud na belastingen is het veel.

  smerige struikrovers, belastingen zijn geen belastingen maar diefstal , pure oplichting

  1. EvertB

   Van die belastingen kan onze rechtse overheid weer mooi asielzoekerscentra bouwen om de getraumatiseerde Moriavluchtelingen te huisvesten. Die hoef jij dan ook niet in je te ruime villa op te nemen. Win-win situatie 👍

   1. .nexit2021

    enz

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.