Arrogante Rutte noemt kritiek op kosten Oranjes “populisme”

Ah ja, natuurlijk. Het is “populistisch” om er iets van te vinden dat het koningshuis ons bijna 350 miljoen euro per jaar kost. Daar moet je je mond over houden. 

Het is weer eens zo ver. Er is kritiek op de kosten die de Nederlandse belastingbetaler moet dragen voor de Oranjes. Ja, ons koningshuis is één van de rijkste koninklijke families ter wereld, maar om de één of andere reden moeten wij, hardwerkende burgers, nog steeds al hun rekeningen betalen.

Dat je daar vraagtekens bij zet is natuurlijk volkomen normaal. Daar kan iedereen het mee eens zijn.

Nou ja, iedereen behalve jullie (niet de mijne!) premier Mark Rutte. Die vindt zulke vragen namelijk verboten. En mensen die dergelijke kritiek uiten zijn niets meer of minder dan vieze, vunzige, gevaarlijke populisten.

Rutte waarschuwde voor een jaarlijkse terugkerend debat over het inkomen van de Oranjes. “We moeten voorzichtig zijn met een discussie die al heel snel populistisch gevoerd wordt.” Hij gelooft niet in de zin ervan. “Je gaat het nooit eens worden over de hoogte ervan. Ook als ze mijn salaris krijgen, is dat te hoog”. Rutte verdient zo’n 170.000 euro per jaar, dat is de grens aan inkomens in de publieke sector.

Hij stelt zelfs dat Amalia geen keuze heeft, dat ze maar één mogelijk “carrierepad” heeft. Ze wordt koningin. Punt. The end. En daarom moeten we haar flink betalen.

Maar wacht eens even, wat is dat voor onzin? Ze kan gewoon bedanken voor de eer en een carriere nastreven in de private sector. Er is niemand die haar kan dwingen om koningin te worden. Als ze koningin wordt dan is dat omdat ze daar zélf voor gekozen heeft. Punt.

Maar ja, ook dat mogen we vast niet zeggen van mijnheer Rutte.

Volg mij op Twitter en op Parler.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. saddy

  Rutte heeft gelijk,

  Willem heeft een Marokkaanse adviseur, vandaar ook dat baardje.
  Willem gaat helemaal voor de islam, hij wil tenslotte nog een plekje na The Great Reset
  Volgens Marrakesh 1 pact mag je nooit kritiek hebben op islam.

  Dus heeft Rutte gelijk

 2. Mogguh

  Iedereen die de huidige status van het Koninklijk Huis verdedigt in financiële zin zou opgesloten dienen te worden in een rubberen kamer met een kledingstuk waarvan de mouwen zich op de rug bevinden.

  Het is volslagen krankzinnig dat anno 2020 dit sprookje in leven wordt gehouden door de belastingbetaler, een familie die zo puissant rijk is en zijn huidige status ontleent aan geboorterecht is werkelijk waar niet meer van deze tijd.

  En bespaar mij s.v.p. het kul argument dat een President nu eenmaal ook geld kost!

  1. Beukman

   De kracht van het koningshuis is juist dat dit instituut volslagen irrationeel is, Mogguh. Dit geeft ook de beste garantie dat de koning boven de partijen staat, en iedereen zich met hem kan verbinden.

   Kijk naar het schaakspel. Daarin is de koning het belangrijkste stuk; als een van beide koningen valt, is het spel afgelopen. Tegelijk is de bewegingsvrijheid van dit stuk beperkt. Zijn macht is symbolisch.

   Zo moet het ook zijn voor ons koningshuis: de macht van de koning moet louter symbolisch zijn; hij is zelfs niet verantwoordelijk voor zijn eigen daden en uitspraken (dat is de MP). Het laatste beetje politieke macht dat de koning nog had, is hem de laatste jaren ook afgenomen.

   Ik kan er wel mee leven. En het volk smult ervan.

   1. Vriend

    Daar heb je Beukman weer met zijn schaakvoorbeeld. Je bent geen schaker en je weet er niets van, blijf dus met je vieze tengels van dit koninklijke spel af, druiloor,

   2. Mogguh

    Gewoon belasting laten betalen Beukman die smerige inteelt parasieten, geld zat in die vreemde tenen familie!!

    1. Beukman

     Hun belasting laten betalen? Geheel mee eens, Mogguh.

   3. Blondie

    Beukman.

    Een super klein voorbeeld, er gebeurt NIETS in Nederland, zonder dat de club van zijn Opa / Moeder en nu W.A zelf, hun fiat er aan hebben gegeven.
    Kijk deze WA bewaakt de schatten van Oranje, hun vermogen groeit nog steeds, zij zijn de status van Miljonair ontgroeit, zij zitten nu bij de Miljardairs.
    Deze Miljardairs, verdienen Miljarden aan deze Corona hype.
    Dus geloof mij, niemand steelt uit zijn eigen beurs.

    1. Beukman

     er gebeurt NIETS in Nederland, zonder dat de club van zijn Opa / Moeder en nu W.A zelf, hun fiat er aan hebben gegeven.

     Dat klinkt enorm interessant, Blondie.

     1. Blondie

      Is ook interessant knul, verdiep je maar eens in die club.
      Bij het begin, beginnen 1954.

   4. Rene van der Grijp

    “De kracht van het koningshuis is juist dat dit instituut volslagen irrationeel is, Mogguh.”

    –> Beukman laat na deze belachelijke bewering te onderbouwen.

    “Dit geeft ook de beste garantie dat de koning boven de partijen staat, en iedereen zich met hem kan verbinden.”

    –> Hij staat niet boven de partijen. Z’n moeder heeft de omwentelingen in de jaren 60 en 70 van nabij meegemaakt en koos eieren voor haar geld: ze koos voor links. Maxima werd “ingewijd” door de ex-fractievoorzitster, van de PSP, een extreemlinkse partij. Uiteraard bleef Bea wel heel rechts haar zakken vullen. Dat dan weer wel.

    ht*ps://www.vn.nl/hoe-beatrix-de-linkse-elite-paaide/

 3. NoDoubt

  Je bent dus voor de EU en het koningshuis. Het koningshuis past never in een Europese regering. Hij praat weer als gewoonlijk met dubbele tong, net als Marakesh 1 en nu 2, de €1000, de Turkije deal en dat de Britten schurken zijn. Hij weet niet wat het mortaliteitscijfer is van NL en toch zit de hele economie op slot.

 4. Cor Grijpstra

  ”jullie (niet de mijne!) premier Mark Rutte”

  Je woont in Turkije en nu ook al de Turkse nationaliteit?

 5. Ernest Stern

  Rutte noemt de kritiek op de kosten van het Koningshuis niet populistisch maar waarschuwt ervoor dat die discussie snel in populisme zou kunnen ontaarden: ““We moeten voorzichtig zijn met een discussie die al heel snel populistisch gevoerd wordt.”

  Dat is een niet onbelangrijke nuance.

  1. vandaag

   hele belangrijke nuance stront vlek

   enz !

  2. Maurits Dekker

   Ernest Stern is een TR0L die dit forum misbruikt om u te treiteren en te pesten.
   Debatteren met hem is niet mogelijk.
   Houdt rechts, haal niet in en waarschuw uw mede-forumgebruikers.

 6. AS210854

  Hoe durft Rutte dit te zeggen, ik betaal me scheel aan belastingen voor Nederland, de Europa en de hele wereld omdat Rutte voor sinterklaas wil spelen. Politici in BRUSSEL hoeven ook GEEN belastingen te betalen . Mijn pensioen zie ik in rook opgaan mede door dit sinterklaas spelen, enz enz. Rutten en zijn mede politici hier en in BRUSSEL hoeven zich daar geen zorgen over te maken, hun pensioen wordt nl elk jaar verhoogd zonder daar ook maar een cent aan bij gedragen hebben. Rutte moet zich DIEP MAAR DAN OOK DIEP SCHAMEN VOOR DEZE UITSPRAAK.

 7. Meriadoc Brandebok

  Rutte heeft wel gelijk. De marxisten zijn een randbeweging geworden. Nu liften ze even mee op de golven van de zuinigheid om elk hoog inkomen uit te roeien. Republikeinen zijn aan het koningshuis bashen. Het is een discussie die vooral op emo-gronden wordt gevoerd.

  Democratie is soms lastig. Waar is de tijd gebleven dat VVD en CDA en PvdA dit land nog konden rulen zonder zich te moeten storen aan marxisten of rechtsradicale populisten? De tijd dat Janmaat nog een randneweging van 3 zeteltjes en GroenLinks hooguit twee keer per jaar op het journaal voorkwam?

  1. Vriend

   “Waar is de tijd gebleven dat VVD en CDA en PvdA dit land nog konden rulen…?”

   Ik zei het al vaker: Meriadoc Brandebok leeft geheel in het verleden en heeft als oerconservatieve grefo veel moeite heeft om de moderne tijd te accepteren en mee te groeien met het veranderde politieke landschap.

   Meriadoc zit op dood spoor. En dat is voor hem geen pretje.

   1. Meriadoc Brandebok

    Het is er niet beter op geworden.

  2. RvdBe

   Het land rulen vanuit je comfortabele zekere zetel in Den Haag maakt lui, arrogant en weinig creatief, vervolgens is dat niet meer te verkopen en worden er links en rechts de gaten dicht gelopen.
   Rutte noemt dat dan populisme.

  3. vandaag

   25.000 euris p/mnd voor een debiel in het europarlement x 27
   500.000 p/mnd voor een idioot met een baard die 1 A-4tje per jaar voor leest
   150.000 p/mnd voor zijn dochter

   de brandende bok vindt het normaal net zoals haar maandelijkse uitkering

 8. vandaag

  rutte is zelf een populist , tegen windmolens totdat er draagvlak komt dan is hij voor , zo heeft hij alle standpunten van de middenpartij verloochent en links beleid gevoerd tot het krankzinnige aan toe zodat de opportunist nu zijn energietransitie moet inslikken omdat het technisch onmogelijk is.

  Een walgelijk adept dus die graag een toneelspeler 6.000.000 euris geeft voor het voorlezen van a-4 tje per jaar.

  stem sociaal , stem PVV

 9. Beukman

  Maar wacht eens even, wat is dat voor onzin? Ze kan gewoon bedanken voor de eer en een carriere nastreven in de private sector. Er is niemand die haar kan dwingen om koningin te worden.

  Daar heeft Michael wel een punt.
  Zou een referendum over de wenselijkheid van het koningshuis uitkomst bieden?

  1. vandaag

   referendum is afgeschaft beukhol

   je onzin is weer treffend aan je niveau

   1. Beukman

    blablabla

    1. ikweetwatikwil

     Zelf zou ik graag een referendum willen zien over het behoud van het Koningshuis of niet.

     Oh gut zou daarom het referendum af geschaft zijn?

     Blijft voor mij het probleem bij afschaffing, wil ik een moslim als president.
     In Nederland kan namelijk alles.

     Ik zou niet graag in de schoenen van 1 van de leden van het Koningshuis willen staan. Voor geen geld.

    2. vandaag

     je originaliteit is ook gelijk aan je kwaliteit

     k walitatief u itermate t eleurstellend

   2. andergeluid

    Ze hebben zoveel bezittingen als het Koningsdag is kan die de koets en een grote tuin verkoop houden dan kan zijn salaris om een A4 tje voor te lezen in een jaar gewoon fiks omlaag.
    En Rutte valt de Bilder bergers nooit af Hij helpt ze zelf met de Great Reset zijn nu bezig de spoedwet er door te rammen en gaan we een hele rare tijd tegemoet
    heb uit bronnen gehoord dat de meeste kamer leden het gewoon weten maar nooit de great reset of agenda un 21 of Agenda 2030 enz enz daar mogen ze het niet over hebben daar hebben ze voor getekend die mooie eed of belofte.
    En anders zou het volk in paniek raken, dus liegen ze er op los jammer dat alle vloggers die ook in den haag staan of op het plein dit ook niet benoemen als ze iemad uit de kamer spreken of de msn de main stream media Dus kom en sprrek je een kamer lid aan vraag hem er eens over de Great reset of agenda 2030 en straks de nano technologie en de vaccinatie ik ben benieuwd hoe zich ze hier uit draaien.

  2. Ernest Stern

   Een referendum zal een overweldigende steun voor het Koningshuis tonen, dus daar zitten de populisten deze keer niet op te wachten.

 10. Seneca

  onbegrijpelijk dat er aan de woorden van het individu Rutte zoveel aandacht wordt geschonken. als men kijkt wat deze man in het verleden uitgekraamd heeft en als men dan zijn daden beziet, dan is er maar één conclusie: men kan de heer Rutte niet betrappen op een standpunt. mocht hij een standpunt innemen, dan is dat binnen afzienbare tijd verlaten want zoals hij zegt: ‘ik ben er anders over gaan denken’. als er een referendum (onwaarschijnlijk) over deze koninklijke struikrovers zou plaatsvinden en de bevolking wijst dit instituut af, ook dan zal de heer Rutte er ‘anders over gaan denken’. zoals hij ‘anders’ is gaan denken over: ‘Zwarte Piet, burgers die ‘s-avonds en ‘s-nachts veilig over straat kunnen gaan, de bevoordeling van ‘gelukszoekers’ boven de Nederlandse burger, toegang tot de sociale zekerheid voor deze vreemdelingen, landbouw en kernenergie’. Kortom een draaitol eerste klasse en er zijn lieden – juist op dit forum – die dit niet willen zien.

 11. fred van de bunt

  Het koningshuis is, of leden van het koningshuis zijn, vrijgesteld van de meeste belastingen. Gezien het extern geschatte vermogen gaat het om vele tientallen zo niet honderden miljoenen.
  Daarnaast zijn woon, reis, en personeelskosten stevig (zeker meer dan 100 miljoen volgens een redelijke schatting bij extern onderzoek) en die worden gedragen door de staat.
  Er wordt verder echter geen openheid gegeven “i.v.m. privacy” en “veiligheid”.
  Argument is dat het koningshuis een enorm goed marketing product is, als grote bedrijven op handelsmissie gaan, en dus ruim zijn kosten waar maakt. Overigens liggen hier geen berekeningen aan ten grondslag.
  Salarissen van de leden van het koningshuis zijn maar een klein deeltje van de totale kostenpost. Met die salarisindex praat je over peanuts.
  E.e.a. is grondwettelijk zo bepaald. In die zin begrijp ik dan wel dat Rutte tegen een “populistische” discussie is: zo een discussie levert toch niks wezenlijks op.

 12. Wim Vreeswijk

  Als financieel analist van een viertal gemeenten traceer ik vrijwel iedere dag dat juist veel politici de grootste verbrassers zijn van ONS gemeenschapsgeld.

 13. frans9

  “populistisch” om te lachen.

  https://www.dumpert.nl/item/7762233_241c2996

 14. Blondie

  Aan deze WA van Duitse bloed is weinig Nederlands.

  Gewoon stoppen met deze Oranje onzin.

 15. andergeluid

  Ze hebben zoveel bezittingen als het Koningsdag is kan die de koets en een grote tuin verkoop houden dan kan zijn salaris om een A4 tje voor te lezen in een jaar gewoon fiks omlaag.
  En Rutte valt de Bilder bergers nooit af Hij helpt ze zelf met de Great Reset zijn nu bezig de spoedwet er door te rammen en gaan we een hele rare tijd tegemoet
  heb uit bronnen gehoord dat de meeste kamer leden het gewoon weten maar nooit de great reset of agenda un 21 of Agenda 2030 enz enz daar mogen ze het niet over hebben daar hebben ze voor getekend die mooie eed of belofte.
  En anders zou het volk in paniek raken, dus liegen ze er op los jammer dat alle vloggers die ook in den haag staan of op het plein dit ook niet benoemen als ze iemad uit de kamer spreken of de msn de main stream media Dus kom en sprrek je een kamer lid aan vraag hem er eens over de Great reset of agenda 2030 en straks de nano technologie en de vaccinatie ik ben benieuwd hoe zich ze hier uit draaien.

 16. evil knievel

  Die vermaledijde Trump toch ook!😄
  Zomaar de belasting tillen,volgens die m0ng0len Dems!☹🤣

 17. fanof43

  Leve de Republiek!!

 18. Peter Loosduinen

  Rutte bestrijdt onze Zwarte Piet ( = geen racisme ) die ons vreugde bezorgt en alleen een fictief personage is.
  Maar het Oranje-sprookje met een koning / koningin moet behouden worden en wij mogen voor deze ondemocratische poppenkast betalen…….
  Kleed de poppenkast eens uit.
  Een goed salaris voor deze spelers is oké ,maar geen miljoenen.
  En………………..belasting betalen net als wij.

  1. vandaag

   eens echter , waarom moet ze belastingen betalen over een gift uit onze belastingen. Doe maar een netto gift dan weet iedereen wat ze netto kosten.

   Doorzichtige eenvoud

 19. Pffff

  Ze hebben geen enkele toegevoegde waarde! Behalve ons leegzuigen van geld dus, gewoon afschaffen die bloedzuigers! Ze zijn gevlucht in de 2de w.o dus dan heb je officieel geen recht meer op!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.