Column Jan Roos: identiteitspolitiek keert als boemerang terug in gezicht van diversiteitsminnende grachtengordel

Voor zijn column beschouwt Jan Roos ditmaal grinnikend hoe identiteitspolitiek zo erg is doorgeslagen dat het nu de ‘roomblanke hobby’s van de grootstedelijke elite’ dreigt omver te halen, zoals orkesten. De boemerang van de identiteitspolitiek keert nu keihard terug in het gezicht van degenen die hem gegooid hebben, aldus Jan.

Leedvermaak is niet de meeste vriendelijke vorm van entertainment, maar grappig is het vrijwel altijd. Nu ons land in de zure zwavelput, die identiteitspolitiek heet, is weggezonken keert het anti-blanke sentiment als een vlijmscherpe boemerang terug in het gelaat van de diversiteitsminnende grachtengordel. Daar kan ik dan ietwat zachtjes, maar toch uiterst gemeend, om grinniken. De meisjes (volwassen vrouwen die puur uit emotie stukjes tikken als een verward hormonaal pubergrietje) schrijven hun vingertje blauw hoe divers, pluriform en inclusief alles dient te zijn, maar vergeten even dat de hobby’s van dezelfde grootstedelijke elite roomblanker zijn dan de gemiddelde koopzondag in Volendam.

Het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir is zo’n hobby. Zowel het orkest en het koor als het publiek kent geen PoC. Dat is de hedendaagse aanduiding voor alles wat zwart en gespikkeld is. Letterlijk: People of Color. Wat overigens betekent dat mensen met de blanke huidskleur blijkbaar kleurloos zijn en daarmee worden gediscrimineerd, want buitengesloten. Maar racisme ten aanzien van het blanke ras is geen racisme bij deze nieuwe religie.

En omdat de barokmuziek “slegs vir blankes” is kan het ABOC de subsidie op de witte buik schrijven. Het Amsterdamse Fonds voor de Kunst vindt het namelijk allemaal niet divers genoeg. Zo schrijft het in de afwijzing: “Het ABOC beperkt zich vanuit zijn aard en doel tot de westerse canon van de oude muziek. Dat is in de ogen van de commissie een begrijpelijke afweging, maar het betekent dat het ensemble geen bijdrage levert aan de culturele diversiteit van het aanbod. Het ABOC stelt zelf vast dat de bezoekers van een biculturele of niet-westerse achtergrond ondervertegenwoordigd zijn in zijn publiek. Het ensemble komt in het plan echter niet met voorstellen om die situatie te veranderen… De organisatie is klein en kent geen culturele diversiteit; dat geldt ook voor het bestuur… De commissie vindt deze zelfreflectie van ABOC op het toepassen van de Code Culturele Diversiteit zorgelijk.”

Al het onversneden Nederlandse culturele erfgoed zal opgeofferd worden op het altaar van de multiculturele samenleving. Precies wat woke links wil. Tenminste, zolang het om volkse tradities gaat. Om burgerlijke brood en spelen. Niet om de mono-culturele hoge kunsten die ze aan de grachtengordel graag willen behouden. Je zal steeds vaker zien dat die diversiteitsboemerang pijnlijke wonden zal slaan bij terugkeer bij de afzender

Eva Jinek werd na een heel verhaal over dat een donkere vrouw veel moeilijker op haar positie terecht zou kunnen komen gevraagd om haar plek dan af te staan aan een donkere dame. Je zag de paniek in haar oogjes. Want dat was niet de bedoeling. Hetzelfde geldt voor meer van dat soort mensen die roepen dat we iedere “vluchteling” van de wereld onder onze vleugels moeten nemen, maar liever niet in hun buurt en al helemaal niet in hun villa aan het Vondelpark. Dezelfde vrouwen kirren dat het patriarchaat gebroken moet worden, maar dat de grenzen wel wagenwijd open dienen te staan voor kerels uit culturen waar een vrouw nog minder waard is dan een een geit aan een paaltje.

Voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), Mariëtte Hamer, trok op Diversity Day eens even flink aan de bel. Zij waarschuwde dat door alle coronaperikelen het onderwerp diversiteit in veel bedrijven dreigt ondergesneeuwd te raken. Niet zo vreemd natuurlijk als de meeste bedrijven bezig zijn proberen te overleven in deze crisis, maar al helemaal potsierlijk als je bekijkt dat binnen het SER nul, ik herhaal nul, gekleurde medemensen rondlopen. Het is als de gemiddeld D66 en GroenLinks-fractie: roomboterblank, maar gillend dat alles divers en inclusief dient te zijn.

Die hypocrisie maakt hun verhaal totaal ongeloofwaardig. Want als dat nou zo fantastisch streven is en een tegenwoordige must, waarom begin je er dan niet zelf mee? Wat zeg ik, stap op en laat je plekje, net als bij Jinek, vullen door iemand met meer pigment.

De diversiteitspolitiek kent alleen maar verliezers. Maar dat het nu ook begint te knagen aan de poten van de voorstanders is een positief effect. Hopelijk zullen ze snel inzien dat het een heilloze weg is. Alleen ik weet dondersgoed dat dit te veel is gevraagd van mensen die alleen maar vanuit hun kinderlijke emotie kunnen reageren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. vandaag

  die d666 hobby slaat nergens op. Maar hullie doen het niet zeggen ze.

 2. Fatsoen74

  Au!

  De vinger op de zere plek gelegd.

  One for All and All for One willen deze mensen echt niet.

  Zij willen dingen anders voor anderen behalve als het hun eigen leven raakt, hypocrisie ten top.

  Boerenverstand gebruiken is niet meer netjes.

  Welk besluit heeft welke consequenties? Risicoinventarisatie?

  Neem de roeptoeters ook hun zwaar gesubsidieerde hobby’s af.

  Mensen met kleur toestaan op de golfbaan, de jachthaven en op gala-avonden.

  Voorrang geven bij alle culturele evenementen.

  Maar dat zal wel niet de bedoeling zijn uiteindelijk…..

 3. M.Dikker

  Als er alleen mensen van kleur straks op mooie banen zitten en in allerlei commissies en wij blanken laten alles aan hen over, ook het werken dus, is dat dan weer een vorm van slavernij?

  1. vandaag

   allochtonen genieten de voorkeur , dit speelt al vele jaren

   stem sociaal , stem PVV

 4. Maurits Dekker

  De gevolgen van de wensen van deze identiteitsidioten kunnen we aanschouwen
  in Zuid-Afrika.
  Nadat de zwarten de macht verkregen was het gedaan met de welvaart in dit land.
  In gestaag tempo gaat de welvaart nu terug naar die van een derde wereldland.
  Blanke boeren worden vermoord, maar daarover zul je in onze kranten leugenbladen niets lezen.
  Kennelijk is het streven van D66’ers en andere mentaal gestoorden dat wij een
  zelfde toekomst tegemoet gaan als die van Zuid-Afrika.

  1. Ernest Stern

   Terugkeer naar de Apartheid lijkt Maurits wel een goed idee?

   1. Aborifa

    Zal de levensstandaard zeker verhogen, niet alleen vir blankes.

   2. Hardline

    Reageer eens op inhoud. Waar heeft Maurits Dekker ongelijk dan volgens U?

    en geen copy-paste van Wikipedia.

    Nu blijft Ernest hangen in een vraag die nergens op gestaafd is. Zielig dus

   3. Bolland

    @Ernie Maurits Dekker geeft de feiten weer, apartheid was niet goed, en is afgeschaft door de Klerk , daarna kwam ANC aan t bewind , met als resultaat totale chaos, moordpartijen ieder mensenrecht is in Zuid Afrika verkracht zonder dat de pers er interesse in heeft getoond!

   4. Augustus

    Je snapt dat het gedeelte waar de Nederlanders zich verkeerde in Zuid-Afrika onbewoond was? En dat de zwarte bevolking, dankzij de welvaart gecreëerd door Nederlanders, daar zelf wilde gaan wonen? Niemand heeft ze verplicht om in de apartheid te gaan, maar onder de apartheid hadden ze het beter (qua levensverwaching, welvaart) dan onder eigen bewind.

    Daar boven op erkennen de twee grootste Afrikaanse stammen ver in het noorden destijds het recht tot conquest. Dan moet je op zich ook gewoon op de blaren gaan zitten als je een stuk grond verliest.

   5. evil knievel

    Hier in NL,zou IK r tegenwoordig geen probleem mee hebben!😁
    We zijn trwns hard op weg,met t zichzelf distantieren van NL,door die andere zeg maar!😉
    Zet die raddraaiers maar allemaal in Amsterdam,de rest die zich wel bij NL voegen wil,ondanks ras of kleur,is wat mij betreft WELKOM!👍
    Wel niet meer in Peking aan de Amstel komen dan!😬

   6. Yoyo

    Goed stukje van Jan weer!
    Nu nog wat genuanceerder zijn over FVD.
    Gaat wel lukken, denk ik.

 5. Lex

  Ik vond hem wel leuk en soms interessante artikelen. Keek regelmatig naar zijn YouTube video’s

  Sinds hij modder aan het gooien is naar FVD omdat hij geen goede plek binnen FVD heeft gekregen is hij nu anti FVD.

  In plaats van de partij te helpen trap hij hem de modder in.

  Tegenwoordig onzinnige YouTube video’s.

  Ik ben klaar met die clown.

 6. evil knievel

  Die Jan toch,niet altijd,maar wel vaak weet ie de Nlse Zwart/Wit gevlekte koe,toch mooi bij de hoorntjes te pakken,hulde voor deze bijdrage Jantje!👍
  vond vooral die zin met die geit wel geinig!😁😄

 7. 56RdK

  Verdomd goede column weer Jan.
  Ja, tijd, zéér hoog tijd voor opschoning! Zodat er normaal en realistlsch gedachtegoed in dit land weer de overhand krijgt!

 8. maraton

  Baudet en Hiddema zijn prominente grachtengordelaars.
  Effe vergeten, Jan?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.