Column Ozair Hamid: De ziel van de Verenigde Staten staat op het spel

Joe Biden, aanvoerder van de Democraten, blijft het herhalen: “Dit is het gevecht om de ziel van de natie.” Ook Trump lijkt een dergelijke boodschap te willen overbrengen. Maar waar vechten de 70+’ers om? Wat is de ziel van de Amerikaanse natie?

De Verenigde Staten zijn in meerdere opzichten uniek. Zo is het al 125 jaar lang de krachtigste geopolitieke macht in de wereld. Economisch domineren de Amerikanen al sinds 1870 met het oh zo bekende recept: laissez faire economics. Geen overheid spendeerde zo weinig als percentage van de economie als de Amerikaanse overheid. 

Of het vrijemarktdenken van de VS de ziel van de natie definieert, is discutabel. Gegeven is dat het uniek is en dat het de Amerikaanse manier van leven significant heeft beïnvloed. Vandaag de dag ziet men dat immers terug in het gezondheidsstelsel, het belastingstelsel en het uitkeringsstelsel. 

Maar de ziel gaat verder dan het geloof in economische zelfstandigheid; het gaat om de houding van Amerikanen in een ruimer sociaal kader. Toen Alexis de Tocqueville Amerika bezocht, schreef hij dat optimisme in vrijwel alle lagen van de samenleving domineerde. Terwijl de Franse boer leed onder het autoritaire bewind van het ancien régime, was euforie aanwezig bij de Amerikaanse arbeider.

Nog steeds is die verheugde opstelling aanwezig, zo laten peilingen zien. Optimisme en vreugde dat voortvloeit uit het idee dat hard werken uiteindelijk zal lonen, ook wel bekend als de American Dream. 

Trump stelt echter dat hij de enige is die tussen de ‘American Dream’ en anarchie, krankzinnigheid en chaos staat. Dat klopt ook; Biden zal direct de belastingen verhogen voor succesvolle Amerikanen en indirect voor de average Joes. Trump stelt daarentegen dat verdere belastingverlaging en deregulering de Amerikaanse economie nog harder zal laten draaien. Biden wil minder geld beschikbaar stellen voor wetshandhavers, voor de politie. Trump wil de wet daadwerkelijk handhaven – want alleen in een stabiele samenleving is er ruimte voor het nastreven van geluk en ontplooiing van het individu. 

Deze verkiezingen valt er daadwerkelijk wat te kiezen voor Amerikanen. Het is een referendum over de ziel van de natie die een stempel zal drukken op de Amerikaanse ethos. In de week van 3 november zal de wereld weten of de ziel van de Verenigde Staten statisch is zoals Trump hoopt. Of dat deze dynamisch is, wat in het voordeel van Joe Biden werkt. Al met al een verkiezing om naar uit te kijken.

Volg mij op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

167 reacties

 1. Ernest Stern

  Mijn hemel, wat een taalfouten weer.

  1. CLoVis

    
   Maar jij wint het altijd
   als het denkfouten betreft.

   1. LifeBuddy

    Clovis .hahahaha die denkfouten ligt aan de kronkels , die ze aan de hemel wel d’r uit trekken.

  2. vandaag

   jouw hemel ? was je maar thuis dan !

 2. Blondie

  Trump is de President die oorlogen heeft beëindigd en vrede heeft gebracht, onder de bevolking van het Midden Oosten en Azië.

  Het probleem van de sponsoring door de EU, van terroristen in het Midden Oosten, is voor hem een probleem van de EU.

  We zullen zien als Biden president wordt, in welke brandhaard America weer verzeild raakt.

  1. Piet51

   @Blondie
   Trump heeft geen vrede gebracht, hij heeft troepen teruggetrokken. Dat is heel wat anders. Vrede stichten wordt hier en daar geprobeerd.
   Maar hij heeft vooral verdeeldheid gecreëerd in Amerika en flink bijgedragen aan de verdeeldheid in de rest van de wereld, waaronder Nederland. De polarisatie in Nederland bijvoorbeeld wordt o.m. gevoed door wat men hier van Amerika ziet.

   Het voorsorteren van Trump op verlies in de verkiezingen en die nu al wijten aan fraude is een voorbeeld van bewust wanorde scheppen die leidt tot nog veel meer verdeeldheid.

   1. Mogguh

    De polarisatie in Nederland is schuld van de opgedrongen multiculturele samenleving en heeft niets met de toestand in de VS te maken.

    1. Loelap

     👍👍👍👍👍👍👍👍👍

    2. Ernest Stern

     Nee, het is de schuld van de racistische reacties op de multiculturele samenleving. Als je, zoals Wilders doet, mensen tegen elkaar opzet krijg je verdeeldheid. Zo ingewikkeld is dat niet.

     1. vandaag

      tja ” allochtonen genieten de voorkeur ” draagt uiteraard niet bij aan die tweedeling.

      nog meer populistisch gel*l stront vlek ?

     2. homefront

      Nee ernestje het is de schuld van de multi-culti mede dankzij multy-cultyfestisjisten als leugenclown rutte en linkse migratie-schreeuwers

     3. Seneca

      @stern
      dat heb ik gemerkt aan je reactie op de onthoofding van Samuel Paty. over racisme gesproken.

     4. Loelap

      Als die multiculturele samenleving een succes was geweest, waren er geen reacties geweest en had je er niets over gehoord, zo simpel is dat.
      Neem als voorbeeld de Chinezen en Hindoestanen in ons land, daar hoor je nooit iets over. Dat zijn fatsoenlijk mensen die hun eigen cultuur hebben maar wel aangepast zijn.

      En over racisme gesproken, ga voor de lol maar eens kijken op maroc punt nl. daar kun je nog wat over racisme leren, maar als die bevolkingsgroep zich racistisch uitlaat dan is het geen racisme volgens de logica van de gutmensch.

     5. Loelap

      Weet je wat pas echt racistisch is, die diversiteitsbokaal van de NPO.
      Mensen interviewen op grond van hun kleur, walgelijk.
      Ik heb ook gelezen dat die geïnterviewde gekleurde mensen, not amused waren.

     6. Rene van der Grijp

      “Als die multiculturele samenleving een succes was geweest, waren er geen reacties geweest en had je er niets over gehoord, zo simpel is dat.”

      +++++

     7. evil knievel

      Hadden we al die luiwapperlippen & terorristenhandophouders op de plaats gelaten waar ze thuis horen,hadden we überhaupt geen problemen gehad,wijsneus! 😜

   2. vandaag

    blabla bladieblabla

    welke oorlog is trump gestart walgelijk links populistisch adept

   3. CLoVis

    @Pietsie

    Trump heeft geen vrede gebracht?
    Na de VEA en Bahrein gaat nu ook Soedan
    een vredesovereenkomst met Israel tekenen.

    Je l*lt gewoon weer uit je linkse nek.

    1. Beukman

     Wanneer hebben die landen voor het laatst een schot richting elkaar gelost, Clovis?
     VEA en Bahrein zitten gewoon gezellig in de coalitie met SA die bezig is de burgerbevolking van Jemen uit te roeien.

     1. Seneca

      @beuk
      ik wist niet je de sjiitische tak van de islam volgde. je durft niet het woord Iran inzake Jemen, te schrijven? ben je bang voor de lange arm van de Iraanse terreur?

    2. Piet51

     @CLoVis
     Zo kan ik het ook. Als twee landen die geen normale diplomatieke betrekkingen hebben die betrekkingen gaan normaliseren, kunnen we dat “vrede sluiten” noemen. Maar vrede sluiten is wat anders dan een actieve oorlog beëindigen. Soedan en Israël waren formeel inderdaad in oorlog en wel sinds 1967. Israël is met niet veel landen verwikkeld in een actieve oorlog. Zo’n inactieve oorlog is eerder een administratief meningsverschil, dat met een beetje goede wil is op te lossen. Trump zou echt iets van formaat gedaan hebben als hij de Koreaanse oorlog had kunnen beëindigen. Maar leider Kim was net een maatje te groot voor hem. Ook andere z.g. oorlogen zijn eerder “abnormale diplomatieke betrekkingen”, waar de betrokken landen alleen maar last van hebben. Trump heeft in een paar gevallen het initiatief genomen om landen aan de gesprekstafel te krijgen om de gezamenlijk voordelen van normale betrekkingen te bespreken, waarvoor lof. Maar in bijvoorbeeld Irak, Afghanistan, Syrië en enkele andere landen ligt de zaak niet zo simpel.

     1. Bluntix

      Orange man bad! Of niet Piet? Waarom mensen überhaupt de moeite nemen met je discussieren is me een raadsel. Of biden dement is is afleiding van de gekke beleidskeuzds die biden oppert.

      En is die laptop ongegrond? In tegenstelling tot speculaties omtrent trumps belasting en speculaties omtrent trumps onschuldige Chinese rekening? Meet met dezelfde maat Piet, er is genoeg om over te vallen mbt biden.. Die laptop laat meer zien dan al die beschuldigingen naar Trump.

      Vergeet niet dat fb en Twitter dat vooral gewoon keihard op de censuur hebben geworpen terwijl trumps belastingen en Chinese rekening moeiteloos door de social media verspreid konden worden.

      Big tech censureerd in bidens voordeel en dat is makkelijk te zien nu de verkiezingen naderen

      Wall Street investeert in derde partijen die de biden campagne promoten en ook dat is makkelijk te onderzoeken

      Bdezelfde donateurs doneren ook voor de critical race theory en je kunt gewoon horen dat biden en Harris daar ook achter staan, das gewoon racisme bestrijden met racisme.. Angst zaaien en onderdrukken.. En dan Trump daar de schuld van geven natuurlijk..

      Haal je kop uit het zand, dat heb ik ook moeten doen, is niet erg hoor.

   4. Blondie

    Pietertje, blijf gewoon lekker in die Linkse Rutte bubbel zitten.

    1. Beukman

     Piet heeft gewoon gelijk, Blondie.
     Er zijn nu een paar symbolische vredes getekend tussen landen die toch al geen mot met elkaar hadden. Allemaal in het kader van de handel. De Palestijnen kennen echter nog steeds geen vrede. Sterker nog: die zijn buiten de onderhandelingen gehouden.

     Iran is bezig een kernwapenarsenaal op te bouwen nadat Trump het verdrag geschonden had.
     En Saoedi Arabië bombardeert de weerloze bevolking van Jemen, inclusief zwangere vrouwen en kinderen en bejaarden, tot pap, met dank aan Trump.

     Kom eens uit je bubbel, man.

     1. Tom Bombadil

      Kom jij eens uit je bubbel, gehersenspoelde flapdrol. Trump is met zeer grote afstand de beste keuze. Ik ben het lang niet altijd met hem eens. Maar biden is dement aan het worden… Willen we echt in deze tijden een dement persoon America (de reden dat we niet russisch praten) laten regeren???.
      Verder hoop ik dat Trump zijn poot stijf gaat houden bij verdragen dan vooral de navo. Zodat wij misschien ook eindelijk eens een redelijk leger hebben.

     2. Piet51

      @Tom Bombadil
      Biden dement? Ik neem aan dat je wel eens mensen hebt ontmoet met dementie? Kun je wat kenmerken noemen van Biden die dementie laten zien.

     3. Beukman

      Komen de feiten je weer eens niet van pas, Tom?

     4. Vriend

      Piet51, er zijn verscheidene opnamen en filmpjes waarin Biden gedesorienteerd is in tijd en plaats. Hij verspreekt zich regelmatig, hakkelt en moet naar woorden zoeken die hij lang niet altijd vindt. De man is op, een wrak.

     5. Piet51

      @Vriend
      Presentatie is inderdaad niet de sterkste kant van Biden. Daar is vriend en vijand het wel over eens. En dat er een betere kandidaat denkvaar is, wordt ook door vriend en vijand onderschreven. Maar tijdens de voorverkiezingen kwam er geen betere. Misschien had Harris de keuze moeten worden, maar dat gebeurde niet. Nu gaat het er de Democraten vooral om, om van Trump af te komen. Daarna zien ze wel verder. Harris staat klaar om zo nodig bij te springen.

      Verder hoop ik nog steeds op hoge leeftijd de mate van dementie van Biden te bereiken. Ik heb demente mensen gekend en die zijn op geen enkele manier te vergelijken met Biden, in alle opzichten bleven ze ver op hem achter. En verder vroeg ik me vandaag eal een paar keer af, waarom Trump er niet in slaagt om van een z.g. demente man te winnen met twee vingers in de neus. Dan is of Trump even dement (of een heel klein beetje erger) of Biden is nog bijzonder bij de tijd. Ik kan met evenveel recht beweren, dat Trump ernstige tekenen van dementie vertoont, want zijn realiteitsbesef is beneden alle peil. Dat worden door zijn tegenstanders leugens of halve waarheden genoemd, maar het kunnen net zo goed waanbeelden en hallucinaties van iemand met dementie zijn. Voor alle duidelijkheid, ik geloof dat allemaal niet, maar Biden is voor mij psychisch ook helemaal gezond.

     6. Mogguh

      ‘Vredespresident door kracht: herverkiezing Trump beste voor wereld

      Donald Trump is de eerste Amerikaanse president sinds Jimmy Carter die geen oorlog is begonnen. Onderwijl sluit het ene na het andere islamitische land vrede met Israël, is Irans expansie gestuit door de liquidatie van generaal Suleimani, Kims Noord-Korea tot bedaren gebracht, het Syrië van Assad koest gemaakt met 59 Tomahawks en staat Amerika eindelijk op tegen de communistische dictatuur China. Wie koel kijkt, ziet dat Trumps internationale prestaties indrukwekkend zijn, schrijft Jelte Wiersma.’

      h**ps://www.ewmagazine.nl/opinie/opinie/2020/10/vredespresident-door-kracht-herverkiezing-trump-beste-voor-wereld-783037/?&utm_source=elsevierweekblad&utm_medium=nieuwsbrief&utm_campaign=EWD%20-%20oktober%202020&utm_term=EWD%20-%2020201020&utm_content=EW%20Nieuwsbrief%20Header

     7. Piet51

      @Mugguh
      Trump kon geen nieuwe oorlog beginnen, omdat hij maar vier jaar tijd kreeg. Het eerste jaar was hij druk met zijn Mexicaanse muur en het laatste jaar met zich te verweren tegen de dreiging door Biden. Hij was bijna tegen Iran een oorlog begonnen, maar werd op het nippertje door zijn generaals tegengehouden. Kim is alleen maar sterker geworden door het z.g. overleg met Trump.

     8. Vriend

      Piet51, ik zeg niet dat Biden volslagen van de wereld en zwaar dement is: er zijn gradaties, maar Sleepy Joe lijdt beslist aan beginnende dementie getuige de desorientatie in tijd en plaats, het hakkelen, naar woorden zoeken, enz. Een gezond mens vertoont die symptomen niet. En Trump ook niet: die is in vergelijking met Biden een bonk samengebalde energie.

      En inderdaad: het is uitermate zwak en ongerijmd dat de Democraten geen betere kandidaat in het veld wisten te brengen. Anciënniteit speelt ook bij deze vermolmde partij blijkbaar nog steeds een hoofdrol.

     9. Mogguh

      Gel*l Pipo51 om te stellen dat Trump geen tijd had een oorlog te starten, afijn het ziet er naar uit dat je met je bek vol tanden staat anders zou je zoiets niet beweren. Er is totaal geen bewijs voor je stupide bewering.

     10. Piet51

      @Vriend
      Dement, door dergelijke veelvoorkomend epresenatieprobleempjes? Dat hakkelen en naar woorden zoeken is een overblijfsel van zijn stotteren, waaraan hij leng geleden geleden heeft. Ik vind het fascinerend om te zien hoe hij een voor stotteraars “moeilijk” woord voelt aankomen en dan heel behendig dat woord omzeilt en een ander kiest. Dat kun je een heel klein beetje horen en klinkt als een klein beetje hakkelen. Maar soms kan hij zo gauw geen vervangend woord vinden en dan wordt het iets lastiger om dat te verbloemen. Ik weet, dat ik niet objectief ben, maat deze tekortkoming komt op mij over als een vaardigheid. Voor mij is het niet het kenmerk van een wrak, integendeel. Hij moest ook wel, anders zou hij het niet zo lang in de Senaat uitgehouden hebben.

    2. Canta

     Blondie
     Ik zou, als ik jou was, me eerst eens verdiepen in welke partijen links zijn, welke partijen rechts zijn en wat centrumpartijen zijn. Misschien dat je dan gaat begrijpen dat het dom is om Rutte links te noemen.

     1. Pauline Kummer

      Gezien zijn besef voor links en rechts zou @Blondie als spookrijder niet slecht scoren.

     2. Bluntix

      De gebruikt de linkse oppositie om compromise te sluiten en zodoende voert hij centraal tot links beleid. En conservatieve partijen als de pvv worden daarmee buitrn spel gezet. Dat mensen rutte links noemen is niet zo raar hoor.

   5. Genoeg van linkse dictatuur

    Trump heeft het heel goed gedaan, en fouten maken we allemaal. Kijk maar naar de Obama,’s en Clintens. Die hebben er echt een puinhoop van gemaakt. Trump wordt zeker herkozen, dan einde Nazi staat Brussel.

   6. Bolland

    Piet Troepen terugtrekken lijkt mij vrede stichten, als je niet meer vecht is het vrede toch?

    Trump had nobelprijs voor de vrede verdiend

    Heel anders als Obama die zich niet kon terugtrekken uit Afghanistan en Irak En deze man, de Amerikaanse president die het langst oorlog heeft gevoerd Hij verslaat, gemeten in het aantal jaren van oorlog voeren, Abraham Lincoln (Burgeroorlog), Franklin Roosevelt en Harry Truman (Tweede Wereldoorlog), Harry Truman en Dwight Eisenhower (Korea), John Kennedy, Lyndon Johnson en Richard Nixon (Vietnam) en George W. Bush (Afghanistan en Irak). De vredespresident Barack Obama werd de oorlogspresident Barack Obama.EeN gOTSPE, DEZE MAN KRIJGT NOBELPRIJS VOOR DE VREDE!!! WAT KLOPT ER NIET?

 3. saddy

  Het is nogal een verschil of je de ziel van de natie verkocht hebt aan China en Rusland of dat je de ziel van je eigen land wilt houden en versterken.
  Het verschil tussen zielig en bezielend.

 4. vandaag

  De oude seniele gek Biden is toch geen serieuze kandidaat. Er is zelfs een draaiboek voor als voor de verkiezingen kwam te overlijden

  Ik ben kandidaat maar maak me termijn niet vol maar rijdt wel lekker in de wielen van Trump. Zielige linkse symboolpolitiek

  kom er maar in beukhol en malle pietje. Een draadje over Trump en de dagbesteding is weer bekent

  1. Piet51

   @vandaag
   Ja, ja, ik kom al. De bal ligt voor het doel. 😉 “De oude seniele gek Biden is toch geen serieuze kandidaat.”
   Moet ik hieruit concluderen, dat Trump niet eens in staat is om van een oude seniele gek op zijn sloffen te winnen. “Trump gaat winnen met twee vingers in de neus” is hier wel eens geroepen.

   Dat draaiboek hebben de Republikeinen overigens ook, want dat is een heel serieuze partij.

   Tip: let eens een beetje op spelling, grammatica en zinsbouw. Hier staan er zes.

   1. vandaag

    blabla bladieblabla

    veel plezier met je dagbesteding verder mafklapper

    1. Piet51

     @vandaag
     Trump slaagt er maar niet in een volgens hem seniele oude gek van tafel te vegen. Ook in een min of meer normaal debat lukt het Trump niet. Er zijn nu zelfs Republikeinen die zich afvragen waarom Trump niet eerder deze meer constructieve, stevig kritische, maar ook presidentiële houding heeft aangenomen. Dat had zijn kansen sterk vergroot.

     Biden blijft overeind met net zoveel of net zo weinig problemen als Trump. De peilingen zijn al weken stabiel, met minieme wijzigingen afwisselend in het voordeel van beide kandidaten. Zelfs Joost Eerdmans sprak gisteren zijn grote twijfel uit over een herverkiezing van Trump: “Het verschil is nog steeds wel erg groot en de tijd om dat te herstellen heel kort”.

     Zeker nu ongeveer 50 miljoen van de plm. 140 miljoen verwachte kiezers Amerikanen hun stem al hebben uitgebracht, hebben acties van beide kandidaten steeds minder zin. Dan zijn de peilingen steeds beter voorspellers van de einduitslag.

     1. Mogguh

      Op het moment dat die seniele zak Biden uitsprak de olie industrie de nek om te willen draaien verloor hij de verkiezingen, ook zijn belasting verhoging, die slechts het midden en klein bedrijf gaan treffen, gaan hem de kop kosten, dan hebben we nog de beschuldigingen geuit door Tony Bobulinski die nu verder onderzocht worden en voila de herverkiezing van Trump is een feit.

      Stop nu maar met wensdenken Pipo51 want Biden gaat het echt niet worden.

     2. Piet51

      @Mogguh
      We zullen zien.
      Maar dat seniele kunnen we gerust vergeten. Al was het alleen maar, omdat zelfs met zo’n reputatie Trump er niet in slaagt veel meer kiezers achter zich te krijgen. Als hij wint zou het met dergelijke inhoudelijke visies kunnen gebeuren. Bovendien heeft 30% van kiezers al gestemd, per post of fysiek. Die uitspraken van Biden, die overigens helemaal niet nieuw zijn, zijn aan hen dus niet besteed.

     3. Mogguh

      Pipo51 de bedrijfspsycholoog verkeert natuurlijk de gehele dag tussen mensen waaraan een steekje los zit, vandaar dat het hem niet opvalt dat Biden seniel is.

      Neem nu maar van mij aan dat Biden het never nooit niet gaat worden!

     4. Piet51

      @Mogguh
      Jij staat wel heel erg naast de normale wereld, iets waarvan je Biden juist beschuldigt. Een organisatiepsycholoog heeft vooral met gezonde mensen te maken. Hij coacht en begeleidt ze om hen nog beter te laten functioneren. Dus, Mogguh, weer wat geleerd, toch.

     5. Mogguh

      Dat is zeker wat jij die mensen wijs maakt, in mijn wereld gaan mensen naar een psycholoog wanneer er een steekje bij je los zit Pipo51.

     6. Beukman

      Piet schrijft:
      Maar dat seniele kunnen we gerust vergeten. Al was het alleen maar, omdat zelfs met zo’n reputatie Trump er niet in slaagt veel meer kiezers achter zich te krijgen.

      Trump beweerde onlangs dat Biden “the worst candidate ever” is.
      Mocht Donald straks verliezen, dan is dat dus tegen de slechtste kandidaat ooit, die volgens sommigen hier ook nog eens seniel is.
      Dat pleit niet voor Donald.

     7. Piet51

      @Mugguh
      “… de bedrijfspsycholoog verkeert natuurlijk de gehele dag tussen mensen waaraan een steekje los zit.”

      Zo leren we je kennen. Alleen naar een psycholoog als er een steekje los zit??? Dat is een opvatting die al zeker 50 jaar achterhaald is. Hoe lang ben jij al uit deze maatschappij weg? En jij gaat alleen naar een dokter als je ziek bent? En een automonteur is alleen nodig als de auto het niet meer doet. Medische check-ups, bevolkingsoderzoek en periodiek technisch onderhoud, ook nooit van gehoord zeker? Man, man, kom eens terug in de realiteit, kijk om je heen en trek je conclusies.

     8. Vriend

      Het pleit niet voor de KIEZERS die op seniele Joe stemmen, Beukman. Trump kun je het niet kwalijk nemen.

     9. Piet51

      @Vriend
      Denk je niet, dat Trump zo sportief is om Biden niet al teveel te laten afgaan. Hij geeft hem een kans, speelt wat met hem. Net als een kat met een gevangen muis doet voor hij hem opeet. Van een seniele oude man is het natuurlijk heel gemakkelijk winnen. Dat gaat vanzelf, lijkt me, maar dat maakt geen sterke indruk op het volk. Of zou in ieder geval vanzelf moeten gaan. Ik denk, dat het allemaal spel is. Of is er iets anders aan de hand en lukt het gewoon niet om de echt zwakke plek van Biden te vinden. Of misschien durft hij niet, omdat ook Biden sterk uit de hoek kan komen en Trump wel degelijk veel zwakke kanten heeft. En bovendien staat Biden al lange tijd op punten voor en dan moet je als tegenstander uitkijken geen fout te maken. Zo is het tenminste bij boksen.

     10. Mogguh

      Ik verkeer mijn leven lang al tussen mensen die met hun poten in de klei staan Pipo51, en jij tussen zweefkezen, bedrijfspsychologen komen bij ons niet voor, wel mensen die de mouwen opstropen en er tegenaan gaan als het even tegen zit.

      Dat is ook de reden dat ik Trump mag en jij Biden snap je?

     11. Beukman

      Het zou natuurlijk een enorme afgang zijn als Trump niet weet te verliezen van “the worst candidate ever”, dr. Vriend. Daar kan je dan wel de schuld voor geven aan de kiezers op Biden, maar zelf weet je ook dat dit onzin is.

      Let’s face it: Donald is zelf een beroerde kandidaat. Zo beweerde hij eergisteren nog, zonder met de ogen te knipperen, dat de VS is “rounding the corner” (corona).
      De werkelijkheid is dat er vandaag juist een nieuwe piek is bereikt en het aantal gevallen snel oploopt.
      Hoeveel mensen vergeven Donald zijn leugens nog?

     12. Ernest Stern

      Ik snap heel goed dat Mogguh op Trump zou stemmen, die man staat namelijk, net als Mogguh, zijn hele leven al met de poten in de modder.

      😂

     13. Vriend

      Beukman, Nederland telt vijf keer zoveel corona-gevallen als Duitsland, terwijl Duitsland vijf keer groter is dan NL.

      Hoeveel mensen vergeven Rutte zijn leugens, zwalken en onmacht nog?

     14. Rene van der Grijp

      The worst candidate ever heeft de wind van de linkse MSM in de rug. Dat scheelt een slok op een borrel.

      Er is in Amerika geen level playing field, maar dat vindt Deugman helemaal geen punt.

     15. Vriend

      Beukman, de kiezers bepalen de uitslag, niet de kandidaten. Wist je dat niet?

     16. Beukman

      Rene, Trump heeft de rechtse MSM als steun in de rug, waaronder America’s grootste en meest bekeken mediagigant. Ook wordt hij gesteund door de evangelische MSM, wat een aanzienlijk aantal is.
      En dan nóg kost het hem moeite om te verliezen van een seniele oude man die een beetje stottert!

     17. Beukman

      Hoeveel mensen vergeven Rutte zijn leugens, zwalken en onmacht nog?

      vraagt dr Vriend zich wanhopig af.

      Op dit moment geniet Rutte nog aanzienlijke steun, Dr. Misschien mede omdat ze in de VS zien hoe je ook corona-(wan)beleid kunt voeren.

     18. Vriend

      Deugman: verhoudingsgewijs doet Rutte het inzake corona bijna even ‘beroerd’ als Trump.

      Trump veroordeel & bash je aan de lopende band en je vraagt je af “Hoeveel mensen vergeven Donald zijn leugens nog?”

      En Rutte die de boel volledig uit de hand laat lopen laat je weg komen?

      Valse hypocriet.

     19. Rene van der Grijp

      “Rene, Trump heeft de rechtse MSM als steun in de rug, waaronder America’s grootste en meest bekeken mediagigant. Ook wordt hij gesteund door de evangelische MSM, wat een aanzienlijk aantal is.”

      Wou je beweren dat er sprake is van evenwicht?

      Dat is er in Europa zeker niet, maar ook niet in Amerika. Het land was ooit overwegend rechts (de ziel van Amerika) maar staat nu op het punt stijf linksaf te slaan. Als dat gebeurt is de ramp niet te overzien. Ik hoop dat de meerderheid van de Amerikaanse kiezers dat beseft.

     20. Beukman

      Je maakt jezelf belachelijk, dr. Vriend, met je vergelijking tussen Trump en Rutte.

      Beweert Rutte wekelijks dat we corona bijna bedwongen hebben? Doet Rutte aan zelfverheerlijking tijdens persco’s over corona? Speelt Rutte provincies tegen elkaar uit zoals Donald dat doet met staten? Roept Rutte om de week dat het vaccin er bijna is? Organiseert Rutte rallies waar hij zich laat toejuichen door uitzinnige menigtes zonder mondkapjes? Doet Rutte demonstratief zijn mondkapje af waar dit niet gepast is? Meent Rutte het beter te weten dan zijn deskundigen? Trekt Rutte midden tijdens de pandemie het zorgverzekeringsstelsel voor de armere mensen in, waardoor die opeens zonder zorg komen te zitten? Adviseert Rutte om zijn politieke tegenstanders in de gevangenis te gooien?

      Jij lijdt aan het Sterke Mannensyndroom, trumperd. Dubbel onterecht, want Donald is een zwakke dwaas die ze hebben opgepompt met steroïden.

     21. Beukman

      Mocht de VS een ruk naar links maken dan is dat voor een deel aan Trump te danken, Rene. De man heeft diverse gematigde en linkse stromingen met elkaar weten te verenigen die vóór Trump weinig van elkaar moesten hebben. Inmiddels bestaan er zelfs onder Republikeinen en onder Evangelicals organisaties die openlijk Biden steunen. Niet omdat ze die nou zo goed vinden, maar omdat ze beseffen dat nóg 4 jaar Trump ramzalig zou zijn voor het land. Dat hebben ze goed gezien.

      Overigens is het nog maar de vraag of er echt veel gaat gebeuren straks indien Biden wint. Trump heeft op verschiedene niveaus Republikeinse rechters benoemd, waardoor het evenwicht geheel zoek is. En als de Democraten de Senaat niet winnen – het gaat erom spannen – krijgen we gewoon een herhaling van anderhalf decennium Americaanse politiek: Republikeinen die plannetjes van Democraten dwarsbomen, en andersom.

     22. Rene van der Grijp

      “Mocht de VS een ruk naar links maken dan is dat voor een deel aan Trump te danken, Rene.”

      Die ruk kwam er al onder Obama. De komst van Trump, die dat zoveel mogelijk terug heeft proberen te draaien, was een streep door de rekening van de Democrats en hun linkse helpertjes. Vandaar die vier jaar durende hetze.

      We zullen binnenkort weten of die hetze effect heeft gehad of dat de meeste Amerikanen er doorheen hebben kunnen prikken.

     23. Piet51

      @Mogguh

      Als je je hele leven tussen mensen hebt verkeerd die met hun poten in de modder hebben gestaan, is dat misschien te prijzen qua doorzettingsvermogen. Maar het getuigt niet van veel veranderingsvermogen of wellicht veranderingsbereidheid. De kennelijke afwezigheid van organisatiepsychologen zou daar de oorzaak van kunnen zijn. Wij coachen mensen naar nieuwe uitdagingen waar ze zelf beter van worden en hun werkgever ook. Win-win dus. Ik heb de indruk, dat het bij jou qua leeftijd niet meer mogelijk is, maar je vroegere collega’s wens ik veel contact met organisatiepsychologen toe. Ik had je graag en met veel plezier gecoacht.

     24. homefront

      “Nederland telt vijf keer zoveel corona-gevallen als Duitsland”

      Op basis waarvan wordt bepaald of het corona is? Pcr testen? die corona kunnen aantonen dat men is besmet, wat we wel zien is de enorme paniekzaaierij op basis van deze valse en tevens onjuiste gegevens, waarbij het veld gewoon vergroot wordt, daar wordt beleid gemaakt, het is oktober en in oktober worden mensen vaak ziek door griep, wanneer gaan jullie nou eens gewoon normaal nadenken????????

  2. Ernest Stern

   rijd

   bekend

 5. Beukman

  Ozair, zelfs Donalds aanhangers ontkennen niet dat de man de verdeeldheid die er al was, enorm heeft aangewakkerd.
  Wat velen aansprak tijdens het debat van eergisteren was dat Biden zei dat hij president wil zijn van alle Americanen. Schril contrast met Trump die maar bleef inhakken op de blauwe staten.

  Als je het hebt over de ziel van de VS, dan is het wel duidelijk dat de zielensplijter Trump de verkeerde man is om weer iets van een nationaal gevoel van eenheid te creëren.

 6. Duckday

  even niet vergeten TRUMP is de PRESIDENT die een hoop oorlogen heeft beëindigd en OPKOMT VOOR ZIJN LAND en ZIJN INWONERS. DAT kan je in NEDERLAND niet meer zeggen daar is ike ike ik eigen belang wegkijken en het niet benoemen van de echte problemen en meehuppelen met de EU troep EN steeds vermelding daar kunnen we niks aan doen

  1. Canta

   Duckday
   quote: Trump komt op voor zijn land en zijn inwoners!!!
   Verklaring van Trump: Economie gaat boven milieu, klimaat of corona.
   Dus: liever een goed gevulde portemonnee dan alle bijen uitgestorven waardoor we
   geen eten meer hebben.
   liever een goed gevulde portemonnee al staan we tot onze nek in het water.
   liever een goed gevulde portemonnee al vallen de mensen dood om ons heen aan
   een virus.
   Is dat opkomen voor je land en zijn inwoners?????

   1. Vriend

    Drama!! Bijeen gepend door een 18-karaats dramaqueen.

   2. LifeBuddy

    C. verklaring van Trump: Economie gaat boven milieu, klimaat of corona. Kijk eens hoe obamba een misdaad tegen de mensheid heeft begaan, daar plukken we nu met opwarming van 3 graden de vruchten van. Maar ja, ultra sLinkse en democraten schieten elkaar Niet in de voet .
    h**ps://www.hln.be/buitenland/waarom-u-wakker-moet-liggen-van-het-gigantische-gaslek-in-californie~a491cf6c/

    1. Canta

     LifeBuddy
     Dit is weer zoiets van : ja maar meester, hij doet het ook!!!!
     Alsof de fout van de een de fout van de ander goedmaakt. Bovendien
     heeft Obama toen het bouwen van een enorme pijpleiding door Dakota stopgezet omdat het risico voor het milieu te groot was door eventuele lekkages. Bovendien ging het ook door heilig gebied van de Indianen ( waarvan maar even vergeten wordt dat het HUN land is en niet zoals Trump vaak verklaard “ONS” land). Trump heeft echter de bouw weer door laten gaan en …….ja hoor, een lekkage maar ja, tenslotte is de economie belangrijker dan het milieu!!!!!

     1. LifeBuddy

      canta, ”( waarvan maar even vergeten wordt dat het HUN land [indianen] is en niet zoals Trump vaak verklaard “ONS” land)”. Het is hun land, net als in [neder]land het HUN land van de [neder]landers is en van Niemand anders. Eindelijk ga je het inzien!

   3. Seneca

    @invalidekar canta
    dat jij als links adept in sprookjes gelooft! hoewel, gezien je nickname niet zo verbazingwekkend.

    1. Vriend

     Seneca: Canta behoort inderdaad tot het extreemlinkse smaldeel van het Nederlandse volk. Zeg maar de orthodox-linkse vleugel van GroenLinks. Tevens is zij dirigent van het welkomstkoortje voor aangespoelde vluchtelingen.

     1. Rene van der Grijp

      Vergeet niet dat deze vrouw grote invloed heeft op kleine kinderen. Reken maar dat die geïndoctrineerd worden.

     2. Canta

      vriend
      “Zoals ik al zei: bijen tellen heeft geen politiek kleur. En hoewel ik weet dat dit programma bestaat (Bert Garthoff) luister ik er nooit naar”.

      Ik luister er nooit naar. Men heeft zich al een aantal keren verbaasd over het feit dat ik me op een rechtste site begeef. Nou de reden is heel simpel.
      Wanneer je een weloverwogen standpunt wil bepalen dan moet je de zaken van alle kanten bekijken, dus van links en van rechts. De meeste mensen hier willen alleen die mening horen die hun eigen menig bevestigd. Die hebben dus een mening gevormd en zijn niet bereid om deze te testen. Weinig flexibele geesten dus!!!

    2. Canta

     Seneca
     Wanneer jij beweert dat ik in sprookjes geloof, dan moet je natuurlijk wel aangeven wat dat sprookje is.

     1. evil knievel

      T sprookje:”HEAL THE WORLD”,by Michael Jackson!😁😘

 7. Brenda Welsh

  Een aardig stukje uit het FD : “Bijna vier jaar geleden, na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, ging er in Sint-Petersburg een fles champagne open. Een groepje jonge whizzkids van het Internet Research Agency, een hackersorganisatie gelieerd aan de Russische veiligheidsdiensten, keek elkaar aan en zei: ‘Wij hebben Amerika great gemaakt.’

  Dat de gelauwerde historicus Tim Weiner zijn boek De stille oorlog eindigt met deze anekdote, is te danken aan de CIA. Amerikaanse inlichtingendiensten vonden een notitie op de servers van de organisatie die de Amerikaanse verkiezingen had gehackt. Op het moment dat de CIA zijn onderzoek afrondde, was Donald Trump al bijna een jaar president.

  De Amerikaanse Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid hebben, stelde achteraf vast wat het doel van de Russen was geweest: ‘De scheidslijn tussen realiteit en fictie vervagen en het vertrouwen ondermijnen in de media, de overheid en de democratie zelf.’ Vier jaar Trump heeft bewezen dat die missie hoe dan ook ­geslaagd is.”

  1. CLoVis

    
   Gelauwerd ben je alleen
   als je ‘cum laude’ of ‘summa cum laude’ bent afgestudeerd.

   Alweer een poging van de linkse oplichterij.

   1. CLoVis

     
    Maar ja,
    dat weet jij met je paar jaar voortgezet onderwijs natuurlijk niet.

  2. Rene van der Grijp

   Brenda gelooft in sprookjes. Wat schattig.

   1. Brenda Welsh

    Er is nooit iets bekend gemaakt over de paar gesprekken die Trump heeft gevoerd met Putin. En daarbij is het gebleven. Als je simpelweg het wachtwoord kunt kraken ‘maga2020’ mag je wel iets afvragen over de gebruiker. Putin had dat snel door.
    Er bestaat toch iets als passwordchecker. Een slimme man.

    1. Brenda Welsh

     Aanvulling: Een passwordchecker via een computer zou er minder dan 1 minuut over doen om het wachtwoord te kraken. Simpel om te doen.

    2. Beukman

     @Brenda, het is ook volstrekt begrijpelijk dat een president die zijn account twee keer binnen een jaar laat hacken, er totaal niet mee zit dat de Russen aan alle kanten Americaanse overheidssystemen binnendringen.

  3. evil knievel

   Toen r in New York 2 vliegtuigen t WTC invlogen stonden ze in t MO op de daken te springen!😁
   (& daarna bij elke gepleegde aanslag in t westen!)😜
   Wat probeer je te zeggen Steunbeer!?😏

 8. Rene van der Grijp

  Als Trump wordt gekozen krijgen we weer 4 jaar moddergooien door de linkse media en verdere rellen door BLM en antifa.

  Als Biden wordt gekozen zakt Amerika in een moeras van financiële ellende door sloten geld in de bodemloze klimaatput te gooien.

  Er staat inderdaad veel op het spel. Het is te hopen dat Trump wint want de Democrats zijn verworden tot de Amerikaanse variant van Groen Links.

  1. Canta

   Rene van der Grijp

   Ten eerste stimuleer ik kinderen tot zelfstandig denken en niet zomaar achter de massa aan te lopen. Dat jij aan indoctrinatie denkt zegt meer over jou.

   “Als Biden wordt gekozen zakt Amerika in een moeras van financiële ellende door sloten geld in de bodemloze klimaatput te gooien”
   Er zijn 2 mogelijkheden:
   1e Er worden maatregelen genomen om het milieu te beschermen, wat inderdaad een hoop geld kost en de milieuactivisten hebben ongelijk. Dan zijn we inderdaad nodeloos geld kwijt.
   2e Er worden geen maatregelen genomen en de activisten blijken gelijk te hebben. Dan heb je geld in je zak maar de aarde is naar de kloten. I.p.v de bijen moeten wij zelf met een borsteltje de planten gaan bevruchten om nog te eten te hebben.
   Er is een spreuk die zegt: wij hebben de aarde te leen van onze kinderen.
   Ik laat graag een leefbare aarde na.

   1. Rene van der Grijp

    “Ten eerste stimuleer ik kinderen tot zelfstandig denken en niet zomaar achter de massa aan te lopen. Dat jij aan indoctrinatie denkt zegt meer over jou.”

    Het is algemeen bekend dat het onderwijs, van de kleuterschool tot aan de universiteit, vrijwel uitsluitend links georienteerd is. Verreweg de meeste leerkrachten zijn links, de overkoepelende organisaties zijn links en de voorbeelden van linkse “sturing” in de lesstof zijn legio.

    Dit was al zo toen ik zelf op school zat in de jaren 70 en zo is het nog steeds. Toevallig is mijn schoonzus onderwijzeres geweest en ze is wel zo eerlijk om dit te beamen. Zelf was ze ook links en heeft haar kinderen zwaar beïnvloed, maar daar heeft ze nu spijt van. Inmiddels komt de multicul haar neus uit.

    Iemand als jij, die zich geroepen voelt om op een rechts forum (of moet ik zeggen: een forum dat ooit rechts was) je linkse onderbuik te komen ledigen lijkt me de aangewezen persoon om je linkse gedachtengoed, ook onbewust, door te geven aan kinderen. Mocht je het zelf niet doen, wat ik ten zeerste betwijfel, dan ben je een uitzondering.

    1. Canta

     Rene van der Grijp
     Toen er nog een kleuterschool en een lagere school bestond en ik dus bij de kleuterschool werkte, was ik van de 4 leerkrachten de enige die links was ( en niet extreem links want ik wijs alles wat extreem is, af of dat nou rechts of links is). Op de basisschool, waar ik later werkte was 50% rechts en 50% links.
     En het beste bewijs dat ik kinderen hun eigen keuzes laat maken is wel dat mijn kinderen NIET links zijn, en toch kunnen wij heel goed door één deur.
     Dat jij twijfelt ligt misschien aan het feit dat jij dat kennelijk zelf NIET zou kunnen.

     1. Rene van der Grijp

      Toen ik zelf op de basisschool zat (jaren 60 in een dorp) waren de onderwijzers a-politiek. Toen ik naar de middelbare school ging was er een groot verschil tussen de oude garde (ook a-politiek) en de jongere leraren die vers van de universiteit kwamen en zo rood als een kroot waren en dat ook actief uitdroegen. Het waren pure activisten. Ik praat dan niet over de exacte vakken maar over de rest.

      In de loop van die 6 jaar middelbare school heb ik dat van kwaad naar erger zien gaan. Daarna op de universiteit ging het van hetzelfde laken een pak (muv de exacte vakken). En dat is niet alleen mijn ervaring, het is een feit van algemene bekendheid en het is de hoofdoorzaak van de teloorgang van Nederland (en de rest van West-Europa).

      Als je dat allemaal niet hebt meegekregen dan plaats je je wat mij betreft buiten elke redelijke discussie.

      Dit is een van de kenmerken van links: ontkennen, ontkennen en nog eens ontkennen wat er duimendik bovenop ligt. Sterke ermee.

     2. Loelap

      Het klopt wat je zegt Rene, heb dezelfde ervaring op mijn middelbare school in de jaren zeventig. De Maatschappij leerkrachten waren het ergst, guur Links vaak, en sommigen van hen werden zelfs boos als een leerling geen Linkse mening had.

     3. evil knievel

      Niet extreem sLinks!🤣

   2. Vriend

    “I.p.v de bijen moeten wij zelf met een borsteltje de planten gaan bevruchten om nog te eten te hebben.”

    Canta is er blijkbaar niet van op de hoogte dat de natuur in vele mogelijkheden tot bestuiving voorziet: via insecten en vogels, windbestuiving en zelfbestuiving (tweeslachtig).

    En technologisch is er ook hulp: “Drones kunnen bloesems van fruitbomen veel sneller bestuiven dan bijen dat doen. Binnen een uur slaagt een drone erin een groter areaal te bestuiven dan bijen dat in twee weken kunnen, zo blijkt uit de inzet van drones voor de bestuiving van amandel- en kersenbloesems. Inmiddels worden drones ook in ander fruit toegepast, meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). In de Amerikaanse staat New York is afgelopen voorjaar voor het eerst een drone gebruikt om appelbloesems te bestuiven.

    En met de bijen gaat het ook al niet slecht: “Maar er is ook goed nieuws. Op de nationale bijentelling werden vorig weekend (eind juli 2020) een recordaantal bijen geteld. Ruim 10.000 mensen noteerden zo’n 136.000 bijen. Vorig jaar werden bijna 54.000 bijen geteld door ruim 5000 mensen, zo meldt Vroege Vogels.”

    1. Canta

     Vriend
     Vergis jij je niet? Kom jij nu met een argument uit een LINKS programma???
     Die zijn toch niet te vertrouwen of is dat alleen wanneer ze jou tegenspreken?

     1. Vriend

      Welk argument uit welk links programma, Canta?

     2. Vriend

      Oh… ik denk dat ik je begrijp: je doelt op het programma Vroege Vogels? Ik denk eerlijk gezegd niet dat bijen tellen onderhevig is aan een politieke voorkeur of kleur.

      Het zal je wellicht verbazen, maar ik ben een groot natuurliefhebber en vertoef zo vaak mogelijk buiten. Vandaar ook dat ik in een prachtig natuurgebied in de Eifel woon: de wouden beginnen op 200 meter van mijn voordeur.

     3. Canta

      Vriend
      Jij komt met een vermelding bij Vroege Vogels.
      Wist je dan niet dat dat een programma van de VARA is? De linkse omroep!!!!!

     4. Vriend

      Ja en? Er worden toch geen argumenten gegeven in het citaat wat ik geef? Zoals ik al zei: bijen tellen heeft geen politiek kleur. En hoewel ik weet dat dit programma bestaat (Bert Garthoff) luister ik er nooit naar. Ik breng liever tijd door in de natuur zelf.

   3. Rene van der Grijp

    “Ik laat graag een leefbare aarde na.”

    Ik ook. We verschillen alleen van mening hoe we dat het beste kunnen realiseren.

    We hadden jaren geleden al in moeten zetten op kernenergie maar dat is door links geblokkeerd. Als dat niet was gebeurd dan was de planeet nu een stuk schoner geweest.

    Links is een wandelende ramp. Neem biomassa. Hoe verzin je het! Inmiddels zijn ze erachter gekomen dat dit nog vervuilender is dan steenkool, maar het valt ten zeerste te betwijfelen of ze op links van hun fouten leren. Ik vrees van niet.

    1. Canta

     Rene van der Grijp
     Wel eens van Tjernobyl gehoord. Wat dacht je dat er zou gebeuren, in het geval van een conflict, iemand het in zijn hoofd haalt een bom te laten vallen op zo’n kerncentrale?

     1. homefront

      heeft canta wel eens van ontbossing gehoord? 40 voetbalvelden per minuut worden er gekapt uit de longen van de aarde daarbij valt Tjernobyl in het niet..

     2. vandaag

      heeft vooraan in de file wel eens nagedacht als die kernbom gebruikt wordt ongeacht waar ?

      Wat een dom gewauwel , Islamitische staat dreigde kerncentrales op te blazen maar toen werden de feiten genuanceerd door linkse wappies

   4. homefront

    canta is het type genderneutraal

    1. evil knievel

     & gelooft nog in sprookjes!🙈
     Net zoals die droeftoeters ,die in religiefabeltjes geloven!🤣
     Allemaal op n eiland zetten,kunnen ze gezellig saampjes Halleluja & Hakbar lopen gillen!😁👋

 9. Adriaen van Bergen

  Trump zorgt juist voor dynamiek. Overheidsregulering geeft gebrek aan dynamiek.
  Dat zie je hier in Europa maar al te goed.
  De dynamiek wordt compleet gesloopt door allerlei (over)regulering.
  Links is (en was) altijd het probleem met dynamisme. Ze hebben het alleen zo weten te manipuleren zodat de conservatieven de schuld van de stil stand krijgen.
  Volledig onterecht.

 10. gargamel

  Het kan worden bewezen dat Joe Biden zijn zoon schriftelijk heeft gedwongen 50% van al zijn inkomen aan hem over te maken. Het enige dat de onderzoekers hoeven te doen is de pagina’s van Hunter’s bankafschriften vergelijken met die van Joe en vinkjes. Hij loog niet rechtstreeks, maar hij vertelde ook niet de waarheid. Het wordt steeds onwaarschijnlijker dat je uit de verwikkelingen komt. Aangezien dit nu ook in Rusland een issue is geworden, zou men vanuit Russisch oogpunt eigenlijk iets moeten kunnen leren over het financiële gedrag van de weduwe Baturina. Was het witwassen van geld of beleggingstransacties? Maar waar kreeg de vrouw $ 200 miljoen aan ruimte vandaan? Maakt een burgemeester zoveel?

 11. Canta

  Vriend
  “Ik denk eerlijk gezegd niet dat bijen tellen onderhevig is aan een politieke voorkeur of kleur”.
  Ik begrijp sowieso niet wat zuinig zijn op de natuur met politiek te maken heeft. Toch krijgt links hier constant te horen dat zuinig willen zijn op het milieu een doodzonde is.
  Het kost teveel!!! De aarde leefbaar houden kan volgens mij nooit te duur zijn.

  1. evil knievel

   Wel als wij,in die zwakzinnige EU op deze aardkloot de enige zijn die proberen met al ons hard verdiende geld t klimaat te veranderen!🙈
   Dan kun je je centjes beter linea recta over t balkje gooien,nitwit!😄

 12. wesley bentley

  h..s://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/trump-racist-tweets-richard-spencer-cnn-white-supremacist-far-right-a9008056.html

 13. Canta

  Lifebody
  Het is hun land, net als in [neder]land het HUN land van de [neder]landers is en van Niemand anders. Eindelijk ga je het inzien!

  Wonen wij hier in Nederland in reservaten?
  Zijn wij nog maar 1,6 % van de bevolking?
  Is de officiële landstaal hier Arabisch of Turks?
  Is de president hier al zo’n 300 jaar een niet autochtoon?
  Wil je nou echt de situatie hier, vergelijken met wat er in Amerika is gebeurd
  of wat er in Australië is gebeurd?

  1. vandaag

   Nog even en de westerse autochtoon mag ook plaats nemen in een reservaat.

   Maar wat wil je ? De fouten uit de geschiedenis herschrijven ?
   Leren doen we er in ieder geval niet van met de tjunami aan gelukszoekers

   1. Canta

    vandaag
    Maar wat wil je ? De fouten uit de geschiedenis herschrijven ?
    Leren doen we er in ieder geval niet van met de tjunami aan gelukszoekers.

    Wat er in het verleden is gebeurd is niet te veranderen. Wat hebben allochtonen te maken met het leren van fouten uit het verleden? Van de inwoners in Nederland hebben 13,5% een niet-westerse achtergrond. Dat zijn dus ook mensen uit Azië.
    Op het moment is in de VS 98,4% geen autochtoon. Die gingen daar allemaal naar toe om hun geluk te zoeken. Dat zou je een tsunami kunnen noemen. Wat er hier gebeurt is niet meer dan hoog water.
    Je zou kunnen leren dingen wat beter perspectief te bekijken.

    1. Vriend

     Canta, dat percentage van 98,4% allochtoon klopt niet, tenzij je terug gaat tot de oorspronkelijke indianenbevolking. Maar dat is ridicuul.

     1. Canta

      Vriend
      Nee, ik ga niet terug naar de oorspronkelijke Indianenbevolking. Toen was de verhouding anders dan nu, want er waren minder immigranten dus percentueel waren er toen meer Indianen dan de 1,6% van nu.
      Nu zijn er 332.000.000 Amerikanen ( VS). Iets meer dan 5 miljoen zijn Indianen.
      Al die immigranten zochten hun geluk in de VS. De Europeanen als eerste en die vonden dan ook dat het HUN land was. Nu de niet Europeaanse bevolking in de VS sneller groeit dan de Europeaanse bevolking, zijn ze als de dood “hun land” te verliezen.

     2. Beukman

      Sterker nog, Canta, eind 18e eeuw was de communis opinio dat de “Indianen” wilden waren die geen recht hadden op het land waar ze al vele honderden jaren woonden.
      Toen de slavernij officieel beëindigd werd, meenden de meeste blanke Americanen dat die lui maar moesten ophoepelen naar Afrika, alsof ze niet gewoon waren geboren in de VS en hun ouders ook.
      En nog iets later werden er Chinezen geïmporteerd om het rottigste werk te doen, maar zij vielen onder racistische wetten waardoor ze geen volwaardige staatsburger konden worden.

      De rode draad door de hele geschiedenis van de VS is: racisme, uitsluiting.

     3. vandaag

      beukhol is een garantie voor bull shit

      allochtonen genieten de voorkeur , zie hoe de geschiedenis zich herhaalt

     4. Vriend

      Canta, je betoog is een beetje warrig, maar ik begrijp er toch uit dat je de Europeanen die tweehonderd jaar geleden naar de USA emigreerden ook als allochtonen beschouwt. Of zie ik dat verkeerd?

     5. Vriend

      Wat had Beukman dan liever gezien: dat alle blanken maar weer vertrokken waren en het land was teruggegeven aan de ‘oorspronkelijke bewoners’.

      Dat de extreemlinkse socialist Deugman het padje volkomen kwijt is, wordt met iedere reactie duidelijker.

     6. Beukman

      1.
      Bespaar me je geëmmer, dr. Vriend. Hou het een beetje zakelijk, deugniet.

      Ik had liever gezien dat men al in de jaren 60 van de 19e eeuw had geluisterd naar Frederick Douglass, de voormalige slaaf, die zeer welbespraakt het belang duidelijk maakte om te erkennen dat degenen die onder het juk van de slavernij hadden geleefd óók Americanen waren met dezelfde rechten en plichten.

      In plaats daarvan werd hen het recht op bezit ontzegd, kwamen zeer velen in de gevangenis terecht zonder dat ze iets hadden gedaan om daar als dwangarbeiders hun slavenbestaan voort te zetten, en kregen ze geen stemrecht en andere basisrechten, waardoor er als vanzelf een grote onderklasse ontstond.
      Over de nóg onsmakelijkere details hoef ik je hoop ik niet bij te praten.

     7. Beukman

      2.
      Hier een prachtige film, zomaar in zijn geheel op youtube, over de verwevenheid van racisme, the War on Drügs en het Americaanse gevangenissysteem, met als hoofdpersonen onder andere Nixon, Reagan en B. Clinton. Aanrader, deze docu “13th”!

      youtube.com/watch?v=krfcq5pF8u8

     8. Mogguh

      Het waren nu eenmaal andere tijden destijds Beukman, begrijp dat nu eens, in die tijd leefde de gemiddelde Nederlander in een plaggenhut, was lijfeigene of werd geknoet door de kerk, met de wetenschap van nu de tijden van toen veroordelen is zo gemakkelijk!

     9. Vriend

      Beuk, je hebt het over de periode/eeuw van 1800 tot 1900- Dat is zwakzinnig gelül dat nergens op slaat. Weet je hoe erg het was in Europa en Nederland in die tijd? Man, zwam toch niet,

      Zet je klok/kalender nog even 100 jaar verder en probeer het bij deze eigen tijd te houden. De USA is een staat die met vallen en opstaan een stuk verder is gekomen dan Europa – ik wou dat ik er geboren was.

     10. Beukman

      Dat het andere tijden waren betekende niet dat iedereen het er mee eens was hoor Mogguh, bepaald niet. Dus die vlieger gaat niet helemaal op.
      Enfin, dr. Vriend wilde weten wat ik liever had gezien. Nu weet hij het.

     11. Beukman

      Zwets niet, dr. Vriend. Je stelde me een hypothetische vraag. Daar heb ik antwoord op gegeven. Niet achteraf gaan zeuren dus.

     12. Vriend

      Kortom, Deugman heeft zichzelf een doodlopende straat in gemanoeuvreerd en staat nu met zijn mond vol tanden en de broek op zijn enkels.

      Het uitgangspunt was, beste Beuk, de idiote stelling van Canta dat van de hedendaagse Amerikaanse bevolking 98,4% allochtoon is. Een cijfer dat alleen kan kloppen als je rekent vanuit de oorspronkelijke bevolking 300 jaar terug. Een volstrekt idiote redeneertrant. En jij laat je daarin meeslepen, sufferd.

     13. Beukman

      Ik heb dat getal van 98.4 procent nergens beaamd, dr. Vriend. Ik kijk wel uit.

      Hou je trouwens wel rekening met het volgende: volgens jouw partij mag iemand zich pas autochtoon noemen als zijn/haar ouders, grootouders én overgrootouders in het land geboren zijn.

      Aangezien de bevolking van de VS zich de afgelopen eeuw rap heeft vermenigvuldigd, door geboorte en door import, zou het zomaar kunnen dat het aantal allochtonen – volgens de definitie van de PVV – een aardig stukje hoger ligt dan jij zelfs in je stoutste nachtmerries zou kunnen vermoeden.
      Of het op 98.4 procent uitkomt betwijfel ik, maar feit is dat je je makkelijk kan vergissen bij natte vingerschattingen over exponentiële groei.

     14. Canta

      Vriend
      ” Het uitgangspunt was, beste Beuk, de idiote stelling van Canta dat van de hedendaagse Amerikaanse bevolking 98,4% allochtoon is”.
      Wanneer dat niet zo is dan hoeven we alleen maar lang genoeg te wachten en dan zijn alle Marokkanen, Turken enz. hier ook geen allochtonen meer.

     15. Ernest Stern

      “de Europeanen die tweehonderd jaar geleden naar de USA emigreerden ook als allochtonen beschouwt. Of zie ik dat verkeerd?”

      Mijn goede Vriend werpt een interessante vraag op: hoeveel jaar, of generaties, moeten immigranten in een land verblijven voordat je ze als allochtoon kunt beschouwen?

      Waar legt hij zelf de grens?

     16. Vriend

      Beukman leutert: “Hou je trouwens wel rekening met het volgende: volgens jouw partij mag iemand zich pas autochtoon noemen als zijn/haar ouders, grootouders én overgrootouders in het land geboren zijn.”

      Bron graag, ik kon het niet vinden. Wel dat Joram van Klaveren enkele jaren geleden de definitie van allochtoon wilde oprekken tot de grootouders.

     17. Vriend

      Canta schreef: “Wanneer dat niet zo is dan hoeven we alleen maar lang genoeg te wachten en dan zijn alle Marokkanen, Turken enz. hier ook geen allochtonen meer.”

      Daar heb je gelijk in, maar dat speelt nu niet. En het is een dwaze, illusoire manier van redeneren. Ook om te zeggen dat 98,4% van alle Amerikanen allochtoon is – dat is een sentimentele drogreden die nergens op slaat. Immers, dan zijn jij en ik ook allochtonen, want Nederland is geroofd van de oorspronkelijke Batavieren en Kaninefaten. En dan is de hele wereldbevolking in alle landen allochtoon en houdt iedere discussie en debat op. Vandaar dat ik deze malle onzin hierbij afsluit.

      Je bent geen hoogvlieger in het debat Canta, maar dat hadden we al gemerkt.

     18. Beukman

      Dr. Vriend, Van Klaveren kwam ermee nadat het baasje dit al eerder had geopperd.
      Hier een citaat. De link naar het Telegraafartikel werkt helaas inmiddels niet meer.

      De PVV kreeg vorige week veel aandacht met de uitspraak van Wilders in De Telegraaf dat hij vond dat de zgn. ‘derde generatie’ niet tot de autochtonen moet worden gerekend, maar tot de allochtonen.

      sargasso.nl/derde-generatie/

      Wordt het ook meteen duidelijk waarom Geert écht geen kinderen wil: dat zouden dan meteen van hun geboorte tot hun dood allochtonen zijn geweest.

    2. vandaag

     quote Wat er in het verleden is gebeurd is niet te veranderen. Wat hebben allochtonen te maken met het leren van fouten uit het verleden? end

     misschien moet je ooit een cursus zelfstandig denken proberen. De Indianen & Aboriginals waren de autochtonen in jouw verhaaltje en de ontdekking reizigers de gelukszoekers.

     Kan je hem plaatsen of is het echt allemaal teveel voor je ?

     1. Canta

      vandaag
      “misschien moet je ooit een cursus zelfstandig denken proberen. De Indianen & Aboriginals waren de autochtonen in jouw verhaaltje en de ontdekking reizigers de gelukszoekers.”
      Mijn verhaaltje??? Dan moet je toch nog eens een geschiedenislesje nemen.

     2. vandaag

      jij geeft hier toch onderricht in historie ? jij vertelt toch een verhaaltje dan ? de confrontatie is te moeilijk voor je ?

      ik begrijp het volledig rij maar vooraan in de file

     3. Canta

      vandaag
      “jij geeft hier toch onderricht in historie ? jij vertelt toch een verhaaltje dan”
      Jij ziet geschiedenis als een “verhaaltje”? Een moeilijke confrontatie met een verhaaltje?
      Ik snap nu ook waarom je het geheel niet helemaal kunt volgen.
      Geniet maar lekker verder van de ” verhaaltjes”.

     4. vandaag

      Trieste gesprekspartner , niveautje kleuterschool das wel duidelijk.

 14. Adriaanv

  Denkfout ! De Hemel is niet van jouw.

  1. Ernest Stern

   Maar wel van jou.

 15. Canta

  Ernest Stern
  “Mijn goede Vriend werpt een interessante vraag op: hoeveel jaar, of generaties, moeten immigranten in een land verblijven voordat je ze als allochtoon kunt beschouwen?
  Waar legt hij zelf de grens?”

  Je bedoelt natuurlijk autochtoon. Dat is inderdaad een interessante vraag.
  Toen Trump werd geboren, had zijn moeder net 4 jaar het Amerikaanse paspoort.
  Ook zijn grootvader was een immigrant.
  Wat verstaat het CBS onder een allochtoon?
  Iemand met een migratieachtergrond is een persoon van wie ten minste één ouder in het buitenland is geboren. Er wordt onderscheid gemaakt tussen personen die zelf in het buitenland zijn geboren (de eerste generatie) en personen die in Nederland zijn geboren (de tweede generatie).
  Volgens die definitie is Trump een allochtoon. Velen hier juichen hem toe maar willen mensen met eenzelfde status hier het land uit hebben.
  Nogal tegenstrijdig.

  1. vandaag

   Jij bent te stom om te begrijpen dat heel veel mensen geen enkel probleem hebben met allochtonen.

   Ze hebben wel problemen met idioten zoals jij en gelukszoekers in het algemeen.

   1. Canta

    vandaag
    Klopt dat heel veel mensen geen probleem hebben met allochtonen.
    Je moet echter toch wat vaker het commentaar hier lezen want hier zijn wel heel veel mensen die moeite hebben met allochtonen.
    En dan weten we natuurlijk ook allemaal van Wilders “minder, minder!!
    En doe nu niet net alsof links geen probleem heeft met extreme moslims, want dat is pure flauwe kul. Links gooit echter niet de hele groep op één grote hoop.

    1. Rene van der Grijp

     ht*ps://www.trouw.nl/nieuws/de-gematigde-islam-bestaat-niet~bc5e31f4/

     1. Canta

      Rene van der Grijp
      Dan moet je je toch wat breder oriënteren. Ik heb heel veel met moslims te maken gehad en ik kan je verzekeren dat de gematigde islam WEL bestaat. Een kleine groep is extreem net zoals er onder de Christenen kleine groepen bestaan die extreem zijn. In de Vs wat meer dan hier. Ook die plegen aanslagen. Op bv Abortusartsen. De groep in Wako die een soort oorlog voerde met het leger,
      de Peoples Temple van Jim Jones waar de volgelingen werden gedwongen zelfmoord te plegen. Excessen heb je in elke religie.
      Door deze excessen wordt het Christendom niet tot een geweldadige religie bestempeld, dus waarom wel die conclusie ten opzichte van de islam. Even ter verduidelijking : ik ben NIET religieus.

     2. vandaag

      je wauwelt weer onzin marokkaantje

      Hoeveel korans zijn er ? hoeveel sharia is er ?

      De gematigde is-lam bestaat niet.

      Ten tweede . kom nou is met concrete voorbeelden over christenen die iemand op straat onthoofden. Je vergelijking slaat werkelijk nergens op maar je moet toch wat uitkramen om de ideologie de is-lam te verdedigen.

      minder , minder , minder
      stem sociaal , stem PVV

     3. Rene van der Grijp

      “Dan moet je je toch wat breder oriënteren.”

      Nee, jij moet beter lezen. Delcambre schrijft dat er geen gematigde islam bestaat maar dat er wel gematigde moslims bestaan. Ze noemt dat moslims die een deel van hun geloof links laten liggen.

      En zo is het. Ik neem niet aan dat je hele artikel (het is nogal lang) hebt gelezen. Misschien toch maar eens doen. Citaat:

      “Wie de Koran leest, moet wel erkennen dat de geboden van God alleen dan tot vrede oproepen wanneer er geen andere mogelijkheid bestaat. In soera 47, vers 35 staat: ‘Zo versaagt niet / en roept niet op tot de vrede / daar gij toch de overhand hebt / en God met u is.’

      Wie zich hier niet aan houdt, maakt zich schuldig aan heiligschennis. De goddelijke boodschap houdt de gelovige gevangen, en deze denkt er geen moment aan te ontsnappen. Zoals de islamoloog en Turkoloog Jean-Paul Roux schrijft in zijn boek Les ordres d’Allah ’(De geboden van Allah’): ,,In de loop der eeuwen zijn er commentaren geschreven over deze teksten, ze zijn uitgelegd, men heeft geprobeerd ze te ontdoen van onduidelijkheden, maar ze zijn nooit in twijfel getrokken. Alle pogingen tot een liberale interpretatie waren gedoemd te mislukken, of het nou gaat om de Moetazilieten in de 9de eeuw, die betoogden dat de Koran niet van boven maar van beneden kwam, of die van de Ismaëlische sjiieten, die de Koran opvatten als een esoterisch geschrift. Iedereen die zijn intelligentie, zijn eigen vermogen tot oordelen gebruikte, moest wel falen, ook al waren zijn conclusies juist, want het is niet mogelijk het beter te weten dan Allah. Dit betekent dat elke historische en epistemologische studie, zoals die in het Westen is gedaan naar de Bijbel en de Evangeliën, ondenkbaar is en inderdaad ook nooit heeft plaatsgevonden.”

     4. Ernest Stern

      Delcambre schrijft dat er geen gematigd christendom bestaat maar dat er wel gematigde christenen bestaan. Ze noemt die christenen die een deel van hun geloof links laten liggen.

      Valt het kwartje?

     5. vandaag

      nee stront vlek er valt geen kwartje , we hadden het erover dat gematigde is-lam niet bestaat , valt het kwartje

     6. Ernest Stern

      Rene van der Grijp heeft dit oude artikel hier al zeker vijftig keer opgevoerd als bewijs voor zijn islamofobe stelling. Kennelijk zijn er weinig andere bronnen te vinden die zijn standpunt geloofwaardig kunnen onderbouwen.

      Die Delcambre is overigens een schimmige figuur. Op het internet is weinig over deze, naar ik meen al een tijd geleden overleden, publiciste te vinden en wetenschappelijke credentials van haar zijn evenmin te vinden. Ze is gewoon een islamofobe publiciste zoals er meer zijn.
      Rene kent haar mogelijk gezag toe omdat een flodderig artikeltje van haar de opiniepagina van het dagblad Trouw haalden, inderdaad een kwaliteitskrant, maar dit levert weinig meer dan een afgeleid autoriteitsargument op, en bovendien, elke kwaliteitskrant laat wel eens een zwak artikel door, het betreft immers slechts een opinie en islamofobe opinies mogen er ook zijn.

     7. vandaag

      Ga liever uit van een artikel van een dubieuze krant dan de mening van de stront vlek van DDS

    2. vandaag

     links komt thee drinken

     en minder islam in Nederland en Europa zou zeer welkom zijn. De grote bek van erdogan is mij genoeg en dat zijn volk in Nederland blind achter hem aanrent is mij een doorn in het oog net zoals de idioten uit marokko DIE de koning van marokko verheerlijken.

     Jij kan geen scheiding maken tussen zaken en pleurt alles op 1 hoop.

     stem sociaal , stem PVV

 16. Canta

  vandaag

  Ten eerste verdedig ik de ideologie van de Islam niet maar het is wel duidelijk dat jij nooit de bijbel hebt gelezen. Men noemt de Islam een gewelddadige religie maar in de bijbel staat meer geweld dan in de koran.
  Men heeft het over onze Joods-christelijke cultuur. Waarom hoor ik dan niemand over de halacha ( de joodse sharia). Men kijkt naar Israël als een westers land terwijl men daar GEEN scheiding kent tussen staat en religie. De rabbies spreken recht gebaseerd op de Thora.
  Ik ben tegen de sharia omdat religie en staat gescheiden moeten blijven. Maar daarom ben ik ook tegen de halacha die nu in Israël gebruikt wordt.

  1. Rene van der Grijp

   De drogreden tu quoque, de eeuwige pavlovreactie van linkse oikofoben en islamknuffelaars.

   1. Canta

    Rene van der Grijp
    De drogreden tu quoque, de eeuwige pavlovreactie van linkse oikofoben en islamknuffelaars.

    Je lijkt Thierry Baudet wel. Die probeert ook, door niet gangbare woorden te gebruiken, een intelligente indruk te maken.
    Wanneer je komt met een drogreden dan zal je ook moeten verklaren waarom het een drogreden is. De opmerking alleen zegt helemaal niets.

    1. vandaag

     probeer het nog eens, maar dan op de inhoud zielige mislukte knuffelmarokkaan

     1. Canta

      vandaag
      “probeer het nog eens, maar dan op de inhoud zielige mislukte knuffelmarokkaan”
      Jij hebt dus niet door dat dat nou precies is waar ik naar vroeg, maar niet aan jou maar aan Rene van der Gijp.
      Gezien jouw “zielige mislukte knuffelmarokkaan” heb jij kennelijk moeite met mij. Vaak een reactie wanneer er geen argument tegenin te brengen is. Dan komen mensen met dat soort rare uitspraken.

     2. vandaag

      je wil maar niet begrijpen dat jij JUIST het type allochtoon ben wat ik niet pruim met je ontkenningen en andere L*l verhalen. Zal je zielige stupide reacties derhalve altijd graag van commentaar voorzien. Dat jij de argumenten niet wenst te begrijpen is jouw probleem mislukte knuffelmarokkaan

      stem sociaal , stem PVV

    2. Rene van der Grijp

     “Wanneer je komt met een drogreden dan zal je ook moeten verklaren waarom het een drogreden is.”

     Google even. Als we het over de islam hebben hou het dan bij de islam en haal er geen andere godsdiensten bij. Men noemt wat jij doet ook wel een jij-bak.

  2. homefront

   Jezus predikt vrede, Heb de Heer uw God lief en uw naaste als uzelf.

   Het grote gebod

   Mattheüs 22:36 Meester, wat is het grote gebod in de wet?
   37. Jezus zei tegen hem: U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand.
   38. Dit is het eerste en het grote gebod.
   39. En het tweede, hieraan gelijk, is: U zult uw naaste liefhebben als uzelf.
   40. Aan deze twee geboden hangt heel de Wet, en de Profeten.

   Johannes 3: 16 Want zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.
   17. Want God heeft Zijn Zoon niet in de wereld gezonden opdat Hij de wereld zou veroordelen, maar opdat de wereld door Hem behouden zou worden.
   18. Wie in Hem gelooft, wordt niet veroordeeld, maar wie niet gelooft, is al veroordeeld, omdat hij niet geloofd heeft in de Naam van de eniggeboren Zoon van God.
   God is liefdevol dat Hij zijn eigen Zoon heeft gegeven

   1. Canta

    homefront
    Lees het oude testament. Jezus heeft gezegd dat de normen en waarden uit het oude testament blijven gelden.

   2. Ernest Stern

    Bij homefront valt de liefde voor de naaste inderdaad enorm op.

    1. vandaag

     kan je niet van iedereen hier zeggen stront vlek. Als volleerd narcist ben jij enkel verliefd op jezelf. Wat een stank !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.