Column Paul Cliteur: Mensen als Gloria Wekker ondergraven de wetenschap met identiteitspolitiek

Paul Cliteur heeft een broertje dood aan de in Amsterdam gangbare identiteitspolitiek van mensen als emeritus professor Gloria Wekker, die stellen dat boze, oude en/of blanke mensen “gedoemd” zijn tot vooroordelen. Maar nu heeft Cliteur zowaar een “naoordeel” ontwikkeld: er zetelen bij de Universiteit van Amsterdam ook nog redelijke academici.

Heb ik ook vooroordelen? Volgens mij niet veel. Want op het moment dat ik mezelf op een vooroordeel betrap, verander ik onmiddellijk mijn vooroordeel in een naoordeel: een hoger inzicht gelouterd door nieuwe informatie. Maar volgens de hedendaagse identiteitspolitiek kan dat helemaal niet. Ik ben gedoemd tot vooroordelen. Ik kan helemaal niet rationeel zijn. Ik ben namelijk: 1. Man, 2. Wit, 3. Van meer dan middelbare leeftijd (snif) en 4. Ook nog boos. Hoewel dat laatste echt onzin is, kan ik de eerste drie punten niet ontkennen. Dat zijn feiten.

En daar zijn we bij de kern van mijn onderwerp. Bestaan feiten? Bestaat objectiviteit? Is het mogelijk neutraal vast te stellen hoe de wereld in elkaar zit? Ik had het vooroordeel dat deze vragen aan de Universiteit van Amsterdam, onder invloed van hedendaags “diversiteitsbeleid”, allemaal ontkennend zouden worden beantwoord. Ik had dus een vooroordeel over de “hele universiteit”. Een generalisatie. Ik weet het. Mijn vooroordeel was gebaseerd op de veronderstelling dat een uitspraak van de ontwikkelaar van het Amsterdamse diversiteitsbeleid, Prof. Gloria Wekker, daar algemeen werd gedeeld. Die uitspraak van Wekker, gedaan in Vrij Nederland, luidt als volgt:

‘Ik ben niet van de objectiviteit. Dat is óók een reden waarom mensen betwijfelen of ik een echte wetenschapper ben. In een heleboel kritische wetenschappen, zoals genderstudies en culturele studies, is dat ideaal van de objectiviteit allang achterhaald. Wij zeggen: die objectiviteit is een schaamlapje voor de posities die mannen innemen.’

Maar nu lees ik in Folia, het Amsterdams universiteitsblad, een uitstekend artikel van een hoogleraar psychologie, Prof. Han van der Maas, die deze “relativistische wetenschap” riskant noemt. Van der Meer waarschuwt: “In navolging van Wekker roepen verschillende diversity officers van de UvA op tot dekolonisatie van het onderwijs en onderzoek.” Van der Meer houdt een pleidooi voor “viewpoint diversity”. Hij spreekt zijn zorg uit over de “dominantie van het activistische en postmoderne identiteitsdenken”.

Mijn aanvankelijke oordeel, een vooroordeel dat de UvA – met name bij de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen – vol zit met wetenschappers die de wetenschappelijke manier van denken ondergraven met identiteitspolitiek, postmodernisme en andere gekte moet ik herzien. Ik heb inmiddels een naoordeel ontwikkeld: aan de UvA werken ook verstandige mensen zoals Prof. van der Maas.

Er is hoop voor de universiteit. Hoop voor de wereld.

Prof. dr. Paul Cliteur is hoogleraar in Leiden, Eerste Kamerlid voor Forum voor Democratie en auteur van onder meer “Diversiteit, identiteit en de ‘culture wars’”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Blondie

  Kijk beste Paul Cliteur.

  Ik heb geen idee , wie jij wil bereiken, met je stukjes waarschijnlijk veel personen die boos zijn ,oud , blank.
  Ik heb nog nooit van deze Gloria Wekker gehoord, zij ook waarschijnlijk niet van Blondie met als zangeres (Deborah Harry/Angela Trimble).
  Dus lood om oud ijzer.
  Ik ga mee met je verhaal en verzin er zelf wel een soort Gloria Wekker bij.
  Maandag op de soos gooi ik ff een balletje op, wie van de aanwezige oudjes weet wie Gloria Wekker is.
  Blondie is bij iedereen bekend zowel diegene met een kort als een lang geheugen.
  We sluiten meestal af met Denis.

  1. Piet51

   @Blondie
   Ik verkeer veel in wetenschappelijk en universitaire kringen. Ik kan niet helemaal uitsluiten, dat ik Cliteur wel een heel klein beetje meen te begrijpen. Gloris Wekker ken ik van nabij. Maar wat hijmet dit stukje tekst wil bereiken is me een groot raadsel. Raakt het een probleem wat het FvD wil oplossen?
   Ik vind wel, dat hij en vooral ook zijn “volgelingen” hier en elders zich moeten realiseren dat hij als Eerste Kamerlid een volksvertegenwoordiger is. En daar hoort volgens mij bij, dat je zo nu en dan begrijpelijke taal bezigt. Deze tekst hoort daar mijns inziens zeker niet toe.
   Als deze tekst alleen bedoeld is om abstracte uitspraken te doen over de academische wereld, kan hij beter een ander platform zoeken.

   1. Freba

    Cliteur behoort tot het leger der Intriganten. Op de achtergrond de souffleur spelen. Een beetje de boel “opkloten” hoort daarbij. Het volk der Intriganten hebben het opportunisme uitgevonden. De PvdA levert HEN kennelijk niets meer op, dus dan maar naar de Rechterzijde. Man is absoluut niet te vertrouwen. Ik ben 73 en voel mij totaal niet aangesproken door Links. Wat is Links nu? Er is geen arbeidersklasse meer. Middengroepen weggesaneerd. Dus nu over de potloden en puntenslijpers discussieren.
    En mannetje met klein snorretje heeft alles voorspeld 100 jaar geleden. Nationaal Socialisme is de grote vijand van Privatisering. Bij NS is geen plaats voor zakkenvullers, bankiers en meer van dat soort types. Overigens worden in Duitsland keurig de pensioenen geindexeerd.

  2. M.Dikker

   Blondie, je wilt helemaal niet weten wie Gloria Wekker is! Een vriendinnetje van SS die meent dat ze wetenschapper is. In werkelijkheid is het een vervelende raciste.

   1. Blondie

    Kijk M.Dikker ik sta open voor alles wat in mijn straatje past, daarom woon ik niet in een straatje.
    Mijn Opoe zaliger 1882-1955, gebruikte vaak de woorden, eet je bordje leeg dan komt alles goed.
    Tijdens de tweede wereldoorlog, was er niet veel om je bordje te vullen, maar toch !
    Veel van mijn muziekmaatjes hebben een kleurtje, maar één in een band is genoeg.

  3. Freba

   Heerlijk geschreven Blondie. Dat intellectuele gezever. Er bij willen horen. Vooral de nazaten van de NL arbeidersklasse, niet in de laatste plaats in stand gehouden door hun allergie t.a.v. de “Blauwe Overall”. Zij willen zo graag regentje spelen en wraak nemen op iedereen die hun (voor)ouders onder “de knoet” hebben gehouden. Nu zijzelf op die posten zitten zijn zij alleen maar erger geworden in hun gedrag. 50 jaar geleden werd al voorspeld dat bij de grens van 18.000.000 inwoners, wij elkaar in de haren zouden vliegen. In alle discussies over milieu en oorlogen etc.etc., wordt nooit gesproken over de overbevolking. DE oorzaak van alle Ellende op Aarde.

 2. Adriaen van Bergen

  Identeitspolitiek is newspeak voor racisme.

 3. Banne de Booyer

  Het is niet zo dat het stramien gedicteerd wordt vanuit wazige universiteiten. Als deze morgen dicht gaan dan kraait er geen haan naar. 99,99% van de bevolking heeft geen boodschap aan die zeikwijven en mannetjes van de eeuwige pretstudies die nergens op slaan. Hou dat geschuur en irritatie lekker binnen de muurtjes van bijv. De UVA.

  1. wesley bentley

   En zelf heb je theoretische natuurkunde gestudeerd.

 4. Bes Tolen

  De praatjes, die het soort gasten als Gloria Wekker er op na houden, zijn blijkbaar bedoeld om te irriteren en af te zeiken en dan op racistische basis. Daar werken universiteiten en meer aan mee en dat betekent degradatie van waarvoor ze moeten staan.
  Dit zei er iemand. Ik vind die wetenschappelijke titels door het valse gedrag van universiteiten algeheel van minder waarde geworden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.