Coronawet aangenomen door Tweede Kamer, in véél zwakkere vorm

De coronawet is met een ruime meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer. Gelukkig is het niet meer het dictatoriale gedrocht dat het eerst was, maar is die nu sterk afgezwakt. Fijn is het nog steeds niet, maar het is echt stukken beter nu.
Grote meerderheid stemt voor
De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie stemden (op Joël Voordewind (CU) na) voor de wet en kregen steun van de PvdA, GroenLinks, 50Plus en SGP. Het lijkt er ook op dat steun vanuit de Eerste Kamer geen groot obstakel meer zal zijn. De SP stemde tegen omdat zij niet alleen de Tweede- maar ook de Eerste Kamer een grotere rol wilden geven. De Partij voor de Dieren wilde perse dat nertsenhouderijen allemaal zouden worden gesloten, dus wilden ze de wet niet steunen (lol). En de PVV en Forum vinden de wet nog steeds buitenproportioneel.

De coronawet
Dat die wet er überhaupt is, is verre van ideaal. Maar één van de grootste ‘voordelen’ is nu wel dat de wet het kabinet verplicht om kabinetsbesluiten eerst langs de Tweede Kamer te laten gaan voor goedkeuring. Minister De Jonge kan hier “bij acuut gevaar” wel van afwijken, maar loopt dan het risico dat zijn besluit na een week alsnog door de Kamer wordt teruggedraaid.

Verder zal de coronawet niet langer meer voor één jaar (eerste versie) of zes maanden (tweede versie) gaat gelden, maar slechts voor drie maanden. Het parlement moet dus om de zoveel tijd opnieuw instemmen met de wet om hem opnieuw voor drie maanden te kunnen verlengen. De boete voor het niet hanteren van de anderhalve meter is vastgesteld op 95 euro, en de coronawet garandeert het recht voor bewoners van verzorgingstehuizen op minstens één bezoeker.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Zondag

  Dictatoriaal en buiten alle proporties wat leven we in een angstig en ziek land tijd voor verandering maar waarschijnlijk zal dat te laat zijn.
  We maken ons zelf kapot en de meerderheid wil of kan het niet zien jammer.

  1. vandaag

   geheel correct , een democratie heeft zo een wet niet nodig.

   stem sociaal , stem PVV

   Voorkom dat rutte kan blijven tekenen bij het kruisje , sloop het partijkartel zodat echt de onderste steen boven kan komen

  2. Jack Flash

   Het is de wegkijkcultuur die via media van politiek naar het volk is overgeslagen.
   Dit proces is allang in volle gang en gaat nu in een versneld tempo, waardoor het zichtbaar en voelbaar wordt.
   Men ligt op schema.Peppie & Kokkie hebben alleen maar stress als hun suprieuren ontevreden zijn.
   Erg doorzichtig overigens.

  3. RPML

   Angst maakt mensen incapabel tot het herkennen van naakte feiten. Angst is de drijfveer voor iedere grote maatschappelijke verandering, of dat nu de waarde van tulpenbollen is, de angst voor Joden, de angst voor de stijging van de zeespiegel, de angst voor de opwarming van de aarde, de angst voor moslims of de angst getroffen te worden door een killervirus. Ze zoeken hun heil bij redders die hun angst kunnen wegnemen, en die heten dan Klaver, Jetten, Wilders, Rutte, Van Dissel of whatever. Het patroon is herkenbaar, of de ‘redders’ hun angst voldoende kunnen wegnemen hangt af van de mate waarin hun redders in staat zijn dat gevoel weg te nemen. Het zijn kritiekloze volgers die zelf niet in staat zijn de naakte feiten van de massa-hysterie te onderscheiden.

   1. JochemX

    Goed verwoord.

   2. Fascal

    Ik ben dan ook niet bang! Ik ben wel bezorgd over de maatregelen die Rutte en zijn piraten over ons uitstorten op basis van de toegenomen ‘besmettingen’.

 2. Blondie

  Het wordt met de dag duidelijker, Rutte had naar Wilders en Baudet moeten luisteren en de grenzen moeten sluiten in Maart en Schiphol op slot moeten doen, maar ja hij had van hogerhand een opdracht gekregen, de sloop van Nederland.

  2021 ca 1 Miljoen werklozen en een toename bij de voedselbank met ca 25%.

  En vergeet één ding niet, de staatssteun aan de bedrijven, moet door de belastingbetaler worden opgehoest.

  1. vandaag

   Alles wat rutte weggeeft moet door de belastingbetaler opgehoest worden. Daarom is hij ook zo gul

  2. Zondag

   Blondie, in januari kan ik mij zo voor de geest halen had ik een gesprek met een collega, toen zij ik al de KLM is eigenwijs door te zeggen wij blijven op China vliegen. Nou dat hebben ze geweten en wij ook want wij gaan betalen.
   Zo als ik er nu naar kijk zeg ik ga er maar weer op vliegen.

   1. ZWEEDSE K0K

    toen zij ik al: Best moeilijk, die Nederlandse taal.

    1. vandaag

     enz !

     nu nog iets inhoudelijks gebande3

    2. Vriend

     Dat klopt Kokkie – die hoofdletter in ‘Best’ is dan ook fout. Na een dubbele punt volgt doorgaans een citaat, een opsomming of een verklaring. Leidt de dubbele punt een verklaring in, dan volgt er ook een kleine letter. Bijvoorbeeld: ‘Eén ding stond vast: dit mocht nooit meer gebeuren.’

     Graag gedaan!

     1. Ernest Stern

      Mooi, dit hartstochtelijke pleidooi voor correct Nederlands, goede Vriend.

      Mijn complimenten.

     2. Fascal

      Nee leugenaar, je liegt en bent een zwendelaar.

   2. NoDoubt

    Er mag nog steeds gevlogen worden. Raar hé TU Delft heeft aangetoond dat het niet veiliger is in het vliegtuig.

 3. Meriadoc Brandebok

  Zo gaat het altijd in Nederland. De eerste stap is dat de minister een plan lanceert. Meestal een radicaal plan of wetsvoorstel. Dit krijgt dan veel aandacht in de media.

  De tweede stap is dat er een volledige sh*tstorm opsteekt. Deskundigen snellen naar de pers om het plan af te branden, politici brullen harde woorden, protestgroepen gaan de straat op en de minister ligt flink onder vuur.

  De derde stap is dat de minister vervolgens draagvlak gaat zoeken in de Kamer. Dan komt er een compromis uit, met een tig aantal amendementen en is iedereen weer tevreden. De traditionele Nederlandse dans.

  1. vandaag

   QUOTE protestgroepen gaan de straat op END

   oja bokje ? Die werden uit elkaar geslagen en opgepakt weet je nog leugenaar ?

   De dictateur van rutte en het partijkartel krijgen ernstige vormen. Nu nog d666 zijn zin en verankert in de grondwet dat lid van de EU een verplichting is.

   Het partijkartel timmert hard aan haar dictaat

   Stem sociaal , stem PVV

  2. Jack Flash

   Het feit dat MB dit weg wil zetten als een oudhollands stoelendansje geeft de naiviteit van zijn ondergestofte intuities aan.
   Man man daar winnen we de oorlog echt niet mee.

  3. Robert75

   En welk plan hebben ze dan bedacht dan? Ik zie niets van ook maar iets wat een begin van een plan zou moeten zijn. Ik hoor nu al maanden 2e coronagolf en 2e coronagolf dat. Blijkbaar wist de regering dus al lang dat die 2e golf eraan zat te komen. Maar welk plan hebben ze nu bedacht dan? Hebben ze bv een plan bedacht om meer IC bedden te realiseren of meer zorgpersoneel voor wat het waard is? Nee helemaal niets van dat. En als er al partijen zijn die dat soort moties indienen dan worden die gewoon verworpen hoor.

   Al maanden hoor ik ze roepen over 2 golf. Maar het enige wat daar tegenover staat zijn zaken verbieden en allerlei dingen verplichten. En ze denken daarmee dus een virus te bestrijden. Het is werkelijk lachwekkend. En dan wordt Rutte ook nog alom geprezen over zijn leiderschap. Maar wat die nu juist niet heeft getoond is leiderschap want hij weet totaal niet wat die moet doen.

   Een virus bestrijd je niet met plichten en verboden. Het enige wat je daarmee bestrijd is onze vrijheid.

   1. homefront

    We horen overigens niets meer over de griep, raar hè, alles is corona en als het maar herhaald blijft worden is iedereen ook zo debiel om dit allemaal maar voor zoete koek aan te nemen…

 4. Ernest Stern

  Mooi evenwichtig stukje wetgeving. Het Kabinet besefte dat dit soort regelgeving alleen met een breed draagvlak kan functioneren en zocht een rustige dialoog met Kamer en deskundigen.

  Keurig polderwerk.

  1. vandaag

   welke wetgeving heb je waargenomen stront vlek ?

   wetgeving moet nog “gevonden” worden zonder dat die strijdig is met de grondwet stront vlek.

   De rest zijn allen adviezen en je weet immers dat de Nederlander achter zijjn voordeur geen beperkingen van rutte accepteert.

   keurig polderwerk is dus eigenlijk amateuristisch broddelwerk , dank voor het bloot leggen van je leugens in je gewauwel stront vlek

   1. Ernest Stern

    Er zit weer veel stront in je bijdragen, beste vandaag.

    Zou je niet een een huisarts moeten bezoeken?

    1. vandaag

     het zit in JOUW broekje schatje , je hebt WEER een leesprobleem .

     cursus LOI , begrijpend lezen nog niet gevolgd stront vlek.

     succes domme jongen

     1. Ernest Stern

      Ik heb in mijn onderkleding geen stront aangetroffen, beste vandaag. Ik vrees dat je hier je eigen strontproblematiek projecteert op anderen.

     2. homefront

      “Ik heb in mijn onderkleding geen stront aangetroffen,”

      Het komt ook uit je mond in plaats van uit je kont druiloor..

 5. ZWEEDSE K0K

  Gelukkig heeft DDS nog een paar reageerders die het goed zien en het domme Nederlandse volk met juiste adviezen het ware licht laten zien.

  Jammer dat de regering niet naar deze verlichte geesten wil luisteren.

  1. vandaag

   enz !

  2. M.Dikker

   Nou, daar heb je gelijk in! Regeerders zoals vandaag en Blondie bijvoorbeeld. Verstandige mensen!

   1. ZWEEDSE K0K

    Regeerders zoals vandaag en Blondie

    Waar en over wat regeren deze mensen?

    1. vandaag

     Regeerders zoals zweedse kok en beukhol

     Waar en over wat regeren deze mensen?

  3. JochemX

   Nou kokkie, dat is zeker jammer, want Rutte heeft veel in pacht, behalve wijsheid.

 6. homefront

  Wat zouden de normaal weldenkende Nederlanders hiervan vinden..

  1. ZWEEDSE K0K

   Wat zouden de normaal weldenkende Nederlanders hiervan vinden..

   Die zult u onder uw gedachtegenoten niet veel vinden.

   1. homefront

    Het is duidelijk dat jij geen idee hebt wat een gezond weldenkende Nederlander is..

    1. ZWEEDSE K0K

     Wat een gezond weldenkende Nederlander is?

     Wat of wie?

     1. vandaag

      een zweedse cock zoekt gezond weldenkende Nederlander , plaats een bericchiie op marktplaats idioot

     2. homefront

      Dat zeg ik, je hebt geen idee..

 7. NoDoubt

  De regering is niet langer meer voor de burger. De democratie verandert in een dictatuur. Rutte die zegt op te komen voor de burger maar ondertussen alles ondertekent en geld weggeeft terwijl een miljoen burgers inmiddels creperen in NL. Er zijn longaandoeningen gemeten maar het overgrote deel is niet corona gerelateerd aldus het Nivel. En dat klopt ook omdat we al immuniteit hebben opgebouwd. Het aantal doden is 6400. En niet alleen aan corona. WHO heeft al gezegd dat lockdown moet worden gestopt.

 8. SubTec

  Een Nederland hatend kabinet zoals Rutte III *mag nooit meer macht krijgen*

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.