Cultuurhistoricus Joep Leerssen (UvA) wil af van onze “ongezonde en stereotiepe volksaardobsessie”

Volgens de NPO zouden Nederlanders zo rond de tweede golf plotseling veel meer antiautoritair, eigenwijs en koppig gedrag laten zien. Dit zouden de negatieve aspecten van onze ‘volksaard‘ zijn. Prof. Joep Leerssen, cultuurhistoricus bij de UvA, doet er doodleuk een schepje bovenop: “Het is niet onze volksaard die onze corona-aanpak in de weg zit, maar juist deze ongezonde en stereotiepe volksaardobsessie.” Ja Joep, dat zijn pas échte problemen!
Prof. Leerssen gaat direct frontaal in de aanval zodra hij het woord ‘volksaard’ ook maar hóórt. ‘Dat is slechts een ideaal, een sprookje!’ zo begint hij, en gaat verder: “Het probleem is dat je complexe zaken lijkt te verklaren, maar daar alleen een soort grabbelton aan makkelijke anekdotes voor inzet. Je ziet dat er in Spanje een groot probleem is met de pandemie. Dan ga je denken: ‘wat weet ik van die Spanjaarden af? Ja, het zijn van die stierenvechters en ze zijn trots. Dus dat zal wel de verklaring zijn waarom ze dat probleem hebben.’ Je valt terug op stereotyperingen en probeert daar een oorzakelijk verband mee te maken.”

En toegegeven, er valt best wat te zeggen voor zijn argument. Maar hij stelt daarna dat het Nederlanderschap als identiteit is ontstaan door ons af te zetten tegen de ander. Hij noemt de 17e eeuwse Spanjaarden, een eeuw later waren het de Fransen en daarna natuurlijk de Duitsers. Hij lijkt het argument te willen maken dat de Nederlandse identiteit slechts een ontkenning, en daardoor geen échte identiteit, is.

Vanaf daar kun je zijn geconditioneerde afgunst voor het hele idee van een volksaard al bijna door het scherm proeven! Dat blijkt ook wel met de sneer die hij de lezer op het eind mee wil geven: “Als een politicus het gaat hebben over onze volksaard dan weet je dat er complexe dingen geponeerd worden, als een vanzelfsprekendheid waar je verder niet over hoeft na te denken. Daarmee legitimeer je een foute manier van denken.” Goeiendag zeg! Dat is nogal wat om te zeggen over een fenomeen waarvan hij zelf erkent dat het diep bij de mens zit ingebakken!

Het is mij werkelijk een raadsel hoe dit soort (meestal linkse) figuren tot de conclusie komen dat zoiets als een volksaard een “foute manier van denken” is. En ja, natúúrlijk gaan mensen kort door de bocht zijn in hun analyse van andere groepen mensen, want niet iedereen is daar nu eenmaal even goed in. Laat ik het eens zo stellen: jij en ik weten allebei ook wel ongeveer hoe een hoop zand eruitziet, toch? En dat zonder dat we vooraf overeen zijn gekomen uit hoeveel zandkorrels een berg zand precies moet bestaan om van een ‘hoop’ te kunnen spreken. We hebben allebei slechts een indicatie die is gevormd door wat de mensen om ons heen al die tijd als een ‘hoop zand’ hebben beschreven.

Zo werkt het ook met het beschrijven van bepaalde mensen en typerend gedrag. Dat maakt het niet perse waar, maar de beschrijving geeft wel een indicatie voor waar je mee te maken zou kunnen hebben. En dat dit menselijke mechanisme van groepsidentificatie daardoor makkelijk een verstoord beeld kan geven, maakt het gebruik ervan an sich nog niet direct een ‘foute’ manier van denken, maar wel iets waar voorzichtig mee om moet worden gesprongen. Maar dit krampachtige gedoe van Leerssen laat alleen maar zien hoe dik die ideologische bubbel bij de UvA inmiddels is geworden. Hoe kan het anders dat een (soort van) ‘wetenschapper’ aan een universiteit in termen van ‘goed’ en ‘fout’ denken spreekt?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. Maurits Dekker

  Vroeger waren het geleerden die doceerden aan een universiteit.
  Tegenwoordig vind je er nog voornamelijk gedrochten en psychisch gestoorden.

  1. Ernest Stern

   Professorandus Maurits kent ook de weg op de universiteit en weet van de hoed en de rand.

   1. vandaag

    laten we vast stellen dat de stront vlek alias ernest helemaal niets weet met zijn misselijke one liners. Nog nooit een inhoudelijke reactie geplaatst enkel tróllen de miesgasser

    1. Ernest Stern

     Vandaag wist het vmbo met vrucht af te ronden.

     😂

     1. Maurits Dekker

      Ernest Stern is een TR0L die dit forum misbruikt om u te treiteren en te pesten.
      Debatteren met hem is niet mogelijk.
      Houdt rechts, haal niet in en waarschuw uw mede-forumgebruikers.

     2. vandaag

      voor jou een vraag voor mij een weet , dus wederom subjectief geblaat van een onwetende, arme stront vlek, welk alter ego zet hij als eerste in ?

   2. Maurits Dekker

    Duidelijk is uit de manier van denken en ook uit zijn taalgebruik op te maken dat Ernst (ook bekend van zijn 76 andere nicks) nooit een universitaire studie met succes heeft weten af te ronden.
    Zijn levensdoel is ‘zieken pesten en treiteren’ maar gezien zijn leeftijd zal hij dit niet meer al te lang kunnen blijven doen.

   3. homefront

    ernestje is een smerige ped*seksuele die hier structureel zijn broek vol schijt

  2. Loelap

   Mijn moeder is Française en kwam midden jaren 60 naar Nederland.
   Volgens haar klopt die stereotypering van Nederlanders wel.

 2. Oepsie

  Zakelijk met dit watje, te maken gehad. Zielenpoot en absoluut geen ‘echte man’, meer een zacht gekookt ei! Een deuger pur sang. Mag ik een teiltje?

  1. Ernest Stern

   Oepsie houdt meer van Rambo’s en Bokito’s. Intellectueel gedoe, daar moet hij niets van hebben. Veuls te ingewikkeld.

 3. Ernest Stern

  “ Vanaf daar kun je zijn geconditioneerde afgunst voor het hele idee van een volksaard al bijna door het scherm proeven! ”

  Het is geen afgunst, Wout, maar een wetenschappelijke gemotiveerde afwijzing door een gelauwerde wetenschapper van een leeg en misbruikt begrip.

 4. deZwaluw

  Gooi een zooitje wetenschappers zoals prof. Leerssen op een hoop.
  Dan heb je geen hoop zand maaar een hoop onzin.

  Prof. Leerssen, de zoveelste linkse niksnut met een titel en een vorstelijk salaris.
  Op kosten van de belastingbetaler kraamt prof. Leerssen zijn onzin uit.
  Weg ermee.

  1. Ernest Stern

   deZwaluw lijkt me een miskende wetenschapper. Altijd hard gewerkt op de Universiteit maar nooit benoemd tot Hoogleraar en door dit onrecht kwam hij ook niet tot een publicatie.

   Ach!

   1. Oepsie

    Nee speklapje, spiegeltje voor je domme hoofdje een beetje opzij schuiven. Misschien, dat je dan de kans krijg, om jou eigen maatschappelijk falen, in kaart te brengen.

    1. Ernest Stern

     jouw

   2. M.Dikker

    Lijkt jou…. Zegt genoeg.

   3. deZwaluw

    @@ES: 😂😂😂

   4. Fascal

    Ernst Quispel, de leugenaar, oplichter en zwendelaar.

    1. Mogguh

     Om Ernst Quispel beter te leren kennen even googlen op:

     ‘de kunst van het niet doorsnijden’

     En je weet alles over die rioolrat!

     1. Ernest Stern

      Rob liep een blauwtje bij deze man en dat zette levenslang kwaad bloed.

     2. Mogguh

      Je huisadres, je telnr, en je werkplek, alles is daar leesbaar W I M.

     3. Ernest Stern

      Niet zo rancuneus, Rob, je woont nu toch fijn met je nieuwe vriend in Hongarije?

     4. Mogguh

      Ik wel, jij moet het doen in een door angst geblurde hoekwoning in Den Haag. Iedere dag vervult van angst, zou men mij wat aan doen…..en maar ontkennen hè W I M.

     5. Vriend

      Als Ernest Stern over zoveel inside information beschikt, kan het haast niet anders of hij is de door Mogguh aangeduide persoon.

     6. Dirk Jansen

      Staat je huis nu te koop op Funda quispel??

     7. Ernest Stern

      Niet dat ik weet, Dirk.
      Ik woon met veel plezier waar ik woon.

     8. vandaag

      je buren ook weer als je opgerot bent

  2. Maurits Dekker

   Ernest Stern is een TR0L die dit forum misbruikt om u te treiteren en te pesten.
   Debatteren met hem is niet mogelijk.
   Houdt rechts, haal niet in en waarschuw uw mede-forumgebruikers.

 5. Rene van der Grijp

  Ik schreef net in een andere draad:

  “Er is echter een grote fout die we maken, en dat is dat we het geloof in onze eigen cultuur verliezen.”

  In de jaren 60 en 70 zijn de kernwaarden onder grote druk komen te staan door de overwinning van het linkse politieke correcte denken dat z’n wortels heeft in het cultuurmarxisme.

  Dat was het begin van het rottingsproces waarvan we nu al decennia getuige zijn. Het gaat steeds een stapje verder. Als niet rigoureus met dit slappe linkse denken wordt gebroken gaat het westen onherroepelijk ten onder. We zijn hard op weg.

  Trump beseft dit en hij wilde breken met dat desastreuze oikofobe denken. DAT is de reden waarom links hem haat en kapot wil maken en geen andere.”

  Deze nutty professor is een schoolvoorbeeld van dit zieke denken dat als enige logische uitkomst zelfterminatie heeft.

  1. Bunky01

   Rene, uitstekend verwoord. geheel mee eens. De problemen beginnen reeds in het onderwijs.

   1. Ernest Stern

    En als dat onderwijs tekort schiet zie je dat in het gebrekkige Nederlands.

  2. Loelap

   👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

  3. Vriend

   Waarbij komt dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) knal- en knalrood is. Toen ik er studeerde was het hele bataljon hoogleraren loepzuiver en 18-karaats marxistisch: dat is nooit meer verdwenen, integendeel. Luuk Wijmans, een bekende socioloog, was een studievriendje die ik veel later (rond 2007) weer ontmoette en alles was in zijn hoofd ideologisch nog onveranderd.

   Binnen dit kuddeklimaat is het niet verwonderlijk dat cultuurhistoricus & oikofoob Joep Leerssen tot deze voorspelbare reactie komt.

   1. Ernest Stern

    De discussie, goede Vriend, gaat hier over de vraag of de term ‘volksaard’ iets zinnig aanduidt en kan verklaren.
    Als ik, bijvoorbeeld, zeg dat de Duitse volksaard Duitsers predisponeert tot horigheid, fascisme en autoritair gedrag, meent hij dan dat ik een wetenschappelijk falsifieerbare uitspraak doe?

    1. vandaag

     Welke discussie stront vlek. Jouw dictaat is geen discussie stront vlek

     enz !

     1. Rene van der Grijp

      De stro*ntvlek meent dat er nog mensen zijn die met hem in discussie willen.

      Als je met dit soort beledigingen komt: “Vandaag wist het vmbo met vrucht af te ronden.”

      Dan is het natuurlijk snel afgelopen.

      Dat deze hufter dat niet beseft is typerend voor het gigantische bord voor z’n kop.

   2. Rene van der Grijp

    “en alles was in zijn hoofd ideologisch nog onveranderd.”

    Links denken is als een geloof: als je er eenmaal mee bent besmet kom je er bijna niet meer vanaf.

    Dat het jou wel is gelukt is een groot compliment waard.

    1. Ernest Stern

     Maar het jou toch ook gelukt, beste René, of had je de zegen van een stevig rechtse opvoeding?

  4. M. Brandenburg

   Elk marxisme is cultuurmarxisme, immers wil links voet aan de gornd krijgen dan dienen eerst de normen en waarden vernietigend worden alsmede een verbondenheid met de identiteit en cultuur, pas dan krijg je als totalitair gestuurde de mogenlijkheid om anderen het zwijgen op te leggen en enkel dat geluid te laten horen wat de staatspartij en haar 1/3 van de bevolking die als verklikkers hun familie en vrienden een mes in de rug steken bevalt.

 6. vandaag

  Waarom spreekt men over een pandemie in het interview ?

  Het is bij lange geen pandemie conform de gegevens of ik moet de berichten over tientallen miljoenen doden gemist hebben

  1. Maurits Dekker

   Tot april 2009 kon er alleen sprake zijn van een pandemie als er sprake was van een aanzienlijk aantal sterfgevallen. ‘Met het schrappen van dit ernst-criterium is de definitie van pandemie duidelijk verruimd’.
   Door de verandering van definitie kon er zodoende eerder begonnen worden met de productie van vaccins hetgeen de lieden binnen de WHO met banden in deze industrie zeer goed uit kwam.

 7. Cor Grijpstra

  Al dat gejammer ten spijt, rechts voert decennia lang een achterhoede gevecht.

  Kijk alleen maar naar de topic’s van de redacteuren die het ‘rechts’ promoten.

  Wat krijg je, wappies, PVV en FVD aanhangers die de boventoon voeren.

  Dat gaat echt, dat ziet iedereen, niet voor verandering zorgen

  1. vandaag

   Klopt corretje , daarom blijft het een feit dat het beleid door linkse wappies is gemaakt en dat we steeds verder wegzakken in het moeras.

   Dank je voor de bevestiging
   stem sociaal , stem PVV

   1. Cor Grijpstra

    ”stem sociaal , stem PVV”

    Geert, bewonderaar van Poetin, Orban en het sluiten van moskeeën, dat klinkt niet erg sociaal.

    @V
    Je mag hopen dat hij de absolute meerderheid krijgt.
    Denk wel dat je daarna ook weer teleurgesteld gaat worden.

    Vrijheid is een groot goed…

    1. vandaag

     yeppo , wordt een keihard gevecht onze vrijheden terug veroveren op links tuig , islamitische extremisten en de noodwet.

     stem sociaal , stem PVV

 8. Banne de Booyer

  Dat negatieve anti alles houding komt hoofdzakelijk bij die overbodige pretstudie universiteiten weg. Vanuit die bastions worden we bestookt door wereldvreemde en gebubbelde leipo’s die naar talloze keren gemeld te hebben dat ze retehoog zijn opgeleid maar het verschil niet zien tussen een rugby bal en een bushalte

 9. saddy

  Ooit een vacature-tekst gezien van UvA?

  Kun je samenvatten met: kennis niet vereist, gezonde huidskleur is een grote pre, moet in staat zijn een onderzoek vanaf de conclusie “terug” te schrijven.

  Geneeskunde stelt aan de UvA nog wat voor. Voor de rest geldt:
  26 jan. 2011:Top Psychiater: Links denkenden hebben psychologische stoornis.
  Hij komt tot die conclusie vanwege de ‘markante irrationele overtuigingen en emoties’ van ‘links’ denkende mensen

  Daar helpt geen zelf verzonnen opleiding en titel tegen.

 10. M. Brandenburg

  Ach ja sociale wetenschappen, de wetenschappelijke gebieden alwaar je de resultaten van onderzoeken gewoon kan aanpassen aan de gewenste uitkomst en vervolgens doen alsof het allemaal heel wetenschappelijk is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.