De Europese Unie sloopt onze pensioenen, maar het woord is aan ú in maart 2021!

De Europese Unie sloopt onze pensioenen, vindt econoom en auteur Frits Bosch. “Dit moet één van de belangrijkste items zijn voor de komende verkiezingen in maart 2021,” schrijft hij in een nieuw artikel op onze website: “Ik geef u vijf redenen voor mijn stelling.”

1. Koopkrachtverlies. Vanaf 4 januari 1999 werden beurskoersen, de waarde van obligaties en opties aan de beurs weergegeven in euro’s. Munten en bankbiljetten werden op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in twaalf landen die deel uitmaken van de Europese Unie. 2,20 gulden werd gelijkgesteld aan 1 euro. Door de sterke gulden te voegen bij zwakke munten als de lire, pescudo en drachme is de euro veel minder sterk geworden dan de gulden was. Het gevolg is gigantisch koopkrachtverlies van de noordelijke EU-landen met een ooit krachtige munt, waaronder Nederland. Dit koopkrachtverlies is voor mensen met een hoog pensioen te dragen. Maar voor velen met een laag pensioen en een veel minder goed pensioen is het een sociaal probleem. De euro is goed voor de exportpositie, maar een ramp voor sociaal zwakkeren, waaronder onze ouderen met een laag pensioen.

2. Beleggingsverlies. In de EU leven we onder het financiële dictaat van de Europese Centrale Bank. Het monetaire beleid van deze instelling is erop gericht om de rente ultiem laag te houden om Zuid-Europese landen de mogelijkheid te bieden goedkoop te lenen en een torenhoge schuldenlast op te bouwen. Zo kunnen die landen het hoofd boven water houden. Daar hebben wij veel last van. Want het gevolg is dat via de ultiem lage rekenrente geen prijsindexatie gegeven kan worden en pensioenfondsen moeten korten. In het nieuwe pensioenstelsel wordt het nog slechter: pensioenfondsdeelnemers krijgen beleggingsrisico’s vol om de oren. Ze hebben geen zeggenschap en geen eigendom over hun gestorte geld, maar wel de risico’s. Ouderen worden gedwongen om in obligaties beleggen die niet renderen met nul procent rente, maar wel een gigantisch risico lopen als de rente een flipje naar boven maakt. Onze pensioenfondsen zijn overgeleverd aan de financiële luimen van de ECB en die luimen zijn ons niet goedgezind.

3. Solidariteitsdwang. Nederland heeft met hard werken en spaarzaamheid een fraaie pot met pensioenvermogen opgebouwd van 1.500 miljard euro. Daarnaast kennen wij het omslagsysteem, het basisinkomen voor gepensioneerden, de AOW. Anderen EU landen kennen enkel het omslagsysteem. Zuid-Europese landen hebben een sterk krimpende bevolking omdat er niet de benodigde gemiddeld 2,1 kinderen zijn om de bevolking stabiel te houden, maar 1,2 kinderen. Dat betekent dat steeds minder werkende jongeren het pensioen moeten betalen voor steeds meer ouderen. Dat kan op den duur niet uit en dat zien we dus nu al volop gebeuren. Daarbij komt dat Nederlanders tot 67 jaar doorwerken en Zuid-Europese landen tot 62 jaar. Wat er dan gebeurt in een systeem dat gekoppeld is zoals in de EU? De landen die ‘zielig’ bevonden worden moeten gesteund worden door landen die vermogend zijn. Dat betekent ons geld overhevelen. Wij steken ons is gigantische schulden om Fransen met 62 met pensioen te laten gaan.

Wij hevelen geld over naar landen die bij voortduring hun zaken niet op orden hebben en weigeren te hervormen, zoals de Europese Rekenkamer recentelijk heeft gemeld. Wij worden gedwongen tot een absurde vorm van solidariteit. Maar een solidariteit die afgedwongen wordt is geen solidariteit: het is een perversiteit. Het is bizar dat onze regering hieraan meedoet. Maar het calvinisme stroomt ons nog door de aderen, meegaand als we zijn. Zelfs onze DNB-voorman Klaas Knot wil dat wij nog meer soevereiniteit overdragen. Hij is blijkbaar bevangen door de perverse solidariteitsdwang.

4. Inflatiedreiging en hyperinflatiedreiging. Al voor corona was de EU-schuldenberg torenhoog om de zwakke EU landen boven water te houden. Nu is er het EU Herstelfonds bijgekomen waardoor alle sluizen van schuldfinanciering zijn opgegaan. Het zou allemaal kunnen: ‘stil maar wacht, alles komt goed,’ zeggen de centrale bankiers. De schulden zouden wel afbetaald worden in Sint Juttemis. Als normatief schuldenplafond geldt 90% van het bnp (Reinhart & Rogoff). Nederland zat daar ver onder maar door corona en financiering van zwakke EU-landen dreigen we die norm te overtreffen. We betreden onbekend terrein waar geen enkele econoom nog de weg kent. Deze monetaire financiering kan tot hyperinflatie leiden, waardoor de torenhoge schulden, maar ook onze fraaie pensioenpot, als sneeuw voor de zon verdwijnt. Sorry!

5. Duurzaamheidsdwang. De EU wil onze pensioenfondsen via regelgeving dwingen in groene doelen te laten beleggen. Dat onze pensioenfondsen niet meer mogen beleggen in kinderarbeid en schadelijke zaken als tabak is een goede zaak. Maar wat te denken van gedwongen beleggen in groene doelen, zoals zonnecollectoren en windmolens? Het argument is dat groene beleggingen goed renderen. Het is niet waar. Dat soort infrastructurele investeringen renderen niet of zeer slecht. Bovendien kun je op je vingers natellen dat als het beleggingsuniversum waaruit je sterke beleggingen kunt selecteren, ingekrompen wordt, dat dit sowieso ten koste gaat van sterkere beleggingsmogelijkheden, dus ten koste van rendement van onze pensioenfondsen, dus ten koste van hun deelnemers.

De EU heeft slechts één doelstelling voor ogen: een federale staat bouwen met alle geopolitieke macht aan de Europese instellingen. Het is een verderfelijke machtswellust die nergens toe leidt. De macht die we al hebben is die van de Europese handel, maar daar hebben we de megalomane EU niet voor nodig. Logisch dat met begerige ogen gekeken wordt naar landen die door hard werken, spaarzaamheid en solide bestuur relatief welvarend zijn geworden. Zo wordt gekeken naar ons grote pensioenvermogen. Dat vermogen kan dienen voor de EU landen die zwak zijn en zielig worden bevonden. De EU sloopt onze pensioenen.

Sinds Brexit is de politieke samenstelling van de EU niet meer evenwichtig, maar zijn we overgeleverd aan het dictaat van Frankrijk en Duitsland, de kabel. Rutte komt niet verder dan “liebe Angela”. Onze onafhankelijkheid en soevereiniteit heeft Nederland al het goeds gebracht dat we nu kennen. Maar onze belangen worden al zo lang verkwanseld door onze regering aan de EU. We roepen al zo lang dat we moeten bedingen bevoegdheden terug te halen. Het is aan dovemansoren. Het werkt niet. Genoeg is genoeg. De enige logische conclusie is dat we dan niet langer bij een club moeten blijven die onze belangen zó schaadt.

Nexit? Wat vindt u zelf? Het is aan u!

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Hendrik_Groen

  Noem me een land buiten Europa met een hoge rente

  1. NoDoubt

   Venezuela, Argentina
   Zimbabwe
   Yemen
   Liberia
   Suriname
   Congo
   Iran
   Haiti
   etc etc etc

   1. Hendrik_Groen

    H,M merkwaardig dat niemand dan zijn geld daar op een spaarbank zet…

    1. M. Brandenburg

     Ach wie denkt dat wanneer je je spaargeld wil laten renderen dat je het dan op een spaarrekening zet, daar kan je bij voorbaat geen discussie meevoeren, niemand die zijn spaargeld wil laten redenderen zet het op een spaarrekening, dat is met negatieve rentes alleen maar versterkt. Enkel met mensen met bijna geen geld zetten dit op een spaarrekening omdat ze vals zijn voorgelicht alsof het veilig zou zijn, maar de overheid mag het ten alle tijde in beslag nemen en wat ooit gold dat banken jouw geld gebruikten om op een gezonde manier geld te verdienen is vervangen door het door overheden en hun centrale banken ingevoerde fractioneel bankieren, want in tegenstelling tot wat sommige dommige linkse personen roepen dat banken geld uit het niets creeeren, is het zo dat enkel overheden via hun centrale banken en hun systemen waar private banken in ruil voor het financieren van overheidsschulden gebruik van kunnen maken.

     1. wesley benley

      Merkwaardig dat u in uw antwoord rept over negatieve rentes, terwijl u niet ingaat op de inhoud van de reactie van NoDoubt.

     2. wesley benley

      De techniek van geldschepping in materiële zin is al bijna zo oud als het bankwezen zelf, in tegenstelling tot wat u lijkt te suggereren.

      Daarom is aan het begin van de 20e eeuw (of zelfs eerder) door de nationale overheden overheden het systeem van de centrale bank in het leven geroepen. Juist om ongebreidelde particuliere kredietverlening met alle risico’s van dien te kunnen beteugelen.

  2. Blondie

   De ECB heeft (als voorbeeld) in de periode 2015 – 2018 ca 2600 Miljard Euro bijgedrukt, geld wat gratis ter beschikking werd gesteld van bepaalde Europese landen/banken.
   Dus de rente in de landen van de EU, donderden naar beneden.

   1. M. Brandenburg

    Bijdrukken van geld leid tot infl;aitie, wat leid tot extrem waarde vermin dering van je geld, iets wat goed is voor staatschulden omdat de schuldeisers minder gaan ontvangen en de overheid minder hoeft te betalen, voor de burgers en bedrijven is het gewoon een ordinaire vorm van belastingheffen omdat zij minder te besteden hebben, minder kunnen met hun geld en hun geld op de bank minder waard is geworden, er is dus helemaal niets gratis het is een sigaar uit eigen doos die veel te duur betaald word.

 2. Ernest Stern

  “Dit moet één van de belangrijkste items zijn voor de komende verkiezingen in maart 2021,”

  Ik neem aan dit een stemadvies voor de PvdA is?

  1. vandaag

   stem sociaal , stem PVV

 3. Blondie

  Dit is algemeen bekend, Rutte heeft MIJN bedrijfspensioen aan Brussel geschonken.
  De afdracht voor dit bedrijfspensioen, samen met het deel van de werkgever was gewoon onderdeel van mijn (bruto) salaris.

  Pure diefstal van Rutte, wanneer gaat het OM tegen deze diefstal optreden.

  1. Ernest Stern

   Als Rutte jouw bedrijfspensioen aan Brussel schonk kan hem geen diefstal worden verweten.

   1. toetssteen

    @ES
    Ah, dus als u boodschappen doet en een ander gaat er met de inhoud van uw karretje vandoor, is dat geen diefstal?

    1. Ernest Stern

     Ja, maar de dief lijkt me dan toch degene die er met het karretje vandoor ging.

   2. Blondie

    Even voor de goede orde, het geld is van mij en hij schenkt het aan een ander, is dat geen diefstal.?

    1. Dolph Thans

     Schenkingen zijn aftrekbaar voor de belasting. Rutte zal hier rekening mee gehouden hebben…Alleen u profiteert hier niet van.

    2. Logica

     Je hebt gelijk Blondie. Ernest kan dit nooit serieus menen. Wil dus alleen een beetje tr”llen.

   3. vandaag

    Pure diefstal met een lach en een stropdas.

    rutte is een rat, maar wel een geslepen rat. Ooit zal de onderste steen boven komen stront vlek

   4. Genoeg van linkse dictatuur

    Willen we schoon schip maken stem Baudet, Wilders, de enige partijen die opkomen voor de mensen, de rest vd partijen zijn landverraders en steunen Brussel die het beleid voortzet van een zeker iemand uit Duitsland die de oorlog heeft veroorzaakt. De geschiedenis herhaald zich.

  2. Pauline Kummer

   In ieder geval niet mijn bedrijfspensioen. Daar ziet de belangen vereniging wel op toe. Het was trouwens ook nog eens premievrij destijds. Geen Brusselaar die hiervan profiteert. Dat doet ik zelf.

   1. vandaag

    Ieder pensioen is bestolen stront vlek kijk maar naar de dekkingsgraad !
    Elke inleg nu is een inleg met verlies

    De potten momenteel 1600 miljard euro . Ongeveer 30% is opgebouwd de laatse 5 tot 10 jaar. Korten is dus pure diefstal tról.

    Jij profiteert nergens van. Je bent volslagen krankzinnig als je denkt dat je profiteert en heb voor rekenen nooit een voldoende behaald

    1. Pauline Kummer

     Schelden en tieren is een vorm van zwakte buiten het niet begrijpen om. Er zijn fondsen die het wel in de vingers hebben. Dat is allemaal na te trekken. U bazelt maar wat over Brussel. Jammer dat u zich niet in de hand hebt.

     1. vandaag

      Wat wil u niet begrijpen ? Nederlandse pensioen fondsen hebben een standaard pakket voorgeschreven door DNB. Het stukje aandelen (20%) varieert per fonds. Als u het niet begrijpt is het geen schande maar stop met papegaaien stront vlek. Alle Nederlandse pensioen fondsen zijn verplicht vast renderende waarden te kopen volgens voorschrift. Enkel jammer dat al die vast renderende waarden nu een negatieve rente kennen. De meeste ingekochte waarde papieren heten obligaties. Ga nu maar weer bij je moeder voor de deur want zoveel onkunde kan ik onmogelijk corrigeren in een chat , dit om maar weer eens de arrogantie van malle pietje te gebruiken

    2. wesley benley

     Ben je er dan echt NOOIT in staat om een inhoudelijk antwoord te geven, infantiele lasteraar?!?

     Zodra het wat lastiger wordt vallen -we- blijkbaar onverbiddelijk terug op ingebakken vleselijke instincten.

     Kan me nauwelijks voorstellen dat je medegelovigen van de Koninkrijkszaal trots zouden zijn als ze jouw internetteksten zouden kunnen meelezen!!

 4. Dolph Thans

  Die oproep om volgend jaar in maart iets te doen met stemmen zal voor m’n persioen niks uithalen. Wel om te beleggen van wat over royaal over blijft van mijn pensioen uitkering. Daarmee kijk ik naar Trendinvest welke zich goed bezig houdt met groene energie of Bots, een nieuw fenomeen.

 5. RvdBe

  Wie gaat het nu over pensioenen, Marakesh 2, afschaffen vetorecht hebben zolang we Corona hebben?
  Corona, de zegen voor de slinkse politiek.

 6. vandaag

  Even de arrogantie van malle pietje gebruiken , ik heb al eerder geschreven hoe pensioenfondsen verplicht zijn vast renderende waarden te kopen conform nationale wetgevingen. De vast renderende waarden zijn o.a EU obligaties . Uw overheid verplicht pensioen fondsen daarmee obligaties in te kopen met een negatieve rente. De meeste DB (defined benefit) regelingen zijn daarmee financiers geworden van de tekorten van de zuidelijke landen.

  Veel mensen denken dat slechts gepensioneerden in fonds met een te lage dekkingsgraad wordt gekort. Slapers , actieven en gepensioneerden krijgen allen ook een korting. Ben je nog niet met pensioen wordt elke euro die je inlegt gekort. Leg je 1 euro in bij 10 % korting leg je dus 0,90 euro in. Je bent dus bezig met de opbouw van een negatief pensioen. Je verliest dus jaarlijks 10% van je inleg. Kijk op je loonstrook naar de inleg en trek hier maar direct 10% vanaf.

  Het is dood simpel maar men verkoopt dit graag als een moeilijke materie zodat u vooral geen moeite doet in om deze overval te analyseren.

  Uw overheid snijdt uw strot door en u blijft vrolijk slapen want de overheid zegt dat de materie te moeilijk voor u is.

  stem sociaal , stem PVV

 7. Cootje

  Maar Corona tiert welig in Parijs alle horeca dicht , in Spanje Madrid dicht ,paniek in Italië , de Europese unie daar blijft niets van over , ze trekken ons wel mee in de ondergang , maar zuid Europa is failliet , de financiële markten moeten dadelijk allemaal naar de zelfde nood uitgang , daar gaat die garantstellingen van 750 miljard niets aan helpen , het zogenaamde democratische Europa gaat instorten Corona gaat hun begrotingen en hun vergrijzingen niet redden, totale armoede in Europa , maar in zuid Europa depressie

  1. Ernest Stern

   Wat leuk, Cootje voorspelt weer eens de ineenstorting van de EU.

   🙂

   1. vandaag

    enz !

   2. evil knievel

    Is geen belofte,sterretje,is n feit!😘

    1. Ernest Stern

     Natuurlijk.

     😎

     1. Fascal

      Leugenaar, je liegt zodra je ademt.

 8. Cootje

  Onze malloterig Ernest heeft het niet meer over de zuid Europese profiteurs . Die landen hebben zo enorme tweede Golf Corona , dat ze maar om de drie dagen ontlasting hebben , met een lagere school opleiding kon je in de afgelopen maanden februari / maart al voorspellen dat deze landen failliet gaan nog even in het leven gehouden door het opkoop programma ECB , en de vrienden bijdragen van 750 miljard door de noordelijke belasting betaler , maar Corona versneld en geeft net het extra zetje dat ze om gaan vallen , dat noemen ze korte pijn , want ons een jaar of 20 langzaam laten uitkleden door die zuid Europese profiteurs brengt meer schade toe , Corona scheid het koren van het kaft . En trekt gelukkig het ondemocratische gedrocht in Brussel mee , gaat die dikke Timmermans toch nog op zijn bek , met het verdrag van Lissabon

 9. Mar155

  Nexit is een prima idee. Maar er is weinig draadvlak voor onder de bevolking en nog minder in de 2e kamer en al helemaal niet in de regeringscoalitie.

  1. vandaag

   zodra mensen door hebben hoever de lange arm reikt heeft d666 nog niet de wijziging door kunnen voeren in de grondwet.

   NEXIT NU !
   stem sociaal , stem PVV

  2. homefront

   mar je liegt

 10. Mar155

  Draagvlak voor Nexit is ver te zoeken.

  1. vandaag

   nee hoor al goeiende , wat moet je met die leegvreters , kosten al een half miljard aan onkosten per jaar , je krijgt dan wel waar voor je geld , debatten over te kromme bananen en te rechte komkommers

   nexit nu,
   stem sociaal , stem PVV

   1. Fortiori

    De PVV schopt de rente omhoog. Goed voor de hypotheken, kredietverlening aan bedrijfsleven, pensioenen, inflatie, uit de markt prijzen, spaargeld, doen, doen, stem PVV

    1. Fascal

     Ern-stig

     1. homefront

      neger

 11. evil knievel

  NEXIT,ASAP!🙏

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.