Frontex doet alsof hun neus bloedt en start intern onderzoek naar terugduwen asielzoekers

De Europese grensbewaking- en kustwachtorganisatie Frontex is een intern onderzoek gestart naar beschuldigingen over ‘pushbacks’ van asielzoekers in Griekse en internationale wateren. Schepen van Frontex zouden de Grieken namelijk actief helpen met het weren van asielzoekers en dat druist in tegen de internationale verdragen.

Iets minder dan een week geleden kwam het bericht naar buiten dat Frontex de Grieken actief aan het helpen was bij het hardhandig terugduwen van asielzoekers die per boot het Griekse vasteland probeerden te bereiken. Onderzoeksjournalisten zeiden daar duidelijk bewijs van te hebben maar Frontex doet net alsof hun neus bloedt. Ook de Grieken zeggen niet te weten waar dit over gaat, maar zien op ‘miraculeuze’ wijze wel de asielinstroom drastisch verminderen.

Alles lijkt erop te wijzen dat de Grieken wel degelijk hardhandig optreden en daarbij flink geholpen worden door Frontex. Officieel mag dat natuurlijk niet, want dat is een flagrante schending van mensenrechten en internationale verdragen, waar ze in Brussel zo’n hoge pet van ophebben. En tóch gebeurt het. Dikke kans dus dat Duitsland, Frankrijk en misschien zelfs de bestuurlijke top van Brussel hier de orders voor hebben gegeven en/of op z’n minst een oogje toe hebben geknepen, al dan niet met de naïeve hoop dat niemand hier ooit achter zou komen.

Volgens mij moeten we dan straks ook niet raar opkijken als het onderzoek van Frontex en de Griekse autoriteiten op niets uitloopt. Of ze erkennen hier en daar wat misstanden, beloven wat oppervlakkige verbeteringen en vervolgens gewoon op de oude (effectieve) voet verder gaan. Het idealisme van de Europese Unie is inmiddels namelijk ingehaald door de realiteit.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. vandaag

  Australische methode werkt, terug brengen naar open water

 2. Duckday

  Ach je mag zoveel niet geef ze eens ongelijk.Dit zijn meestal geen vluchtelingen maar handophouders die alleen voor het alles gratis overkomen

  1. vandaag

   prima , een gratis zeemansgraf ! terug naar internationale wateren en stevig doorroeien naar huis. Aldaar de mensensmokkelaar aanklagen dat ie niet geleverd heeft.

 3. Loelap

  Stop toch met het binnenhalen van middeleeuws tribaal tuig.
  Je ziet wat er van komt. Ik heb wat reacties van mosl8ms gelezen op het onthoofden van de Franse leraar op verscheidene fora.
  Zonder uitzondering keuren zij deze daad en andere islamgerelateerde terreurdaden niet af, wijzen altijd naar anderen, want zelfreflectie is ze vreemd. Ze staan overigens allemaal achter de Turkse dicat8r.
  Mensen hebben geen idee wat ze allemaal binnen hebben gehaald in de afgelopen decennia, vooral Linkse mensen zijn stuitend naïef.
  Als men niet stopt met deze massa immigratie, wordt Europa een continent voor met agressie en geweld. Het begin is er al.

  1. CLoVis

    
   Ik begrijp het ook niet;
   bij de eerste coronagolf daalde het aantal steunzoekers
   naar ‘ca. honderd’ in de week.
   Nu, bij de tweede, komen er toch wekelijks weer
   zo’n vijfhonderd bij.

 4. sonny

  “druist in tegen de internationale verdragen? Dat is een gospe!”
  Het overspoelen van Noord Europa met sociaal/economisch kansloze nep-vluchtelingen druist in tegen het rechtsgevoel van eerzame belastingbetalende burgers, die uiteindelijk het gelag gaan en moeten betalen!
  Zo is het, en niet anders!

  1. pasco

   sonny/
   De meerderheid van deze invasie bestaat uit onderontwikkelde, asociale, economische ‘nep-vluchtelingen’, hevig verlangend naar onze gulle geldloketten, om vervolgens hun uitkering en huisvesting te genieten en hun ruime vrije tijd te kunnen besteden aan het fokken van kroost en het bekritiseren van de autochtone bevolking!

  2. pasco

   gospe=gotspe

  3. gustav

   sonny-
   Een werkzaam bestaan zal dat volk heus niet ambiëren, integendeel!
   Waarom zouden ze?

 5. Rene van der Grijp

  “Officieel mag dat natuurlijk niet, want dat is een flagrante schending van mensenrechten en internationale verdragen.”

  Het wordt hoog tijd dat die verdragen opgezegd cq herzien worden.

 6. Meriadoc Brandebok

  “Dikke kans dus dat Duitsland, Frankrijk en misschien zelfs de bestuurlijke top van Brussel hier de orders voor hebben gegeven en/of op z’n minst een oogje toe hebben geknepen, al dan niet met de naïeve hoop dat niemand hier ooit achter zou komen.”

  Ja, men moet Frontex de opdracht hebben gegeven om de bootmigranten te weren, want men functioneert niet buiten de orders van de leidinggevende functionarissen, neem ik aan. Komen die bevelen van Frontex zelf, van Brussel of van Berlijn?

  Opmerkelijk is ook ht verhaal van de duitssprekende mannen in zwarte pakken zonder herkenningstekensm die de Griekse grenswacht zouden assisteren bij het schieten/spuiten naar migranten uit aTurkije.

  Welk spelletje wordt hier gespeeld?

  1. CLoVis

    
   Wat de immigranten betreft
   zou je willen dat er in heel Europa
   duits gesproken zou worden.

 7. Henk Albarda

  Dit is goed nieuws. Dit is precies waarvoor Frontex oorspronkelijk bedoeld was, en zo zie je wat een rechtse regering (Griekenland heeft inmiddels een jaar een rechtse regering) teweeg brengt bij Frontex.
  Duitsland en Frankrijk zullen publiekelijk verklaren dat het onderzoek heel belangrijk maar hebben van de Griekse regering vast een duidelijk boodschap gehad, dat de huidige acties van Frontex door moeten gaan, of Griekenland gaat moeilijk doen.

 8. vandaag

  h**ps://www.telegraaf.nl/nieuws/2030932552/moslims-overal-ter-wereld-straat-op-om-macron

  die vrede lievende islamieten toch

  minder , minder , minder

  stem sociaal , stem PVV

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.