FVD presenteert de top 10: Eva Vlaardingerbroek, Nicki Pouw-Verweij, Wybren van Haga en Hans Smolders doen mee

Geweldig nieuws voor aanhangers van Forum voor Democratie. De top 10 van de kieslijst van de partij is vanavond gepresenteerd — natuurlijk door het duo Thierry Baudet en Theo Hiddema — en ja, die top 10 ziet er bij-zon-der goed uit. 

Bij elke partij is het een ‘ding’ wie er in de top tien komt, maar alleen bij Forum voor Democratie hebben ze echt een mooie show weten te maken van de presentatie — ja, ook in deze tijden waarin het schier onmogelijk is om nog iets van een evenement te organiseren. Ahoy was bijna leeg, maar dat maakte Baudet en Hiddema niets uit. De partij had alles mooi volgebouwd met tractors, bussen, gasten, pers, en natuurlijk met de kandidaten zelf. Het camerawerk was weer buitengewoon professioneel, de presentatie ook. Het gevolg: een show zoals alleen FVD die kan geven.

Maar het was niet alleen maar ‘looks.’ Inhoudelijk was het óók een topavond. Want de lijst van FVD ziet er buitengewoon goed uit — de top 10 tenminste, want over de rest kunnen we op het moment dat dit artikel online verscheen nog niet veel zeggen.

Op tien staat Hans Smolders. De Tilburgse politicus die chauffeur was van Pim Fortuyn toen die werd doodgeschoten door Volkert van der Graaf. Het was aan Smolders te danken dat Van der Graaf zo snel gearresteerd kon worden.

Op negen staat Jan Cees Vogelaar. Deze melkveehouder wil zich — dat zal niemand verbazen — hard gaan maken voor onze boeren. “Zo moet Nederland invulling geven aan Europese regels, maar het stikstofbeleid is een sluipmoordenaar voor de veesector. EU-commisaris Frans Timmermans ziet graag een transitie van de landbouw, maar feitelijk komt dit méér neer op een executie. Dat moet anders,” aldus Vogelaar. “Dat vissers kunnen blijven vissen en boeren kunnen blijven boeren.”

En dan komen we aan bij de nummer acht: Wybren van Haga… die meteen even aankondigde dat hij voortaan deel uitmaakt van de FVD-fractie in de Tweede Kamer. De partij heeft nu dus feitelijk niet twee maar drie zetels. Heel goed, ook al omdat Van Haga niet alleen ervaring met zich meeneemt, maar ook omdat hij tegenwoordig een behoorlijke achterban voor zichzelf gecreëerd heeft. Daar gaat FVD dus wat aan hebben.

Eén plaatsje boven Van Haga staat Frederik (Freek) Jansen. Jansen is (of was) vier jaar lang voorzitter van JFVD, de jongerenorganisatie van FVD. Iedereen weet dat FVD de grootste ledenpartij van het land is, maar wat veel mensen niet weten is dat JFVD ook de grootste politieke jongerenorganisatie van Nederland is. Dat is mede te danken aan Jansen, die op bijzonder effectieve wijze leiding gegeven heeft aan de club.

Op plek zes komt de huidige penningmeester van de partij, Olaf Ephraim. Ephraim is bedrijfseconoom. Hij is ook de man die ervoor zorgde dat FVD de boel financieel weer op orde kreeg na het wanbeleid van zijn voorganger Henk Otten. Hij verdient die zesde plek dus zonder meer — en kan zich als Tweede Kamerlid hardmaken voor het MKB.

Tijdens de livestream kwamen er reacties voorbij van FVD’ers die om één jongedame riepen: Eva Vlaardingerbroek. Nou, goed nieuws voor haar fans: Eva staat op de vijfde plek. Geen geringe prestatie voor zo’n jonge vrouw, maar haar positie is meer dan verdiend. We hebben allemaal gezien hoe ze een naam voor zichzelf gecreëerd heeft, en hoe populair én gerespecteerd ze is — zeker online, maar ook óffline.

De nummer vier was al bekend: Joost Eerdmans. Een fantastische keuze. Deze Rotterdamse politicus wordt node gemist in Den Haag. Laten we in vredesnaam hopen dat dit probleem in maar verholpen wordt.

Vervolgens komen we dus aan bij de nummer drie…. en wat voor een nummer drie: Nicki Pouw-Verweij. Deze arts-onderzoeker aan het VU medisch centrum te Amsterdam én senator wordt alom gerespecteerd. En vanwege haar achtergrond zal ze natuurlijk een belangrijke rol spelen in het debat over corona.

En dan de nummers twee en één. Nou, geen verrassingen hier: Theo Hiddema en Thierry Baudet. Het onverslaanbare duo gaat dóór. Gelukkig maar.

Natuurlijk zullen er mensen zijn die zich afvragen hoe belangrijk de samenstelling van deze top tien is. Nou, daar kan ik heel duidelijk over zijn: héél belangrijk. Ik ben er namelijk van overtuigd dat FVD dit aantal zetels sowieso gaat halen in maart. De mensen die vandaag gepresenteerd zijn gaan we volgend jaar dus — mijn inziens tenminste — terug zien in de Tweede Kamer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. Ernest Stern

  Het FvD zit in een glijvlucht naar beneden in de peilingen. De oorzaak is het beroerde politieke optreden van Baudet en dat probleem is niet zo eenvoudig op te lossen.

  Voorlopig schat ik ze in op een zetel of 5. Veel meer lijkt me onwaarschijnlijk.

  1. evil knievel

   Dag,sterretje! 👋😄😘

  2. homefront

   De PVV spint daar garen bij en wint structureel zetels, naast het feit dat FvD 15 zetels of meer gaat halen..

  3. Forlan

   Horen jullie ook een bofeltje

  4. leukeditter

   pleur toch op met je peilingen…zullen we wedeen dat ze er minstens 12 halen ernstje??

 2. CLoVis

   
  Mike,

  Bij Eva Vlaardingerbroek vergeet je nog te vermelden
  dat zij docent/onderzoeker is aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid te Leiden.

  1. evil knievel

   N dat t n ECHT lekker wijf is!😁

 3. LifeBuddy

  Een Geweldige presentatie van FVD. Ik voel aan mijn water dat er volgend jaar een aardverschuiving staat te gebeuren. De ultra sLinkse zullen wel weer een Geraffineerde nazi Propaganda Roeptoerteren. IK GA IN IEDER GEVAL LID WORDEN VAN FVD!!!

  1. Jack Flash

   Ik ben van de PVV maar vind de FVD wel de meest ultime nieuwe symbiose betreffende progressief/ conservatief gepast in deze destructieve/ constructieve door links gesloopte periode.

   1. LifeBuddy

    Jack Ik wordt lid ,maar stem PVV.

  2. Cor Grijpstra

   @L
   Dappere dodo, stappen in een zinkend schip getuigt van lef.

   1. evil knievel

    Net als in de provinciale Statenverkiezingen,zal t fvd in maart 2021 weer hoge ogen gaan gooien!🙏
    Samen met de PVV,gaan we weer Zaken op orde stellen!😁🇱🇺

    1. evil knievel

     Ik stem dus ook,VOOR NL,BLOED & VADERLAND,PVV!🇱🇺😘❤👊
     Maar gun fvd uiteraard t beste!😜

     1. Forlan

      Deze zorgmedewerker gaat ook voor het eerst voor de PVV maar het is te hopen dat ze allebei zo groot worden dat de VVD geen andere keuze heeft en we een nieuw links kabinet krijgen. Lodewijk en Jesse staan al te trappelen, geloof me

     2. Reinoud van Gelre

      @Evil knievil,

      “…ik stem dus ook,VOOR NL,BLOED & VADERLAND,PVV!🇱🇺…”

      Maar waarom toch die Luxemburgse vlag erbij?
      Had jij deze vlag weleens gezien🇳🇱?

 4. Cor Grijpstra

  Stel ze krijgen 10 zetels, wat dan?

  Michael kan wel kraaien als een haan na het scoren van de eerste ochtend kip, met Baudet de rechts extremist gaat het hem niet worden.

  1. Jack Flash

   Grijpstra weet dus niet wat rechts extremisme is.
   Jochie, dan schijt je pas in je broek.
   Lol.
   😎

   1. Cor Grijpstra

    @Jack
    Zijn contacten met rechts extremistische elementen spreken boekdelen.

    1. Vriend

     Hou eens op met dat gelu*l over rechts extremisme, Sarko. Het slaat nergens op en is een leugen waarmee je alleen goedkoop wilt scoren.

     Baudet heeft een andere mening dan jij, that is all. Probeer dat te respecteren inplaats van te framen. Dan ben je pas een vent.

     1. Ernest Stern

      ht*ps://nieuwscheckers.nl/nieuwscheckers/baudet-promootte-video-van-extreem-rechtse-antisemitische-site-uit-nederland/

     2. Ernest Stern

      ht*ps://joop.bnnvara.nl/opinies/het-steeds-openlijker-en-walgelijker-racisme-van-baudet

     3. Ernest Stern

      h*tps://www.trouw.nl/nieuws/thierry-baudet-in-verlegenheid-om-ontmoeting-met-extreem-rechtse-denker~bf6e4198/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

     4. Vriend

      Stern, dat zijn allemaal linkse vodjes die je opvoert – van nul en generlei waarde als het gaat om een onbevooroordeelde analyse.

      Joop/Vara! Nieuwscheckers en Trouw! Wanneer kom je eens met een echte bronnen.

      En zoals gezegd tegen Sarko: Baudet heeft gewoon een andere mening dan jij, that’s all. Probeer dat eens een keer niet te framen, maar er gewoon over te praten. Baudet vermoordt niemand en roept niet op tot haat. In tegenstelling tot links.

     5. NO8DO

      Op het moment van typen kon Sarko alleen afgaan op de beschikbare informatie, die hij dus gebruikte.
      Daarmee is liegen uitgesloten.
      Dat de feiten naderhand mogelijk anders lagen is Sarko niet aan te rekenen.

     6. homefront

      ernstje is een zielig figuurtje, een leugenaar en dè aandoenlijke taalnazi

     7. ZWEEDSE K0K

      Homefront, je liegt!

     8. homefront

      Ook zweetkokje is een zielig figuurtje, een leugenaar en een fascistische nedermoslim die graag ped*seksueeltjes de hand boven het hoofd houdt..

     9. Ernest Stern

      Als je de kwaliteitskrant Trouw een ‘links vod’ noemt, goede Vriend, dan plaats je je buiten elke redelijke discussie.

     10. Vriend

      Stern: Trouw is een degelijke krant. Maar wel uiterst links. Een onbevooroordeelde mening over Baudet hoef je van hen niet te verwachten. Dat weet je zelf ook.

      Omdat je de andere twee bronnen (jeaupie/vara en nieuwscheckers) onbesproken laat, neem ik aan dat je het ermee eens bent dat dit inderdaad linkse vodjes zijn.

     11. evil knievel

      Nogmaals Vriend,zou ik je/u willen attenderen je/u nick te switchen!
      Sterretje gebruikt m nl denigrerend tov u!
      # LIEVEvriend!?

     12. evil knievel

      Excuses,”GOEDE” vriend!
      🙈😭

     13. Steven Opti

      Het juiste en enige antwoord. Chapeau

    2. LifeBuddy

     Nou grijpstra , noem eens een voorbeeld [die er Niet zijn], dan kunnen we daarop reageren, of kan je alleen maar sLinks Nep Roeptoeteren. grijpstra je kans!!!

 5. TFP

  Slechte lijst. Veel op aan te merken. Kakkineuze gooise R Eva, fraudeur Olaf E, vd 1 op de andere dag uit zijn bank gegooid, Extreem-rechtse Freek. Gelukkig zal Van Haga met voorkeursstemmen Freek, olaf en Eva inhalen.

 6. Jack Flash

  Vvd’ers zijn blijnkbaar toch nog te redden dankzij FVD
  StemPVV /FVD.

  1. Jack Flash

   Blijkbaar.

 7. Vriend

  Off topic en vast vooruitlopend op het SS-bericht van morgenochtend:

  “AMSTERDAM – Sylvana Simons, het boegbeeld van de politieke beweging BIJ1, gaat zich in een campagne van haar partij richten op de Tweede Kamerverkiezingen van komend voorjaar. Daarvoor geeft ze met ingang van zondag haar zetel in de Amsterdamse gemeenteraad namens deze partij op.”

  Met silly Syl verveel je je nooit.

  1. CLoVis

    
   Het geestelijke wangedrocht heeft in Amsterdam
   één restzeteltje weten te halen
   en fantaseert nu al over politieke roem.

   Altijd die zelfoverschatting bij links.

 8. Steven Opti

  Wauw, wat een lijst. G e w e l d i g
  Ik schat tussen de 24 en 32 zetels. Dát linkse geframe in de media en die neppeilingen weken alleen maar averechts. Op wie zal bijvoorbeeld de sector horeca en evenementen stemmen?? Ik noem maar een voorbeeld. En de grote meerderheid is stil, die schreeuwen niet. Op naar maart, ik heb er zin in.

  1. EvertB

   Leuk om te lezen dat je er zin in hebt en kennelijk hoopvol bent, Steven. Maar 24 tot 32 zetels? Bij verkiezingen kun je niet een paar keer de verdubbelaar inzetten, hoor.

 9. Robert75

  En dan komen we aan bij de nummer acht: Wybren van Haga… die meteen even aankondigde dat hij voortaan deel uitmaakt van de FVD-fractie in de Tweede Kamer. De partij heeft nu dus feitelijk niet twee maar drie zetels. Heel goed, ook al omdat Van Haga niet alleen ervaring met zich meeneemt, maar ook omdat hij tegenwoordig een behoorlijke achterban voor zichzelf gecreëerd heeft. Daar gaat FVD dus wat aan hebben.
  ………………………………………………………………………………………………………….

  Vind je dit goed? Ik vraag me af of dit staatrechtelijke wel mag. Zo kan in theorie een relatieve kleine partij na verloop van tijd groter worden. Als mensen dus van partij A naar partij B overstappen. Waar je dus helemaal niet voor gestemd hebt.. Dus in theorie kan zo een partij met maar twee zetels ineens een partij in de kamer worden met bv 10 zetels zonder dat daar iemand voor gestemd heeft. Vreemd dat dit kan en dat je niet moet wachten tot de volgende Kamerverkiezingen alvorens je voor de andere partij in de kamer zetelt.

 10. DubbelZout

  De boreale top 10

 11. Yoyo

  Geweldige lijst.
  Veel respect voor Theo en Thierry.
  Vol enthousiasme er tegen aan!
  Gaat goed komen.
  Links schijt in de broek, de kans dat met deze gedegen lijst vaste VVD, PVV, en zeker vaste stemmers van andere partijen overstag gaan is aanwezig.
  Er zit veel potentie in deze partij.
  Die Eerdmans is niet gek natuurlijk!

  Ben wel benieuwd naar de anti- campagne van alles wat links is.
  Die gaan als vanouds nog harder om zich heen slaan.
  Go for it, FVD!

 12. Banne de Booyer

  Mooie lijst. In de media wordt een beeld geschetst als dat de kiezers maar 2 keuzes hebben, rutte of klaver en meer niet! Dat de mensen uit de getroffen sectoren gaan kiezen voor belangen die anderen voorop stellen is een naieve en zinloze veronderstelling. Baan en zekerheid kwijt? Gaat u dan stemmen voor toch meer afrikanen en windmolens? Ja, zegt de media.

 13. Dolph Thans

  Een strovuurtje, meer wordt het niet. Brandt fel, weinig rook, kort samengevat. Let op, Eva reikt de appel aan. De afloop is bekend. U wordt gefopt. Let op mijn woorden.

 14. Blondie

  Prachtige groep eerlijke en oprechte personen.
  Veel succes.

  1. Vanduinen

   Dat geldt voor iedereen als u ze niet kent. Ik blijf van mening dat Baudet een acteur is.

 15. Vanduinen

  Voor Eerdman is het een kwestie van het momentum. Maar de publieksjury zal voor Eva gaan.

 16. Bon-vivant

  FvD omarmt wybren van Haga, onze nationale complotdenker (vriendje van Lange Frans). Dan weet ik genoeg. Geef mijn portie maar aan Fikkie.

 17. Kleurloze Politiek

  He maar jonges even puur een vraagje zoals dat op’n Zondag ochtend kan.

  Stel dat en ik zeg Stel dat Wilders zich ineens bekeerd tot de Islam !!! Wat dan !!!…
  Ik bedoel niets is onmogelijk zijn partij heeft immers de meeste bekeerde parlementaires geleverd dus zo krankzinnig is dat niet.

  Wordt hij dan als De Landverader van de Nederlandse geschiedenis gezien
  Of Wordt is hij dan nog net zo geliefd..

  1. Reinoud van Gelre

   Kleurloze politiek:

   “…Stel dat en ik zeg Stel dat Wilders zich ineens bekeerd tot de Islam…”

   Hij zou niet de eerste zijn, van de PVV, die zich bekeerd tot de Islam, ik sluit niets uit.

 18. DubbelZout

  Ik zie dat ze stikstof leugenaar Jan Cees Vogelaar hebben aangetrokken voor de afdeling “Alternatieve feiten”

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.