Kabinet komt met verkiezingsretoriek: wil wet wijzigen om dwangsommen asielzoekers af te schaffen

17 maart 2021, de naderende Tweede Kamerverkiezing zorgt altijd voor amusante verkiezingsretoriek. Vanuit het kabinet horen we ineens geluiden om de dwangsommen voor asielzoekers eindelijk af te schaffen. In 2006 probeerde men dit al, in 2012 werd de politiek gewaarschuwd voor toekomstige misbruik van deze regeling. Inmiddels is het 2020 en begint men weer met harde rechtse beloftes. Eerst zien, dan geloven. Asielzoekers krijgen dwangsommen uitgekeerd als de procedures te traag verlopen. Dit jaar alleen al moet de overheid 65 miljoen euro uitkeren aan dwangsommen. De IND, Integratie en Naturalisatie Dienst, heeft het veel druk en is zwaar onderbezet. Vandaar dat tal van procedures niet op tijd worden afgerond en asielzoekers aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding.

De Raad van State was eerder dit jaar nog kritisch over het afschaffen van deze wet, maar het kabinet lijkt voet bij stuk te willen houden. We zullen zien of het nieuwe wetsvoorstel door beide Kamers komt.

In 2006 waren de VVD, Groep Wilders en LPF al kritisch over de wetsbehandeling, toch kwam de dwangsombetaling er wel voor asielzoekers.

Nu 14 jaar later lijkt er een einde te komen aan deze regeling. Verkiezingsretoriek namens de rechtse partijen in het kabinet? Of zien we dat de VVD langzaamaan weer controle probeert te krijgen over de integratiepolitiek in Nederland?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. CLoVis

   
  Het recht op een dwangsom voor asielzoekers
  is als in juli 2020 opgeschort.
  h**ps://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/07/07/dwangsom-asielzoekers-opgeschort

  Het is dus niet verwonderlijk dat dit nu permanent gemaakt wordt.

 2. Blondie

  Het Linkse Rutte Kartel, heeft weer een teiltje leugens gevonden.
  Opperleugenaar Rutte, schaamt zich nergens voor.

  Rutte jij bent de slechtste MP van Nedeand, van na de tweede wereldoorlog.

  2021 ca 1Miljoen werklozen.

 3. AidemediA

  Ik heb diverse malen een reactie over dit onderwerp willen plaatsen. Maar de redactie vindt mijn bijdrage kennelijk niet goed. Vrijheid van meningsuiting wordt hier niet toegestaan. ik heb niemand bedreigd o.i.d. enkel zaken bij de naam genoemd. Maar het ga jullie goed bij DDS. Maar pretendeer in ieder geval niet dat jullie onafhankelijk zijn.

  1. Marija

   Een woord dat vermeld wordt in de lijst ongeoorloofd, maakt dat een reactie niet wordt geplaatst. Misschien kunt u informatie/uitleg vragen bij de redactie.

 4. rexm

  Zou hij dan eindelijk na 10 jaar iets goed doen, geloof er geen fluit van, in vergelijking met het bedrijf leven was deze man in 10 jaar tijd, 50 maal ontslagen.
  In een goed bedrijf streeft men naar positieve goede resultaten, in 10 jaar alles naar de vaantjes te helpen is niet zo moeilijk.
  Gisteren naar de debatten 2e kamer gekeken, man, man, hopeloos, men krijgt tranen in de ogen, Wilders en Baudet kregen een ruime voldoende, de rest was allemaal kretologie.
  Kreeg de indruk dat ze zelf niet meer wisten waar ze mee bezig zijn, compleet de weg kwijt.

 5. Dirk Jansen

  De VVD werkt liever samen met links. Dat zegt genoeg. Leugenaars!

  1. Cor Grapstra

   We zullen hetvolgend jaar zien hoe het gaat met de goedgelovigheid van de kiezer .
   Volgens onze huistr0l kiest een ruime meerderheid weer voor dit rapalje .

   1. Dirk Jansen

    Helaas ben ik het met hem eens. De VVD onder Rutte gaat nooit samen met de PVV onder Wilders. En ik verwacht niet dat Forum nog groot gaat worden.

 6. andergeluid

  Bierglas Fluitje Glas Glazen Historische gebouwen

  1. andergeluid

   de hele horeca word gesloopt

 7. andergeluid

  Als je voor miljarden sloopt en hele bedrijfstakken failliet laat gaan om corona cijfers die niet bestaan maar de great reset uitvoert en je de bedrijf poedel van Brussel en de hogere macht bent.
  En miljarden van ons belasting geld weg geeft aan het buitenland zodat zij eerder met pensioen kunnen en lagere btw hoeven te betalen
  Dan mag je ook wel een kleine reparatie doen van een paar miljoen en dit had zo wie zo al natuurlijk nooit aangenomen mogen worden dat is al te belachelijk voor woorden mensen die hier komen geld geven omdat wij ze met boten ophalen en dat ze door criminelen gebracht worden.
  Het is een groot verdien model dat helemaal gesopt moet worden.

 8. Heras

  Wie gelooft dit nou nog. De linkse kliek heeft 10 jaar de tijd gehad om iets aan de immigratie te doen. Met Broekes-knol aan de knoppen, heeft de tweede kamer alleen maar brieven gestuurd naar instanties. Terugsturen, ho maar, want geld he.
  Beter de bevolking opzadelen met alle kwalijke gevolgen van de immigratie dan erkennen dat de integratie mislukt is.

 9. Tom Bombadil

  Als rutte(vvd) nou eens begint met daadwerkelijk uit te voeren wat hih predikt in de campagne dan had ik misschien erover nagedacht om weer op de vvd te stemmen. Tot die tijd stem ik fvd (als pvv meer dan 1 blaadje verkiezingsprogramma zou hebben zou ik daadwerkelijk kunnen vergelijken)

 10. saddy

  In Frankrijk wordt elke 44 seconden een misdaad door een asielkrijger gepleegd, in Denemarken heeft het parlement genoeg van de continue stroom aan fraude-plegers, in Zweden lopen de internationale studenten en de eigen jeugd weg omdat Zweden naar eigen zeggen meer op klein Mogadishu is gaan lijken.
  In Nederland wordt meer tijd besteed aan het vervalsen van statistieken dan aan het beschermen van de eigen bevolking
  In Polen en Hongarije wonen en leven de mensen vrij en onbezorgd.
  Is het geen tijd om een andere wet aan te passen?

  1. M.Dikker

   Ssssst dit moet wel onder de pet blijven!

 11. M.Dikker

  Wat ik me nou altijd afvraag; zouden wij dat andersom ook krijgen als we in een ander land willen wonen en de procedures verlopen te traag?

 12. Zout met Peper

  Te druk met beoordelen? Dan neem je meer mensen in dienst. Je kunt die mensen wie het aangaat niet eeuwig aan het lijntje houden. Wij zijn een beschaafd land dat willen wij iedereen laten weten.

 13. evil knievel

  Trap r niet in mensen,zodra meneer weer aan de m8 is,worden die verrekte gladjakkers weer allemaal op hun wenken bediend,betaald door……..!?🤫

 14. vandaag

  het is al belachelijk dat het bestaat

  gelukszoekers hebben recht op vreten en een dak en verder niets

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.