‘Niet populisten zijn ziek in de bovenkamer, juist de politiek-correcte deugers zijn dat’

Columnist Bas Heijne schrijft vele NRC-pagina’s vol over de vraag ‘waardoor komt populisme en hoe komen we er vanaf’? Hij gaat in gesprek gaat met historici, wetenschappers en denkers. Heijne raadpleegt vooral het werk van psychoanalyticus Sigmund Freud (1856-1939) om te weten wat er mis is in de bovenkamer van populisten. Het is allemaal tevergeefs en hij dwaalt radeloos verder.

Ook mij boeit de vraag: wat is er mis met ons? Ik ga niet te rade bij Freud maar bij diverse bevolkingsgroepen. Ik vraag hen: “hoe gaat het met u en hoe gaat het met ons land?”. Meestal luidt het antwoord “met mij gaat het goed, maar met ons land gaat het niet goed”.

Waarom gaat het niet goed met ons land? Antwoord: “het land is tribaler, gepolariseerd, verloederd, narcostaat, wapens, vervreemd, liquidaties, salafisme, corruptie, ‘aanval op rechtsstaat’, getto’s, het roepen van ‘hoer!,’ roofovervallen, haat naar onze maatschappij, Jodenhaat, homohaat, racisme, onveiliger, verdreven uit onze buurt”. Niets om trots op te zijn.

Hoe komt het dat we bij Heijne hierover niets aantreffen? Waarom blijft hij maar psychologiseren zonder populisten zélf te spreken? Raadselachtig. Hij wil het gewoon niet. Wil hij met pek (volgens hem) niet besmet worden? Ik pleeg populisten in twee geroepen onder te verdelen. ‘Burgerlijk populisten’ noem ik directe slachtoffers van de verloedering. Ze richten zich op het verlies van de eigen omgeving in de stad en wijk, banenverlies en inkomensachteruitgang.

Intellectueel populisme’ noem ik hen die de strijd aangaan tegen de culturele dominantie van het establishment, tot uitdrukking komend in de teloorgang van gemeenschapszin, burgerschap en nationale en locale verbondenheid. ‘Intellectueel populisten’ richten zich op vals bewustzijn bij de bourgeoisie, elite, establishment, struisvogelpolitiek, ontkenning, schuldgevoelens, optimisme zonder grondslag. De heersende klasse beheerst niet alleen de staat en economie, maar zijn ook cultureel dominant. Wijlen president J.F. Kennedy (1917-1963): “Ask not what your country can do for you, but what you can do for your country”. Maar die boodschap is aan hen niet besteed.

Populisten zijn als de puist op een ziek lichaam. Populisme is een signaal dat het lichaam ziek is, ziek in de bovenkamer. Populisme vertelt ons dit. Het lichaam, met name de geest, is ernstig aangetast door een virus waar we niet zomaar vanaf komen. Dit ziekteverschijnsel moet eindelijk eens serieus genomen worden. Het gaat om het lichaam, de geest, niet om de puist! Als we dat niet doen, glijden we steeds verder af.

Heijne maakt een ernstige fout. Hij meent dat populisten ziek in de bovenkamer. Ik denk het niet. Niet populisten zijn ziek in de bovenkamer, Heijne c.s. zijn ziek in de bovenkamer. Ik doe hem de suggestie op de bank bij de psychiater plaats te nemen en zijn bovenkamer eens goed te laten onderzoeken. En met hem de groep die hij vertegenwoordigt, het establishment, dat ik van haver tot gort ken. Dat bedoel ik allerminst vervelend of denigrerend. Het is een serieus advies in het belang van onze samenleving. Geen wonder dat Heijne geen antwoord heeft op de vraag waardoor komt populisme en hoe komen we er vanaf’. Heijne blaft steeds tegen de verkeerde boom.

Begin deze maand werd het NRC 50 jaar. Gefeliciteerd! In de feesteditie beklaagt hoofdredacteur René Moerland zich over de scheldpartijen. Hij heeft daar een sterk punt. De afgelopen jaren heeft Bas Heijne week in, week uit Geert Wilders voor rotte vis uitgescholden. Inmiddels heeft Tom-Jan Meeus zijn plaats ingenomen en nu geldt vooral Thierry Baudet als zijn doelwit. De gemakkelijke teksten druipen van termen af als: populist (natuurlijk), onderbuikgevoelens, extreem-rechts (vooral ‘extreem’), xenofoob, racist en uiteraard fascist. Dit wordt afgeroomd door onder meer Tommy Wieringa die zich vrolijk maakte over de Telegraaf aanslag en Clarice Gargard over racisme van Nederlanders. NRC noemt zich kwaliteitskrant. En wat zeggen populisten terug? Politiek-correct, deugers. Merk het verschil.

De voorganger van René Moerland was ook bedreven in schelden. Het is helaas een lange NRC-traditie geworden over de afgelopen 20 jaar. Ex-NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch schreef in 2019 zijn afscheidsartikel over Nederland: “Een land dat naar de navel staart”. Het is een schandelijk stuk, een liederlijk verhaal. Het is één litanie van afbraak van Nederland en Nederlanders. Er deugt volgens hem helemaal niets van Nederlanders en Nederland. Hij is vol onbegrip, te zuur om hier te herhalen.

Vandermeersch walgt van Nederland en Nederlanders. Hij wil in dit rotland niet wonen en voegt zich in Parijs bij… Bas Heijne.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Blondie

  Kijk als voorbeeld neem ik de NPO , RTL en SBS drie kei linkse bolwerken.
  De schrijvende media AD , Telegraaf enz idem dito.

  Die kunnen zich niet anders uiten, als wat hun opdrachtgevers aangeven.

  Dus worden anders denkenden altijd, racist , fascist enz genoemd.
  Incl het cordon sanitair van Rutte maakt dat de boel kompleet.

  Nederland is een zielig verloren ondemocratisch land geworden, met dank aan Links.

  1. werikke

   precies . geen speld tussen te krijgen. aldus trotse populist.

 2. SubTec

  Dus volgens de Deugers is het een teken van waanzin als je als politicus in een zogenaamd democratisch land wil doen wat bij de bevolking populair is.
  Juist ja, ….. kan het zijn dat die Deugers, zoals alle Linksmensen, liever in een (Linkse) dictatuur willen wonen?

 3. Chalres Bingley

  Het binnenlaten van kansenparels islamieten en Antillianen is wat onze samenleving kapot maakt.
  Het deugen om deze derde rangs mensen (qua gedrag) te moeten accepteren in onze samenlevingis wat de samenleving kapot maakt.

  1. Logica

   Dat is een gevolg van wat de EU, beïnvloed door de rijken der aarde, wil. Maar dat is niet het enige. Onze pensioenen vervagen nu al . Niet gek door de extreem lage rente die nodig is om de Zuid Europese landen niet failliet te laten gaan. Uiteindelijk is deze zeer aantrekkelijke pot met geld ook een zeer attractief ding en zal dat verdwijnen naar alle Europese burgers.
   Als ik Rutte dom had gevonden dan had ik misschien nog anders willen geloven maar dat is hij zeker niet.

 4. Eppo123

  Waarom gaat het niet goed met ons land? Antwoord: “het land is tribaler, gepolariseerd, verloederd, narcostaat, wapens, vervreemd etc. Dit is herkenbaar en voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de linkse naïviteit.

 5. Duckday

  Door dat ze de angst hebben de MACHT te verliezen doen ze vreemde dingen en benoemen het niet Waar ze tegen opzien en denken dat ze het gaan verliezen maken ze die persoon zo zwart en proberen met bagger te gooien Hieraan kan je zien merken hoever de angst is van die zogenaamde geleerden.Er is nog nooit zoveel gegooid met Racist ,fascist en ga zo maar door .DE laatste jaren zijn we flink afgedaald en als de media het niet zind plaatsen ze het niet

 6. Heras

  Goed nieuws.
  Links wordt heel bang, ze maken rare bokkensprongen.
  Hoe meer ze schelden, des te desperater ze zijn.
  Kijk maar naar Trump; alle bagger die hij over zich heen krijgt. Want Trump wordt herkozen.

  1. Piet51

   @Heras
   De voorsprong van Biden loopt per dagdeel op. De winstkans van Trump is inmiddels gedaald tot 17%, terwijl die een paar dagen geleden nog 23% was. Ook Texas loopt, als belangrijkste staat, langzaam terug voor Trump. Zijn voorsprong daar is nu minder dan 4%, terwijl het wel om 38 kiesmannen gaat. Verlies van Texas staat voor Trump nu gelijk aan verlies van het Witte Huis.
   Cijfers zijn afkomstig van fivethirtyeight.com.

   1. werikke

    en toch zie ik Trump iever dan Biden. Hier in de Nederlandse media is Trump taboe en zal de media alles doen om tegen trump te zijn en aangezien de meeste mensen volgers zijn of bang voor hun baantje zullen ze alles zeggen wat tegen Trump is want dan loop je geen risico. Ik hoop vurig dat hij wint en ja hij is arrogant en scheeuwlelijk maar wat die doet is geweldig maar dat zal nooit hier worden verteld. Beste is dat hij de macht van China aanpakt dat zou Nederland ook moeten doen. wel witrusland aanvallen omdat het daar corrupt is maar de eeuwige president chi accepteren alleen omdat wij daar geld verdienen en van wit rusland niet. Hypocriet Nederland. Ben benieuw of Trump wint hoop het wel.

   2. RvdBe

    Net als de peilingen van 4 jaar geleden wellicht zeer betrouwbaar.
    Toen zou dat viswijf voor 95% zeker de overwinning binnen halen.

    1. Piet51

     @RvdBE
     Je hebt helemaal gelijk, er is nog niets beslist. Maar iedereen is er wel van overtuigd dat de verkiezingen in 2016 wat peilingen betreft iets heel bijzonders waren, een uitzondering wat afwijking van de peilingen betreft. Dat kan natuurlijk nog een keer gebeuren, maar erg waarschijnlijk is dat niet. Ook peilingbureaus leren namelijk van hun fouten. Er is naderhand heel veel geanalyseerd, peilingsstrategieën werden aangepast, panels met deelnemers werden kritisch bekeken, etc., etc.
     Het kan nog steeds anders lopen, maar elke dag wordt dat onwaarschijnlijker. Trump komt elke dag een beetje verder op achterstand. De trend is voor hem gewoon verkeerd. Als hij Texas verliest, de trend is zelfs daar voor hem negatief, is het gedaan.

     1. vandaag

      blablabla bladieblabla

   3. vandaag

    blabla bladiebladie

 7. vandaag

  stem sociaal , stem PVV

  De PVV signaleert en dient moties in die vervolgens allemaal weggestemd worden door het partijkartel. Heel stiekem worden sommige moties summier herschreven en ingediend door een clubje uit het partijkartel. U snapt het wel denk ik , aangenomen en het partijkartel clubje loopt met de borst naar voren hoe goed ze zijn. Pronken met een ander zij veren in het afgesloten partijkartel. Op welke club u stemt uit het partijkartel maakt dus geen donder uit. Beleid en toekomstmuziek zal een monotoon geluid blijven gelijk aan de agenda 2030.

  Wilt u het verschil maken ? stem sociaal , stem PVV

 8. Jacob F. Rijs

  We moeten af om Nederland een klote land te noemen. Als we het maar vaak genoeg zeggen, geloven we het zelf. Het durven de vlag uit te steken zoals ze dit Amerika doen.
  Wie hier durf-gevoelens bij heeft, weet dat hij/zij al geloofd in “dat we een klote land” zijn. Wij zijn Nederlanders (je herkent ze al van verre) en dat waren onze ouders en groot ouders ook. Als je van “ver” komt durf dan te kiezen voor het land dat je heeft opgenomen. Wat anderen denken, dat moeten zij weten. Als we ons daar mee gaan bezig houden hebben ze ons bij de … en dat moeten wij niet willen. Dus wat zijn wij…….nou? nou?

 9. Fascal

  Conformdenker is een persoon die blindelings het politieke verhaal van de dag accepteert;
  die de reguliere media volgt alsof het 1980 is; die geneigd is tot onderdanigheid;
  die regelmatig lijdt aan uitbarstingen van irrationele angst én die vrije geesten
  complotdenkers noemt.

 10. pasco

  Islamieten, nepvluchtelingen, negroïde agressoren verenigd in clubs zoals BLM vergallen de Nederlandse cohesie en cultuur, vreten bovendien de door werkend Nederland gevulde uitkeringspotjes leeg!
  Let eens op de tint van sleufgravers, stratemakers, dakdekkers, verhuizers, slepers, állemaal blank!
  De uitzondering bevestigd de regel!!

  1. vandaag

   kijk is naar opsporing verzocht !

   1. Piet51

    De afname met 50% in criminaliteit is onder Marokkanen het grootst. Veel groter dan onder Nederlanders. Zie CBS-rapportages; andere cijfers zijn er niet.

    1. Logica

     Ik hoop dat dat waar is en als dat zo is dar het niet tijdelijk is

     1. Piet51

      @Logica
      Oprecht waardering voor je genuanceerde en eerlijke antwoord. Ik ben het zelfs met je eens, maar ben alleen wel wat optimistischer.

    2. vandaag

     Andere berichten wel malle pietje

     opsporing verzocht heeft standaard het signalement opgenomen ” noord afrikaans uiterlijk , licht getinte huid , opgeschoren haardracht , hoodie , trainig]sbroek en lichte sport schoenen “

     1. Piet51

      @Vandaag
      Het programma “Opsporing Verzocht” is niet bedoeld om te laten zien hoe braaf bepaalde bevolkingsgroepen zich gedragen. Zo lang Marokkanen nog oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitscijfers, zullen ze in dit programma gepresenteerd worden. Dat kan heel goed samengaan met dalende criminaliteitscijfers. Met je kenmerken beschrijf je trouwens een heel klein deel van deze groep.

     2. vandaag

      blabla bladieblabla

 11. werikke

  De meeste problemen komen door het toelaten van al die buitenlanders. CO2 probleem huizentekort. duurdere gezondheidszorg onveilig op straat. marokkanenprobleem, drinkwater probleem,vervuiling taalachterstand verhoging aantal uitkeringen . daardoor geen geld voor verpleeghuizen etc etc ik kan zo wel doorgaan. De rest is gaten dichten en aandacht afleiden maar als je sinds 10 jaar miljoenen mensen erbij hebt gekregen wordt het probleem groter en kan je wel pleisters plakken maar hoofdprobleem is de bevolkingsaanwas dmv import nepvvluchtelingen. Maar zolang er Corona is dan zijn anderer zaken niet belangrijk en blijven er mensen binnenkomen en is het dweilen met kraan open . populisten woden weggezet als dom etc maar als je realistisch bent hebben ze gelijk

 12. Logica

  Bas Heijne werkt voor de NPO. Weer een voorbeeld van wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Was de NPO rechts dan had hij anders gesproken.

 13. Genoeg van linkse dictatuur

  Trump is het beste wat Amerika en de wereld is overkomen. Trump wordt zeker herkozen, beter dan die de ouwe senile Biden. Trump steund Engeland en zorgt zeer spoedig voor het in elkaar vallen van Europa.

  1. vandaag

   Als trump de EU weet te ontbinden is het helemaal een topper. Ik vrees dat mutti en macron er dwars voor gaan leggen

   1. Genoeg van linkse dictatuur

    Maakt niet uit wie er voor gaat liggen, Trump heeft zijn plannen al klaar liggen. Trump doet wat hij zegt,heeft hij al bewezen.

    1. vandaag

     dat klopt tot nu

 14. Pieter48

  Populisme ontstaat wanneer de bevolking beseft dat de regering niet meer luistert naar de bevolking. Dat is in dit land al jaren bezig. De ene blunder na de andere. Daarom zijn de Haagse regeerders als de dood voor een referendum. Die domme werkende belasting betalers moeten hun mond houden en de regeerders volgen die aan de ondergang van dit land werken.Dank zij het populisme worden de regeerders nog een beetje de goede kant op geduwd. Zie wat Fortuin teweeg bracht. Zijn denkbeelden zijn nu algemeen geaccepteerd bij de mensen die realist zijn. Het was voor veel links radicalen een opluchting dat hij overleed.

  1. Piet51

   @Pieter48

   Ik begrijp wat je schrijft, maar heb wel wat verduidelijkende vragen:
   * Op welke manier hebben populisten de regeerders nog een beetje de goede kant opgeduwd?
   * Wat heeft Fortuin teweeg gebracht?
   * Welke denkbeelden van Fortuin zijn nu algemeen geaccepteerd?
   * Welke mensen vind je realist?
   * Wie waren er toen links-radicaal?

   1. vandaag

    blabla bladieblabla

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.