Onafhankelijk onderzoek: Amsterdamse driehoek functioneerde niet goed, OM was te passief

Deskundigen hebben na een verzoek van de Amsterdamse veiligheidsregio onderzoek gedaan naar het bestuurlijke optreden rondom de Damdemonstratie. De onderzoekers zijn vrij duidelijk: de Amsterdamse driehoek heeft veel fouten gedaan, maar ook het OM betreft schuld. Het functioneren van de driehoek was enorm slordig afgelopen 1 juni, mede doordat het OM nogal passief te werk ging. Het was een enorme fout van de driehoek om blind te varen op de informatiepositie van de politie. Want zoals heel Nederland inmiddels weet: de berekeningen en de inschattingen van de politie klopte van geen kanten.

De politie had enkele honderden demonstranten verwacht. Dit bleken er duizenden te zijn. De signalen dat er veel meer mensen zouden komen dan verwacht waren er wel, maar die werden terzijde geschoven.

‘Het is merkwaardig dat het zo lang duurt voordat een professionele organisatie als de Amsterdamse politie zich realiseert dat de initiële inschatting, waarop de hele voorbereiding is gebaseerd, niet correct is. Het is dan zaak actief op zoek te gaan naar signalen die duiden op een afwijking van het verwachte scenario.’

De onderzoeksgroep is niet te spreken over het OM. Volgens de deskundigen heeft het OM gewoon te passief gereageerd.

‘De voorzitter van de veiligheidsregio noch de eenheidschef had de bevoegdheid om te bepalen dat niet gehandhaafd zou worden op de 1,5 meter. Strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde is immers de eerste verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie. Het OM heeft dit laten gebeuren.’

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Blondie

  Het is simpel, Links Nederland heeft de steun van het Linkse Rutte Kartel en dat verklaard alles.
  Wilders gaf het al aan Nederland is een corrupt land geworden.
  Van hoog tot laag maken zij zelf de dienst uit en maken zo Nederland kapot.

 2. NoDoubt

  Van het begin tot het eind alles aan elkaar vast gelogen en iedereen daarin mee proberen te zuigen. Zonder eindverantwoording te nemen. En maar beweren dat ze alles en iedereen geraadpleegd had en betrokken in de driehoek. Wat Silvana de dag ervoor tussen moest. De democratie op z´n kop. Zij is een pure machtswellusteling die meezeult met het sentiment maar ondertussen haar kinderen van een gekleurde naar een witte school plaatste en demonstratief zonder mondkapje binnen 1,5 meter met 14.000 mensen. En de NOS maar zich afvragen waarom de bevolking tegen hen keert. Waar was het nieuws over Samuel??? Nee dan van de crimineel Floyd, breed uit. Keep on dreaming Gelauff

 3. JoopvdJoop

  Wat een slechte mensen daar.
  Slechte besluiten,slechte maatschappelijke kijk en slechte dialogen.
  Zeldzaam.

 4. plakband

  Onafhankelijk onderzoek:
  Amsterdamse driehoek functioneerde niet goed, OM was te passief

  Het is toch ongelofelijk dat daar een onderzoek voor nodig was.
  De burgermoeder is veel te dominant/dictatoriaal ingesteld.
  Die driehoek gaat nooit goed functioneren.

  Geef ze de Zwarte Piet, punt uit.

 5. vandaag

  Dat wist elk weldenkend mens al op de dag dat gebeurde.

  burgemeesters horen geen actie te voeren maar horen iedereen gelijk te behandelen

 6. Ernest Stern

  Ik heb de indruk dat Halsema er goed afkomt in het rapport.

  1. vandaag

   tja lezen is nooit je sterkste geweest stront vlek. Vandaar altijd dat onsamenhangende gewauwel van je stront vlek.

   valsema gaat WEER door de gehaktmolen hufter

  2. M. Brandenburg

   Natuurlijk komt ze er goed vanaf ze heeft bewezen gelogen en bewust iedereen vanaf de eerste seconde nog voordat de demonstratie doorgang kreeg bewust misleid en loog daarna over haar misleiding, terwijl het ene na het andere bewijs boven kwam dat ze wist wat ze deed, zoals ze vooraf al in contact stond met de leiders van de demonstratie buiten haar officiele titel om.

 7. M. Brandenburg

  Wij vcan WC-end maar onafhankelijk hebben geconstateerd….. als je onderzoek wil laten doen, danmag dit nooit door buteauccraten en politici gebeuren, of door hoge ambtenaren. Onderzoek dient te worden gedaan die niets met politiek of ambtenarij te maken hebben. Vanaf het begin was al duidelijk dat de Burgemeester van Amsterdam loog dat het gedrukt stond al vrij snel werd duidelijk dat dit met opzet gebeurde, nog geen twee weken geleden werd uit officiel bewijsstukken duidelijk dat Halsema met NGO’s onder een hoedje speelt. Het was pure misleiding en machtsmisbruik, maar bureaucraten omschrijven dat als fouten gemaakt, zodat je niet kan straffen en vervolgen. Immers de volgende keer kunnen zij aan de beurt zijn, een onderzoek van lik me vestje.

 8. saddy

  Er is sprake van objectieve leugens van Halsema (meervoud).

  Leugens worden “niet correct” (schuld gaat van Halsema naar iedereen die maar betrokken kan zijn)

  “niet correct ” wordt “te passief gereageerd” (Schuld gaat naar iedereen behalve Halsema)

  Net als bij Pim: Halsema heeft er niets maar dan ook niets mee te maken

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.