‘Onthoofding van Samuel Paty leert ons: de multiculturele samenleving kan ons de doodsteek leveren’

De moord op Samuel Paty wegens enkele Mohammed-cartoons gaat over zoveel meer dan alleen de vrijheid tot het formuleren van religiekritiek, zo schrijft student Tristan van Dasselaar. Het laat zien hoe wankel de hele multiculturele samenleving is, vindt hij, en noopt tot grote maatschappelijke veranderingen. Anders zou wel eens een “doodsteek” kunnen volgen, redeneert hij ontnuchterend.

Niemand kan het gemist hebben de afgelopen dagen. Samuel Paty, een 47-jarige man, is op klaarlichte dag onthoofd in de buurt van Parijs. De dader, Aboulakh A., riep tijdens zijn daad “allahu akbar”. Samuel is dus uit naam van de islam om het leven gebracht. De reden voor de aanslag waren cartoons van de profeet Mohammed, net zoals bij de aanslagen op Charlie Hebdo in 2015.

Het is allemaal begonnen bij een les die Samuel Paty gaf over de vrijheid van meningsuiting waar hij cartoons van Mohammed liet zien die ook Charlie Hebdo eerder publiceerde. Hij raadde islamitische leerlingen nog aan om weg te kijken als ze zich snel beledigd voelden.

Het bleek dat het vermoeden van Samuel Paty terecht was, want spoedig kwam uit dat ouders van leerlingen erg beledigd waren door de cartoons die getoond waren waarop Mohammed te zien was. Een vader van een van de leerlingen diende een klacht in en maakte video’s waarin hij woede uitte over de leraar en zelfs opriep om te gaan protesteren bij deze school. Vermoedelijk heeft de dader naar aanleiding van deze, door ouders, gecreëerde ophef besloten tot een aanslag.

Op het eerste gezicht lijkt er wellicht weinig aan de hand met een paar ouders die een bepaald plaatje niet wensen. Dit is echter wel degelijk zeer zorgelijk, en dat is hier tot uiting gekomen. Het begint in feite bij de islamitische cultuur waarin Mohammed onschendbaar wordt verklaard. Als iemand dan kritiek uit op Mohammed of op de islam, is dat reden tot klagen en in wat radicalere hoofden zelfs reden tot een aanslag. In landen waar de islamitische cultuur heersend is, staan de normen en waarden haaks op de normen en waarden die wij kennen, zoals vrijheid van meningsuiting.

Wij hebben nu eenmaal geen invloed op de gehele islamitische cultuur en gaan dat ook niet kunnen veranderen. Er is echter een grote fout die we maken, en dat is dat we het geloof in onze eigen cultuur verliezen. We zien een trend waarin mensen zich distantiëren van een bepaalde set van normen en waarden die ons als westerse wereld, of specifieker zelfs, als Nederlanders definieert. Dit gaat verder dan alleen het racistisch vinden van Zwarte Piet. Ook de Nederlandse vlag, waar Jort Kelder voor poseerde in een reclame, werd als fascistisch aangemerkt.

Het uit het oog verliezen van de westerse of Nederlandse identiteit en cultuur brengt, gecombineerd met het multiculturalisme, grote problemen met zich mee. Ik hoor nog weleens iemand roepen dat “ze zich maar moeten aanpassen als ze hier komen,” doelend op immigranten. Het probleem is echter dat er haast geen Nederlandse cultuur overblijft waaraan iemand zich aan kan aanpassen.

Het daarnaast bestaande idee dat wij als Westen de multiculturele samenleving moeten laten slagen, brengt ons de doodsteek. We kunnen niet immigratie uit niet-westerse landen haar gang laten gaan en tegelijkertijd onze eigen cultuur beetje bij beetje verliezen. Enerzijds laten wij een gat achter dat we anderzijds laten opvullen met culturen die vaak haaks staan op onze normen en waarden.

Dit vertaalt zich dus in klagende ouders, handenweigerende raadsleden, neutraliteitsbrekende politieagenten en uiteindelijk – in het ergste geval – zelfs in aanslagen.

Het wordt tijd dat wij weer in onze cultuur gaan geloven en stoppen met het liberalisme waarin we onze cultuur maar op de vrije loop laten of in sommige gevallen zelfs als slecht bestempelen. Tot die tijd zullen Je suis Charlie of Je suis Samuel tevergeefs slagzinnen blijven.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. M.Dikker

  Veel mensen hadden dit al lang door, maar worden weggezet als “racisten”.

 2. vandaag

  quote titel , de multiculturele samenleving kan ons de doodsteek leveren’ end

  moet zijn , de multiculturele samenleving is de doodsteek voor onze democratische maatschappij’

  stem sociaal , stem PVV

 3. HD

  Rutte en zijn gehaaide linkse vrinden hebben het ongedierte in Nederland losgelaten.
  Jammer genoeg worden altijd onschuldigen het slachtoffer van deze onuitroeibare plaag.
  En Rutte en zijn linkse vrinden? Die zitten in hun beveiligde kastelen.

  1. M.Dikker

   Waarom spreek je in de verleden tijd? Er komen nog dagelijks mensen met andere opvattingen binnen.

   1. werikke

    klopt nu ook weer extra 150 uit syrie en dat worden er 2000 extra dus boven op alle instroom. maar lekker corona als nieuws bespreken en de rest niet in nieuws laten. shitvolk en nu al tekort aan woningen en geld om onze Nederlanders te compenseren . Shitregering en de domme Nederlanders die blijven roepen dat ze zo zielig zijn. Nu al geen huis te krijgen en 80000 huizen nodig om al dat gespuis te huisvesten terwijl mijn kinderen 15 jaar moeten wachten. echt belachelijk stem op PVV of FVD en stuur ten eerste die criminele uitschot terug dump maar ergens anders . Als je echt zou weten en dat ook vermeld zou worden door de media zouden meer mensen inzien dat we de ondergang nabij zijn maar stilhouden en verzwijgen dat is nu aan de gang.

   2. Loelap

    Precies. Gisteren zijn er weer 152 Syrische “vluchtelingen” overgevlogen vanuit Libanon naar Nederland. Hun huurhuis (uitkering en gratis zorg) staat bij wijze van spreken al klaar.
    Waarom gaat men maar door met tribaal tuig te importeren. Ik vind het onbegrijpelijk en oliedom.
    De moordenaar van de Franse leraar had sinds maart een verblijfsvergunning en de Pakistaan die een maand geleden mensen met een hakbijl verwondde, had sinds een jaar een verblijfsvergunning. Als men niet stopt met de import van de islam, zal Europa een achterlijk continent vol geweld worden.

 4. Blondie

  Het Linkse Rutte Kartel offert de Autochtone bevolking van Nederland op.

  Men weet het land van herkomst van deze criminele Marokkaan, donder hem het land uit.

  NEXIT.

 5. Telex

  Juiste zienswijze het is al begonnen in de jaren ’70 de grootste fouten zijn de gezinshereniging, dubbele nationaliteiten, en stemrecht geweest. Iedere conjunctuur gaat kapot aan decadentie, hoogmoed en zelfoverschatting van ijdele bestuurders die zichzelf het liefst op een sokkel gehesen zien worden. De suf gewiegde massa stemt nog steeds op dit soort clowns en is ok zo vanaf hun 6e jaar gehersenspoeld. Hadden we geen tweede wereldoorlog gekend, dan was er niet zo soft “opgetreden” als nu gebeurt en zou niet iedere reële kritiek als fascistoïde bestempeld worden. Dus sssssst niets zeggen anders denken ze soms ………. en dan ook nog een beroepsverbod pfuuuh!

 6. RS

  zijn wij toch al? of komt de volgende er al WEER aan?

 7. SubTec

  Er bestaat geen enkel islamitisch land dat normaal omgaat met andere religies.
  Dus waarom zouden ze dat hier nu wel doen ?
  ….Doen ze dus ook niet.

 8. henkie

  Het gaat alleen om een minderheid van oude, boze, domme, witte mannen (en vrouwen) die als we gewoon wat geduld uitoefenen, binnekort vanzelf uitsterven.

  Er is helemaal geen noodzaak tot koppensnellen.

  1. vandaag

   minder , minder , minder

 9. henkie

  In Nederland was met de laatste oude, boze witte man die zijn brutale bek opende in 2004 al afgerekend.

  Gelukkig in Nederland houden deze laffe honden allemaal hun bek, zoals het hoort.
  Liefst zien we ze ook nog hun broek tot de knieen laten zakken zodat ze van achteren genaaid kunnen worden, zoals de politie correcten met plezier voor ons doen.

  1. Edjan

   @ Henkie +

 10. Ernest Stern

  Student Tristan denkt dat de multiculturele samenleving een keuze is.

  In zijn volgende artikel bespreekt hij de keuze voor de zwaartekracht.

  1. Oepsie

   En speklapje Stern? Die doet zijn plasje weer hier en wacht op tafeltje dekje.

  2. Maurits Dekker

   Ernest Stern is een TR0L die dit forum misbruikt om u te treiteren en te pesten.
   Debatteren met hem is niet mogelijk.
   Houdt rechts, haal niet in en waarschuw uw mede-forumgebruikers.

   1. Maurits Dekker

    Het zijn altijd de zwakzinnigen die de reacties van anderen zwakzinnig noemen.

  3. Ernest Stern

   Gelet op het zwakzinnige niveau van de reacties nog maar even een nadere toelichting.

   Tristan wijst op de problemen die samenhangen met de multiculturele samenleving. Die problemen zijn bekend en de afschuwelijke extremistische moord in Frankrijk is daarvan een uitzonderlijk maar nochtans een akelig voorbeeld.

   Het probleem van het betoog van Tristan is dat hij suggereert dat de multiculturele een politieke of ideologische beleidskeuze is die je enerzijds ook net had kunnen maken zou kunnen terugdraaien.
   Beide is niet het geval: de multiculturele samenleving is een feit die enerzijds niet het gevolg is van een politieke of beleidsmatige beslissing (immigratie en emigratie is van alle tijden en plaatsen en steeds weer blijkt dat in een vrije samenleving daarop weinig sturing mogelijk is) en ook niet een fenomeen dat verdwijnt als je er niet voor kiest terwijl de keuze om het af te schaffen waanzin is.

   Om die reden maakte ik een vergelijking met de zwaartekracht, ik had ook het natte zeeklimaat van Nederland kunnen kiezen: er vloeien zonder twijfel problemen uit voort maar je kunt niet besluiten het af te schaffen.

   1. Vriend

    Van de eerste tot de laatste letter draaien, omkeren en liegen: Stern blijft er een kampioen in.

    Immigratie is niet een keus geweest, maar wel meerdere keuzes achtereenvolgens. Iedere keer had anders besloten kunnen worden, dan is gedaan. Je kunt het niet een persoon kwalijk nemen, maar wel de achtereenvolgende kabinetten en lobbygroepen uit het bedrijfsleven – het is ons niet ‘zomaar’ overkomen als een of andere vorm van natuurgeweld: er zaten sturing en belangen achter.

    De vergelijking met zwaartekracht is volstrekt ridicuul.

    1. Ernest Stern

     Ik kan me wel vinden in de nuanceringen van mijn goede Vriend. Inderdaad, de immigratiepolitiek is een aaneenschakeling van beslissingen, individueel en groepsgewijs, met name rechtse lobby-groepen die goedkope arbeidskrachten wensten te laten instromen. Er is met kracht van argument door wetenschappers aangevoerd dat de schuld voor de massa-immigratie bij rechts ligt, maar ik vind schuldvragen in dit soort complexe processen altijd lastig. Zo gaan die dingen en zo gaan ze nog steeds. De gedachte dat dit gestuurd wordt door een bewuste politiek of ideologie vindt weinig steun in de feiten.

     Gelukkig gaat mijn goede Vriend niet in op de suggestie op het punt van de multiculturele samenleving wel een bewuste politiek te voeren met als oogmerk de zaken terug te draaien, wellicht omdat hij ook beseft dat niet goed mogelijk is, en zeker niet in een rechtsstaat.

   2. LifeBuddy

    Zwakzinnige,”” er vloeien zonder twijfel problemen uit voort maar je kunt niet besluiten het af te schaffen.”” Vloeken wordt je aangeleerd!

   3. henkie

    Reeds in de jaren ’70 hebben de socialisten en de liberalen een monsterverbond gesmeed om hun beider belangen en idealen te realiseren. Globalisering en 1 wereldbevolking; Grenzeloze bewegingsvrijheid voor het kapitaal en het geld van de “rijke westerling” ( jan modaal) eerlijker verdelen onder de niet westerlingen binnen en buiten de eigen grenzen. Een politiek correct discours werd gelanceerd om deze politieke koers via repressie, censuur en hersenspoeling door te drukken.

    Het volksverraad duurt al 50 jaar de mensen die weten hoe het zit sterven uit.

    Met de multiculti samenleving wordt een bevolking opgetuigd dat niet meer om het land waarin hij/zij woont geeft, er is altijd een emotionele band/loyaliteit elders.
    Perfecte omstandigheden om het land op te heffen.

 11. Maurits Dekker

  Nog steeds ben ik onder de indruk van de uiting van de woorden van innige deelneming aan de nabestaanden van de vermoorde leraar Samuel Paty door de immer met het lot van haar medemensen bewogen zwarte mensenrechtenactiviste Sylvana Simons.

  Haar boodschap was gelijk aan de hoeveelheid hersencellen die zij bezit.
  Namelijk: NIETS.
  Deze vrouw die altijd met haar grote bek vooraan staat als er gedemonstreerd moet worden bleef nu oorverdovend stil.

  Dat zij zich opwindt over de dood van een zwarte draaideurcrimineel in Amerika kan ik haar niet kwalijk nemen.
  Maar als zij de barbaarse moord en publieke onthoofding van een blanke leraar in Frankrijk achteloos van zich af laat glijden is het wel duidelijk wat zij in feite is: Een ZWARTE RACISTE.

  1. Edjan

   @ Maurits Dekker +++

 12. ikweetwatikwil

  Mee eens Tristan van Dasselaar . En dit is al jaren bij verstandige mensen bekend.

 13. Vriend

  Onze huismoslim ‘Kleurloze politiek’ heeft zich nog niet gemeld op deze draad. Wellicht keurt hij de brute moord op Samuel Paty helemaal niet af – uiteindelijke werd zijn sprookjesgod beledigt en dat is heel, heel, heel erg.

  1. Maurits Dekker

   Als het buiten te gevaarlijk wordt blijven ratten in hun holen.

  2. vandaag

   geen enkele moslim keurt het onvoorwaardelijk af. Er zijn verzachtende omstandigheden want de profeet afbeelden mag niet volgens het sprookjesboek

 14. Eppo123

  Wie niet horen wil, moet maar voelen. Verder o.a. eens met Telex, Dikker en SubTec.

 15. Rene van der Grijp

  “Er is echter een grote fout die we maken, en dat is dat we het geloof in onze eigen cultuur verliezen.”

  In de jaren 60 en 70 zijn de kernwaarden onder grote druk komen te staan door de overwinning van het linkse politieke correcte denken dat z’n wortels heeft in het cultuurmarxisme.

  Dat was het begin van het rottingsproces waarvan we nu al decennia getuige zijn. Het gaat steeds een stapje verder. Als niet rigoureus met dit slappe linkse denken wordt gebroken gaat het westen onherroepelijk ten onder. We zijn hard op weg.

  Trump beseft dit en hij wilde breken met dat desastreuze oikofobe denken. DAT is de reden waarom links hem haat en kapot wil maken en geen andere.

  1. homefront

   “Er is echter een grote fout die we maken, en dat is dat we het geloof in onze eigen cultuur verliezen.”

   Nee, het is een probleem dat Nederland haar geloof in God verliest, dat ze haar christelijk fundament weggooit, dat is het probleem

 16. Paul Cliteur

  Dit is een van de mooiste stukken over blasfemie geschreven door de man die de eerst opdracht gaf voor Mohammed-cartoons:
  Rose, Flemming, “Blasphemy: A Victimless Crime or a Crime in Search of a Victim?”, in: Paul Cliteur and Tom Herrenberg, eds., The Fall and Rise of Blasphemy Law, With a foreword by Flemming Rose, Leiden University Press, Leiden 2016,
  https://library.oapen.org/handle/20.500.12657/37743

 17. Banne de Booyer

  In plaats van bang theedrinken en allerlei doceurtjes uitdelen zoas hier de standaard reactie is icm wegzetten van bezorgde burgers als rafacist enz. spijkeren de Fransen de moskeeën dicht. Ga thuis in de keuken of kelder maar lekker een hekel hebben aan autochtonen.

 18. kees cup

  Deze tragedie met moslimterreur heeft het franse volk zelf, drie jaar geleden, over zichzelf afgeroepen.

  Door desinformatie, manipulatie en volksmennerij slaagt het deugkartel, ook in Frankrijk, er nog steeds in om alles wat zich politiek rechts van hunzelf bevind te demoniseren.

  Le pen deed het ontzettend goed bij de toenmalige presidentsverkiezingen, de gevestigde partijen schrokken zich rot, en adviseerden hun eigen achterban om in de tweede ronde te stemmen op “als het maar niet Le Pen is”, met als resultaat: de nieuwkomer Macron als president.
  Een opportunistische, in zijn hart ondemocratisch, een knechtje van de banken, en die net als pinokkio hier, zijn eigen volk laat barsten, en de broek vol peopt als het om de aanpak van de, het vrije westen hatende, islam gaat.

  Welnu, wij hebben over een half jaar verkiezingen, de fransen moeten nog vier jaar wachten.

 19. DutchOutlaw

  En toen was het stil in politiek Den Haag…je kon een speld horen vallen!
  Alleen Geert Wilders heeft het lef om te reageren op de aanslag in Frankrijk,maar
  de slapjanussen uit het kabinet hoorde je dus niet!

  Geert Wilders heeft wederom gelijk gekregen over de bedoelingen van de Islam.

  Lees ook dit even: https://www.telegraaf.nl/nieuws/917361519/fidan-ekiz-waar-blijft-die-openlijke-geschokte-reactie-in-nederland

 20. Ned

  Ik had gehoopt dat dit al duidelijk was sinds het begin van die “vluchtelingen” crisis en alle aanslagen in Europa in de afgelopen vijf jaar. Maar nee, iedereen windt zich op over zwarte criminelen die in de VS omkomen-al dan niet door politiegeweld – en hoe dat en zwarte Piet “bewijst” hoe racistisch wij witjes zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.