Ook het duurzaamheid stokpaardje van Ollongren, de Purmerendse gasvrije woonwijk, is één groot drama! ‘Moet gewoon meer geld naartoe!’

Purmerend moest de eerste gasvrije stad van het land worden, maar dat hele project loopt op de klippen. Politiek commentator Syp Wynia fileerde het hele project in tv-programma Goedemorgen Nederland en zei dat die wijk in het huidige tempo pas rond het jaar 2300 af is, in plaats van in 2030 of 2050. Maar Purmerend, de ministers Ollongren en Wiebes, en de rest van die duurzaamheidslobby gaan niet opgeven. Er wordt straks gewoon opnieuw voor miljoenen euro’s gesubsidieerd!

In 2030 zouden er 1,5 miljoen woningen van het gas af moeten en in 2050 heel het land. De eerste 27 projecten die deze transitie in moesten luiden, ‘proeftuinen’ genaamd, zijn allemaal keihard gefaald. De ‘gasvrije’ woonwijk Overwhere-Zuid in Purmerend was de enige die volgens de Algemene Rekenkamer “enigszins succesvol” was, en die faalt nu dus ook!

De gemeente Purmerend kreeg 6,9 miljoen euro om de komende twee jaar 1.276 gebouwen van het gas af te koppelen en daarna aan te sluiten op een warmtenet. Dat gaat ze nu al niet meer lukken, erkent D66-wethouder Van Meekeren (Duurzaamheid). De redenen hiervoor worden niet volledig genoemd, maar het lijkt om gestuntel met de financiën te gaan.

Syp Wynia wijst ons gelukkig wel op een ander leuk feitje waaruit blijkt dat de realiteit de duurzaamheidsfanatici aan het inhalen is. Deze gefaalde projecten worden nu door die D66- en VVD’ers namelijk niet meer beschouwd als stokpaardjes, die het gospel van duurzaamheid kracht bij moesten zetten, maar als ‘leermomenten’. Want, zo zegt energiecommissaris Ruud Koornstra: “bij transities horen ook fouten” (en soms kennelijk ook 27 achter elkaar).

Volgens mij is het probleem helemaal niet zo moeilijk. Die duurzaamheidsfetisjisten vinden vooral de symboolpolitiek belangrijk. Daarom zijn ze ook bezig om Nederland groen te maken, in plaats van te kijken naar wat voor beleid de meeste impact heeft. Het zal ze werkelijk een worst wezen hoeveel elektriciteit één windmolen oplevert, of dat Afrikaanse kindjes aan het werk worden gezet om specifieke metalen voor de accu van hun gesubsidieerde elektrische auto op te graven. Ze zijn ideologisch compleet verblind. Daarom falen die projecten en gooien ze er doodleuk nog eens 100 miljoen euro tegenaan, ondanks het feit dat de rest van Europa juist áán het gas gaat. Dat is ook waarom ze nog steeds ongemakkelijk worden van kernenergie.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. vandaag

  Dit project staat al weken stil. De fouten en misrekeningen passen niet meer in het verslag

  Maar goed de professor die de idioterie leidde heeft 100.000 euro in zijn stulpje gestoken maar moet nog steeds aardgas verstoken voor zijn douche en warm water

  hahahahahah , alle problemen zoals benoemd worden nu zichtbaar.
  Technisch onmogelijk maar stront vlekken benoemen dat als aanloopproblemen

 2. RvdBe

  De hobby van links, belastinggeld uitgeven aan allerlei ondoordachte geldverslindende ego projecten.

 3. Blondie

  Ollongren is bestuurlijk nergens geschikt voor.

  Zij past in het rijtje mislukkingen onder Rutte.

  1. Vliegenvanger

   Als al die mislukkeling die Nederland van ’t gas af willen hebben zelf eens aan ’t gas gaan dat zou een hoop ellende besparen.

 4. M. Brandenburg

  Ach ja links beleid, ideologische waanideeen en resultaat gaan enkel samen in een zin als die word gecomplementeerd met falen of gefaald. De oplossing van linkse rakkers is altijd meer geld er tegen aan te gooien, geld kan je namelijk onbeperkt van de rendabelen in de samenleving afnemen, en als het er niet meer is dan is het volk te arm en te murm geslagen om er nog iets te aandoen, en dan leven we allemaal samen volledig gelijk in armoe onder het juk van de alles bepalende staatspartij die een cordon sanitaire niet meer nodig heeft en ongewenste stemmen gewoon doet verdwijnen samen met hen bij die stemmen horen.

 5. Henk Albarda

  De hoofdschuldige, rutte, interesseert het helemaal niets. De enige reden dat hij met groen links nijpels dit 1.000 miljard euro kostende project (totale kosten) in gang heeft gezet direct NA de verkiezingen 2017, was om groen links voor zijn persoonlijk belang aan boord te houden.

  Na alle onthullingen die Syp Wynia heeft gedaan, kunnen we er gerust op rekenen dat het het volledige klimaat hysterie ‘plan’ over enkele jaren, na vertrek rutte in 2021 of enkele jaren later, een stille dood zal sterven, met achterlating van enkele miljarden schulden veroorzaakt door die 2 lafaards.

  1. Ernest Stern

   De Klimaatcrisis is de grootste bedreiging die de mensheid ooit heeft meegemaakt. De komende jaren zullen de effecten van de opwarming zich steeds duidelijker manifesteren.
   De gedachte dat dit probleem wel weer zal overwaaien is stupide en gevaarlijk.

   Rutte heeft zich slechts te houden aan de internationale klimaatakkoorden en die leiden tot de beleidsmaatregelen die zijn voorgesteld. Hij heeft eigenlijk geen keus.

   1. RvdBe

    Dat is het probleem van politici als Rutte, die tekenen graag akkoorden ook al kunnen ze zich er niet aan houden en blijken ze onuitvoerbaar.
    Als blijkt dat een akkoord niet werkt moet je er uit stappen, dat vergt leiderschap en dat heeft Rutte niet, die verschuilt zich liever lafjes achter akkoorden.

   2. vandaag

    welke klimaat crisis l*lt de stront vlek over? Wat is nu de holle kreet klimaat neutraal ? Wat verstaan klimaat fetisjisten onder duurzaam ? Politiek correcte termen die geen enkele lading dekken.

    Als de inzet CO2 besparing is waarom verspilt men tonnen grondstoffen en stoot men CO2 hoeveelheden uit in de hobby die ongekend hoog zijn en op energie nooit bespaard kunnen worden ? Waarom is er geen publicatie van overheidswegen die inzicht geven in de CO2 productie van de windmolenparken en de besparing van CO2 tijdens hun leven ? Alle prive berekeningen gemaakt wijzen onomstotelijk uit dat windmolens geen CO2 besparen.

    Dagelijks wordt duidelijker dat in de klimaatnormen idiote cijfers uit de lucht zijn getrokken die technisch onhaalbaar zijn en door idioten dagelijks bijgesteld worden waardoor de haalbaarheid steeds verder weg komt te leggen. De cijfers zijn niet onderbouwd op geen enkele manier. Duizenden mensen zijn inmiddels zwaar gedupeerd met torenhoge energierekeningen door warmte pompen omdat de zonnepanelen s’nachts geen vermogen leveren maar de pomp wel vermogen vreet. Kerncentrales uit Frankrijk voeden het Nederlandse net. De slimme rekentruc dat buitenlandse geleverde stroom niet meetelt in De Nederlandse CO2 uitstoot is natuurlijk een politieke gospe. Sluit in Nederland super moderne gas en kolencentrales en laat de antieke kolen centrales elders in Europa harder draaien. Dagelijks wordt duidelijker dat ons energienet uitvalt door schommelingen in de frequentie veroorzaakt door dwaalstromen van zonnepanelen en windmolens. Het net te klein is. Het aantal benodigde laadpalen onhaalbaar is. enz enz

    Als klap op de vuurpijl gaat de rechter oordelen over deze politieke besluiten. We zijn knettergek , onrealistisch , hypocriet en vooral bezig met meningen in plaats van feiten. Zelf de zelfbenoemde professor van urgenda is nu door de praktijk ingehaald nadat hij 100.000 euris in zijn stulpje heeft gestort en nog steeds aardgas nodig heeft voor zijn verwarming en douche.

    In onze buurlanden wordt alles en iedereen zwaar gesubsidieerd om naar aardgas te gaan en Nederland gaat van het gas af.

    Het onbestuurbare klimaat is verworden tot volksmennerij om een nieuwe economie aan te boren. Alle nu bestaande energiebronnen in het alternatieve circuit leveren 8% van de energiebehoefte. Wie bedenkt hoe we windmolens kunnen gaan stapelen. Wie probeert dat uit te leggen aan de narcist de stront vlek want ik spendeer mijn kostbare tijd daar niet aan.

    p.s , krijg net weer de brochure en A4tjes binnen van de gemeente om vooral zonnepanelen te nemen. Mooie kleuren prospectus en 4 blaadjes tekst. Over het milieu belasten gesproken maar natuurlijk volledig toegestaan in het dramcircus.

    Het klimaat , de moneymaker bij uitstek.

    1. Banne de Booyer

     Vandaag:
     +++++/+

 6. Lex

  Schandalig een kennis van mij krijgt het niet warm met een warmte pomp en moet via een elektra verwarmingselement de boel warm stoken wat klauwen met geld kost.

  Ze hebben nu in de kamer een Zibro Oliekachel staan omdat het anders niet te betalen is, de installatie word nu alleen gebruikt om te douchen.

  Dat warmtepomp systeem zit nog vol met kinderziekten en gebreken en zelfs ontwerpfouten.

  1. vandaag

   Daar is jan rotmans inmiddels ook achter. 100,000 euris en nog steeds draait zijn huisje op aardgas
   🤣😂🤣😂🤣🤣

   ik doe niet meer mee !

  2. Banne de Booyer

   Hoe kan dat nou? Volgens Ed Nijpels and Friends is de warmtepomp de oplossing voor alle stook problemen!! Heeft u wel gekeken of de stekker goed in het stopcontact zit? Zomaar een linkse groene tip!

   1. vandaag

    de genoemde meneer is de voorganger in de groene religie

 7. Banne de Booyer

  Geweldig toch die vasthoudendheid en plichtsbesef. De geldspuit kan op volle opbrengst. Dat het een groot succes is, staat nu al vast! Het is slechts nog een kwestie van uitvoeren. Meer niet. S’ochtends op de electriese fiets langs de zacht zoemende windmolen parken. Helaas omdat mijn marketing speeltje en statussymbool de Tesla bij de deur staat te wachten tot hij over 2,5 maanden misschien naar de dealer kan omdat de deuren niet meer sluiten, aandrijfassen versleten zijn, accu’s snel leeg zijn, boordcomputer voor gevaarlijke situaties zorgt en andere cheapass problemen ondanks de astronomische aanschafprijs.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.