Premie zorgverzekering 2021 stijgt harder dan verwacht

Op Prinsjesdag 2020 werd door het kabinet aangekondigd, dat de premie voor de zorgverzekering in 2021 met 5 euro gemiddeld per maand gaat stijgen. Het maandbedrag voor de basisverzekering komt hiermee op gemiddeld 122,75 euro uit.

Dit is slechts ten dele (1%) terug te voeren op de kosten die gemoeid gaan met de coronacrisis. Vanaf 18 juli 2020 is voor een jaar een uitbreiding van de basisverzekering gerealiseerd. Dit om de herstelzorg voor patiënten met ernstige coronaklachten te vergoeden.

Inkomensafhankelijke bijdrage
De stijging van de zorgpremie, is slechts voor een klein deel terug te voeren op de zorgkosten die gemoeid gaan met coronacrisis. De economische gevolgen die de coronacrisis met zich mee brengt, zijn echter wel van invloed op de inkomensafhankelijke bijdrage. De inkomsten uit de inkomensafhankelijke bijdrage vallen in 2020 namelijk lager uit. Om dit op te kunnen vangen, zal er dus een stijging van de zorgpremie moeten worden doorgevoerd.

Zoals ieder jaar is zorgverzekeraar DSW, de eerste die de nieuwe premie bekend heeft gemaakt. Bij DSW is sprake van een stijging van 6,50 per maand per 2021.

Aan de stijging van de premie bij DWS liggen de volgende oorzaken ten grondslag:
– stijging van de lonen van zorgmedewerkers
– toename van gebruik van dure medicatie
– geen ruimte om reserves in te zetten in 2021

Uiterlijk 12 november zullen alle zorgverzekeraars hun premie kenbaar maken.
Weliswaar heeft de coronacrisis veel kosten met zich meegebracht, aan de andere kant is een groot deel van de reguliere zorg blijven liggen. Dit brengt dus een besparing met zich mee.

Eigen risico 2021
Het eigen risico blijft ook in 2021 op 385 euro staan, dit als onderdeel van het regeerakkoord. Destijds werd afgesproken dat het eigen risico van 2017 tot en met 2021 bevroren werd op 385 euro.

De verwachting is echter, dat de premie voor de basisverzekering tussen de 5-10 euro per maand zal gaan stijgen.
Daar tegenover staat, dat de zorgtoeslag in 2021 zal stijgen met 44 euro. Dit compenseert de verhoging voor een klein deel. Om als één van de eerste te weten te komen wanneer er nieuwe premies van zorgverzekeraars bekend worden gemaakt, kan jij je aanmelden voor de zorgpremie alert.

Zorgverzekering 2021 vergelijken loont
Dat de premie zal gaan stijgen staat vast. Om je financiën toch een beetje onder controle te kunnen houden, loont het zich om in november of december diverse zorgverzekeringen te gaan vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld via Totaalbesparen.com. Door eerst voor jezelf in kaart te brengen wat jij denkt nodig te hebben, kan jij gericht op zoek naar een betaalbare, goed dekkende zorgverzekering 2021.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Blondie

  Maak je borst of borsten maar nat Rutte heeft nog vele l….n in de kast voor de Nederlandse belasting betalers.

 2. Cootje

  De gratis tulpen aan zuid Europa moeten betaald worden. De verhogingen aan Brussel moeten betaald worden. De verhogingen aan onze gammele leger moet verhoogt worden en betaald , de aankomende recessie en de aankomende harde brexit en de oplopende Corona kosten , gaan zuid Europa naar een faillissement brengen , en wij gaan met 10 jaar beleid Pinokkio mee in het ravijn . Over 50 jaar in de Chinese geschiedenis boekjes , Nederland was een rijke provincie van europa .

 3. vandaag

  🙂 🙂 je verwacht het niet , toch ?

  stem sociaal , stem PVV , luister naar Fleur Agema die telkens weer rutte op zijn misvattingen en klunzige beleid wijst in de zorg.

  stem sociaal , stem PVV

  1. Jack Flash

   Wat Rutte 10 jaar wegbezuinigd heeft moeten wij nu met extra doden bekopen.
   Hugo zorgt voor de stempel Corona.
   Da’s pas zaken doen.

   PS; DDS verkoopt😷

 4. Bes Tolen

  Cootje, die tulpen worden gratis aangeboden als dank omdat Rome zorgt voor voldoende Polen, stel 100.000, en de Nederlandse regering bereid is elk jaar 600 miljoen euro subsidie op de productie van sierbloemen toe te kennen. De eeuwige maatschappelijke kosten volgen nog en die kosten komen mooi ten laste van de gewone burgers belastingbetalers.

  1. Cootje

   Die tulpen worden ook betaald door onze belasting betaler. Heel zuid Europa krijg ze gratis van ons , betaald door de bv Nederland , gelukkig hebben ze ze verdient met de tweede Corona golf daar , dus ze kunnen ze op sterk water zetten want onze solidariteit ligt onder de aarde , en een tweede gratis bos kunnen ze naar fluiten. En subsidie aan sierteelt is vloeken in een kerk in Staphorst , maar laat de sierteelt maar inspelen op de actuele tijd en al vast Arons kelken gaan produceren want die zijn nodig voor de begrafenis van zuid Europa die zijn namelijk economischs op sterven na dood , ze zijn al technischs failliet

 5. saddy

  Alle belastingverhogingen komen op het bordje van midden en hogere inkomens, de rest wordt gecompenseerd of komt niet in aanmerking om te moeten betalen.

  Waar is het woordje SAMEN gebleven? Samen stonden WE toch sterk?

  En wat natuurlijk ook ongelofelijk laf is is het feit dat niemand, geen DSW, Unive, provincie of gemeente enz ooit uit durft te spreken dat premies omhoog gaan vanwege de omvolking.
  Helft IC-bedden bezet door Noord-Afrikanen, nog eens 300.000 migranten aangekomen die alles gratis krijgen? Kost allemaal niets joh, gewoon doodzwijgen.

 6. Telex

  Wat te denken van duizenden gratis “meelifters”. Maar we komen in de hemel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.