Schandalig! Minister Van Ark verpakt afschalen ziekenhuiszorg als ‘nieuwe maatregelen voor beschikbaar houden acute zorg’

Door de snelle stijging van het aantal coronapatiënten komen ziekenhuizen in de knel. Er zal dus, vroeg of laat, zeer waarschijnlijk moeten worden afgeschaald. En we weten allemaal wat dat betekent. Maar in plaats van daar gewoon eerlijk over te zijn tuigt minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport) liever een enorm lulverhaal op!

In plaats van het woordje ‘afschalen’ te gebruiken (want dat klinkt zo negatief) heeft propaganda- en marketingminister Van Ark het liever over “zorgen dat acute zorg en kritieke planbare zorg beschikbaar blijft”.

En in plaats van nou gewoon te erkennen dat afschalen betekent dat niet iedereen direct de hulp kan krijgen die men nodig heeft (en er dus misschien mensen zullen overlijden), zegt ze liever dat “de maatregelen waarborgen dat patiënten in alle regio’s in Nederland toegang tot dezelfde zorg hebben, van gelijke kwaliteit.” In de realiteit betekent dit gewoon dat die maatregelen, in het uiterste geval, waarborgen dat iedereen met dezelfde tekortkomingen zal worden geconfronteerd als ze aankloppen bij het ziekenhuis. Dat is de enige logische conclusie.

Je kunt dat ook zien aan de maatregelen die zijn afgesproken. Het LCSP bepaalt bijvoorbeeld hoeveel capaciteit er vrij moet worden gehouden voor COVID-patiënten, wat betekent dat andere patiënten straks mogelijk naast de pot piesen. En diverse zorgaanbieders en -verzekeraars gaan in beeld brengen welke zorg nog waar beschikbaar is (en dus ook welke straks niet meer beschikbaar is). Het bericht van de minister sluit daarna af met deze ‘geruststellende’ boodschap:

“De levering van acute zorg voor COVID- én niet-COVID-patiënten staat niet ter discussie. De inzet van de minister en van alle zorgverleners is erop gericht dat patiënten de best mogelijke zorg die zij nodig hebben ook blijven ontvangen.”

Als de ziekenhuizen dus straks overlopen en het ziekenhuispersoneel ziek thuiszit, waardoor de “best mogelijke zorg” is beperkt tot hooguit een doosje pijnstillers, dan houdt Van Ark dus in ieder geval haar woord. Goed ingedekt hoor! Oh, en de rest van niet-acuut zorgbehoevend Nederland heeft gewoon pech, maar dat is ook maar een detail.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Willem Bever

  Nou Wout toch
  Is bovenstaand een beetje huilie huilie doen, dit is toch wat jij denkt dat goed is die belachelijk aandacht voor de griep en navenante maatregelen.
  Dus ga nou asjeblieft niet zo verontwaardigd doen

 2. CLoVis

   
  Wat is hier nieuw aan?

  De Nederlandse Regering krijgt opnieuw te maken
  met een probleem dat hun pet te boven gaat.

  Ze gaan nu maanden evalueren wat er mis ging,
  maar trekken daaruit geen conclusies
  en maken de volgende keer dezelfde fouten.

  ‘Regeren is vooruitzien’
  luidt het gezegde.

  Kunnen ze niet allemal een (gratist) bifocale bril krijgen
  bij één of andere bekende brillenhandel.

 3. M. Brandenburg

  De vraag is waarom de overheid het plan dat lkan en klaar ligt om Ahoy om te toveren tot een noodziekenhuisniet uitvoert. In een klap plek voor 680 coronapatienten. Dat dit niet word uitgevoerd is niets minder dan kwade wil, want het zou per direct een oplossing betekenen voor de zorg. Minder doden omdat zieke mensen hun behandeling niet word stopgezet en plek voor de Coronazieken.

  De vraag is waarom de overheid het keer op keer verdomd om kant en klare echte oplossingen uit te voeren.

 4. Banne de Booyer

  Afschalen gebeurt door niet direct noodzakelijke operaties en dagopnamen te beperken. Denk hierbij aan ingegroeide piercings, mislukte schoonheids operaties, herstel maagdenvlies om daarna de boel te flessen, protheses. Personeel heeft ook rust nodig. Het zijn geen Commando’s op missie of roughnecks die shifts van 20/6/20 draaien op een boortoren of Rig.

  1. Edjan

   @ BdeB. En door transplantaties uit te stellen. Mensen komen hierdoor te overlijden en als ze niet overlijden zijn ze “te slecht” als de transplantaties hervat worden en gaan ze alsnog dood. Zelfde verhaal geldt voor mensen met kanker.

 5. saddy

  Als je dit letterlijk neemt wat ze zegt dan begrijp ik dat acute zorg en kritieke planbare zorg BESCHIKBAAR blijven. Ze zegt echter niet dat die ook INGEZET gaan worden. Duidelijk denk ik.

  Voor mij blijft ze toch de kanjer die zei: “Mondkapjes dienen geen medische reden maar om ons gedrag te beïnvloeden”. Hoewel dit een verspreking was gaf ze wel aan wat de waarheid is tav mondkapjes.

  Als ziekenhuispersoneel wordt getest op voldoende afweer-titer tegen het virus dan kun je deze mensen best samen inzetten op aparte IC-afdelingen ipv ze naar huis te sturen bij een positieve PCR-test of alleen een loopneus (tijdens het griepseizoen nota bene). Sterker nog, deze mensen hebben al maanden lang dagelijks wat virus binnen gehad en zijn nu dus overleden of ze hebben meer dan voldoende afweer opgebouwd. Als ze nu het virus binnen krijgen zullen ze maar heel kort zelf mensen kunnen besmetten omdat hun afweer nu maximaal presteert.
  Lang verhaal voor: Niet steeds kijken naar de onmogelijkheden maar juist naar de mogelijkheden.

 6. vandaag

  Hoe is het toch mogelijk in Nederland ? Wie heeft onze zorg zo uitgekleed ?

  stem sociaal , stem PVV

 7. rexm

  Van die muts van Ark moet je niets van verwachten, dat zijn van die figuren die incompetent zijn, meestal zeggen ze, dat gaan we bekijken of we tillen het over het weekend heen.
  Laten we dan ook direct de zorgpremie met zeker 50% verminderen, je betaalt ergens voor en je krijgt de zorg niet.
  Ziekenhuizen die gesloten zijn open maken en het voorstel van Baudet volgen, alleen maar voor patienten buiten de corona.

 8. Blondie

  In deze nieuwe eeuw, is de afbraak van de zorg, door Balkenende en Rutte keihard doorgedrukt.
  Ziekenhuizen en verzorgingshuizen zijn gesloten.
  Duizenden bedden zijn richting sloop gegaan.
  Tienduizenden zorgmedewerkers zijn weggesaneerd.

  De zorg in Nederland, is zeker de laatste jaren onder Rutte, kompleet afgebroken.
  Rutte die wijst weer naar andere en kruipt op zijn knieën weg voor zijn verantwoording.

  Het Linkse Rutte Kartel, sloopt het laatste stukje zorg in Nederland.
  Gebrek aan vertrouwen en angst, overheerst in Nederland.

 9. NoDoubt

  Er is geen pandemie. WHO heeft definitie in 2014 gewijzigd en de term ‘ernstig zieke en doden’ eruit gehaald. Er wordt gepraat over PCR maar dat zijn geen besmettingen, want dan had je ook moeten praten tijdens een gewone griep over besmettingen. Je moet kijken naar IFR en dan is het oversterfte cijfer 0,2%. Hé dat is hetzelfde getal als bij een gewone griep. Sterker nog, onder de 70 jaar is het 0,05%. Inmiddels is al berekend dat door de lockdown er geen voedsel naar arme gebieden kan worden getransporteerd. Dat wordt tenminste 100.000.000 doden. En dan hebben we het nog niet over economische en psychische gevolgen en kosten. HET GAAT DUS NERGENS OVER. Waar zijn die zogenaamde journalisten die vergeten hun werk te doen.

  1. vandaag

   Volledig eens. Het gaat om macht en machtspelletjes.

 10. 56RdK

  En ach, wat kan je anders van zo’n Van Ark, zó’n VVD-muts verwachten.

  Een VVD’er is namelijk niet in staat tot langetermijnpolitiek, laat staan een langetermijnvisie, dat blijkt nu ook in de gezondheidzorg na ruim 10 jaar VVD-beleid, de verrotting werpt zijn zure en dodelijke vruchten af!

  Maar volgend jaar weer fijn op die partij gaan stemmen hoor, als je tenminste dat ‘griepje’ overleeft! En oh ja, omdat zij de VVD-gedachte steunen zijn ook de PvdA, D66 en het CDA debet aan het falend gezondheidsbeleid!

 11. 56RdK

  Las bericht uit Den Haag:

  Daar is vrij recent (in Coronatijd) een voor een groot deel van Den Haag functionerend ziekenhuis gesloten en nu rijden ambulances met zwaar zieke patienten door de regio op zoek naar een ziekenhuisplek voor die patient!!
  Want binnen Den Haag kunnen ze niet meer terecht!

  Een zoveelste gesloten ziekenhuis, geheel volgens de marktwerking in de gezondheidszorg, dankzij specifiek VVD-beleid!!

  Ach, een van de twee VVD-kakelkippen, die Bente Beckers zal wel weer bij WNL komen vertellen dat er meer ziekenhuizen moeten komen …..

 12. josveraart

  BLA BLA BLA EN NIKS ANDERS

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.