Sid Lukkassen: Topambtenaren en miljardairs slaan de handen ineen

Eerder deze week publiceerden wij een bezorgd artikel over de neergang van ‘bruine café’s.’ Zij worden vervangen door grote ketens. Volgens redacteur Michael van der Galiën is dat geen toeval, maar deel van een groter plan: het MKB wordt bewust kapotgemaakt, is zijn stelling, ten faveure van grote bedrijven. In maart van dit jaar schreef filosoof Sid Lukkassen een bijzonder interessante column die hier goed bij aansluit. Met zijn goedkeuring publiceerden we die column twee dagen geleden ook op DDS. Nu willen we nóg een column van Sid herpubliceren. Deze verscheen elders in januari van dit jaar, maar ook deze column sluit naadloos aan bij recente ontwikkelingen. Met zijn goedkeuring publiceren we dit stuk daarom nu op DDS.

Nog altijd suddert de ellende rond de toeslagenaffaire voort: de zaak rond een gastouderbureau in Eindhoven. Daarbij werden zo’n 300 ouders slachtoffer doordat hun toeslagen voor kinderopvang in 2014 zijn stopgezet. Vervolgens werd er jarenlang geld teruggevorderd: ouders kwamen in grote financiële problemen ondanks dat dit probleem bekend was in de ambtelijke top. De belastingdienst hield informatie achter in rechtszaken die in het voordeel van de ouders was. Na enig getouwtrek vertrok staatssecretaris Menno Snel (D66); in de krant stak premier Rutte echter de topambtenaren juist veren in de reet.

Dit maakte de woede los van Kamerlid Renske Leijten (SP). Zij bekritiseerde de “duiventil en de baantjescarrousel van topambtenaren” – in het debat reageerde Mark Rutte verontwaardigd. Hoewel de kritiek van Leijten terecht is, is het opmerkelijk dat de SP nu plots achter de Deep State aangaat (deel 1|2). Leijten nam de topambtenaren onder vuur die de levens van hardwerkende burgers ruïneren, om vervolgens een gouden handdruk mee te krijgen en een week later weer bij een ander departement aan de slag te gaan. De politiek zwijgt hier doorgaans over, want politieke bestuurders zijn afhankelijk van diezelfde topambtenaren. 

Politici worden gekozen, treden aan als bewindslieden en hebben dan vier jaar om hun kunstje te doen terwijl ze zich voorbereiden op de volgende verkiezingen. Topambtenaren hebben de meeste dossierkennis en maken hiermee de dienst uit. Zij weten precies welk skelet in welke kast te vinden is en als een bewindspersoon wat eigenwijs of lastig wordt, dan komen er plots dossiers boven.

Zo ruimde Mark Harbers (VVD) abrupt het veld toen criminaliteitscijfers over asielzoekers bleken te zijn weggemoffeld. Maar deze manipulatie was toch écht door ambtenaren bekokstoofd. De ambtelijke top bleef echter volledig buiten schot, zoals Bart Reijmerink terecht aankaartte op De Nieuwe Zuil: ‘Waarom praat niemand over de vierde macht’?

Hoe kan het dat we de SP hierover niet horen? Waar blijft het kritische SP-geluid over de massa-immigratie en de deals die worden bekokstoofd tussen de advocatenlobby, topambtenaren, grote werkgevers en mensensmokkel-NGO’s? Waar het gaat over het crony capitalism van de klimaatlobby? Waar allerlei met-de-politiek-verweven CEO’s zichzelf verrijken vanuit de portemonnee van belastingbetalers? Waar hardwerkende arbeiders kampen met bikkelharde concurrentie die hun lonen drukt? De SP presenteerde een kritische rapportage over Polenhotels tijdens de Europese Verkiezingen – wellicht is die keutel nu ingetrokken omdat de verkiezingsuitslag tegenviel? Wat de massa-immigratie en het crony capitalism van de klimaatlobby betreft, is diezelfde felle toon van de SP nergens te bespeuren…

In zijn debat met Leijten straalde Rutte in zijn glansrol als schoothondje van de Deep State. Merk op dat hij het Kamerlid aanmatigend toesprak als “Renske”, terwijl hij onlangs nog een PVV-Kamerlid de les las omdat die het volgens Rutte “seksistische” woord “theekransje” gebruikte. Dit is beslist meten met twee maten. Laten we hier geen woorden meer aan vuilmaken, want we vergroten enkel de kans dat de premier het Kamerdebat met nóg meer virtue signalling en deugspeak gaat vervuilen.

Wat de toeslagenaffaire en de rol van topambtenaren betreft, heeft de SP natuurlijk gelijk. Rutte heeft een ruggengraat van slagroom. De premier baalt merkbaar dat topambtenaren ter verantwoording worden geroepen – was juist niet de VVD ooit de partij die paal en perk wilde stellen aan de willekeur van ambtenaren en de machtsuitbreiding door de overheid? Je zou het van een klassiek liberaal verwachten. Maar Rutte is natuurlijk geen klassiek liberaal: hij is een opportunist die zijn eigen moeder zou verkopen om een dag langer aan het roer te mogen staan. 

Denk maar aan Rutte’s leugens over ontbrekende notulen bij het schrappen van de dividendbelasting – een voorstel dat in geen enkel verkiezingsprogramma stond! Wim Kok ging de geschiedenis in als een laconieke graaier – hoe de geschiedenis over Balkenende zal oordelen is nog te bezien. Maar van Rutte is nu al duidelijk dat historici hem zullen kennen als een man die zich nooit in de ziel liet kijken, waar werkelijk niets authentieks aan is, met fluïde principes en geen enkele coherente ideologie. Zijn grootste verdienste is dat hij Nederland in bestuurlijke zin bijeenhield waar het land in politieke versplintering uiteen had kunnen waaien. De kabinetten die we ervoor terugkregen waren echter zó visieloos en slecht voor Nederland, dat politieke verpulvering waarschijnlijk beter was geweest. De beste jaren in België zijn de jaren waar er geen regering was.

Nu we toch spreken over crony capitalism – nog even over de miljardairs die bijeenkomen in Davos om “nog harder te deugen dan Rutger Bregman”, aldus TPO. Rutte wordt er speciaal ingevlogen om een potje te deugen tegenover de filosoof Harari. Wie weet zal Rutte daar alsnog iets van een levensbeschouwing ontvouwen (toegegeven, het is een beetje laat in zijn carrière) – we zullen zien. Enfin, deze conferentie zal in morele zin de weg plaveien naar hogere belastingen. TPO meldt dat de miljardairs liefdadigheidswerk als “achterhaald” beschouwen en dat nu iedereen zijn “fair share” aan belastingen moet opbrengen. 

Iemand met een miljard kan meer dan honderd miljoen aan belastingen afdragen en nog steeds steenrijk zijn. Het verhogen van belastingen op de onder- en middenklasse zal daarentegen andere gevolgen hebben. Toch zal dit laatste geschieden onder het morele argument van de miljardairs: “Kijk, wij doen het ook!” Uiteindelijk zijn overheden weer klanten bij de bedrijven van de miljardairs – zij kopen daar bijvoorbeeld op grote schaal computers. One way or the other stroomt het belastinggeld wel weer in hun zakken…

“Als we dit niet doen, dan komen de hooivorken”, aldus de miljardairs. Het hooivorken-argument verliest echter met de dag relevantie want het duurt niet lang meer of ze laten drones en robotwapens hun oorlogen uitvechten. Al met al bereiden het grootkapitaal en de collectieve sector samen de weg voor een nóg grotere rol van de overheid in de economie. Zo zijn we terug bij Rutte en de sms’jes die hij ontvangt van de topmannen van Shell en Unilever: ondanks jarenlange regeringsdeelname door de VVD groeide het aandeel van de staat in de economie.

Het is alarmerend dat de miljardairs in Davos SP-taal beginnen uit te slaan. Zie het boek van de Poolse anticommunist Ryszard Legutko: The Demon in Democracy (2017). Het laat zien dat liberale democratieën – als zij eenmaal het progressivisme in zich laten doordringen – steeds meer trekjes aannemen van een communistisch bestuur, zoals topambtenaren die zich onttrekken aan democratische controle. De massa houdt altijd een dorst naar gelijkheid die linksige democratieën delen met communistische regimes. Deze dorst naar gelijkheid verklaart waarom communisten in de publieke perceptie kunnen wegkomen met grootschalige moordpartijen, en conservatieve militaire regeringen niet. Miljardairs weten als geen ander hoe zij uit deze dorst naar gelijkheid weer munt kunnen slaan.

Sowieso hield de Koude Oorlog – omdat het communisme een tastbaar alternatief systeem bood – de ergste excessen van het kapitalisme in bedwang. Het kapitalisme moest zichzelf nog echt bewijzen. Nu het communisme is verschrompeld is het hek van de dam. Via de open grenzen worden honderdduizenden migranten naar binnen gepompt zodat het grootkapitaal de lonen naar beneden kan drukken. De nadelen worden door topambtenaren onder het tapijt geveegd: de val van Mark Harbers bewijst dit. Miljardairs liggen in bed met grote overheden: via de klimaat-technocratie worden de winsten geprivatiseerd en de verliezen gecollectiviseerd. De SP hoor je hier niet over…

Steun de auteur om dit werk te blijven verkondigen – bezoek zijn BackMe pagina en schrijf u in voor zijn nieuwsbrief!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. Heras

  Dit hele kabinet speelt onder een hoedje met grootkapitaal. De ene wordt door de grote bedrijven betaalt en de ander weer door terroristen. Het grote geld blijft bij hun rondcirculeren, en wij moeten de tekorten bekostigen. Daarom is de kloof tussen rijk en arm groter geworden.

 2. ikweetwatikwil

  Voor een groot gedeelte ben ik het met Sid Lukkassen eens.

  Ik wil toch vragen hoe het met Michael vd Galien en zijn gezin gaat. Het lijkt me daar een ramp.

  1. ZWEEDSE K0K

   Op zijn twitter meer over de Amerikaanse verkiezingen dan over de ellende bij zijn stadsgenoten.
   Het geeft te denken.

 3. Meriadoc Brandebok

  Enkele citaten van Sid Lukkassen:

  “Tussen ons gezegd ik vind dat we weinig brandstof verbruiken. Als je VVD en FvD bij elkaar optelt dan ben ik nu de meest invloedrijke denker van Groot-Nederland (Vlaanderen incluis want daar ben ik huge). Maar alsnog zelden in talkshows of kranten. *Denk je dat er aanslagen voor nodig zijn om dat voor elkaar te krijgen?*”

  “*Ik denk onderhand dat er echt letterlijk mensen moeten worden uitgeschakeld zodat hun posten vrijkomen en zo systematisch dat hun opvolgers niet uit dezelfde bubbel worden gerekruteerd. Alle analyses voeren tot die sombere conclusie. Hard maar waar.”

  “Het kartel moet écht oppassen met die uitsluiting – ze werken namelijk een revolutie in de hand [….]Veel is er niet voor nodig. Als een substantieel deel van de politie en het leger de kant van het volk kiest, gaat het snel.”

  “jouw groep [zo’n ideologische clan] groot en vooral sterk genoeg is, dan kun je jezelf grotendeels onttrekken aan het formeel gezag”

  Ook zijn extreemrechtse publicaties zijn bekend en gedocumenteerd. In zijn boek “De afrekening. Kroniek van een getergd volk”, “volgen er processen tegen cultuurmarxisten, waarbij de aanklager een studie aanhaalt van: dr. Sid Lukkassen.” Overigens, “De uitgeverij waarbij Lukkassen publiceerde, De Blauwe Tijger, kwam in oktober 2020 in opspraak aangezien het door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, “een doorgeefluik van anti-overheidspropaganda, nepnieuws en complottheorieën” werd genoemd.”

  Tim heeft eens een ban over Lukkassen uitgeschreven. Waarom krijgt hij een podium op dit blog? De man droomt van geweld tegen politieke tegenstanders en geweld tegen een ieder die hem en zijn kameraden in de weg staat om de nazistische heilsstaat te stichten.

  1. ZWEEDSE K0K

   Tim heeft eens een ban over Lukkassen uitgeschreven. Waarom krijgt hij een podium op dit blog?

   Omdat zijn werkgever geen enkel mens/middel schuwt om zijn ideaal te verwezenlijken.
   Hier is zijn werkgever stil sinds de aardbeving in zijn woonplaats, maar op twitter…

   1. Vriend

    “Tim heeft eens een ban over Lukkassen uitgeschreven. Waarom krijgt hij een podium op dit blog?”

    Omdat Tim bij nader in zien toch vindt dat Sid Lukkassen uitermate zinnige dingen zegt. Zoals in bovenstaand artikel.

    Vind jij dat niet? Geef dan eens een inhoudelijke reactie in plaats van te zeiken, clown.

    1. vandaag

     quote een inhoudelijke reactie end

     ojee , u vraagt het onmogelijk , de tról zal niets anders dan een irritante pijn in zijn ene hersencel hebben om zijn best te doen te vertalen wat u vraagt.

     De paniek slaat toe bij de tról

    2. Ernest Stern

     Ik vind dat Lukkassen geen inhoudelijke reactie verdient. Je loopt dan het gevaar dat de indruk ontstaat dat hij een serieus en fatsoenlijk auteur is. Dat is niet het geval.

     1. Mogguh

      Pleurt dan op uit dit artikel klootzak!

     2. Maurits Dekker

      Ernest Stern is een TR0L die dit forum misbruikt om u te treiteren en te pesten.
      Debatteren met hem is niet mogelijk.
      Houdt rechts, haal niet in en waarschuw uw mede-forumgebruikers.

     3. Vriend

      Stern haalt bakzeil, omdat hij simpelweg niet in staat is en tevens de argumenten ontbeert om Lukkassen van repliek te dienen.

      Well done Sid: de megalomane, narcistische grootmuil Stern moet er het zwijgen toe doen.

     4. Meriadoc Brandebok

      Ik ben dit met Ernest eens. We kunnen fascistische auteurs niet in de mainstream trekken door uitvoerig op hun argumenten in te gaan. Tenij fascistische auteurs afstand doen van hun uitspraken, is dat niet acceptabel.

     5. Beukman

      @Ernest, je opmerking is overbodig. Helemaal niemand in deze draad heeft Sids stuk gelezen en/of kan er iets zinnigs over zeggen. Sid zou zich dit moeten aanrekenen.

     6. Ernest Stern

      Voor de volledigheid:

      ht*ps://www.dagelijksestandaard.nl/2019/12/zieke-sid-lukkassen-droomt-van-gewelddadig-huishouden-in-nederland-iedereen-die-te-links-is-executeren/

     7. Meriadoc Brandebok

      Dank voor de link, Ernest, dat was ook voor een deel mijn bron.

      Met dit fascisme hebben we hier van doen.

    3. Beukman

     Wat vind jij van het stuk van Sid, dr Vriend? Ben je het met hem eens? Waarom? Waarom niet?

     1. homefront

      Ja en dan komt beukhol natuurlijk ook even om de hoek om z’n vriendje ernestje even te helpen..

     2. Beukman

      Wat vind jij van het stuk van Sid, homefront?

     3. homefront

      Nee beukhol daar gaat mijn reactie niet over, ik heb over het feit dat jij iemand de hand boven het hoofd houdt en dan een bak vragen gaat stellen en daarmee probeert een mafklapper als ernestje uit de wind te houden…

     4. Beukman

      Je hebt het stuk niet gelezen, is dat een goede samenvatting, homefront?

     5. homefront

      Waarom hou jij een stuk vreten dat ernestje heet de hand boven het hoofd?

     6. Beukman

      Dat doe ik niet homefront, dat doet God. En Die zal Zijn redenen wel hebben, denk je ook niet?

     7. Ernest Stern

      Dat is juist, Beukman, mijn bijdragen op dit veelgelezen prachtblog zijn Gode welgevallig: ik heb een Woord voor de wereld.

     8. homefront

      Een molensteen bedoeld je natuurlijk, ernestje vindt s*x met kinderen aandoenlijk namelijk

  2. Vriend

   Meriadoc ziet het als zijn heilige missie om Lukkassen iedere keer met dezelfde teksten af te branden, zonder verder inhoudelijk in te gaan op het laatste artikel. Waarschijnlijk is dat te moeilijk voor hem als autist.

   Als je zo vol haat zit ben je al gauw verblind.

   1. Freba

    “Dingen” die je opvallen bij anderen, heb je zelf ook last van; anders zou je ze niet herkennen. M.A.W. ” Alles wat je zegt ben jezelf”.

    1. Vriend

     Freba heeft teveel zelfhulpboekkies en spirituele ‘literatuur’ gelezen. Heb je je laatste mindfulness cursus al afgerond, ouwe smeris?

   2. Meriadoc Brandebok

    Vriend vindt het prima om fascisten aan het woord te laten.

    1. Loelap

     Te hoog gegrepen voor jou kennelijk.
     Ik zie je al een tijdje niet meer reageren op de NSB site Joop. Eraf geflikkerd zeker.

    2. Vriend

     In jouw ogen is iedereen die niet denkt zoals jij een fascist, Brandewijn. Daarom kun je geen onderscheid maken.

     1. Meriadoc Brandebok

      Nee, alleen zij die politieke tegenstanders willen uitschakelen. Hïtler knapte dat zo ook op bij de politici van Weimar.

   3. Loelap

    Valt mij ook op. Zal wel iets van jaloezie bijzitten.

  3. Ernest Stern

   Ja, Meriadoc, het is onbegrijpelijk dat DDS deze fascist een podium gunt.

   1. homefront

    vriend en ernestje blijft een bijzonder kwalijke combinazi

   2. vandaag

    QUOTE Ernest Stern 1 minuut geleden Beantwoorden
    Ja, Meriadoc, het is onbegrijpelijk dat DDS deze fascist een podium gunt. END

    Ja, Meriadoc, het is onbegrijpelijk dat DDS deze STRONT VLEK een podium gunt.

    Als DDS heb je niets aan de bergen off topic materiaal , one liners , taal verbeteringen en jijbakken van de stront vlek , diedragen niets bij aan een discussie.

   3. Maurits Dekker

    Ernest Stern is een TR0L

   4. Meriadoc Brandebok

    “In zijn debat met Leijten straalde Rutte in zijn glansrol als schoothondje van de Deep State.”

    Lukkassen is inmiddels ook vol wappie gegaan.

    1. homefront

     wappiefetisjist occult fantasietje haalt z’n stokpaardje even van stal….

 4. Blondie

  Wilders sloeg de spijker gewoon op zijn kop.

  Nederland is een corrupt land.

  Het Linkse Rutte Kartel, heeft Nederland in de vernieling geholpen.
  De baantjes carrousel draait weer op volle toeren, voorbeeld Roemer.
  En de uitspraak van Roemer, de SP is toe aan meer Burgemeesters.

  1. Cor Grijpstra

   @Blondie ” stem sociaal stem PVV”

   De PVV heeft chronisch geldgebrek maar de Kamerleden vertikken het om geld te storten in de PVV kas.
   Het zijn gewoon graaiers.

   Zelfs D66 Kamerleden dragen 3% af aan de partij kas.

   1. vandaag

    HAHAHAHAHA , stront vlekje toch , de PVV slurpt ook geen subsidie zoals jouw tomaten clubje stront vlek.

    Gelukkig ga jij niet over de financiering van een politieke partij want dan zou elk kamerlid zijn loonzakje moeten inleveren bij de partij. Een soort achterhaald communisme.

    Als we dan gaan kijken naar het politieke programma van de PVV -want daar draait het echt om- kunnen we slechts punt na punt concluderen , stem sociaal , stem PVV. Misschien komen we dan een keer af van de lijken in de middellandse zee door de linkse verblijfsvergunnigen tombola. Kunnen Nederlandse autochtone tieners weer woonruimte krijgen. enz enz

    1. Ernest Stern

     Taalkundig voor jouw doen opmerkelijk goed, vandaag. Je hebt echt je best gedaan!
     ‘Kamerlid’ zou ik met een hoofdletter schrijven.

     1. homefront

      Taalnazi’s zijn irritante moralistische idioten met onaangename persoonlijkheid.
      ernestje heeft er een sadomasochistisch genoegen in om een idioot te zijn

     2. Maurits Dekker

      Ernest Stern is een TR0L

     3. vandaag

      dank je wel voor de voortreffelijke inhoudelijke reactie stront vlek , niemand kan tegen zoveel inzicht iets inbrengen hufter , echt fantastisch voor een hersenloze taal nazi

     4. Seneca

      @stern
      waarom zou het woord kamerlid met een hoofdletter geschreven moeten worden? zijn het opperwezens of iets dergelijks? dat jij hen als een opperwezen beschouwt (hoofdletter) zegt meer over jou dan over vandaag. die heeft gezond verstand en dat is iets waar men jou niet van kan beschuldigen.

 5. Cor Grijpstra

  @MichaelvdGalien 10 uur geleden op Twitter

  Heb je je eigen kop weleens gezien Hugo?

 6. homefront

  topambtenaren en miljardairs,! dat zijn de ergste, geloof mij die hebben nooit het beste voor met burgers, die zitten er altijd voor hun eigen haggie

 7. Beukman

  Kan iemand even in heldere bewoordingen uitleggen waarom hij het met Sid eens is of waarom niet?

  1. vandaag

   probeer het zelf eens fossiel

 8. NoDoubt

  Wie niet het grote geheel ziet is ziende blind. WHO zegt we moeten uit de lockdown. De overheid/RIVM zegt mondkapjes helpen niet. De straattesten (PCR) mogen geen diagnose vaststellen (Karry Mullis uitvinder PCR) en al helemaal niet 50 keer vermenigvuldigen om toch maar een stukje virus (dode) te vinden en dan zeggen dat je ´besmet´ bent. Ook bij een gewone virus zou hetzelfde resultaat zijn. Waar is het killervirus. Wie is Tedros van het WHO, een crimineel van Ethiopie. Waarom zet het RIVM geen IFR-test in? die geeft een juist beeld van de virus. Waarom hebben we nog steeds niet de groepsimmuniteit??? Waarom worden in EU-landen de democratie vermoord door spoedwetten en kunnen mensen opgepakt worden die ´zich tegen de staat keren´ alleen al door een ander geluid. Elk ander geluid wordt door de media ´onthoofd´ zelfs als bewijzen door deskundigen worden aangetoond.

  Straks komt er een basisinkomen maar u krijgt dat alleen als u meewerkt met de multimiljardairs. De bevolking wordt tegen elkaar opgezet. Dat zie je nu al als je geen mondkapje draagt (wat zeer ongezond is en helpt niet want een virus is 1000 maal kleiner dan het gaas). Straks komt de inenting en daarin zit een nanodeeltje dat met infrarood te scannen is. En wie het niet heeft wordt de paria van de samenleving.

  Waarom heeft Rutte op 18 dec 2018 met Wopke een schuldpapier getekend dat ECB de macht geeft binnen 7 dagen €60.000 van de NL-er te innen als banken gaan omvallen. En die gaan omvallen omdat hun balans slechter is dan in 2008 terwijl deze banken eigenaar zijn van miljardairs. Al uw geld is digitaal, en u bent overgeleverd aan de willekeur van de mensen die er achter zitten. Als zij willen dat u uw geld niet krijgt of niet meewerkt, kunt u er niet bij.

  De grote spelers zorgen dat u volledig afhankelijk wordt van hen en het maakt hen niet uit of u crepeert, die schroom zijn ze allang voorbij.

 9. saddy

  Het communisme is helemaal niet verschrompeld, VN, WHO, NGO’s, democraten in VS, Labor-party (mn Corbyn), partijkartel in Nederland, Venezuela, trudeau in canada, nieuwe werled orde, brits koningshuis, enz, enz, enz.

  Communisme-gevaar en de waandenkbeelden van Marx zijn nog nooit zo wijdverbreid geweest.

  Wie zei ook alweer: Met communisten moet je niet handelen, die moet je afmaken?