Telegraaf: bruine café’s verdwijnen door corona lockdown, volgend jaar blijven grote ketens over

Horeca-ondernemers hebben door dat het einde oefening is voor de kleine, bruine buurtcafé’s. Als ondernemers in deze sector willen overleven moeten ze op een heel andere manier te werk gaan. Het magische woord is ‘ketens.’

De Telegraaf bericht dat experts en ondernemers in de horeca tot de conclusie zijn gekomen dat ze niet langer kunnen afwachten en ‘hopen’ dat het beter wordt.

Dat het horecalandschap er volgend jaar heel anders uitziet, is een feit, zegt sectoreconoom Stef Driessen van ABN Amro. „Een flink aantal bruine cafés en nachtclubs zal voorgoed uit het straatbeeld verdwijnen, met leegstand tot gevolg. Tegelijkertijd zetten grote ketens, fastfoodrestaurants en bezorgrestaurants hun opmars door.”

‘Complotwappies’ roepen nu al een tijdlang dat het één van de grote doelen is van het establishment om het MKB weg te vagen en te vervangen met Grote Bedrijven. Dat kunnen multinationals zijn, maar ook nationale ketens.

Dit werd altijd weggelachen door de boven-ons-gestelden in de media en de politiek. Haha, gekkies! Dat willen ze echt niet!

Tot nu. Want nu geven ze het toe. Lees maar wat De Telegraaf stelt over het voordeel van zulke ketens:

De opkomst van ketens wordt al de ’Ver-Loetje-risering’ genoemd, naar het biefstukrestaurant dat werd overgenomen door een investeerder en dit voorjaar alweer de 21e vestiging opende. „Het Nederlandse landschap is nu enorm gefragmenteerd vergeleken met andere landen”, zegt Driessen. „Een grote speler kan de inkoopkosten per maaltijd omlaagbrengen en heeft een veel betere onderhandelingspositie tegenover de huurbaas en leveranciers. Ook voor banken is een investering in een keten veiliger.”

Ah ja, de stille macht achter de economie: de banken. Ook daar mogen we niets van zeggen.

Klopt helemaal wat Driessen zegt, dit is inderdaad wat banken willen. Maar hij vermeldt niet dat de politiek het ook graag zo ziet. Waarom? Omdat het veel gemakkelijker onderhandelen en praten is met ketens en multinationals — met wie je goede banden hebt, bij wie je naar je politieke carriere een goed betaalde topbaan kunt krijgen — dan met eigenwijze kleine ondernemers.

Deze ‘trend’ gaat zich ongetwijfeld doorzetten in andere sectoren, waaronder in de media. Ze zullen het zo proberen te doen dat kleine mediabedrijven kunnen kiezen of delen; of ze gaan deel uitmaken van een groot conglomeraat of het wordt ze onmogelijk gemaakt in vrijheid te opereren. Mark my words.

Volg mij op Twitter en Parler.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Edjan

  Alle Nederlandse steden beginnen steeds meer op elkaar te lijken. Vanwege overal dezelfde keten-winkels. Het is dat ze vaak een oude kerk hebben laten staan dat er nog iets van verschil is. En ja, het begint op te vallen dat het midden- en klein-bedrijf de grootste klappen krijgt. Alleen de grote ketens zullen overleven, nu ook al bij de horeca.

  1. Edjan

   Ook de mensen zullen uiteindelijk allemaal hetzelfde gaan worden. Net zoiets als flessen op een lopende band. Elektronisch gec0ntr0leerd en bestuurd.

 2. gustav

  „Een flink aantal bruine cafés en nachtclubs zal voorgoed uit het straatbeeld verdwijnen”
  Lariekoek, dit soort ondernemers gaan na een lock-down gewoon verder met hun verdienmodel!
  Immers dit soort mensen wilt pertinent geen stratemaker dan wel dakdekker worden, haha!

 3. Fortiori

  “De boven ons gestelden” Wie zijn dat? Die uitdrukking is ooit verzonnen door wijlen Theo van Gogh.

 4. Henk Albarda

  Het gaat beroepsleugenaar rutte niet lukken. De Telegraaf is hier uiterst tendentieus over. DE autochtone blanke (en deels licht gekleurde) Nederlander is veel te eigenwijs om zich braaf naar de slachtbank te laten dwingen.

  Stefke Driessen van staatsbank ABN AMRO mag (stilletjes namens MKB vijand rutte) dit soort links populistische kreten slaken, dit gaat rutte niet redden samen met de staatsbank.

  Natuurlijk erken ik, 1 mans ondernemer, handelsreiziger voor 4 hele kleine MKB bedrijfjes wiens product ik op de markt in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italie en Spanje, dat wie ook maar iets te ruim in zijn personeel zit, een probleem krijgt. Vele bedrijven zullen failliet gaan (ik heb geen geld van de bank, geen personeel, ga dus niet failliet) met als gevolg dat het nu hele grote aantal hele kleine en kleine MKB bedrijven de komende 2 jaar weglopen bij de VVD en zich gaan verdelen over FvD en PVV.

  En de druiloren die nu over ‘peilingen’ beginnen, er is slechts 1 moment van belang, de uitslag van de eerstkomende TK. De peilingen worden in opdracht van rutte gemanipuleerd.

  Edjan, als u buiten de steden had gekeken, had u geweten dat er in kleine steden en dorpen, specifiek in Nederland en Duitsland, nog duizenden hele kleine MKB middenstanders actief zijn.

  1. Edjan

   @ Henk Albarda +++ (daarom fiets en rij ik zo vaak naar de dorpen)

  2. Ernest Stern

   “er is slechts 1 moment van belang, de uitslag van de eerstkomende TK. De peilingen worden in opdracht van rutte gemanipuleerd.”

   Het eerste is juist, Henk, het tweede is dom gezwets.

   1. Blondie

    Nee hoor knulleke.

    Rutte is alweer een minioorlog met Erdogan begonnen en half Februari gaat hij het licht zien en worden veel maatregelen aangaande Corona verzacht.

    En een emmertje met leugens, heeft ook hij altijd voorhanden.

 5. LifeBuddy

  Verleden week op het nieuws 5000 nieuwe horeca ketens. En dat in een BAR slechte tijd. Maar wel een Weelderige tijd om zwart geld wit te maken.

 6. Fortiori

  Niet iedereen heeft de tijd mee. Waar het wel floŕeert is de meubelbranche.Een ondernemer vertelde mij nog nooit zulke omzetten gedraaid te hebben. De mensen ruimen op en kopen nieuw.
  Geef je het niet in de kroeg uit, dan maar elders. Een relaxstoel is nooit weg voor de nieuwe TV.

 7. de ziender

  En aan deze hele toestand heeft dus de DDS aan meegewerkt, helaas. Van meet af aan zijn er mensen geweest die in de gaten hadden waarom het draaide. Het zij DDS vergeven dat ze daar in eerste instantie blind voor zijn geweest, maar steeds duidelijker worden de contouren waar de toekomst ons brengen gaat. De maatregelen tegen de corona waren en zijn niet tegen corona, ze helpen immers totaal niet en zijn zelfs contra-productief! De maatregelen waren en zijn ergens anders “voor nodig”

  En dit is er één van; oplazeren met het kleine gedoe en geef de MDC-s de ruimte…

  Dus: DDS, doe eens goed onderzoek en je zult versteld staan….

 8. Bolland

  Triest verhaal, maar vooral de reden, een griepje gecombineerd met zwakste, corruptste en incompetentste kabinet sinds 40 jaar

  Totaal uit de klauw gegierd

 9. Heras

  Ik erger me rot aan het eeuwig wegzetten van “complotdenkers”.
  Tenslotte zijn ze degenen die als eersten doorhadden wat er gaande is.
  En niet de media

 10. Bolland

  En dan bericht dat helft ouderen eenzame kerst tegemoet gaan in AD (geilen op dit soort ellende)

  Gaaf land..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.