Zelfs tweede coronagolf helpt niet om ook maar in de búúrt te komen van Urgenda-doelstelling

Dit ‘groenste kabinet ooit’ loopt hopeloos achter wat betreft het halen van de Urgenda-doelstelling over CO2-reductie. Die zou in 2030 gehalveerd moeten zijn, maar is blijven steken op zo’n 34 procent. En dat is inclusief de ‘bijdrage’ van het coronavirus!

Dat dit ‘groenste kabinet ooit’ helemaal niet zo groen is als ze zelf beweren, blijkt uit de nieuwste Klimaat- en Energieverkenning (KEV), die is opgesteld door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in samenwerking met CBS, RIVM en TNO. Dat doel van die 49 procent minder uitstoot in 2030 is nog helemaal niet in zicht. En het feit dat ze pas op 34 procent reductie (ten opzichte van 1990) zitten, mét de enorme hulp van de neveneffecten van  de corona-maatregelen, betekent eigenlijk alleen maar dat er vooral veel groen geluld wordt, maar er niet echt groen gedaan wordt.

Het PBL verschuilt zich wat betreft het plan voor aardgasvrije wijken achter het argument dat de plannen nog niet concreet genoeg zijn om in de berekeningen te verwerken. Terwijl we volgens mij allemaal wel weten dat dit vooral heel veel geld gaat kosten en niet veel CO2-reductie oplevert. Het is namelijk niet voor niets dat veel andere landen juist aan het aardgas gaan. Maar die berekening komt vast pas als de projecten al zijn uitgevoerd en het geld al is verkwanseld.

In de tussentijd krijsen Jesse Klaver en Rob Jetten het uit. En vooral die laatste hamert op meer maatregelen en “een schep erbovenop”, waarmee hij vooral doelt op rijkeluissubsidies voor elektrisch rijden, huizen isoleren en een aangescherpte CO2-heffing (waar de burger óók voor zal gaan betalen).

Maar zelfs al halen we de doelen wel, dan nog is het juist belangrijk om ook de mondiale cijfers mee te nemen in die discussie, want een jaar of twee geleden stootten de andere (vooral Aziatische) landen juist meer CO2 uit dan dat wij in Europa bespaarden. Op die manier zet het hele plan natuurlijk geen zoden aan de dijk, vooral ook omdat de verwachting is dat we in Europa juist meer energie zullen gaan verbruiken de komende jaren. Daarvoor hoef ik m’n hele woonomgeving niet omgebouwd te zien worden tot een zonne- of windmolenpark.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ernest Stern

  “Dit ‘groenste kabinet ooit’ loopt hopeloos achter wat betreft het halen van de Urgenda-doelstelling over CO2-reductie.”

  Wout heeft gelijk, er moet veel meer gebeuren. Dat lijkt me uitgangspunt voor het volgende Kabinet.

  1. vandaag

   ik zie even de binding tussen corona en de energietransitie niet stront vlek. Kan jij misschien wel even toelichten hufter

   1. Ernest Stern

    Bedoeld is waarschijnlijk verbinding.

    1. vandaag

     nee tról , als je ook maar het minste van exacte vakken zou begrijpen had je gewoon je bek gehouden. je bent te dom om voor allah te dansen dat gaat je kop kosten

 2. vandaag

  De achterlijke idioterie met windmolens en zonnepanelen dient per direct te stoppen.

  Er is niets duurzaams aan een windmolen of een zonnepaneel. Het is demagogie van de bovenste plank.

  Tevens is het technisch onmogelijk , de voorman een zelf benoemde professor zegt ; 100.000 reeds in mijn huis gestoken en ik krijg het nog steeds niet warm zonder de aardgas cv.

  stem sociaal , stem PVV

  1. Ernest Stern

   Voor een komma en puntkomma hoort geen spatie, simpele ziel.

   Probeer dat eens te begrijpen. Het is een taalregel die door een basisschoolkind kan worden opgepikt.

   1. Loelap

    Oei oei, gaan we schelden!

   2. vandaag

    de stront vlek begrijpt de inhoud weer niet omdat er een komma verkeerd staat.

    zielige kansloze hufter , gaat weer op negeer , ENZ ! is ruim voldoende voor deze tról en beroepshufter

    1. Ernest Stern

     Het lukt maar niet, hè?

   3. LifeBuddy

    Het is Biden en GEEN Boden psychisch ontspoord basisschoolkind.

    1. Ernest Stern

     Dat is me bekend, LifeBuddy.

     Wat is het probleem?

     1. vandaag

      jouw problemen zijn niet samen te vatten in 1 reactie stront vlek

      Het beste als samenvatting , arrogante hersenloze narcist

 3. Banne de Booyer

  Zoals met veel zaken wordt er van alles geschreeuwd en aangejaagd. Eindresultaat is altijd 0,0! Zeker met die hysterische huisvrouwen club urgenda. Trek de subsidie stekker los en eind van volgende week is het voorbij met die club. De partij die de klimaat nonsens voorbij gaat en in een realistisch licht zet is de mijne! Ook hier drammen ze ten koste van de volksgezondheid door en door.

 4. Cootje

  Doelstellingen worden makkelijk gehaald door Corona , KLM gaat ten gronden met alle neven activiteiten daarbij is een klap voor de economie .en in heel Europa word dat niet anders met de totale lockdowns. Een wereldwijde recessie belast het milieu minder , en na 5/6 jaar jaar armoede is er geen hond meer die denkt aan het milieu daar is geen animo en geen geld meer voor .behalve een diabetische gek in Brussel , die noemen ze dikke fransje de SP heeft er nog een leuk filmpje van in de la liggen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.