Aanslag in Dierenpark Amersfoort: ´Twee chimpansees in koelen bloede uitgeschakeld´

Net voordat het kabinet vanavond zal aankondigen dat dierenparken voorlopig gesloten moeten worden ging het vandaag helemaal mis in Dierenpark Amersfoort. Vier chimpansees wisten uit hun gevang te ontsnappen en omdat het ´mogelijk´ gevaar voor de bezoekers kon opleveren werden er twee direct afgeknald. Niet met een verdovingsschot, maar met een dodelijke kogel.

Door een nog onbekende reden waren er vier chimpansees uit hun kooi ontsnapt in Dierenpark Amersfoort. En hoewel ze in Diergaarde Blijdorp (Rotterdam) de ontsnapte gorilla Bokito weer veilig in zijn verblijf konden brengen, brak in Amersfoort klaarblijkelijk totale paniek uit en werden er twee ontsnapte chimpansees in koelen bloede uitgeschakeld.

Tweede Kamerlid en dierenvriend Dion Graus (PVV) reageert geschokt tegenover De Dagelijkse Standaard:

¨Een fatsoenlijke en diervriendelijke dierentuin heeft veterinair deskundige mensen ter beschikking met een verdovingsgeweer. Degene die deze twee chimpansees heeft neergeschoten is een padvinder. Een kluns.¨

Filosoof en dierenactivist Floris van den Berg is het met Graus eens en reageert eveneens geschokt over het nodeloos afschieten van twee mensapen in de dierentuin van Amersfoort:

¨Chimpansees zijn onze naaste verwanten. Toch vinden wij mensen dat het gerechtvaardigd is om chimpansees op te sluiten en te tonen aan publiek. Maar het is wel duidelijk dat dat gebeurt onder door mensen samengestelde voorwaarden. Als de chimpansees ontsnappen moeten worden gepakt en als dat niet makkelijk gaat, dan schieten we ze in koelen bloede dood.¨


´Momenteel zijn de apen voornamelijk kleurloos…´

Universitair docent rechtsfilosofie, auteur en docent Dierenrecht aan de Open Universiteit Janneke Vink laat weten:

¨Het draagvlak voor dierentuinen brokkelt steeds verder af omdat mensen zich in toenemende mate afvragen wat ons het recht geeft om intelligente dieren levenslang op te sluiten. Waar dierentuinen in de 18e eeuw ontstonden uit imperialistische trots en feitelijk tentoonstellingen waren van exotische ‘overzeese’ dieren, baseren dierentuinen vandaag de dag hun bestaansrecht vooral op hun educatieve functie.¨

Vink vervolgt:

¨Wat leren kinderen nu eigenlijk in Dierenpark Amersfoort? Zij zien neurotische dieren en leren dat de mens de baas is, over alle dieren kan heersen en dat als een mens een fout maakt, dat een dier daarvoor de ultieme prijs betaalt. Het is de vraag of dat een les is die je kinderen vandaag de dag mee wil geven, terwijl de grootste problemen waar zij in hun leven mee te maken zullen krijgen juist veroorzaakt zijn door dat wereldbeeld van de mens als God op aarde. Incidenten zoals die in Amersfoort zijn slechts het topje van de ijsberg en dragen eraan bij dat deze sector op den duur geen draagvlak meer over houdt.”

¨Tel er maar eens bij op dat dierentuinen ontzettend veel publiek geld kosten (zo heeft Gemeente Emmen maar liefst 80 miljoen euro aan belangen in de dierentuin Wildlands) en dat er jaarlijks duizenden kerngezonde dieren worden afgemaakt in Europese dierentuinen vanwege ‘genetische overbodigheid’, en je hebt een ontzettend problematische sector te pakken.¨

´Afknallen als enige optie´
Gedragsbioloog Godelieve Kranendonk van Stichting AAP zegt dat de dierenverzorgers van Dierenpark Amersfoort de juiste keuze hebben gemaakt. ¨Chimpansees zijn in potentie levensgevaarlijk. Zeker als ze agressief gedrag vertonen. Geen risico nemen en de dieren doodschieten is dan het beste.¨

Menselijke fout
Volgens het dierenpark gaat het om een ¨menselijke fout rondom het sluiten van de verblijven, waardoor er twee apen uit het verblijf wisten te komen.¨

De komende dagen wordt er nader onderzoek gedaan naar de oorzaak. Er zijn in ieder geval geen technische mankementen ontdekt aan het verblijf. Ook de vraag waarom de apen moesten worden doodgeschoten in plaats van verdoofd blijft nog onbetwist.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Oepsie

  Was er geen verdovingsgeweer? Is dat niet standaard, in een dierenpark? Wazig verhaaltje weer en triest voor die beestjes en verzorgers.

  1. Robert75

   Dat hebben ze wel maar dat duurt te lang. Het is niet zo dat als je zo’n beest verdooft met een schot dat beest een seconde later verdooft op de grond ligt. Dat kan minuten duren en dat brengt gevaarlijke situaties met zich mee. Afschieten is dan ook een enige oplossing want het laatste wat je wil als dierentuin is dat die apen mensen of kinderen aanvallen

   1. Oepsie

    Flauwekul!!!! Je kijkt zeker nooit naar dierenprogramma’s? Bij een juiste plaatsing van de verdovingspijl, kan het binnen een minuut, het juiste effect hebben. En het is geen olifant of neushoorn, het zijn mensapen, die reageren net zo snel als u, op de operatietafel.

    1. Robert75

     Helemaal geen flauwekul. De eerste zorg van een dierentuin in dit soort situaties is dat ze de veiligheid van hun bezoekers kunnen waarborgen. Het welzijn van de aap staat op de tweede plek en niet andersom.

     1. Oepsie

      Ik dacht eerst, dat ’75’ je leeftijd is, maar helaas, het blijkt je IQ te zijn. Filmpje niet gezien blijkbaar! Er was niets wat gevaarlijk was aan de gang.

 2. Aborifa

  Zijn de schutters al gearresteerd?

  1. Ernest Stern

   Mogelijk zijn het moslimextremisten die de apen aanzagen voor christenen.

   1. Althans dolph

    Kun jij ook niet per ongeluk ontsnappen uit het gesticht waar je verblijft ?
    En neem jouw collega zweetpikje ook maar mee .
    Hopelijk dat ze daar ook met scherp schieten .

    1. Brenda Welsh

     U heeft het goed voor met de mensheid. Beroerde jeugd gehad. Dat vertaalt zich terug.

   2. Aborifa

    Die chimps hebben mogelijk een profeet beledigd.

 3. ZWEEDSE K0K

  Universitair docent rechtsfilosofie, auteur en docent Dierenrecht aan de Open Universiteit Janneke Vink laat weten:

  Als het zo uitkomt, geeft DDS zelfs de grootste geitenwollensokken en sandalen drager met een nutteloze pretstudie gelijk.

 4. Vit

  Eigenlijk in feite als het ware reeds vind ik een IS aanhanger gevaarlijker, ff zonder dollen was het verdovingsgeweer zoek of zo? Deze ehhh dieren zijn niet gevaarlijk voor hun verzorgers dus het gevaar zal wel meevallen.

  1. Mogguh

   Inderdaad, anderhalf miljard doodgeschoten moslims doet mij minder als deze twee mooie dieren.

 5. Vriend

  Het is inderdaad een schande dat dicht bij de mens staande medeschepselen op zo’n brute wijze worden vermoord. Lees het boek “Zijn wij slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?” van primatoloog en bioloog Frans de Waal.

  De afknallers van Dierenpark Amersfoort zijn ronduit amateuristische klunzen.

  1. weslley bentley

   medeschepselen

   Sinds wanneer geloof jij in schepping en schepselen??

   1. Vriend

    Wie heeft het over schepping?

    1. weslley bentley

     Sinds wanneer geloof jij in schepping of schepselen?

     1. Vriend

      Weslley bentley lijdt aan aderverkalking en weet niet meer dat hij vier minuten geleden hetzelfde heeft gevraagd.

     2. weslley bentley

      Leer eerst de tekst eens goed te lezen voordat je begint te miepen, kortzichtige driftkikker. In de tweede vraag heb ik het woordje “en” door “of” vervangen.
      Of je hebt geen zin om te antwoorden dat kan natuurlijk ook.

     3. Vriend

      Wie heeft het over schepping, kokkie?

     4. weslley bentley

      ik ben geen Kokkie, draaikont. Ik reageer hier pas sinds driekwart jaar. En laat dat antwoord maar zitten, er komt vanavond toch geen zinnig woord uit.

     5. Vriend

      Op een onzinnige vraag is niet zo goed een zinnig antwoord mogelijk, zultkop.

     6. ZWEEDSE K0K

      De Duitse plantsoenendienst medewerker ziet achter elke boom in het enge bos een kok staan.
      En dat enge bos is groot in de Eifel

     7. Vriend

      Ach kokkie, die weslley bentley (met dubbel L, maar desalniettemin een gejatte nick) leek in alles sprekend op de debiele frietbakkende dyslecticus die jij bent. Hetzelfde taaltje op niveau Middenstandsdiploma, hetzelfde nietszeggende gewauwel, dezelfde achterlijke vragen …. een vergissing is dus snel gemaakt.

      Maar evenzogoed sorry hoor dat ik jou verwarde met een andere DDS-parel.

     8. wesley bentley

      De ouwe broddellezer bezit blijkbaar niet meer het vermogen om het “taaleigen” van de verschillende reaguurders goed te kunnen onderscheiden.

      Wat wil je ook als Nederlander in een Ausland: je verliest het fingerspitzengefuhl met de moedertaal. Onherroepelijk.

 6. lucinde

  ach lieve aapjes…het zijn de meest valse beesten op aarde als ze volkomen gek uit de dierentuin ontsnappen.

  Geen leeuw, tijger is gevaarlijker dan zo’n poepwerper…

  Helaas maar 1 optie mogelijk als ze ontsnappen

  1. weslley bentley

   Ah!, nu snap ik oom waar die poep-obsessie van Vandaag vandaan komt…

   1. weslley bentley

    .. OOK ..

  2. Vriend

   Lucy praat vanuit een enorme achtergrondkennis over het primatengedrag, dat is duidelijk.

   1. weslley bentley

    Wat wel bekend is, ik meen al sinds het onderzoek van Jane Goodall, dat ook chimpansees vlees eten, met name kleinere primaten. Ze jagen dan groepsgewijs en sluiten de prooi in. Ook onderling kunnen ze een stuk agressiever zijn dan bijvoorbeeld bonobo’s. Het geruststellende plaatje van de aaibare, goedige chimpansee kunnen we in ieder geval rustig terzijde leggen.

    1. Vriend

     Wessley heeft een Wikipedia-pagina bezocht.

     In Amersfoort was geen sprake van agressieve ‘vleesetende’ chimpansees. De dieren hadden zonder enkel risico met een verdovingsspuit uitgeschakeld kunnen worden.

     1. weslley bentley

      Nee sufkut, die kennis had ik gewoon paraat. We zijn niet allemaal zo afgegrendeld in onze interesses zoals dat bij jou blijkbaar wel het geval is.

 7. pasco

  “Twee chimpansees in koelen bloede uitgeschakeld”
  IK ken nog wel meer op twee poten lopende donkere gelijkende zoogdieren, die afgeschoten zouden moeten worden!

 8. Dolph Thans

  De beste reactie kwam uit de Stichting Aap. Op zekerheid gaan.

  1. Thant Dolph

   Volgens de laatste berichten waren de twee apen van zins een nieuwe politieke partij op te richten.
   De huidige samenleving vonden ze te eenzijdig gekleurd.

   De heer Akwasi was hun grote voorbeeld, zo kon een van de primaten nog net uitbrengen voordat hij de geest gaf.

 9. Bjornernst

  Voor een ieder die het net zo vreselijk vind als ik moeten weten dat de uitleg van gedragsbioloog Godelieve kranendonk van stichting AAP de enige juiste is.

 10. Bjornernst

  Er zat dan ook een groepje mensen met kinderen letterlijk in de val op het Speeleiland

  1. Thant Dolph

   Die hebben de middag van hun leven gehad.

 11. HD

  Wel raar, als tbs-ers of asielzoekers ontsnappen worden ze toch ook niet afgemaakt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.