BAM! Het explodeert totaal bij FVD. Nanninga, Pouw-Verweij, Vlaardingerbroek én Eerdmans WEG

Het is ongelooflijk wat er zojuist gebeurd is bij Forum voor Democratie. Waar het er alle schijn van had dat de Nanninga-vleugel op het punt stond de macht definitief te grijpen bij de partij horen we nu ineens dat… ze zo ongeveer allemaal opstappen. En zo zijn niet zij, maar de Baudet-vleugel dichter dan ooit bij de overwinning.

Annabel Nanninga maakt vandaag bekend op Twitter dat ze breekt met het Forum voor Democratie. Nadat ze zelf de partij zo ongeveer opblies door zich publiekelijk tegen Thierry Baudet te keren (ze was de eerste die dat openlijk deed) houdt ze het nu dus voor gezien.

De reden is dat het partijbestuur de beslissing om Baudet “met onmiddellijke ingang te royeren” heeft ingetrokken… en het wil overlaten aan de leden. Je zou denken dat dit een volstrekt normaal idee is – dat je leden laat beslissen wat er gebeurt met de (voormalige?) leider – maar daar denkt de Nanningavleugel dus heel anders over. Niks geen inbreng van de leden. Zíj bepalen wie er wel niet lid mogen zijn.

Ook Nicki Verweij, Eva Vlaardingerbroek én Joost Eerdmans verlaten de partij. Allemaal officieel om dezelfde redenen als Nanninga.

Het lijkt er dus op dat Thierry Baudet deze strijd gewonnen heeft — aangenomen, tenminste, dat de Nanninga-vleugel geen spelletjes speelt en het opstappen écht is.

En ja, daar lijkt het wel op. Want in Gelderland laat vier van de vijf leden van de Statenfractie weten zich af te splitsen van de partij:

En de bom is nog vérder gebarsten. Ook de Nanninga-vleugels in de Staten van Flevoland hebben aangekondigd zich af te splitsen van de partij, én in Noord-Holland is er minimaal één opstapper.

FVD is na vandaag dus behoorlijk wat kleiner dan een week geleden. De partij is nu écht geëxplodeerd. Maar het lijkt erop dat Baudet dan toch aan het langste einde trekt. Hij heeft er ongelooflijk voor moeten knokken, maar zijn passie lijkt hem er doorheen te trekken. Nu kijken hoe FVD er uiteindelijk uitziet als de rook eenmaal is opgetrokken en we de brokstukken kunnen zien.

Oh, en nu moet Baudet natuurlijk nog wel een regeling treffen met het zittend bestuur. Is dat mogelijk? Een uur of 12 geleden zou je zeggen van niet, maar dit is zo’n rollercoaster dat alles mogelijk lijkt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

74 reacties

 1. Ernest Stern

  “ Het lijkt er dus op dat Thierry Baudet deze strijd gewonnen heeft”

  Natuurlijk, en Trump heeft de verkiezingen met overmacht gewonnen.

  1. Nostradamus

   20 januari weten we meer… 😉

  2. Nostradamus

   h**ps://www.astridessed.nl/het-antisemitisme-van-annabel-nanninga-voorvechtster-van-joodse-rechten-ontmaskerd/

  3. EvertB

   Dit heeft veel van een Pyrrusoverwinning.

   1. Emma Louise

    Een treffende omschrijving, pyrrusoverwinning!

  4. leukeditter

   ja ernst ,, fraude in de VS wordt langzaam bloot gelegd.. pennsylv als eerste

  5. vandaag

   wou je zeggen dat biden met overmacht heeft gewonnen strónt vlé®k ?

 2. ervi

  Een goed bericht.
  Hopelijk gaat Tim zich nu niet van DDS afsplitsen.

 3. halo1

  Het lijkt me een goed bericht… geen van die anderen was een stemmentrekker… (Eva is een wel beauty!). Thierry moet zijn geduchte les hieruit trekken.. uithuilen.. en opnieuw beginnen…de rest gaat maar de PVV of VVD (sic!)

 4. Vriend

  Als Baudet wint betekent het dus dat het FvD een partij is/wordt/blijft die het fascistische-, nazistische- en extreemrechtse gedachtegoed goedkeurt en er zich mee omringt.

  Een eng idee.

  1. Thans dolph

   Eens. Die indruk dringt zich althans wel steeds meer op naarmate er meer verhalen naar buiten komen.

   1. halo1

    Dan is de keuze : of een “‘niet-fascistisch” FVD zonder stemmentrekkers..of een “wel-fascistisch” FVD met een stemmenkanon.. een groter geschenk kan je links niet geven. Dat woord “fascisme” wordt trouwens veel te snel gebruikt, het is een links frame…velen hebben het buskruit niet uitgevonden en weten amper wat het inhoudt…

  2. PG

   Dat zijn wel termen die jij en alle anti-FvD erop plakten. Er staat niet zoveel fascistische-, nazistische- en extreemrechts in de statuten en het programma van de partij. De partij stond (de partij is wat mij betreft verloren en dood) rechts van de VVD.
   Dat is in de ogen van velen echt hoognodig i.v.m. slappe houding van de huidige partijen ten opzicht van immigratie, Europa, milieu regelgeving om er maar een paar te noemen.
   Omdat het het meest uiterste is binnen de Nederlandse politiek is het logisch dat ook mensen die nog extremer denken er op gaan stemmen. Betekent niet dat de partij fascistisch, nazistisch of extreemrechts is. Dat is het wellicht door jouw bril….maar door mijn bril valt dat wel wat mee.
   Dat de club nu leegloopt is puur slap. Ze hadden de gelederen gesloten moeten houden en dit in stilte correct moeten afhandelen. Helaas is dat niet helemaal gelukt…

  3. Dolph Thans

   Er is anders wel stelselmatig hiervoor gewaarschuwd door de lezers op DDS. Maar ik geloof dat de interesse van Thierry in DDS niet bestond. Ondanks de vele oproepen zijn boeken te kopen. Het optreden van Eva Vlaardingerbroek heeft haar blazoen bevlekt.

   1. Fascal

    Leugenaar en hufter onder vele namen!

 5. Lex

  De hele partij zal niet lang meer bestaan nu al LPF tafelen allemaal vechten om de macht binnen de partij.

  Tierie Baudet kan beter de tent laten afbranden en een nieuwe partij beginnen.

  Ik snap niet dat de leden een vergadering eisen en een nieuwe partijleider mogen kiezen. Dat bestuur is tot het bot toe verrot.

  Is Tierie Baudet soms blind geweest zag hij dit niet aankomen. Wie gaat er nu over het geld? Of is er straks weer een penningmeester die er met de poet vandoor gaat.

  Dan de vraag of een rechtszaak nog wat uit haalt.

 6. Nostradamus

  ♪♫ Annabel, het wordt weer iets, maar dan zonder jou, Annabel ♪♫

  Go girl! GO!!

  1. halo1

   Ze heeft de uitstraling van een plak klei hoor..en net een baby..weinig to go!!1

 7. PG

  Kansloos gedoe en oer stom hoe dit door alle betrokken partijen gespeeld is.
  FvD is bij deze dood en niet meer serieus te nemen.

  Zeg lidmaatschap maar op. Heb je nu toch niets meer aan.
  FvD is echt, nu en in de toekomst, niet meer serieus te nemen!

  Mooi jammer…

 8. NationalSniper

  Dit snap ik niet. Waarom nu opstappen? Waarom deze capitulatie?
  Waarom niet de ALV afwachten en de leden laten beslissen? Er is dan toch een kans dat ze alsnog gelijk krijgen?
  Als ik me niet vergis had bestuur de steun van de meeste statenleden en hele EP. Dan zou merendeel van de leden toch ook zo kunnen stemmen?
  Bovendien hebben veel leden hun lidmaatschap al opgezegd toen Baudet opstapte.

  Wie er nou gelijk heeft, ik heb geen idee. Maar dit opstappen en niet de ALV afwachten komt toch op mij over als een soort van schuldbekentenis.
  Heel jammer ik vond ze echt goede kandidaten. En ik vraag me af of dit over inhoud gaat of puur omdat Baudet zich lomp gedragen heeft tijdens een etentje.

  En met vrijwel alle tegenstanders weg is er ook vrijwel geen alternatief lijsttrekker meer binnen FVD dan Baudet zelf.

  En intussen lacht het kartel zich rot.

  1. Thans dolph

   “En ik vraag me af of dit over inhoud gaat of puur omdat Baudet zich lomp gedragen heeft tijdens een etentje.”

   Dat klopt niet wat je hier zegt. Met het naar buiten komen van de verhalen wordt het steeds duidelijker dat *de inhoud* juíst integraal deel uitmaakt van van het etentje op de vrijdagavond.
   Wat daar allemaal door Baudet uitgesproken werd heeft het laatste restje geloof aan goede trouw
   van de andere aanwezigen weggespoeld.

   1. NationalSniper

    Ja dat is 1 kant van het verhaal. Ephaim (zelf Joods) heeft weer een ander verhaal.

    Ik was er niet bij dus weet niet wat ik hiervan moet geloven. Daarbij zeg ik niet dat ik zeg dat het niet zo is, maar ook niet dat het wel zo is.
    Misschien ligt het ergens in het midden.

    Weet wel dat Baudet in de kamer in ieder geval pro-Israël is. Dus antisemiet vind ik dan niet zo erg geloofwaardig. Of hij kan heel goed acteren.
    En Ephaim zou wel de laatste zijn die hem dan zou steunen.

    1. Thans dolph

     Ik begrijp wat je bedoelt.

   2. vandaag

    Even de appjes lezen adept ! Andere mensen blijken de appjes verstuurd te hebben. De media maakt er weer een potje van

   3. leukeditter

    Dolfje,, de kans is erg groot dat dit ongelooflijke smerige zaakje van annabelletje komt

  2. Ernest Stern

   “En intussen lacht het kartel zich rot.”

   Ja, de fatsoenlijke en professionele partijen zien hun gelijk bevestigt.

   1. vandaag

    hahahaha , domme strónt vlé®k , we zeggen enkel toeslag affaire , mh17 , toezeggingen aan italie, griekenland en spanje en 1 miljard extra naar de EU

    inmiddels weten we wat de strónt vlé®k verstaat onder fatsoenlijk en professioneel.

    de maffia van het partijkartel

    stem sociaal , stem PVV

 9. Meriadoc Brandebok

  De enige juiste beslissing van het bestuur was een royement van Thierry Baudet en Freek Jansen geweest. Beide heren schuren tegen het fascisme aan. Maar juist het gebrek aan optreden tegen fascisme, heeft deze crisis veroorzaakt. En het gebrekkige optreden van het bestuur heeft deze breuk mogelijk gemaakt.

  Ik vind het een moreel juist besluit: met een gek die zulke zaken zegt, wil je als fatsoenlijk burger niet worden geassocieerd. FvD is nu een partij waarvan de leider zijn racistische gedachtengoed niet eens meer probeert te verhullen. Olaf Ephraim ontkent Baudets uitlatingen niet eens!

  1. Nostradamus

   De hypocrisie blijkt groot bij Annabel. Vroeger was ze ook niet vies van antisemitische uitspraken.
   Ach, we zijn allemaal wel eens jong geweest…

   1. Meriadoc Brandebok

    Dat is voor de onderhavige casus niet relevant.

    1. Nostradamus

     Geeft niet. Ik wilde het toch even kwijt.

     1. Meriadoc Brandebok

      Okay.

  2. Lex

   Daar hebben we weer zon bruikbare idioot

   1. Thans dolph

    Aldus iemand die (blijkbaar) graag Lenin citeert….

 10. gargamel

  Mijn vraag zou zijn: wanneer mensen stemmen op de FVD, kan ik me niet eens voorstellen vanwege degenen die gelukkig de partij hebben verlaten. Ik zie voor niemand een reden om van mening en houding te veranderen als degenen die hun politieke carrière begonnen door lid te worden van de FVD de partij zouden veraden en verlaten.

 11. RCS

  Niemand wint hier maar iedereen verliest hier door domme keuzes en verkeerde besluiten van iedereen. Had dit nou echt niet anders gekund ?! Was het nou echt nodig om elkaar te beschadigen ?! Iedereen heeft het over gezond verstand maar bij iedereen was dit de afgelopen dagen compleet verdwenen en niemand gaat vrijuit.

 12. Vrijedenkert

  Ik blijf erbij dat Baudet een grote cruciale fout heeft gemaakt door eerst ondoordacht en veel te gehaast alle functies op te geven en zodra hij die functies niet meer bekleed een verkiezing voor leden wil uitschrijven om een nieuwe leider te kiezen!

  Deze keuzes in foute volgorde heeft ook bijgedragen aan huidige chaos…

 13. Yoyo

  Wat is politiek toch een vies spelletje.

  Ongelofelijk dat mensen van elkaar zo kunnen laten vallen, en elkaar afbranden.

  Ik hoop op een partij FVD die weer groeien als alle kruitdampen zijn opgetrokken

  Ik blijf uiteraard gewoon lid.

  Go Thierry!!
  En Theo en Paul ook graag weer terug…

 14. Beukman

  MvdG schrijft:
  Je zou denken dat dit een volstrekt normaal idee is – dat je leden laat beslissen wat er gebeurt met de (voormalige?) leider – maar daar denkt de Nanningavleugel dus heel anders over. Niks geen inbreng van de leden. Zíj bepalen wie er wel niet lid mogen zijn.

  Het pikante is dat het Bestuur statuair heeft geregeld dat de leden nul invloed hebben op wie er in het Bestuur zitten: feitelijk benoemt het Bestuur zichzelf. Een zeer onfrisse situatie die binnen Forum altijd werd weggewuifd met de arrogante redenatie dat denocratie binnen de partij nu eenmaal veel informeler werkt.

  Om dan opeens de leden te laten bepalen of Thierry mag blijven, daar zit dus een vreemd luchtje aan.
  Wat een stelletje amateurs. FvD steekt de LPF naar de kroon.

 15. Rieks

  Zo, speelkwartier is over en nu allemaal naar bed jongens en zoet gaan slapen. Welterusten!

 16. RvdBe

  Vond de insteek en ideeën goed van FVD, ze hebben er een puinhoop van gemaakt.
  Links wrijft terecht in de handen.
  Alle ballen op Wilders!

  1. vandaag

   yeppo , stem sociaal , stem PVV

  2. halo1

   Dit is altijd de Achilleshiel bij rechtse partijen…gekrakeel omdat je niet alles wil toestaan en betalen, zoals links, dan maak je natuurlijk vijanden bij “‘de onderkant”‘ (en hun sympathisanten) die hun privileges bedreigd zien. De enige oplossing lijkt de Wilders-formule..of anders strikt-autoritaire leiding.. en dat strookt weer niet met de NL-volksaard. Kortom: de komende 4,5 jaar zijn weer voor links..

   1. vandaag

    Dat vrees ik ook hoewel welke groepen in Nederland zijn niet beduveld door het rutte kartel en het cordon sanitaire ?

    Wordt wakker ! stem sociaal, stem PVV

  3. Emma Louise

   Het is droevig dat Forum zo veel leed in zo’n korte tijd heeft veroorzaakt. Onbegrepen ego’s en narcisme zijn niet de kenmerken die de kiezer charmeren. Stabiliteit en bestuurservaring vinden wij gelukkig bij de VVD. Stem op continuïteit, vertrouw op Mark.

   1. Fascal

    Vunzige leugenaar onder talloze namen!

 17. Rene van der Grijp

  Tim Engelbart schreef vandaag: “Het is precies hoe een extreme narcist in het leven staat: iedereen om hem heen van zich vervreemden met gedrag dat steeds gestoorder wordt, en ondertussen van diezelfde mensen ook een absolute vorm van onderdanigheid eisen. En het echt niet begrijpen dat die mensen op een gegeven moment echt genoeg vertrappeld zijn, en je bloed wel kunnen drinken. Ze daarna zelfs wegzetten als verraders, omdat ze weigeren nog langer je voetveegje te zijn.”

  Ik denk dat dat een zeer scherpe analyse is.

  Een ander aspect is dat nu wel afdoende is gebleken dat Baudet en z’n Obergruppenführer Freek Jansen bruine jongens zijn. Het is bekend dat partijen op de rechtervleugel kwetsbaar zijn voor infiltratie door figuren met nazi-sympathieën, maar in het geval van FvD blijken de hoogste baas en z’n protegé zélf soortgelijke sympathieën te hebben. Dat is nog een graadje erger.

  Het is goed dat andere prominenten genoeg zelfreinigend vermogen hebben getoond om daarmee te breken. Alles is beter dan bruin.

  Baudet heeft z’n “kindje” terug, maar wie gaat er nog op een bruine partij stemmen?

  1. Nanko Kl

   Juist.

  2. FreeThinker

   “Alles is beter dan bruin” daar ben ik het mee oneens. Communisme (GroenLinks kuch kuch) is de slechtste ideologie allertijden. Na 100 jaar en 65 miljoen doden is het ook de dodelijkste ideologie aller tijden. Van cijfers die Mao Zhedong en Stalin hebben bereikt kan Hitler alleen maar dromen.

 18. gustav

  Wilders heeft feest en reeds enkele flessen champagne geopend met enkele van zijn vrienden!
  Haha, zijn partij groeit gestaag en wordt nog groter en sterker door de overlopers!
  Immers de voorheen FvD stemmers, gaan in 2021 heus niet naar links!

  1. sonny

   gustav@
   Inderdaad, wat Baudet is gebeurd had Wilders bij de oprichting van zijn partij in al zijn sluwheid voorzien, in de statuten van de PVV staat Geert genoteerd als partijleider-dictator!
   Niks geen achterbakse messteken in de rug etc!

   1. Beukman

    Geert Wilders had de jaren waarin FVD in de peilingen veel hoger stond dan zijn PVV rustig uitgezeten. „Hij heeft nu de wind mee”, zei hij in de wandelgangen. Wilders liet zich nooit verleiden tot harde uitspraken over zijn belangrijkste electorale concurrent. Hij zei wel een keer, toen Baudet in het buitenland was op gewone Kamerdagen met stemmingen en debatten, dat je als Tweede Kamerlid in de Kamer je werk moest doen. Dat vond híj in elk geval.

 19. Ernest Stern

  Baudet zit op de rand van een nerveus breakdown en is zodanig ontspoord dat hij met de resten van het FvD onmogelijk nog een serieuze partij overeind kan krijgen in de volgende verkiezingen.

  Ik hoop dat Eerdmans c.s. nog een poging doen om ook te gaan vissen in het rechts-populistische vijvertje. Met een beetje geluk verzwakken ze zowel VVD als PVV zonder dat we last hebben van de zeteltjes die ze binnenkrabbelen.

  1. Fascal

   Leugenaar, zuigzeug en oplichter, onder zeer vele namen!

  2. homefront

   aldus ons aller fascistische nedermoslim ernestje…

 20. Bes Tolen

  Normaal zou zijn dat de partij in één of meer vergaderingen op korte termijn schoon schip maakt. Maar nee, belangrijke leden lopen weg en dat is nu juist een reden waardoor zij aan vertrouwen van de kiezers zullen verliezen. Hun nieuwe partijen zullen het niet halen. Komend verkiezingen overleven ze nauwelijks of niet.

  1. Thant dolph

   Een volkomen verkeerde taxatie.
   Het blijkt nu dat het tegen de Klippen op varen was om te proberen schoon schip te maken. De grote roerganger weigerde zijn oor te neigen naar zijn onderdanen.

   1. Fascal

    bloemkist de liegende leugenaar

    1. Mieke Helllersma

     Nee je liegt

    2. Mieke Helllersma

     Grafkist

 21. Emma Louise

  De ontheemde FvD-stemmer zoekt in zijn totale verwarring naar de fleurige bloem op de rokende puinhopen, naar de korenbloem op het verweekte asfalt. De klassiek liberalen bieden de populist een veilig thuis. Terug naar normaal. Alle aandacht voor de hulpbehoevende. Steun de VVD.

  1. Mieke Helllersma

   Als echt verandering wilt stem je voor de PVV
   De enige rechtse partij!!

   1. Antihedo

    PVV is niet altijd rechts. Economisch gezien zijn ze soms ook behoorlijk links.

  2. Fascal

   De leugenaar die zichzelf beantwoord.

  3. vandaag

   steun een pathologische leugenaar en moordenaar ? Wie wil nou de linkse VVD steunen in haar nieuwe linkse normaal ? Dat is zelfmoord !

   stem sociaal , stem PVV

 22. Arafat

  HAHAHA! Ik herrinner me nog jullie vreugde over de crises bij DENK! Nu kunnen we veel over DENK vinden en zeggen maar het is bijna de ENIGE politieke partij in de parlementaire geschiedenis die NIET is opgesplitst of opgeheven! Dat MOETEN we ze nageven!!!!

  1. Fascal

   Je moet wel lef hebben om een nickname van een wijlen moordende terroristenleider te gebruiken.

  2. vandaag

   denk opgezet door dissidenten uit de pvda met zetelroof. Wat een schitterend voorbeeld van allochtonen op rooftocht

 23. Arafat

  PVV is geen optie en zal net als in het pre Beaudet tijdperk gewoon alleen als oppositie partij functioneren!

 24. Arafat

  Had me ook Himmler kunnen noemen? WHAT SAYS A NAME? Vond het wel een toepasselijke naam voor een forum waar de deelnemers ook niet altijd vies van grove teksten en beledigingen zijn!

 25. Rieks

  Dan maar de PVV? De koers mag dan kloppen maar de partij heeft kader waarmee je niet gezien wil worden, niveau brievenbuspisser. Wie kennen we nog meer behalve Wilders?! Stel dat ze spectaculair winnen en moeten regeren, welke capabele bewindslieden hebben ze? De vraag stellen is hem beantwoorden. In al die jaren heeft Wilders niets gedaan aan het vinden van nette leden met een reputatie, ervaring.

  1. vandaag

   quote Stel dat ze spectaculair winnen en moeten regeren, welke capabele bewindslieden hebben ze? end

   Deze vraag geldt natuurlijk eender voor welke andere partij ! Maar u kent de zorgdebatten niet met Fleur Agema ? Jammer gemiste kans. U kent Fritsma , de Roon , Bosma niet ? Madlener ? Dion Graus welke zijn ideeën altijd gejat worden door de partij van de dieren ?

   U bent politiek gezien analfabeet kennelijk. Beter verder zwijgen

 26. locutus-1

  “Waar het er alle schijn van had dat de Nanninga-vleugel op het punt stond de macht definitief te grijpen”

  Waar haal je die onzin vandaan? Het was allang duidelijk dat ze zouden opstappen omdat hun coup mislukt is.

  Blijkbaar is DDS in 1 dag van pro FvD naar anti Fvd overgestapt.

  Als het even slecht gaat met de FvD dan rennen jullie direct naar het deugkamp blijkbaar, stelletje verraders.

 27. Vogel

  Logisch dat als er een paar jongeren nazi trekjes vertonen moet dit uitgezocht worden wie het zijn, en kan je niet de hele jongeren aldeling 5000 leden, royeren
  Ik denk dat het hele spel is opgezet door Nanninga en op de achtergrond Otte

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.