De EU ontpopt zich als de nieuwe Sovjet-Unie in het ‘rechtsstatelijke’ conflict met Polen en Hongarije

Econoom Frits Bosch geeft de Polen en de Hongaren groot gelijk dat ze niet buigen voor de rechtsstaatregels die de EU via de begroting wil invoeren, als stok om de Midden-Europese landen mee te slaan. Alsof het in West-Europa zo van een leien dakje gaat met die rechtsstaat, schampert Frits: “Het wordt tijd dat de EU-landen hun hand eens in eigen boezem steken.”

Hongarije en Polen geven niets toe in het hoogoplopende conflict met de 25 andere EU landen, de Europese Commissie en het Europees Parlement over strengere rechtsstaatsregels. De Hongaarse minister van Justitie Judit Varga meent dat die regels arbitrair zijn: “We leven niet meer in het politieke systeem van de Sovjet Unie, waarin landen werden gesanctioneerd als ze van de officiële politieke en ideologische lijn afwijken. We moeten niet daarheen terugkeren”.

De Poolse staatssecretaris Konrad Szymansky zei dat er geen basis is voor zo’n rechtsmechanisme. De EC kan beide landen subsidies onthouden als ze doorgaan met de regels aan hun laars lappen. Bijna alle EU-ambassadeurs gaan akkoord met het rechtsmechanisme hoewel dat volgens Szymansky ‘onvoorspelbaar’ en juridisch onhoudbaar is. De Poolse en Hongaarse ambassadeurs zullen hun veto uitspreken over de nieuwe EU-begroting voor de komende zeven jaar, inclusief het Herstelfonds van 1.800 miljard euro. Zonder unanimiteit kan de EC en de ECB niet de kapitaalmarkt op om de afgesproken tranche van 750 miljard euro te lenen. Zuid-Europese landen krijgen dus niet hun geld. Als eind dit jaar er nog geen overeenstemming is, dan treedt een noodbegroting in werking die laag is. Hongarije en Polen lijden daar dan ook onder zonde de gewenste miljarden subsidies. Varga zegt dat de 25 EU landen de begroting gijzelen met hun ‘rechtsstaatspelletjes.’

Mark Rutte laat weten dat hij geen concessies wil doen aan Hongarije en Polen. Hij noemt het rechtsstaatmechanisme ‘de ondergrens’. Rutte heeft altijd slappe knieën maar hier ontpopt hij zich opeens als de krachtige man. De ‘ondergrens’ suggereert dat er een grens is, maar niemand weet waar en hoe die eruit ziet. Ieder EU-lid heeft z’n eigen rechtsbeginselen. Er is geen EU-grens waar een individueel EU-lid op afgerekend kan worden. Hoeveel BS kunnen we nog verdragen van deze moron? En wat zei onze minister Ferdinand Grapperhaus over onze rechtsstaat na de moord op Derk Wiersum? Ferd, de hypocriete plucheplakker. Hoe staat het eigenlijk met het cordon sanitair waar rechtse partijen al zo lang onder gebukt gaan: buitengewoon schadelijk voor de democratie én de rechtsstaat. Het wordt tijd dat de EU-landen hun hand eens in eigen boezem steken.

Al met al is de EU-patsstelling een boeiende ontwikkeling van twee frontaal tegengestelde partijen. De EU is op een heel fundamentele vraag gestuit. Is het vooral een economisch blok, of ook een politiek blok en een sociaal-cultureel blok? Is het een economisch blok? Ja, en niet zo’n kleintje ook. Is het een politiek blok? Nee, en dat zal het nooit worden ook. Ieder land is soeverein, met eigen politieke wensen en ambities. De politieke ambities van de EU zijn enkel desastreus gebleken: Schengen en het immigratiebeleid van “laat de kindertjes maar tot ons komen”. Is het een sociaal cultureel blok? Nee. Bij sociaal-cultureel horen Europese waarden om te kunnen toetsen, maar die zijn er niet en zullen er nooit komen. Ieder land heeft de eigen cultuur met de eigen taal.

Het wordt buigen of barsten. Hongarije en Polen geven niet toe. Gelijk hebben ze. De EU moet zich niet als de Sovjet Unie gedragen. Wordt het dus barsten? Mogen we Hexit en Pexit begroeten? De Britten begrijpen steeds beter waarom ze voor Brexit gekozen hebben!

Laat het eindspel beginnen!

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

73 reacties

 1. SubTec

  EU is heel links… dus zal gegarandeerd in een dictatuur veranderen.

  1. M. Brandenburg

   Een gemakkelijke voorspelling voor wie heeft geleerd van het verleden.

  2. Meriadoc Brandebok

   Je liegt, SubTec, de EU is een kapitalistisch project van een gemeenschappelijke markt. Met links heeft dat niets te maken.

   1. plakband

    @MB, u verwart de oorspronkelijke doelen van de EU met de klungelige ambities van de kliek die nu aan de macht is. Van beide gaat niets terecht komen.
    1. De verschillen tussen de geronselde landen is veel te groot.
    2. Er is veel te veel geld gedrukt.
    3. Er zijn veel te veel klaplopers geïmporteerd.
    4. Er zijn veel te veel ordinaire zakkenvullers in het EP en de EC.
    5. De bevolking wordt voorgelogen over klimaat, marktweking en Europese principes.

   2. Logica

    Al jouw linkse vriendjes, van D’66, GL, PvdA tot VVD en CDA zijn pro EU.

    Wij FVD en PVV aanhangers willen een Nexit. Het is dus een links project.

    De Brexit zal als voorbeeld dienen. Lees nu net op teletekst dat Unilever definitief naar Londen verhuist.

 2. Mogguh

  Zo verdomde trots op Orban en Hongarije, wat een geweldig land!

  1. Ernest Stern

   We kennen het verschijnsel in Nederland dat mensen buitenlandse dictators hoger achten dan de eigen democratisch gekozen bestuurders.
   Gelukkig betreft het een kleine extremistische minderheid.

   1. Toverkol

    Ja meneer Stern met liegen en bedriegen word de democratie in haar achterste geneukt.
    Alle beloftes liggen nog open of zijn anders uitgevoerd.
    Nederland is minder democratisch dan Hongarije of Polen….
    VVD = Verraad Volk en Democratie….

    1. Ernest Stern

     wordt

     1. evil knievel

      🙈🐷🖕

   2. M. Brandenburg

    Ik zou links niet willen bestempelen als een kleine extremistische minderheid, het is de grote totalitaire meerderheid.

    1. henkie

     Links is nu het gehele partijkartel.
     VVD, CDA, PvdA, Groen Links, D66; allemaal een doel Nederland en het volk opheffen. Alle politieke/militaire macht naar een Federale EU, te bereiken middels liat, leugen, oplichtingen bedrog.

     Kies je voor technocratische dictatuur, of voor een volwaardige democratie?

     Voor dat laatste; stem PVV of FvD

   3. Cootje

    Wat is een verschil tussen een dictator of een dictaat uit Brussel . ? Wie moet uitkijken Orban of MACRON . Orban heeft geen gele hesjes

   4. henkie

    @Ernst Stern

    Dat krijg je als de labels “democratie en rechtstaat” nog stammen uit lang vervlogen tijden, terwijl we nu feitelijk in een technocratische dictatuur leven.
    Dagelijks worden wij ingepeperd dat het hier zo goed geregeld is met onze democratie en rechtsstaat. Het is indoctrinatie.
    List, leugen, oplichting, en bedrog dat alles wordt door het partijkartel beoefend en gedoogd. Links en rechts allemaal in het midden samengehokt, tot het uiteindelijke doel is bereikt. Opheffing van de naties en den volken.

    Maak een eind aan het bedrog, stem PVV of FvD

   5. Loelap

    We kennen het verschijnsel dat in Nederland/EU de regering buitenlandse mensen hoger acht dan de eigen bevolking door hen gratis zorg te verlenen en hen met voorrang een huis aan te bieden in een buitengewone krappe woningmarkt.
    Dat zal in Hongarije/Polen niet gebeuren.

   6. RvdBe

    Links is voor democratie zolang de uitslag hun bevalt, is dit niet het geval dan heet het ineens dictatuur.

   7. evil knievel

    N jij maar beweren dat je voor minderheden bent!?🤨🤔😕
    HYPO-FRIET!🤣

  2. henk43

   r@M… Geen onafhankelijke rechtspraak, geen rechten voor homo,s, transgenders etc. Geen vrije pers. Vrouwen kennen daar alleen het aan recht. Wat u hier schrijft is in Hongarije en Polen onmogelijk. Daar wordt elk oppositioneel geluid gemuilkorfd. En het staat hun vrij de EU te verlaten wat Poetin nooit zou toestaan.Scheelt ons belastinggeld want zij snoepen veel uit de ruif van de EU. Maar dan Viktor geen grote voetbalstadions meer in zijn geboorteplaats laten aanleggen door zijn familie betaald met onze centen.

   1. lucinde

    Wellicht dat die idioot van een Frits daar eens op kan reageren ipv zijn eigen mening tot feit te verheffen.

    Volgens Frits is Hongarije blijkbaar 1 groot succesverhaal, toch weten we ook dat geschoolde Hongaren het land masaal verlaten

    1. evil knievel

     Toch niet zo slim van ze!🤣
     Dus hoezo (hoog)opgeleid!?😕

   2. Loelap

    . Cordon sanitaire voor partijen met onwelgevallige meningen.
    . Censuur op onwelgevallige meningen op Facebook/twitter,
    . Islamitische Massa immigratie wat een speerpunt van de EU is en heel bewust door de strot van
    de bevolking wordt geduwd.
    . Geen rente meer op spaarrekening
    . Forse criminaliteit door nieuwkomers
    . Aanslagen door open grenzen
    . Geld van West naar Zuid
    . Geldverspillende milieu plannen
    . 40 miljard naar Corona fonds, geld wat we beter aan onderwijs e.d. hadden kunnen besteden
    . 8,4 miljard jaarlijks naar EU, ontvangst 2,1 miljard jaarlijks.
    . 350 miljoen wordt gepikt van belastingbetaler voor vullen van pensioengat Europarlementariërs.
    350 miljoen gedeeld door 700 Europarlementariërs is 500.000 euro per parlementariër.

    etc.etc.

   3. evil knievel

    Beter dat r geen stadions meer worden gebouwd in t M.O of Afrika!😁
    Daar voetballen ze alleen met hoofden!😜

 3. Ernest Stern

  Polen en Hongarije zijn netto ontvangers van de EU en zullen tijdig bakzeil halen. Voor de EU staat er veel op het spel, als we deze bruine landen niet een toontje lager laten zingen zal dat de reputatie van de EU danig uithollen.

  1. Vriend

   Polen en Hongarije weten precies hoe ze hoog spel moeten spelen, Stern. En de EU gaat weer door de knieen, zoals altijd. Ze hebben de ballen en durf gewoon niet en dus ook geen reputatie hoog te houden: de EU is even corrupt als ze Orban beschuldigen – en dat weten ze (o.a. 350 miljoen euro extra ophalen voor pensioenen van EU-parlementsleden).

   1. Ernest Stern

    Mijn goede Vriend ontkent gelukkig niet dat Orban zwaar corrupt is.

    Of de EU opnieuw door de knieën gaat is de vraag. Ik vermoed van niet en hoop het ook zeker niet. Deze Staten zullen de weg naar de rechtsstatelijke moeten vinden anders horen ze niet in de EU.

    1. Vriend

     Handig danst Stern om mijn opmerking heen dat Orban en de EU even corrupt en frauduleus zijn. Alleen verpakt de EU het beter en zorgt dat alles tussen de coulissen blijft.

     Hoewel…. in het uitoefenen van dwang zijn ze openlijk en onbarmhartig.

     1. Meriadoc Brandebok

      Vriend liegt er weer eens op los. Logisch, als je de corrupte dictaturen moet verdedigen.

      Is de media onder contröle gebracht van de EU?
      Is de rechtspraak onder contröle gebracht van de EU?
      Staan er billboards langs West-Europese wegen met de foto’s van Orban en Baudet en vijandige teksten?
      Is het kiesstelsel zo hervormd om eurosceptische partijen te benadelen?
      Pompen Europese bestuurders geld in hun geboorteplaatsen? Bouwen ze er stadionnen en treinstationnetjes?

  2. evil knievel

   Bruine landen!?😕
   Niet veel op met zigeuners ofwa!?🤔🙈
   You filthy racist!😁

 4. Blondie

  De EU gaat verder als de Sovjet Unie.

 5. Ernest Stern

  Als tegenwicht tegen het gewauwel van Bosch dit voortreffelijke betoog van Boekestijn.

  ht*ps://www.nporadio1.nl/opinie-commentaar/27798-de-nieuwe-wereldorde-dwingt-de-eu-om-polen-en-hongarije-te-disciplineren

  1. Stanly2000

   Is dit dezelfde Boekestijn die zijn mond voorbij praatte en uit de tweede kamer verwijderd is?

   1. Blondie

    SSSSSSSSSt.

 6. Meriadoc Brandebok

  Frits Bosch vindt dat de Europese Unie Polen en Hongarije haar democratische rechtsstaat op de vuilnisbelt moet laten zetten. Frits Bosch heeft het niet zo op democratie. Waarvan akte.

  1. Ernest Stern

   Raak!

   1. Vriend

    Pats! Boem! Tjakka! Spijker & kop! Game, set match! Klar! Touché! Chapeau!

    1. Ernest Stern

     Eens, goede Vriend.

   2. evil knievel

    Kindercola,zonder bubbels!😁

 7. M. Brandenburg

  De EUSSR ontpopt zich helemaal niet langzaam als nieuwe Soviet Unie, de oplettende burger zag dit 17 jaar geleden al, sterker nog overlevende van de Soviet Unie maakten het vergelijk 15 jaar geleden al en wezen al op wat er speelde, die herkende de linkse spelletjes en beleidsvoering direct. Het enige dat nu gebeurd is het laten vallen van het masker, wat ook samenhangt met de Eurofielen die de economieen in Europa verwoesten terwijl daar absoluut geen noodzaak voor is, en straks in koor zullen roepen dat de enige redding een totalitair en alles bepalende EUSSR is. Dan kan men eindelijk zijn wat men altijd al voor ogen had. Facisme zoals het door Geovanni Gentile de soiocialistische filosoof was uitgewerkt totalitair linkse overheersing.

  1. Meriadoc Brandebok

   Je kletst uit je nek.

   1. Stanly2000

    Tuurlijk, Guus!

   2. Loelap

    Jij kletst uit je nek Frits

  2. evil knievel

   AUW!👍😁

 8. Peter Loosduinen

  Hoeveel BS kunnen we nog verdragen van deze moron?

  1. Wat betekent BS ?
  2. Wat betekent moron ?

  1. evil knievel

   Ik ga voor de hoofdprijs,laat me raden:BS = Belabberd Spraaksyndroom & Moron = zoals max t verwoorde!?😁
   Heb ik gewonnen!?🙏

 9. lucinde

  Grote mond voor zo’n onbeduidend mannetje.

  Mijn achting voor de EU en Rutte is juist gestegen om halve dictaturen als Polen en Hongarije eens flink op de vingers te tikken.

  Waardeloze landen die hun bevolking onderdrukken, de EU uitdagen, maar voorop lopen met hun graaiende handjes om ons geld
  Op te maken.

  Wellicht dat gekke Frits mijn mening kan tegenspreken en met echte feiten kan weerleggen, zonder een stupide propagandapraatje afgeeft namens Hongarije.

  1. Cootje

   Volgens mij is het failliete zuid Europa de grootste opvreters van ons geld , u mag u eens verdiepen aan de garant stellingen die Nederland heeft in Europa . Het enige is dat Corona de financiële verschillen uitstekend bloot liggen . 2021 wordt het jaar van de faillissementen en de grote werkeloosheid in Europa .

   1. Ernest Stern

    Cootje blijft zich enorm verheugen in de totale ineenstorting van de EU. De simpele ziel denkt dat we daar als Nederland beter van worden.

    1. evil knievel

     WE HADDEN R NOOIT AAN MOETEN BEGINNEN!😫

  2. evil knievel

   Als ze in de toekomst nog gebruik willen maken van hun graaiende handjes,zou ik(als ik hun was) elke reet likken van dat megalomane zooitje!😁
   Doen ze dus (net als ik)niet,zwetser!😜
   Jullie daarentegen! 🙈🤢🤮😂

 10. Augustus

  Waar het hier om gaat is dat Polen en Hongarije niet soeverein mogen zijn, dat ontneemt macht van de EU. Om de EU een unie te noemen is ook niet meer van toepassing, ze zijn nu in transitie om van Europa een federale staat te maken.

  1. Ernest Stern

   Wat mij betreft mogen Hongarije en Polen zich soeverein afscheiden van de EU, Augustus.

   1. evil knievel

    Je snapt toch zeker zelf ook wel dat ze dit niet durven omdat t dan einde oefening is !kletskut!?🤨
    Oh nee,halen we Albanië & weet ik wat voor n gangsterlanden wel ff over de streep!😅

   2. vandaag

    hopelijk volgt Nederland direct strónt vlék , minimaal 6 miljard terug op de nationale begroting

    3 x hoe-ra voor de NEXIT

    stem sociaal , stem PVV

 11. Nostradamus

  Yes! Polexit, Honexit, Nexit, iedereen een exit!
  Terug naar de EEG en de tekentafel voor een nieuwe Unie die wél als Unie fungeert.

  1. Ernest Stern

   Misschien kunnen we de Bondsrepubliek Duitsland ook terugdraaien.

   1. Nostradamus

    Dan verhuis jij daar gelijk naartoe?

   2. vandaag

    we misschien kunnen we jou ook terugdraaien strónt vlék

 12. Vrijedenkert

  In de Verenigde Staten worden opperrechters ook benoemd door de politiek in dat geval de president en regering en dat wordt democratisch bekrachtigd door het Huis van Afgevaardigden, ook worden burgemeesters gekozen en plaatselijke rechters, officieren van justitie en hoofdcommessaris van politie en sherrifs in staten en gemeenten ook vaak of gekozen of aangesteld door politiek en bekrachtigd door staats, stads of countybestuur.
  Allemaal op democratische manier!
  En ik vraag me af wat er mis mee is als rechters en samenstelling van rechtbank in Polen en Hongarije ook worden benoemd door regering en dit democratisch wordt bevestigd door parlement?
  En is het aan de EU om te bepalen hoe een land democratisch zijn justicieel en rechtspraak systeem wil invullen…
  De EU is wat mij betreft veel te ver doorgeschoten wat betreft zeggenschap over dit soort onderwerpen.

 13. Meriadoc Brandebok

  De lieden die in Nederland moord en brand schreeuwen over “dictatuur” (hetgeen er niet is), zijn bereid de dictaturen in Hongarije en Polen te accepteren.

  De mindset van uiterst rechts wordt geplaagd door haat en intolerantie.

  1. evil knievel

   & eigenwaarde/behoud,landverrader!

  2. Loelap

   Ben je weer aan het spiegelen Frits. Je deed het beter op de Joop.
   Jij mag hier reageren op een Rechtse site!!! Rechtse meningen worden sowieso niet geplaatst op de Linkse Joop. Wat nou Rechts intolerant! En dan die haat op die site naar blanken/autochtoon/Westen en de eeuwige verhaaltjes over hoe zielig allochtonen zijn.

   De mindset van Links wordt geplaagd door haat, intolerantie, domheid en naïviteit.

 14. evil knievel

  Moet je na gaan dat die 2 landen tvllg ook veel subsidie krijgen van de EU/ONS maar tegen wil & dank hun afkomst niet willen verloochenen,…in 1 woord:”PR8IG!”♥️👍
  Kijk pRutte,dat heet n recht(s)e rug,kwakzalver!😜

 15. rexm

  Putin heeft er jaren aan gewerkt om langzaam een andere koers te varen, terwijl de EU het omgedraaide doet, dit onder leiding van ex D.D.R Stasi Tante Merkel, die het niets geleerd heeft, maar ze weet heel goed de macht van het volk.
  Dan heb je nog de kleine dictators, zoals Rutte, waar bemoeid die man zich eigenlijk mee.
  Hij blijft maar hakken op Hongarije, Polen noemt men maar mondjes maat.
  Zou Polen en Hongarije adviseren, voor te beginnen haal alle arbeiders terug uit Nederland en Duitsland en zorg dat men zo snel als mogelijk uit de EU komt, het brengt totaal niets.
  Sluit economische deals af met Rusland, dan is men beter af, voor nu en de toekomst.
  In Godsnaam, sluit geen deal met de EU duivel.

 16. Ernest Stern

  Een belangrijke les die we uit deze crisis kunnen leren is dat we af moeten van het veto-recht en moeten overgaan tot meerderheid van stemmen. Dit maakt de EU kwetsbaar en tast de slagkracht aan.

  1. evil knievel

   Nog minder te vertellen in eigen huis!?😱🤯🙈
   T wordt tijd voor u dagelijkse dosis,mijnheer!😁
   Nog ff n dr moet n dwangbuis aan te pas komen!😅

  2. leukeditter

   wat zal dat een opluchting zijn als die smerige EU uit elkaar klapt

  3. vandaag

   de EU is failliet strónt vlek

 17. LifeBuddy

  Hoe eerder de euro uit elkaar spat, hoe beter voor het Werkvolk. Het Volk wordt al tientallen jaren uitgebuit. Dat kan je goed zien doordat de regering de kant van de criminelen heeft gekozen. Alle zuidelijke landen maken tientallen jaren Misbruik van kinderarbeid en de arische europese sLinkse laten het gewoon gebeuren. Als de euro uit elkaar spat, zijn we van de Parasieten af en zijn we met onze VOC mentaliteit er binnen een jaar weer bovenop. Met en zonder covid.

 18. Bon-vivant

  Frits Bosch ? ….nog nooit van gehoord..

  1. vandaag

   nog een kwal in het rijtje beukhol , strónt vlek en malle pietje

 19. vandaag

  de EU is failliet

  stem sociaal , stem NEXIT , stem PVV , 6 tot 7 miljard terug op de nationale begroting !

 20. Wim Vreeswijk

  Dit EU-clubje trekt wel een erg grote broek aan, want volgens hun eigen begroting 2020 van het Algemeen Dagblad van 19 november jl. hebben ze slechts een netto-resultaat geboekt van 10 miljard, maar eisen ze wel via Sinterklaas Timmermans, compleet met baard, dat de EU-lidstaten minstens 850 miljard opzij moeten gaan leggen voor een groot aantal windmolens in de Noordzee waarvan nota bene het netto rendement uiterst dubieus. Het wordt dan ook hoog tijd dat het Europees Parlement dan ook een flink toontje lager gaat zingen, want ze maken zich met dit financiële eisen volstrekt belachelijk !

 21. C.A.Barstow

  Steun Polen en Hongarije!

  Stem voor de vernietiging van politiek links, Stem tegen de EU,
  Stem FvD/PVV

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.