‘FVD kan maar beter snel de naam wijzigen in “Lijst TB”; Lijst Totaal Boreaal!’

Nu de grootste rivalen van Baudet uit de partij zijn gestapt en het partijbestuur het bijltje erbij neer heeft gegooid, maakt Henk Otten de balans op van de rokende puinhopen die ooit, nog geen twee jaar geleden, de grootste partij van Nederland was. FVD is nu de “Lijst Totaal Boreaal,” schrijft hij in een venijnige, maar zeker niet onterechte, tweet.

De afgelopen week vol doldrieste Forum-ontwikkelingen zal voor één man vermoedelijk wel een soort van opluchting geweest zijn. En dat is Henk Otten, ooit oprichter van Forum voor Democratie en tegenwoordig afgesplitst Eerste Kamerlid. Niet dat hij erg vrolijk zal worden van het voor zijn ogen zien instorten van het bouwwerk dat hij mede op poten heeft gezet. Maar wel zal een gevoel overheersen van ‘I told you so‘. Op Twitter haalt hij naar het incompetente FVD-bestuur, Thierry Baudet en de overgebleven “boreale” rechts-extremisten nog een laatste keer vinnig uit:

“Partijbestuur van FVD is deze week als een stel beginners in alle publicitaire schijnbewegingen van Thierry Baudet getuind. Er had een grote boreale schoonmaak moeten worden gehouden. FVD kan nu maar beter de snel de naam gaan wijzigen in “Lijst TB” Lijst Totaal Boreaal.”

En wie kan het hier nu eigenlijk precies mee oneens zijn? Dat lijkt me buitengewoon lastig.

Dat wil niet zeggen dat Otten het zelf altijd bij het juiste eind had. De man had er een handje van de pers te intimideren – iets wat ik met eigen ogen heb gezien – en was zo nodig nog wel hardhandiger dan Baudet wat betreft het uitstampen van partijdemocratie. En ook Otten heeft al te gretig in de partijkas gegraaid.

Maar niemand kan zich volgens mij van de indruk onttrekken dat de man die FVD vorig jaar definitief vaarwel zei al die tijd terecht gewaarschuwd heeft voor de radicalisering van Thierry Baudet. Is er voor komende Kamerverkiezingen dus nog animo voor zijn lijst Totaal Boreaal? We mogen hopen van niet. Iedereen met zelfs nog een klein beetje vaderlandsliefde in de aderen mag hopen dat deze extreem-rechtse puinhopen, geleid door een malafide narcist, voorgoed worden weggespoeld door het doucheputje van de Nederlandse samenleving.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. Cor Grijpstra

  Blijft genieten van Tim’s terechte aversie jegens Baudet.

  Dan even denkende aan het steeds roder wordend hoofd van Michael, bam bam 🙂 🙂 🙂

  1. Loelap

   Geniet jij nou maar opa, zolang het nog kan.

   1. lucinde

    Zolang het nog kan Loelap?

    Droom je al van een totale boreale wederopstanding en je dan niet meer kan zeggen wat je wilt?

    1. Loelap

     Boreaal betekent noordelijk, komend uit het noorden. U heeft het dus over een wederopstanding uit het Noorden, ik moet dan een beetje denken aan de bijbel.
     Overigens herinner ik mijn dromen nooit dus ik kan je daarom helaas niet zeggen of ik van een boreale wederopstanding droom.

  2. Logica

   Geniet er maar lekker van jongen.

 2. DubbelZout

  Een welgemeend excuus aan de heer Otten vanuit DDS lijkt mij wel op zijn plaats
  Otten werd hier vaak afgebrand aangaande zijn, naar nu blijkt, geheel terechte kritiek op Thierry
  Let wel, ik heb niets met Otten of zijn partij, maar eerlijk is eerlijk, hij had gewoon gelijk

  1. Loelap

   Het haantje Henk Otten liep ook al rollebollend met Henk Krol over straat. Henk Otten maakt overal waar hij komt ruzie. Voor Baudet had hij ook altijd mot met van allerlei mensen.
   Iets met altijd de macht willen hebben.

  2. Logica

   Was jij bij de gesprekken? Ik niet. Dus ik weet het niet. Jij dus wel klaarblijkelijk.

   Baudet is niet perfect, dat is niemand. Het klopt niet. Zo staan ze 2 weken geleden nog zowat hand in hand in het FVD journaal en nu is het opgeven van lijsttrekkerschap en voorzitterschap zelfs niet voldoende.

   Gelet op het gedrag van sommigen extreem linksen hier sluit ik niet uit dat er een paar jochies op het JFVD zijn afgestuurd. Ze schenen in ieder geval geen lid te zijn geweest van het JFVD.

 3. PG

  Henk Otten…
  Hoe kun je die man nou serieus nemen?
  En al helemaal in deze context waar valse kift de boventoon voert.
  Beiden wegwezen!

  Het stukje hierboven is doorspekt van een duidelijke persoonlijke aversie richting Baudet en dus ook niet serieus te nemen.

  1. Cor Grijpstra

   @PG

   ”Het stukje hierboven is doorspekt van een duidelijke persoonlijke aversie richting Baudet en dus ook niet serieus te nemen.”

   Neem DDS niet serieus, zit je altijd goed…

   1. henk43

    Ik ga Tim steeds meer waarderen hoewel ik (gematigd)links ben en Tim rechts maar wel OBJECTIEF. Als je feiten en meningen niet door elkaar husselt zoals Tim doet blijft een goede discussie altijd mogelijk.

    1. henk43

     Tussen husselt en Tim hoort het woordje en anders kan het foutief opgevat worden.

    2. Loelap

     Omdat hij dezelfde mening als jou heeft, is hij objectief. Nou moet ik toch wel even lachen

     1. henk43

      Ömdat hij dezelfde mening als jou heeft,is hij objectief”

      @Loelap : U verwisselt WEER feiten met meningen.

    3. lucinde

     Tim stemt zeker geen FvD, de PVV vindt ie een lompe partij….

     Als hij al stemt, dan gewoon VVD, heel stiekem zie ik ergens nog D66

     Michael is de eeuwige non-conformist, die stemt alleen op de libertarische partij als die al meedoen.

     1. Loelap

      Aldus onze huis psycholoog 😃

    4. henkie

     @henk43

     Lachwekkend commentaar

 4. Meriadoc Brandebok

  Dat klopt: FvD is nu niets meer dan een wappie-partij met een leider die fascistische uitspraken niet schuwt. Van een normaal rechtse beweging, waar ook Otten op aanstuurde, is niets meer overgebleven.

  1. werikke

   daarom blijf ik hier komen. als het jou niet bevalt waarom kom je hier dan nog?

   1. Meriadoc Brandebok

    Hierom h**ps://www.dagelijksestandaard.nl/2020/11/thierry-baudet-hoort-niet-thuis-in-de-tweede-kamer-maar-in-een-psychiatrische-kliniek/

 5. Blondie

  DDS is verworden, tot een onderdeel van NU.nl

  1. jve89

   Inderdaad. Op frontnieuws is het nog wel leuk. DDS lijkt ook gekaapt door links. Zonde.

 6. Vriend

  Een nieuw schisma & scheuring dreigt, ditmaal op de burelen van DDS. Van der Galien is sterk pro Baudet en Engelbart hartgrondig contra: hoe lang gaat dit nog goed voor DDS ontploft? Grijpt Engelbart de macht? Weet Van der Galien de coup te pareren? Wie gaat straks verder onder de naam DDS en hoe zit het met de verdeling van de kasgelden?

  U leest er alles over op GeenStijl.

  1. Ernest Stern

   🙂

  2. Beukman

   Het is vooral van belang om te weten aan wiens kant George Soros staat. Vermoedelijk toch aan die van de eurofiele Tim.

   1. Vriend

    Sjors Sores staat aan elke kant waar ‘democratie, globalisme & inclusiviteit’ er in geramd moeten worden.

    1. Beukman

     Ik neem aan dat het nieuws over zijn arrestatie je inmiddels bereikt heeft?

     1. Vriend

      🙂

   2. Loelap

    Er is nogal wat te vinden op het internet over deze man Beukhol. Ik zou zeggen doe je best.

 7. Ernest Stern

  Met de wijsheid van de koe in de kont kunnen we stellen dat Henk Otten het juist zag.

  1. Fascal

   Leugenaar, zuigzwijn en oplichter!

 8. lucinde

  Blijft voor mij maar een vraag boven de markt zweven…

  Is het wel mogelijk om een nieuwe rechtse partij op te richten zonder dat daar racistische en fascistische elementen op af komen?

  Boreaal werd hier nog niet zo lang geleden nog helemaal goedgepraat, nu is het ineens synoniem aan nazi’s.

  Kortom, nieuw rechts begeeft zich snel
  op een glijdende schaal waar ze elkaar in “rechtsheid” overtroeven.

  een grote groep stemt waarschijnlijk nu VVD bij gebrek aan beter alternatief, een andere groep vindt PVV niet exclusief genoeg en stemt niet meer en een handje vol zal nu PVV stemmen, waar nog steeds plek is voor bruine ideeën.

  Of Baudet gaat door en pakt nog een paar bruine zetels (2-4?)

  1. lucinde

   Oh..vergeet ik code oranje.. waar een paar blinde lemmingen zich vast met ziel en zaligheid aan gaan verbinden.

 9. George Knight

  Dat Baudet er extremistische, racistische meningen op nahoudt is duidelijk. Of hij geradicaliseerd is of altijd al radicaal was maar dat wist te verbergen is van ondergeschikt belang.

  Baudet heeft zich inderdaad laten kennen als een racist, extremist, complotdenker, leugenaar en narcist die als een gemankeerde politicus alleen kan floreren tussen minkukels die zich laten intimideren door hem.

  Maar ook als het FVD-bestuur zorgvuldig en professioneel had geopereerd en Baudet uit de partij had gezet, dan was het einde oefening geweest voor FVD.

 10. rexm

  Tom Engelbart zou als journalist objectief moeten zijn en schrijven dat de huidige coalitie met de MP voorop een volksverlakkerij afdeling is en dit ook maar door het putje moet spoelen.
  De bevolking kan er in zover niets aan doen als alleen maar, verder slapen, omdat de media de eerste viool speelt.

 11. Yoyo

  Volgende keer een wat objectiever stukje schrijven, Tim.
  Je hebt een hekel aan Baudet, dat weten we nu wel.

  En dooorrr!

 12. Piet Klein

  Het is bijzonder hoe heftig en turbulent acties en reacties zijn van vele betrokkenen rondom het FvD. Prominenten zoals Cliteur, Hiddema nemen snel radicale stappen. Eerdmans, Vlaardingerbroek, Nanninga e.d. het knalt uit elkaar. Voor de kiezer op afstand is er een weinig doorzichtig beeld. Oorzaak moet zijn te rechtse en antisemitische opvattingen in appjes en tweets vanuit de jongeren beweging van het FvD maar om hoeveel het gaat, waarover het gaat, het blijft gissen. Maar wel is duidelijk dat de spelers zich makkelijk laten opfokken, dan wel zich mee laten slepen in een interne strijd. Eerdmans die nu weer zaken relativeert en afgeschilderd wordt als een politicus waarbij zucht naar macht een valide reden is, maar met dergelijk interview zich direct diskwalificeert. Als er al noodzaak toe was dat de koers verlegd moest worden bij het FvD, het is in ieder geval een vechtscheiding geworden. En we krijgen te maken met kwaliteiten van de spelers die we niet zoeken in leiders. We hebben leiders nodig die in tijden van turbulentie de rust weten te bewaren. Leiders die we nodig hebben om Nederland op de rails te houden. In de turbulentie van verschuivende machten in de wereld, een falende EU een koers kunnen geven. Die een tegengeluid kunnen geven op de linkse kerk die met het zogenaamde opkomen voor zwakkeren verdeeldheid en polarisatie bouwt. Die de vele fouten van 10 jaar Rutte kunnen herstellen en de vele mensen met schulden problematiek kunnen helpen, die de huizenmarkt lucht kan geven door migratie ter discussie te stellen (migranten zijn ook fijne mensen), die praktische wegen weet te vinden en zich laten stikken in een stikstofdossier, die een serieus antwoord weet te vinden op het klimaat. Die normaal kunnen doen over pensioenen. Van het partijkartel hoeven we dat allemaal niet te verwachten. Vanuit dit optiek is het jammer dat het FvD zich zo zwaar beschadigd heeft.

  1. Yoyo

   Goed stuk,Piet!!

  2. Loelap

   Ik lees altijd graag je weldoordachte bijdragen!

  3. Marija

   FVD laat zich nu uiteindelijk kennen als een kleuterklas.

 13. Yoyo

  Wie neemt Henkie Otten nog serieus?

 14. Telex

  Om het inmiddels heilig verklaarde links extremisme te kunnen stoppen, zijn sterke middelen nodig! Het evenwicht is al jarenlang verdwenen. De VVD en andere vroegere partijen aan de rechter zijde, zijn van hun principes afgestapt, om toch een coalitie te kunnen vormen. Blijkbaar is het pluche belangrijker dan het principe. Om dit verraderlijke gedrag in evenwicht te kunnen brengen kunnen extremen zeer nuttig zijn om de boel weer wakker te schudden. Of met andere woorden ze zijn zelf aansprakelijk voor het ontstaan van de “extremen”. Wil je dit niet dan moet je er voor zorgen dat er geen voedingsbodem voor ontstaat. Dus lijkt het me geen verkeerd idee om de hand eens in eigen boezem te steken. Waarvan akte

 15. jve89

  Ik begin DDS steeds minder te vinden. Het lijkt tegenwoordig wel alsof ik op joop.nl zit. Doe mij frontnieuws maar.

  1. Fascal

   Inderdaad, ook vanwege het constante ruimbaan voor de leugenaar, zuigzwijn en oplichter onder vele namen!

 16. de ziender

  Dat zelfs Tim en de DDS niet in de gaten hebben dat FvD vakkundig door Joost Eerdmans is opgeblazen……

 17. henkie

  Wat een zielige vertoning Tim Engelbart.
  Otten is een politieke rat, alles wat uit zijn mond komt stinkt van verregaand bederf.

  Otten, alsook de MSM, Chris Aalberts en nu ook jij zitten goedkope praatjes te verkopen die al 50 jaar worden gebezigd via politiek correcte indoctrinatie.

  De’ methode om volledig legitieme partijen, individuen en gedachtengoed te demoniseren.

  Feitelijk praat je over 50 jaar list, leugen, oplichting, bedrog, censuur en hersenspoeling om een legitieme andere democratisch stroming/gedachtengoed te onderdrukken. Deze onderdrukking en repressie heeft oa geleid tot de moord op de heer Fortuijn.

  Doordat 50 jaar lang te pas en te onpas mensen werden uitgemaakt voor rascist, fascist, antisemiet of Hitler, vnml. met als doel bepaalde groepen te diskwalificeren en monddood te maken, heeft die aantijging aan waarde ingeboet en wordt niet meer au serieux genomen. Het wordt gezien voor wat het is.

  Het onbeschaamd mensen ten onrechte betichten van rascisme en fascisme lokt een reactie uit.

  Onverstandige tieners gaan dan juist niet politiek correcte leuze roepen en grapjes maken. Niets meer en niets minder.

 18. Ernest Stern

  Deze column van Tommy Wieringa is te mooi om hier niet af te drukken:

  Battle fatigue

  De tienduizend dingen, ze buitelden over elkaar heen, er werd je geen moment gegund om even op adem te komen en er enige ordening in aan te brengen. Binnen een midweek herschiep het stabiele genie Baudet zijn Forum voor Democratie van een bloeiende politieke partij in een ruïne. Het was duizelingwekkend en onnavolgbaar. Niets was ook maar enigszins doordacht, alles was improvisatie en bluf. Ook al zijn zijn ideeën en politiek me onsympathiek, tot mijn eigen verbazing maakte ik me toch een beetje zorgen om hem. De man van twaalf ambachten en dertien ongelukken beproefde al zonder duurzaam succes zijn geluk als academicus, schrijver, columnist en partijleider, wat bleef hem hierna nog over? Misschien, dacht ik, nu zijn politieke avontuur op een troosteloos naspel afstevende en hij zich voor welke denktank dan ook overduidelijk gediskwalificeerd had, kon hij nog makelaar worden of zoiets.

  Maar daar klonk alweer de bel voor de volgende ronde – nog meer getrouwen eisten zijn vertrek, steeds leger werd het om hem heen. Alleen rechts-radicale jeugdleden en zijn trouwe rechterarm, sorry, rechterhand Freek Jansen steunden hem nog. En de penningmeester. En het aangewaaide Kamerlid Van Haga. En nog wat ander schuim. Ik dacht aan Napoleon, in zijn eerste ballingschap tot keizer van Elba gekroond, en aan het hoofd gesteld van een operetteleger van zeshonderd man. Directeur van het vlooiencircus.

  En als vlooien verlieten nu in allerijl senatoren, Statenleden en een Kamerlid het politieke lijk van hun voorman, bang dat de stank van het fascisme niet meer uit hun kleren zou trekken.

  Senator Nicki Pouw-Verweij verliet de partij met achterlating van een brief waarin ze schrijft erg geschrokken te zijn van Baudets antisemitische en racistische filippica’s tijdens een partijtop vorige week vrijdag. Die schrik wekt dan weer verbazing. Is ze al die tijd doof en blind geweest? Heeft ze al zijn hondenfluitjes en toespelingen gemist, en het neonazistische gebral van zijn secondant en nummer zeven op de lijst als hormonale grootspraak verstaan? Heeft ze pas toen de partij kelderde in de peilingen de wasbolletjes uit haar oren gehaald?

  De penningmeester en nummer vijf van de inmiddels leeggelopen lijst ontkent niet dat Baudet die avond antisemitische taal uitsloeg, maar schrijft het toe aan ‘battle fatigue’. Komt vaker voor in zijn kringen, dat mensen bij vermoeidheid een hekel krijgen aan Joden.

  De catwalk in Ahoy waar de tien Forum-kandidaten drie weken geleden nog met confettikanonnen en vuurwerk werden gepresenteerd, is zo binnen drie dagen verworden tot een boulevard of broken dreams. Het is een patroon, rechts-populistische partijen die na succesvolle verkiezingen en een top in de peilingen in korte tijd volledig desintegreren. Het grillige, onvoorspelbare karakter van de stichters speelt vaak een rol, hun ego en hun hybris, en, in het geval van Baudet, ook een zekere verveling. Hij houdt van applaus, van menigten die hem toejuichen, van het theater van de macht, maar mist het uithoudingsvermogen en het talent voor samenwerking die een parlementaire democratie nu eenmaal vraagt voor het daadwerkelijk verkrijgen en bestendigen van die macht. Hij had een couppleger op Madagaskar kunnen zijn, of een zwierige dictator in Latijns-Amerika, maar hem treft de vloek geboren te zijn in een klein land met een kleine politiek, waar hij zijn radicale natuur, zijn anti-humanistische gedachtegoed en ondemocratische neigingen altijd een beetje heeft moeten onderdrukken. Hij was beslist niet ironisch toen hij op een bijeenkomst voor jeugdleden in 2017 over alleenheerschappij fantaseerde: „Het allerbeste zou zijn als wij absolute heersers zijn. In het parlementarisme kun je geen grote beleidswijzigingen doorvoeren.”

  Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg, en partijgenoten die zijn ontwaakt uit de betovering en nu het hazenpad kiezen. En zo staat hij er plots alleen voor, losgezongen van de realiteit, en kijken we naar steeds vreemdere stand-upjes voor gouden gordijnen uit een Turkse interieurwinkel. In 2017 nog politicus van het jaar, nu een uitgerookte despoot in een krakkemikkig decor die verwilderd verklaart dat hij op het punt staat zijn vijanden de beslissende slag toe te brengen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.