Megalomane Frans Timmermans wil 25 keer meer windparken op zee: ‘Wij gaan eraan werken’

Met Timmermans in de Europese Commissie is een ding zeker: de EU stevent af op een ongezonde obsessie voor de amper rendabele vorm van groene stroom: windenergie. Timmermans roept iedere maand weer van alles; de doelstellingen worden met de week aangescherpt, of het allemaal haalbaar is is een tweede. Ditmaal wil hij 25 keer meer windparken op zee in 2050Timmermans blijft aan de weg timmeren van zijn felbegeerde Green Deal idealen. Hij is er heilig van overtuigd dat de EU alle klimaatdoelen kan halen die hij voor ogen heeft. En het kan Timmermans niet snel genoeg gaan, om de zoveel tijd roept hij dat alles beter en sneller kan.

Ook nu komt hij weer met een opmerkelijke doelstelling: er moeten in 2050 25 keer meer windparken op zee zijn dan nu. Dat dit een ambitieuze doelstelling is is nogal een understatement.

‘Met onze uitgestrekte zeeën en ons industrieel leiderschap, heeft de EU alles wat nodig is om de uitdaging aan te gaan’, aldus Timmermans, portefeuillehouder Green Deal. ‘Nu al is hernieuwbare energie op zee een waar Europees succesverhaal. Wij gaan eraan werken om het tot een nog veel grote bron te maken van schone energie, hoogwaardige banen, duurzame groei en internationale concurrentiekracht.’

De vraag is natuurlijk waar het geld vandaan moet komen om dit gehele proces te bekostigen, de investering verdient zich namelijk niet direct terug. De belastingbetaler kan waarschijnlijk diep in de buidel tasten in het begin.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Edjan

  Nou ja, wat er aan klopt, is dat met 25x zoveel windmolens als nu, ook periodes van zwakke wind overbrugd kunnen worden. Of althans: dan kom je in de buurt. De kosten zullen gigantisch zijn en daar komt bij dat er een veel zwaarder electriciteitsnetwerk aangelegd moet worden, ook tegen gigantische kosten. Voeg daar nog bij dat huizen verwarmd moeten gaan worden met warmtepompen: een soort omgekeerd werkende airco maar dan 10x zo groot.
  Als je vroeger een airco aanlegde, sprak de hele linkse buurt er schande van want die dingen “zuipen stroom”. Nu hetzelfde ding 10x zo groot is, hoor je de linkse buurt niet: men klapt zachtjes, goedkeurend en beleefd in de handen.

  Het zijn allemaal politieke beslissingen, geen technische en economische. De kans is levensgroot aanwezig dat dit over 10 jaar een enorme kapitaalvernietiging zal blijken te zijn. Helaas is er dan geen geld meer voor een andere oplossing zoals kernenergie.

  Dat er steeds minder landschap overblijft en dat mensen en dieren ernstig zullen gaan lijden onder deze overmaat aan windmolens: ach dat zal wel als racistisch worden weggezet.

 2. TAS

  Kunnen we die Timmermans ook niet de zee inpleuren? Liefst met een aantal stenen aan z’n poten geknoopt.

  1. JFU

   Maar dan ook die hele zooi in Brussel..met z’n allen, zijn we daar ook gelijk van af.

  2. Loelap

   Timmermans zal de restaurants wel missen.

 3. vandaag

  Halve noordzee vol , op het land waar je kijkt

  En al die stpuditeit is nog geen 8% van de energie behoefte

  Dat volgevreten varken is knettergek en zou vogelaar moeten opvolgen. Rust voor ons allen. Laat dat varken eerst is wat doen aan zijn exorbitante inkomsten uit het molch brussel

 4. Pieter48

  De vis word duur betaald Frans. Als dit de oplossing voor het klimaat probleem is dan word de vis erg moeilijk te vangen dus duurder. De Noordzee is al behoorlijk bezet door windmolens en ander objecten. De visserij mag daar niet meer vissen. Dan kan het zo zijn dat de Britten na de brexit geen buitenlandse vissers meer toelaten in hun wateren. Dan hebben we ook nog de milieu terroristen van Greenpeace die grote rotsblokken in zee gooien .Dat daar door nog geen ongelukken gebeurd zijn is een wonder. Als deze windmolen plannen het enigste is wat Frans kan verzinnen is het niet best gesteld met de klimaat redders.Door de ontwikkeling van kernenergie te stoppen hebben een achter stand opgelopen die niet snel meer meer goed te maken is. Ook andere energie bronnen ontwikkelen is een oplossing . Maar zoals eerder getoond is Brussel meer bezig met eigen belang en nog meer macht te verzamelen.

 5. tegendraad

  Kennen jullie Paulus de Boskabouter nog? De kabouter met de witte baard?…
  Ziehier, dit is ‘m.

 6. Bunky01

  Mijnheer Timmermans, blijft er nog zee over om te varen?
  U heeft niet 1 maar meerdere dreunen gehad van een malle molen.

 7. Vrijedenkert

  Welke uitgestrekte zeeën bedoelt Brusselmans?

  Kustbewoners, vissers, scheepvaart en andere gebruikers klagen nu al steen en been over al die infrastructuur in Europese wateren en dat er geen ruimte overblijft voor andere activiteiten!

  Brusselmans is krankjorum, die zogenaamde uitgestrekte zeeën zijn al voor een groot deel volgeplempt…

 8. Human Beast

  @tegendraad , deze oude man had toch ook iets met smurfen?

 9. Dixie

  Klimaat wappie !

 10. Logica

  Ik was nooit een fan van kernenergie maar als het echt om het klimaat moet gaan dan kies ik daar voor. Die windmolens zijn niet alleen vreselijk duur en het aanzien niet waard, het is ook nog eens schadelijk voor het leven in zee. Klaarblijkelijk spelen er grote financiële belangen mee.

  1. Edjan

   Ik denk ook dat er grote financiële belangen zijn.
   Maar ook politieke. Groen Links heeft een hoop stemmers getrokken door te roepen “moeder aarde gaat dood, stem op ons, wij gaan haar redden”. Dan kun je natuurlijk qua energievoorziening niet verder gaan met wat je verkettert: olie, steenkool en kernenergie. Dan moet je aan komen met iets super-moederaarde-redderigs als windenergie. Als dan later blijkt dat dat de kant van de kapitaalvernietiging op gaat, kan en wil links niet meer terug.

 11. Jopie

  Als Timmermans ze zélf één-voor-één bouwt vind ik het prima.

 12. de ziender

  Ach. De gulzigaard heeft werkelijk een klap van de molen te pakken.

 13. de ziender

  Wiebelstroom werkt niet en zal ook nimmer rendabel worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.