Iedereen wil als eerste - Gezondheidsraad: ouderen en kwetsbaren als eerste vaccineren

Iedereen wil als eerste - Gezondheidsraad: ouderen en kwetsbaren als eerste vaccineren

Een voorraad coronavaccins. Bron: Shutterstock.

Nu er steeds meer mogelijke vaccins de laatste testfases ingaan, of daar zelfs al bijna mee klaar zijn, beginnen verschillende organisaties en verenigingen zich te roeren in Nederland. Want wie o wie zou als eerste recht hebben op een vaccinatieprik? Ook de Gezondheidsraad bemoeit zich met deze kwestie.

De Gezondheidsraad adviseert het kabinet dat de zwakkeren van de samenleving en 60-plussers voorrang moeten krijgen bij het vaccineren. Zorgmedewerkers die in direct contact staan met dit soort patiënten zouden ook voorrang moeten krijgen, nu lijkt het me geen slecht idee om zorgpersoneel als eerste te laten vaccineren.

Dit zou er mogelijk voor kunnen zorgen dat de uitval in de zorg daalt. Maar zelfs de ouderen en zwakkeren als eerste vaccineren is niet haalbaar, daar hebben we in het begin nog niet genoeg vaccins voor.

Sowieso is het heel arbitrair en discutabel wat de beste strategie is rondom het vaccineren. Want wie bepaalt nou wie er voorrang heeft, en waarop moet men dit baseren?

Zelfs als we bepaalde groepen voorrang geven, wordt het vaccineren dan alsnog verplicht? De komende maanden krijgen we nog tal van discussies rondom het vaccinatie-vraagstuk.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!
Lees meer over:
ouderen Vaccineren Zwakkeren

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties