RIVM komt voorzichtig met ondoordachte suggestie over Kerst en jaarwisseling: ‘Versoepeling hooguit een paar dagen’

Bij het RIVM krijgen ze steeds meer vragen over de feestdagen en of het mogelijk is om die fatsoenlijk te vieren. Of dat er in ieder geval duidelijkheid kan worden gegeven over wat er straks wel en niet mag. De reactie vanuit Susan van den Hof is echter bijzonder onverstandig. Een kortstondige versoepeling met de Kerstdagen en Oud en Nieuw kan ze zich namelijk “wel voorstellen“.

Van den Hof dekt zich direct in door te zeggen dat het aan de politiek is om hierover te beslissen, maar dat maakt haar suggestie niet minder dom. Je ondermijnt natuurlijk compleet de geloofwaardigheid van het belang van die maatregelen als je voor Kerst en Oud en Nieuw zomaar een uitzondering maakt. Dat virus kent geen pauze.

Wat we in Nederland beter zouden kunnen doen is vooraf afspraken maken met familie en vrienden over hoe men die dagen wil gaan vieren. Zorg er dan voor dat je ruim van tevoren geen contactmomenten meer hebt met mensen die mogelijk besmet zouden kunnen zijn en hou je daar (potverdriedubbeltjes!) dan ook aan. En wie twijfelt kan zich alsnog laten testen. Op die manier heb je nog een redelijke kans dat alle aanwezigen besmettingsvrij zijn. Als de overheid dan op die dagen ook even meewerkt en niet de coronazi uit gaat hangen, door familiediners te gaan verpesten met coronaboetes, dan moet dit gewoon kunnen volgens mij.

En als het vertrouwen in de bevolking echt zó laag is, wat ik me ook wel weer voor kan stellen, dan kun je er desnoods nog een vergunning aan koppelen. Iedere familie die bij elkaar wil zijn laat zich rond dezelfde tijd testen en vraagt een Kerstvergunning aan, zodat de politie weet dat ze de deur niet in hoeven te beuken omdat er twintig man samen is gekomen.

En ja, ik weet het, dat is nou niet bepaald in de geest van de ‘vrije samenleving’ en ook niet erg Live, Love, Laugh, maar misschien wel een beter idee dan ‘we doen gewoon net alsof corona niet bestaat tijdens Kerst, #yolo’, zoals de RIVM-mevrouw voorzichtig voorstelt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Willem Bever

  Wout mijmert over een barmhartige overheid……wout zit op een wolk

  1. Chalres Bingley

   Sterftecijfer griep 0.16%
   Sterftecijfer covid 0.20%
   Dat mensen niet in opstand komen tegen onze overheid is bewonderenswaardig.

  2. JochemX

   Zo barmhartig is Wout ook weer niet. Geen Kerst voor hen die een positieve testuitslag van de onbetrouwbare pcr-test of met zo iemand in contact geweest zijn. Zie je ook de administratie een beetje voor je, al die Kerstvergunningen aanvragen bij de gemeente?

 2. NO8D0

  Je moet wel heeel dom zijn als je niet begrijpt dat covid bijna net zo gevaarlijk is als een doodnormale griep.
  Sterftecijfer griep 0.16%
  Sterftecijfer covid 0.20%
  Allemaal domme makke schaapjes in de supermarkten en allerlei andere plekken

  1. Henk42

   @NOD80 die cijfers liegen niet, onze overheid wel.

  2. homefront

   Je moet wel heel dom zijn om als achterlijk randdebieltje onze regering nog te geloven, aangezien met de griep er geen testen zijn en al helemaal geen wereldwijde vaccins..

 3. Cor Grijpstra

  Michael van der Galien
  @MichaelvdGalien
  Flikker op Hugo!

  Vertaling – er is geen corona crisis…

  Michael kan schelden als een bootwerker.

  Volg hem op Twitter en Facebook.

 4. FreeThinker

  Vergunningen om kerst te kunnen vieren, what’s next? Een vergunning om boodschappen te mogen doen of te wandelen in het bos?

 5. homefront

  “Ze” kijken gewoon wat het Nederlandse bevolking doet…die is inmiddels murw geslagen door een paar achterlijk coronafetisjisten…

 6. Ernest Stern

  Als de maatregelen van de Overheid de komende weken leiden tot een stevige verlaging van het aantal besmettingen, hetgeen vanwege het feit dat het reproductiegetal nu duidelijk onder de 1 duikt zeer wel denkbaar is lijkt me een voorzichtige versoepeling rond de feestdagen mogelijk wel haalbaar.
  Beter is uiteraard dat we nog even volhouden tot de komst van het vaccin.

  1. JochemX

   Ernie, komt dat door de maatregelen? Dat kun je nooit weten. Grote kans dat we zonder maatregelen precies even ver waren geweest.

 7. ervi

  Wout is weer eens van de toiletpot gedonderd.

  1. Gerda2

   Ja je vraagt je af of dit stukje serieus is bedoeld.
   Je kunt er in ieder geval om lachen, ook veel waard.

   1. Jack Flash

    “Kerstvergunning”
    💩

 8. JFU

  Sportscholen mogen nu ook groepen sporters ontvangen, gezellig zweten en hijgen met elkaar in een binnen ruimte….maar thuis met niet meer dan 3 gasten 1 maal per dag. Sinterklaas viering moet dan maar in fases volgens Rutte. Logisch toch…?

  1. homefront

   “De Jonge wil vanaf maart 10 miljoen testen per maand
   Minister De Jonge (Volksgezondheid) wil de testcapaciteit zo ver opvoeren dat alle Nederlanders met of zonder klachten zich vanaf maart gemiddeld één keer per maand kunnen laten testen. Het gaat dan om 10 miljoen testen per maand, staat in een brief aan de Tweede Kamer.

   “Met nadruk stel ik dat deze ambitie vanaf maart niet gelimiteerd is, ook niet in financiële zin,” schrijft hij. In januari zijn er experimenten om te kijken wat de beste aanpak is voor het ambitieuze testplan.”

   Burgergevaarlijke de Jonge Smijt met geld als water en wij maar betalen

 9. saddy

  Fantastisch idee. Kunnen de mensen met kanker en hartproblemen ook weer eens naar de IC.

  Je zou bijna vuurwerk af gaan steken als dankbare getuige van dit denk-nivo.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.