Statenfracties FVD kiezen partij. Utrecht kiest voor Nanninga, maar Groningen zegt: ‘Wij steunen Thierry’

Hoewel gisteravond werd aangekondigd door de twee Baudet-kritische leden van het FVD-bestuur dat de partijen een compromis gesloten hebben met elkaar lijkt de crisis nog niet bezworen. Statenfracties overwegen hun positie namelijk nog steeds. 

Uit Groningen komt er vandaag goed nieuws voor Baudet. De nuchtere noorderlingen laten namelijk weten dat ze heel veel betrokkenen gesproken hebben — Thierry Baudet incluis — en dat ze n.a.v. die gesprekken tot de conclusie gekomen zijn dat ze de lijn-Baudet nog steeds steunen.

“Hoor en wederhoor,” schrijft de fractie daarover. “Wij steunen de politieke lijn van FVD met Thierry Baudet.” Dit bericht werd kort daarna geretweet door Baudet, die er natuurlijk blij mee is dat deze statenfractie in ieder geval voor hem kiest.

De Statenfractie van Utrecht heeft daarentegen laten weten dat het zich voorlopig afsplitst. Ik hoor het u vragen: “Voorlopig?” Ja, voorlopig. Want ze houden wel een slag om de arm. Als het uiteindelijk toch nog gaat zoals zij wensen (Baudet weg, de Nanninga-vleugel erin) dan komen ze maar wat graag terug bij de partij.

“Mocht de situatie in de partij ten goede keren dan kunnen wij onze positie heroverwegen,” aldus de Utrechtse fractie.

Een Amerikaan zou hierop zeggen: they want to eat their cake and have it too. Oftewel: ze willen hun taart opeten maar tegelijkertijd ook bewaren. We stappen uit de partij, dit kan zo niet… maar he, als het allemaal toch nog gaat zoals wij willen, dan halen we bakzeil en komen we vol plezier weer terug.

Nee jongens. Of je kiest voor FVD of je gaat op eigen houtje door. Leuk hoor, dat van twee walletjes eten. Maar daar trapt natuurlijk niemand in. Als jullie het echt zo onacceptabel vinden wat er mogelijk allemaal gezegd en gebeurd is dan moet je daar definitieve conclusies aan verbinden.

Afijn, het wordt nog wat bij Forum voor Democratie deze week. De Statenfracties en anderen die nog geen partij gekozen hebben zullen dat de komende dagen wél doen. Er komt mogelijk een ledenraadpleging (hoewel nu geroepen wordt dat niet in de statuten staat, wat een probleem zou zijn, etc. Daar ben ik het overigens niet mee eens. Dat het er niet in staat betekent niet dat je het niet kunt doen als oplossing voor een interne crisis. En als het probleem erin zit dat het ‘bindend’ is, nou dan kan iedereen melden zich vrijwillig te conformeren aan de uitslag. Dan is dat ook klaar).

Dan pas, na die (mogelijke?) ledenraadpleging kan FVD dit bizarre hoofdstuk echt achter zich laten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. ZWEEDSE K0K

  they want to eat their cake and have it too.
  Michael vertaalt : ze willen hun taart opeten maar tegelijkertijd ook bewaren.
  Google vertaalt: ze willen hun taart eten en die ook hebben.

  Ik ga voor de Google vertaling.

  OT
  Al deze FVD’ers zijn de afgelopen week opgestapt

  Freek Jansen – Voorzitter jongerentak en kandidaat-Kamerlid
  Theo Hiddema – Tweede Kamerlid
  Paul Cliteur – Senator en mentor Baudet
  Hans Smolders – Kandidaat-Kamerlid
  Eerdmans
  Pouw-Verweij
  Vlaardingerbroek
  Nanninga
  Astrid de Groot – Bestuurslid

  de Statenfractie Flevoland,
  de Statenfractie Utrecht
  vier van de vijf Statenleden in Overijssel.
  Noord-Holland splitsen vier van de vijf Statenleden zich af.

  Vier senatoren van Forum voor Democratie stappen uit de partij. Het gaat om Bob van Pareren, Toine Beukering, Hugo Berkhout en Otto Hermans.
  Nog over van de 12:
  J. Dessing
  Dr. P.M.L. Frentrop
  L.P. van der Linden
  L.F.A.M. van Wely

  De Europese fractie van Forum voor Democratie wil dat Thierry Baudet zich houdt aan een eerder ultimatum en uit het hoofdbestuur stapt.
  In de Europese fractie zitten drie FvD’ers: Derk Jan Eppink, Rob Roos en Rob Rooken.

 2. ikweetwatikwil

  We steunen de politieke lijn van FVD . Baudet zou misschien wat meer op zijn woorden moeten letten. Hij moet weten dat , als de media hem daarop kan pakken en er een draai aan kunnen geven, ze het niet zullen laten. De linkse machine draait door in veel media. Wat hen niet aanstaat maken ze kapot.

  1. mw

   Dit is netjes gezegd.

   1. Thant dolph

    Dat is netjes misleidend geïnterpreteerd zul je bedoelen.

 3. DubbelZout

  Het is net als het slachten van een kip, die loopt nog ff door zonder kop maar daarna is het toch echt gedaan

 4. Cor Grijpstra

  Degene die nog steeds geloven in Baudet zijn hun reukvermogen kwijt.
  Deze man sleept al jaren een penetrante geur van extr@@m rechts met zich mee.

  1. Nostradamus

   Tot nu toe vind ik extreem links veeeel extremer en gewelddadiger dan extreem rechts.
   Hoe noem je een Nationaal SOCIALISTISCHE Arbeiderspartij Partij of een Nationaal SOCIALISTISCHE Beweging? Extreem rechts of toch extreem links?!

   1. ZWEEDSE K0K

    Hoe noem je een Nationaal SOCIALISTISCHE Arbeiderspartij Partij of een Nationaal SOCIALISTISCHE Beweging?

    PVV
    Soms extreem links, soms extreem rechts.

    1. Nostradamus

     Dus je stelt soms de PVV gelijk aan GL, is extreem links. En soms aan extreem rechts, was ( 😀 ) VVD. Dus PVV zit over de gehele linie in het midden. Een Centrum conservatieve partij dus. Oké, prima!

     1. ZWEEDSE K0K

      Dus je stelt

      Nee hoor, dat stelt u.
      Graag zelf de verantwoording voor uw eigen gedachtes nemen.

      Op de sociale paragraaf vind ik de PVV uiterst links.
      Op Islam/vluchtelingen gebied vind ik de PVV uiterst nationalistisch.
      Stemmen in de 2e kamer doen ze meestal met de VVD mee.

    2. ikweetwatikwil

     PVV Partij voor de vrijheid Zweedse kok

    3. werikke

     ik ben socialistisch en zeker voor mijn eigen land dus nationaal.Dus zou ik nationaal socialistisch zijn . Heb ikzelf geen probleem mee. Maar dat jij hier echt van smorgens tot savonds op deze site bent terwijl je zo’n hekel hebt aan de volgens jou extreem rechtse stemmers geeft toch aan dat je verder niets te doen hebt en eigenlijk een zeer zielig eng mannetje bent. Echt hele dag ben je hier bezig te vertellen dat jij gelijkl hebt en anderen fout zitten. krijg je daar nu nooit genoeg van of zie dat als je doel in je shit leven.

   2. Piet51

    @Nostradamus
    Gemakkelijke vraag en duidelijk antwoord: Socialisme is links, nationaal socialisme is extreem rechts, want het bestrijdt heel fel veel principes van het socialisme. Nationaal socialisten als Adolf H. probeerden de socialisten en communisten uit te roeien, wat gelukkig niet is gelukt.
    De Nationaal Socialistische Arbeiderspartij (NSAP?) ken ik niet en heeft volgens mij ook nooit bestaan. Wel de Nationaal Socialistische Nederlandsche Arbeiderspartij (NSNAP), waarvan de restanten later opgingen in de NSB. Het lijkt alsof je termen als NSNAP, SDAP (voorloper van de PvdA) en NSDAP op één hoop gooit.

    1. Nostradamus

     Niet mee eens. Het is een valse frame en een totaal onlogische vergelijking. Komt waarschijnlijk voort uit een extremistisch wereldbeeld.

     Ik herinner mij dat Wouter Bos van de PvdA een keer zei: We mogen wel eens wat Nationalistischer zijn. Toen gingen bij mij de haren recht overeind staan.

   3. Bolkestein

    Socialistisch, dat zegt al weer genoeg.

    En de AIVD is duidelijk over wie gewelddadiger en gevaarlijker is. Dat is links.

    h**ps://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2018/03/aivd-extreem-links-gewelddadiger-dan-extreem-rechts-592921/

    1. Piet51

     @Bolkestein
     Maar het ging over de vraag of nationaal socialistisch, de n#nazi’s due, extreem links of extreem rechts zijn. Voor mij en de meeste wetenschappers is dat extreem rechts.

  2. Seneca

   @grijpstra
   ik begrijp je reactie, zeer zeker gezien het milieu waaruit jij afkomstig bent. helaas ben jij zo extremistisch links, dat elke zienswijze, die jouw zienswijze in extremisme niet overtreft, gezien wordt als extreem rechts.

  3. werikke

   ik ben ook extreem rechts volgens jouw idee dus ik heb geen probleem met Thierry . hoop dat er meer extreem rechtse kiezers zijn . Trouwens ik ruik niks .

   1. Ernest Stern

    Ik begrijp heel goed, werikke, dat je met jouw extreemrechtse opvattingen heel goed terecht kunt bij Thierry.

    1. werikke

     bedankt en fijn dat je dat tenminste snapt.

 5. Meriadoc Brandebok

  Elke tegenslag voor de fascisten en antisemieten is een zegen voor de democratie.

  1. Nostradamus

   Antisemisten bevinden zich het meest in het (extreem)linkse politieke spectrum. Kijk bijvoorbeeld naar de Socialisten van voor de tweede wereldoorlog.
   Hmm, fascisten eigenlijk ook. Die houden niet van Democratie en zullen er daarom van alles aan doen om verkiezingen te stelen. Zie ook de VS en hopelijk volgend jaar niet ook hier!

   1. Meriadoc Brandebok

    Het voorbeeld van de VS dat je aanhaalt is terecht. Trump heeft er alles aan gedaan het democratische proces te frustreren. Daarmee vertoonde hij inderdaad fascistisch gedrag. Thierry is meer open over zijn fascistische wereldvisie en tettert het romd op diners.

    Overigens bevonden antisemieten zich voor de Tweede Wereldoorlog in alle politieke stromingen, met name in Duitsland. Rechts was bijvoorbeeld hevig antisemitisch, dat extreemrechts aan de macht zou helpen en toekeek hoe links vervolgens werd afgeslacht. Nu dreigt hetzelfde te gebeuren: een fascistische partij aks FvD die de demoratische rechtstaat omverwerpt ten gunste van haar fascistische heilsstaat.

  2. Bolkestein

   Blij dat je het zo met me eens bent dat Nederland beter af is met minder minder minder Groen Links, D’66 en PvdA met al hun proxies van Moslimbroeders, Hamas etc.

   1. Meriadoc Brandebok

    Daar ben ik het inderdaad mee eens. Maar dat is hier niet zo relevant.

 6. NO8DO

  Goede foto boven het artikel.
  2 Politici die niet willen toegeven dat ze verloren hebben.
  Chapeau voor de keuze.

 7. Wim Vreeswijk

  Er zijn meerdere meervoudig politieke zakkenvullers die nu de grootste bek hebben over Thierry terwijl ze zelf jarenlang de meest grove kwalificaties de wereld in blerkten. Mag ik ff een teiltje !

 8. Lefty

  FvD heeft nu geen zetels in de 2de kamer : Baudet en Hiddema opgestapt. Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat deze partij nog relevant is in de aankomende 2de kamer verkiezingen; je moet wel heel naïef zijn om ze serieus te blijven nemen. Ze zijn nu alleen met zichzelf bezig. Wilders lacht in zijn vuistje.

 9. plakband

  Ondanks deze diepgaande discussie hebben we nog steeds te maken met “De ravage van 10 jaar Rutte”.
  Denken en spreken in termen van links of rechts, liberaal, conservatief of diversiteit, verandert daar niets aan. De bakkers van de puinhopen gebruiken deze termen niet om de ravage te verklaren maar om de schijn van een ideologie op te hoiden. Uiteindelijk gaan ze gewoon incompetent door met het verergeren van de situatie.
  Stemzeweg voor het te laat is.
  Stem in maart 2021 op PVV of FvD.

  1. Lefty

   @Plakband: “Stemzeweg voor het te laat is.
   Stem in maart 2021 op PVV of FvD”.

   U denkt serieus aan een regeringscoalitie van FvD en PVV?

   1. werikke

    je weet maar nooit maar ik zou het toejuichen

 10. Bolkestein

  Wie geen lid (meer) is stemt niet (meer) mee. En over de uitkomst kunnen de leden, kiezers en sympathisanten hun plan trekken.

 11. Kleurloze Politiek

  Beste dames en heren

  Extreem links of Extreem rechts.
  Antisemitisme en Homofobie is nooit goed te praten.
  Als Partijleider dien je een duidelijke harde vuist te maken tegen elke vorm van Antisemitisme en elke vorm van fobie.

  Het bagatelliseren van dergelijke uitspraken of dit minachtend af doen alsof het er niet toe doet.
  Is een zeer kwalijke.

  Tel daarbij dat hij willens en wetens zelf Extreem rechtse gedachtes uit naar zijn mede FvD leden.

  Dit zou een Politieke partij met Fatsoen nooit als draagvlak moeten accepteren.

 12. pasco

  Slim en doordacht van Wilders, er bestaat geen partijbestuur om hem te verraden!
  Bij Geert geldt maar één regel: het PVV beleid beamen dan wel oprotten!
  Zijn doelstellingen blijven hierdoor loepzuiver en onversneden!

  1. gustav

   pasco\
   Baudet is/was te naïef, zijn eerdere medestanders zijn niet integer, maar enkel belust op eigen glorie en zelfbelang!
   Iedereen was bekend met Baudet’s politieke denkbeelden en idealen, plotseling schijnt de meerderheid “Judas” te heten!

  2. Lefty

   Dit is uiteindelijk ook het wereldbeeld dat Wilders voorstaat. Beamen dan wel oprotten.
   God verhoede het dat hij het ooit voor het zeggen krijgt met zijn schijnbaar sociale praatjes. Hij praat iedereen die ontevreden is naar de mond. Zegt de regering links, dan schreeuwt Geert rechts. Zegt de regering rechts, dan schreeuwt Wilders links. Geef hem een vinger en uiteindelijk hij pakt de hele hand. Gelukkig leven we in een democratisch land. Nog wel…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.