Allergische reacties op Pfizer-vaccin: mogelijk kwartier nablijven na inenting ter controle

Het grote inenten is begonnen. Weliswaar niet in Nederland omdat het blijkbaar als enorme verrassing kwam voor Hugo de Jonge dat dit project er kwam, maar wel in de rest van de wereld. Sinds de start van de inentingen zijn er een paar dingen opgevallen. 1: de meeste mensen die een inenting hebben ontvangen zijn er erg blij mee. 2: er zijn mogelijke allergische bijwerkingen waardoor het protocol misschien toch anders moet.

Volgens De Telegraaf zijn er nu “vier incidenten bekend waarbij mensen forse allergische reacties ontwikkelden op het vaccin van Pfizer.” Eén van de ingeënte personen had zelfs zo’n felle reactie dat hij (of zij) een tijdlang op de intensive care belandde. Hoogleraar Anke Huckriede van het UMC Groningen zegt daarover: “Daarom is het belangrijk dat bij de Nederlandse vaccinatie de gevaccineerde mensen zeker een kwartier onder controle worden gehouden.

Het lijkt erop dat de reactie — die ook een “overgevoeligheidsreactie” kan zijn — vrij snel plaatsvindt. Je hoeft er dus, zoals het nu lijkt, niet uren op te wachten. Een kwartier ofzo zou volstaan om te zien of een persoon deze specifieke reactie heeft op het vaccin. Als dat zo is moet hij of zij direct geholpen worden, want het is wel echt een serieuze reactie. Dit geldt voor mensen die geen geschiedenis van allergieproblemen hebben. Bij mensen voor wie dat wél geldt, die moeten — aldus Huckriede — zelfs een half uur wachten.

Dit is niet een probleem dat we zomaar kunnen negeren. In Engeland is bijvoorbeeld besloten om voorlopig mensen met ernstige allergieën uit te sluiten van toediening met het Pfizer vaccin. Volgens Huckriede is het belangrijk dat als deze mensen niet uitgesloten worden, er goed gekeken wordt naar wat het vaccin met ze doet. “Zeker nu dat we weten dat deze reacties kunnen optreden is dat belangrijk en zouden ook de nodige middelen voor behandeling ter plekke voorhanden moeten zijn. Dat zijn bijvoorbeeld spuiten zoals ook mensen met allergie tegen bijen- of wespensteken die bij zich dragen,” aldus de hoogleraar.

Als de GGD straks inderdaad mensen in de gaten moet gaan houden wordt de logistiek heel anders opgezet. Er zal dan meer ruimte én meer personeel nodig zijn. Het is mogelijk dat de vaccinatieproces daardoor nog meer vertraging oploopt — zeker in vergelijking met andere landen waar ze al begonnen zijn.

Het is opmerkelijk dat dit artikel verschenen is op de website van De Telegraaf. Als nieuwsmedia moet je namelijk bijzonder voorzichtig zijn met het uiten van mogelijke kritiek op de vaccins — en op de nevenreacties. Voor je het weet word je geband door  één van de grote — of allemaal! — Tech Reuzen. Dat kost veel duizenden — zelfs tienduizenden en voor de grote sites honderdduizenden — bezoekers per dag, en dus ook bakken met geld.

Hoe dan ook, het moge duidelijk zijn dat de inentingen op de voet gevolgd worden — en de effecten ervan op de gezondheid ook. Ironisch genoeg is het in dat opzicht misschien wel weer positief dat Nederland later begint omdat het de GGD in staat stelt maatregelen te treffen als dat nodig mocht blijken.

Volg mij op Twitter en op Parler.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

64 reacties

 1. JochemX

  Oppassen met kritiek, de Tech Reuzen gaan je bannen (sic).

  1. unlocked

   Dat is zeker. Wat denk e dat de financiële belangen zijn ? 7,6 miljard mensen tegen 18 euro 50 cent is een leuke binnen komer.

   Sommige denken dat Bil Gates de 7 fabrieken heeft laten bouwen uit liefdadigheid

 2. Nationalist

  Goede morgen.We gaanderaan,en dat allemaal voor 10 duizend mensen die zijn overleden in een jaar tijd.Voor mij geen vaccin.

 3. QAnon

  Let goed op de kleur van de injectiespuit als u gevaccineerd wordt.
  Paars met het goede vaccin is voor de linkse stemmers in de rechter arm.
  Oranje met een besmetting is voor de rechtse stemmers in de linker arm.
  U bent gewaarschuwd !

  1. unlocked

   tja , ik zie de humor even niet maar kennelijk ben jij zo een corona wappie die nog heilig in een killer virus gelooft.

 4. unlocked

  Als je een allergische reactie oproept komt je immuun systeem in verzet tegen stof X. Aan allergische reacties kan je sterven want ze zijn niet te contróleren.

  Lekker in je lijf laten spuiten die troep. Na een kwartiertje mag je naar huis als je ogen nog open zijn. Ik zet in op het virus waarbij het sterfte risico 0,01% is. Geef mijn portie dus maar aan fikkie. Ik koop wel een inentingsbewijs.

  1. ZWEEDSE K0K

   Aan allergische reacties kan je sterven want ze zijn niet te contróleren.

   Dokter Zivago geeft advies.

   1. ManX

    Unlocked heeft volkomen gelijk, grote sukkel Kokkie. Allergische reacties kunnen volledig oncontro*leerbaar en onbeheersbaar zijn en de dood tot gevolg hebben.

    Als je zo’n oliedomme jongen bent als jij, kun je beter je mond houden dan jezelf onophoudelijk voor schut zetten.

    1. Nico Sibelijn

     Mijn goede vriend X zit duurzaam in totale lockdown in een verlaten dorp op het Duitse platteland. Die kan de vaccinatie zonder veel risico weigeren en daarmee het risico op op dodelijke bijwerkingen voorkomen.

     1. ManX

      Er is hier van een lockdown niets te bespeuren Sibelijn. De Eifel behoort tot de dunstbevolkte gebieden in Europa, dus iedereen gaat hier gewoon als vanouds zijn eigen gangetje. En ook mijn dagelijkse tochten door de prachtige, uitgestrekte wouden vinden ongehinderd doorgang. De winkels zijn dicht en dat is het wel zo’n beetje.

      Dit in tegenstelling tot het overvolle en doodzieke Den Haag waar contacten met virusdragers nauwelijks zijn te vermijden en de lockdown wurgend is: ik kan me voorstellen dat jij hem behoorlijk begint te knijpen.

     2. Meriadoc Brandebok

      Vanuit die positie roept hij ook om Nederlanders te offeren op het corona-altaar van de economie. Vanuit de luie stoel op het Duitse platteland dus.

     3. ManX

      Maria, als je ingeent bent loop je geen gevaar meer en ben je geen gevaar meer voor anderen.

      Wat kan jou het dus schelen dat niet iedereen mee doet? Als jij die prik haalt ben je safe.

      Los daarvan – je beperkte geheugen speelt je parten. Ik heb eerder gezegd dat ik niet tegen vaccineren ben maar het kwalijk vind dat de gevolgen op lange termijn niet bekend zijn. Daarom neem ik voor mezelf een wat ruimere tijdsmarge voor de vaccinatie.

     4. focus

      Ik zie hier een paar extreem fascistische vaccinatiedrammers

     5. unlocked

      dodelijke bijwerkingen 0,01% , ik neem de gok met het “killer ” virus.

      Angsthazen mogen uiteraard voor de verrassingsspuit kiezen

     6. Meriadoc Brandebok

      ManX, je hebt de doden hier nevenschade genoemd.

     7. ManX

      Ja Brandebok, dat klopt: de coronadoden zie ik als collateral damage. Maar wat heeft dat je maken met mijn uitspraak dat ik zelf even de tijd neem voor vaccinatie?

     8. Nico Sibelijn

      “ de coronadoden zie ik als collateral damage.”

      Ik neem aan dat mijn goede vriend doden door kanker, hartfalen en neurologische ziekten ook ziet als collateral damage?

    2. ZWEEDSE K0K

     Lugar l*lt:
     Aan allergische reacties kan je sterven want ze zijn niet te contróleren.

     De Duitse plantsoenendienstmedewerker ondersteunt zijn grote Freund:
     Allergische reacties kunnen volledig oncontro*leerbaar en onbeheersbaar zijn en de dood tot gevolg hebben.

     Lesen und Verstehen ist für Ausländer ziemlich schwierig

     1. unlocked

      zeg is zuigtról micro zwetscock , wat is niet correct in de tekst die je quote ?

     2. ZWEEDSE K0K

      Het lijkt er op dat ontsloten Lugar Nederlands probeert te schrijven maar helaas.
      is= eens
      quote=quotte

      Veel plezier met uw ontlasting.

     3. focus

      Hieraan herkend men de taalnazi, het probleem van taalnazi’s als zweetsokkokje is niet zozeer het walgelijke moralistische toontje dat hij uitslaat, maar dat hij door zijn gezever de aandacht verschuift van de inhoud naar de vorm, waardoor de discussie stopt.
      Dé tactiek om zijn gebrek aan argumenten te verhullen.

     4. ZWEEDSE K0K

      Hieraan herkenT men de laag opgeleidde focus.

     5. Piet51

      @ZWEEDSE K0K

      Ik moet jou helaas ook corrigeren, excuus. Het is opgeleide in plaats van opgeleidde. Het woord opgeleidde bestaat in het Nederlands niet.
      Heel storend is het niet, maar we moeten wel consequent zijn.

     6. Nico Sibelijn

      Heel prettig te zien dat enkele reaguurders op dit veelgelezen prachtblog de Nederlandse taal nog met liefde, respect en toewijding wensen te eerbiedigen. Zeker degenen die onze Nederlandse cultuur en geschiedenis in hun hoogwaardige eigenheid wensen te handhaven, en soms zelfs te conserveren, al dan niet met erkenning van het atavistische dan wel anachronistische karakter van die inspanning, zullen deze taalliefde weten te waarderen.

    3. Nico Sibelijn

     “Allergische reacties kunnen volledig oncontro*leerbaar en onbeheersbaar zijn en de dood tot gevolg hebben.”

     Zeker, goede vriend, allergische reacties kunnen soms extreme uitingen hebben en daarom is het prettig te weten dat in alle trials van het vaccin tot nu toe het aantal allergische reacties in de placebogroep even groot waren. Groot is echter een groot woord: het aantal allergische reacties van enige betekenis was zeer gering en niemand stierf eraan of ondervond duurzame gevolgen.

     1. ManX

      Duurzame gevolgen ondervind je pas na verloop van tijd: na maanden of zelfs na vele jaren. Denk aan Softenon bijvoorbeeld.

      De Coronavaccins zijn net ontwikkeld dus zijn de gevolgen op de langere termijn nog volledig onbekend.

   2. unlocked

    of je denk even logisch na waar een allergische reactie vandaan komt micro zwetscock

  2. LifeBuddy

   Ja un, Ik koop ook een inentingsbewijs, op de Zwarte……….euh,ik bedoel de nieuwe Bruine [strondvlek] markt.

  3. Nico Sibelijn

   Poelman heeft het recht vacccinatie te weigeren. Uiteraard blijven de regels van de volledige lockdown wel op hem van toepassing. Hij zal toch geen medemensen in gevaar willen brengen?

   1. ManX

    Diezelfde domme riedel heb je gisteren al uitgescheten Sibelijn. Toen werd je ook al onderuit gehaald. Ga je weer beginnen?

    1. unlocked

     uiteraard , de strónt vlé®k is narcist, een tról en een hufter waar je geen discussie mee kan voeren

     1. Vanduinen

      U kunt behendig met taal omgaan, dat mag gezegd worden. Een hoge taalvaardigheid, zogezegd.

    2. Nico Sibelijn

     Ik zie dat ManX de coprofolie van zijn vriend Poepman begint over te nemen.
     Ik wordt wel verdrietig van deze verloedering van dit blog.

     1. Mogguh

      Mooi dat je verdrietig wordt, en laten we hopen dat je er aan sterft.

     2. Nico Sibelijn

      wordt = word

      Excuses!

   2. unlocked

    De strónt vlé®k wil toch een grote groep melaats verklaren en een ster op de jas naaien. De strónt vlé®k is dan ook een minderwaardig mensch en had graag de rol van Josef Mengele vervuld.

    Gelukkig staat de grondwet nog overeind ondanks de noodwet . Artikel 10 geeft uitleg waarom het fascistisch gedachtegoed van de strónt vlek NOOIT kan worden ingevoerd. Een vaccininatie bewijs zal het ook nooit halen slechts een verplichte test voor iedereen omdat er nu eenmaal in artikel 1 staat dat je IEDEREEN gelijk dient te behandelen.

    De strónt vlé®k kan dus roepen wat hij wil maar de grondwet die hij zegt te aanvaarden strooit roet in zijn perverse gedachten

   3. focus

    nicootje is een structureel tegenstrijdige reaguurder

  4. Piet51

   @unlocked
   Waar komt dat steeds dalende sterftepercentage eigenlijk vandaan? De officiële cijfers, andere zijn er niet, geven voor Nederland plm. 10.000 corona-doden op 650.000 besmettingen. Dat is een sterfte van ruim 1,6%. Er zullen meer besmette mensen rondlopen dan de positief geteste. Maar om op jouw 0,01% te komen, moeten dat er in Nederland dus 100.000.000 besmette mensen zijn. Vind jij dat ook niet ietwat onwaarschijnlijk?

   Je redenering is waarschijnlijk, dat die 10.000 doden ten onrechte aan corona worden toegeschreven, omdat er ook sprake was van andere doodsoorzaken. Dat is een vreemde redenering. Een terminale kankerpatiënt die door een automobilist wordt dood gereden is toch ook een verkeersslachtoffer?

   Feit blijft, dat er plm. 10.000 mensen zijn overleden aan corona-verschijnselen en positief werden getest. En dat spoort niet met jou 0,01%.

   1. unlocked

    blabla bladieblabla

    1. Piet51

     @unlocked
     Knap antwoord. Kennelijk heb je geen beter. Je goochelt met cijfers, maar laat na te checken wat voor onzin je dan uitkraamt.

     1. unlocked

      blabla bladieblabla

     2. Piet51

      @unlocked
      Wat ik al schreef: Kennelijk heb je geen beter antwoord, maar u wel je de indruk het ook allemaal niet zo te begrijpen. Dat geeft niets, maar vraag dan even om wat uitleg.

   2. focus

    Het feit blijft als het mortaliteitscijfer 0,2% is er dus 99,8% blijven leven.. en op basis van die 99,8% die blijven leven gooit een regering een heel land op slot…

    “Een terminale kankerpatiënt die door een automobilist wordt dood gereden is toch ook een verkeersslachtoffer?”

    Een “coronaslachtoffer” die overlijdt aan de gevolgen van een longontsteking is dus geen corona slachtoffer druiloor

    1. Piet51

     @focus
     Hoe kom je aan dat mortaliteitscijfer van 0,2%? Het land is overigens niet op slot primair vanwege die corona-doden. Ik zou, als ik jou was, meer naar de MSM kijken, want daar wordt het vaak uitgelegd, compleet met cijfers en ontwikkeling daarin. Het land gaat op slot om te voorkomen dat ons zorgsysteem overbelast wordt en daarmee uiteindelijk de hele economie verstopt. Ook gisteravond legden Kuipers en Gommers het nog eens haarfijn uit op welke manier Nederland daar in het voorjaar op het nippertje aan ontsnapt is. Je moet dan wel de aandacht kunnen opbrengen voor de cijfers in grafiekjes die ook de te verwachten toekomst laten zien.

     “Een “coronaslachtoffer” die overlijdt aan de gevolgen van een longontsteking is dus geen corona slachtoffer.”
     Ik heb van medici begrepen, dat dat helemaal ervan afhangt wat voor longontsteking het gaat. Longontsteking in een heel ernstige vorm is een mogelijk gevolg van corona-besmetting. Als een besmette persoon longontsteking ontwikkelt is dat waarschijnlijk een gevolg van die besmetting. Zonder die besmetting was er geen longontsteking opgetreden.
     Een “coronaslachtoffer” dat overlijdt aan de gevolgen van een longontsteking zal door een medicus daarom bijna altijd als corona-slachtoffer gemeld worden. Dat “druiloor” lijkt me overbodig.

   3. Gerda2

    Piet51@Een terminale kankerpatiënt die door een automobilist wordt dood gereden is toch ook een verkeersslachtoffer?

    Ja maar wel met onderliggend lijden, lol.

    1. Gerda2

     Misschien had een gezond jong persoon het ongeluk wel overleefd.

     1. Piet51

      @Gerda2
      Je slaat de spijker op z’n kop met het woordje “misschien”. Want met zulke formuleringen heb je altijd gelijk, ook nu.
      Een vriendin van me met covid19 is voor de poort van de dood weggehaald en nu met een maandenlange therapie bezig. Ze was 70+, niet meer 100% gezond. Maar als ze door had kunnen leven zonder al te veel verstoringen van het “normale” zou ze zo nog 15 jaar kunnen leven, maar één dag had ook gekund. Ik weet, dat sommigen hier haar niet tot de corona-doden zouden hebben gerekend, als ze het niet overleefd had. Maar ik weet van een arts ook, dat zij zeker op het lijstje van corona-doden was terecht gekomen. Wie heeft er gelijk?

      Die terminale kankerpatiënt had inderdaad “misschien” kunnen overleven als er geen sprake was geweest van kanker. Maar zonder ongeluk had hij zeker overleefd. Waaraan is hij dan overleden? Medici doen hier niet zo moeilijk over, aan dat ongeluk natuurlijk.

     2. ManX

      Piet51 schrijft: “Ze was 70+, niet meer 100% gezond.”

      Niet meer 100% gezond is iets anders dan geconstateerd onderliggend lijden of onderliggende ernstige kwalen/ziektes. Als jouw kennis er onderdoor was gegaan was ze terecht tot de coronadoden gerekend.

      Een 70plusser echter die al jarenlang behandeld wordt voor pakweg drie ziektes, daarvoor een aantal keren opgenomen en geopereerd is geweest en veel verschillende medicijnen slikt en ook aan corona onderdoor gaat, wordt m.i. onterecht meegeteld.

      Kortom, de ziektegeschiedenis hoort een rol te spelen bij de classificatie.

      Wat inmiddels hoog en breed bekend is, is dat het grootste deel van de coronadoden 80plussers zijn met onderliggende kwalen. Zijn die AAN corona dood gegaan, of MET corona doodgegaan?

     3. Piet51

      @ManX
      “… grootste deel van de coronadoden 80plussers zijn met onderliggende kwalen. Zijn die AAN corona dood gegaan, of MET corona doodgegaan?”

      Ik zou zeggen, dat ze aan corona zijn doodgegaan, want zonder die besmetting zouden ze langer hebben geleefd. Hoeveel langer weet niemand. Dat varieert van één minuut tot 25 jaar.
      Ik zou willen, dat er onderzoek gedaan wordt om na te gaan hoeveel levensjaren gemiddeld gewonnen zijn met de maatregelen en dan in het bijzonder bij bejaarden. Pas dan krijg je een goed beeld van de effecten ervan.

     4. ManX

      Piet51, je pikt die ene krent eruit en concludeert iets waarvan je zelf al vindt dat het twijfelachtig is.

      Iemand met een aantal langjarige onderliggende ziektes die in een zorginstelling wordt verpleegd en een intens medicijngebruik kent, krijgt door corona het laatste zetje. Het had ook een verkoudheid kunnen zijn, of een hartstilstand door medicijnvergiftiging of een ander duwtje over de rand.

      In zo’n geval is het onjuist om diegene als een coronadode mee te tellen: de ziektegeschiedenis wordt geheel buiten beschouwing gelaten, waardoor immers een vertekend en onjuist beeld wordt geschapen.

      De echte coronadoden zijn gestorven door corona zonder andere onderliggende kwalen. Hoeveel zijn dat er? Daar kunnen de telgeiten natuurlijk geen antwoord op geven, omdat er veel te veel ruis is meegenomen.

     5. Nico Sibelijn

      “Iemand met een aantal langjarige onderliggende ziektes die in een zorginstelling wordt verpleegd en een intens medicijngebruik kent,”

      Mijn goede vriend bedrijft ranzige demagogie door een karikatuur te maken van ouderen die aan het corona-virus overlijden. De onderliggende moraal lijkt te zijn dat het leven van ouderen en gehandicapten van mindere waarde is dan dat van jongeren.
      Er bestaan in recente geschiedenis huiveringwekkende voorbeelden van de genocide waartoe deze denktrant kan leiden.

      Nee, beste ManX, in onze beschaving is elk leven even waardevol. Wen er maar aan.

    2. Gerda2

     Piet51@ Je slaat de spijker op z’n kop met het woordje “misschien”. Want met zulke formuleringen heb je altijd gelijk, ook nu.

     Het gaat er toch niet om om gelijk te krijgen?
     Alleen een beetje relativeren graag.

     Artsen hebben als doodsoorzaak “corona” opgegeven, bij mensen die bijvoorbeeld kort na een motorongeluk overleden en ook nog voor die tijd positief getest waren. En er zijn ook anderen voorbeelden.
     Dus artsen kunnen verschillende oorzaken van overlijden aangeven.
     Het voorbeeld van je vriendin (niet meer 100% gezond) zegt niet zoveel.
     Bijna niemand op die leeftijd is nog 100% gezond.
     Zoals jij het brengt zal ze ongetwijfeld corona als doodsoorzaak krijgen en terecht.

 5. Piet51

  Een allergische reactie bij zoiets als een vaccinatie is helemaal niet vreemd of zorgwekkend. Google eerst eens om na te gaan waarover het gaat. Je kunt overal levensbedreigende risico’s in zien, maar daarmee is het nog niet terecht of realistisch.

  1. unlocked

   blabla bladieblabla

   Bij welke vaccinatie in het rijksvaccinatie programma moet je “nablijven ” fantast ?

   Een allergische reactie is zeer vreemd want het is een reactie op niet lichaams eigen stoffen in het lichaam. Verder ga ik niet in discussie met je malle pietje en blijft het bij het bekende blabla bladieblabla

   1. Nico Sibelijn

    “en blijft het bij het bekende blabla bladieblabla’

    En uiteraard de vertrouwde poep en strónt.

   2. Piet51

    @unlocked
    “Bij welke vaccinatie in het rijksvaccinatie programma moet je “nablijven ” Tot nu bij geen enkele, ook bij de corona-vaccins niet. Kijk wat vaccinologen erover zeggen.

    Ook bij vroegere versies van het griepvaccin kwamen allergische reacties voor, zoals je kunt lezen als je de moeite van even googlen neemt.

    En dank, dat je toch even de moeite van een reactie nam.

    1. Piet51

     @unlocked
     Je geeft mij echt veel teveel eer. Ik bedenk niets aan feiten, maar citeer slechts uit de algemeen erkende media. Dus net als de artikelschrijver uit de Telegraaf citeert, zal ik maar zeggen. Maar feiten lijken je niet te boeien, tenzij zorgvuldig geselecteerd en passend bij je vooringenomen standpunt.

    2. focus

     Te veel eer? ik zie een hartstochtelijke vaccinatiedrammer die nuanceert en bagatelliseert, goed probeert te praten wat niet goed is te praten..

     1. Piet51

      @focus
      Je verwart me met iemand anders. Ik heb het bijna nooit expliciet over vaccinaties, nuanceer noch bagatelliseer. Ik citeer alleen mensen die weten waarover ze het hebben.

     2. Thant dolpf

      Omgekeerde Spiegelreflexcamera, Homefrontje?

  2. ropart

   misschien moet je eens gaan praten met de ouders van lara van ruijven piet

   1. Piet51

    @ropart
    Ik zou niet weten waarom ik met de ouders van Lara van Ruijven zou moeten praten. Haar dood heeft niets met corona te maken en ik ontken niets wat haar betreft. Het enige wat ik liet zien, is het feit dat er vaccinologen zijn, die aangeven dat die paar allergische reacties geen enkele reden zijn om angstig te worden voor die vaccins.

    Vaccins zijn nooit zonder bijwerkingen. Allergische reacties kunnen altijd en overal optreden. Met een auto-immuunziekte hoeft dit niets te maken te hebben. Ook bij andere vaccins treden in heel zeldzame gevallen ernstige reacties op, een heel enkele keer zelfs met de dood als gevolg. Anti-vaxxers gebruiken heel begrijpelijk deze incidenten als bewijs van het risico. Maar dan moet je niet naar het aantal verkeersdoden kijken om de risico’s van autoverkeer te kwantificeren.

    Ik zelf beweer verder helemaal niets, ik citeer gewoon wat deskundigen als tegenwicht tegen al die onwetenden hier die er maar wat op los ratelen.

 6. Peter R. de Elburger

  “Het is opmerkelijk dat dit artikel verschenen is op de website van De Telegraaf. Als nieuwsmedia moet je namelijk bijzonder voorzichtig zijn met het uiten van mogelijke kritiek op de vaccins — en op de nevenreacties. Voor je het weet word je geband door één van de grote — of allemaal! — Tech Reuzen. Dat kost veel duizenden — zelfs tienduizenden en voor de grote sites honderdduizenden — bezoekers per dag, en dus ook bakken met geld.”

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Code_van_Bordeaux
  https://www.nvj.nl/ethiek/ethiek/code-bordeaux

 7. johanjha

  Ja een kwartier nablijven natuurlijk, stel je voor dat de mensen met bosjes tegelijk dood neer vallen in de straten en dat iedereen dit ziet. Dat wil je toch niet hebben he.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.