Boekrecensie: Sid Lukkassens’ Links & Rechts in Dialoog

De naam Sid Lukkassen moet voor veel mensen die zichzelf rechts noemen inmiddels wel een belletje doen rinkelen. Deze excentrieke en vrijzinnige denker merkt al jaren dat de Nederlandse cultuur, de Europese beschaving en de liberale democratie gevaar lopen. Onder andere door politieke bubbelvorming, waardoor dialoog haast niet meer mogelijk lijkt. Gewapend met een arsenaal aan filosofische en historische kennis tracht hij deze patstellingen te doorbreken en is hij opzoek gegaan naar andersdenkenden, met als doel een hoogwaardige dialoog aan te gaan. Want als er íéts nodig is in de huidige politieke arena, dan is het wel dialoog tussen links en rechts!

Lukkassen merkt al langere tijd op dat er politieke bubbels zijn ontstaan. Hij is daar natuurlijk niet de enige of de eerste in, maar hij is wel een van de eersten sinds afgelopen jaren die echt een serieuze poging doet om weer nader tot elkaar te komen. Het boek bestaat uit een serie briefwisselingen tussen Lukkassen en diverse andere denkers. En, anders dan het boek doet vermoeden, zijn zij niet allemaal links.

Het boek is een echte aanrader voor iedereen die zich afvraagt waar het mis is gegaan in het westen. Qua cultuur, politiek en de samenleving als geheel. Lukkassen laat zich in dit boek meestal van zijn beste kant zien en neemt de lezer mee in zijn denkwijzen en analyses, die hij probeert te toetsen aan de denkers waar hij zich in dit boek tot richt.

Filosofische bokswedstrijden
Om het boek echt goed te kunnen beschrijven kan ik het volgens mij het beste vergelijken met een soort filosofische bokstoernooi. Iedere briefwisseling lijkt wel een ronde: Lukkassen staat klaar in de ene hoek en telkens verschijnt er in de andere hoek een nieuwe tegenstander. De ene wedstrijd is Lukkassen echt in topvorm en blijft hij scherp letten op wat hij doet en hoe zijn ‘tegenstander’ reageert. Maar af en toe wordt ook Lukkassen wel eens overmoedig en verrast zijn filosofische opponent hem op een manier waardoor je je afvraagt of Lukkassen de wedstrijd überhaupt nog wel kan winnen!

Ook zijn niet alle briefwisselingen even mooie (of überhaupt) wedstrijden. Sommige ‘rondes’ gaan erg volgens het boekje en hebben meer weg van sportieve en respectvolle oefenwedstrijden. Dit zijn vooral de briefwisselingen tussen Lukkassen en de mensen die weliswaar anders denken, maar toch een heel eind met zijn gedachtegoed mee kunnen gaan. Toch zijn dit hele interessante briefwisselingen, tussen hem en Peter van Duyvenvoorde, Maarten Boudry of Ronald van Raak bijvoorbeeld, waaraan je kunt merken dat Lukkassen echt scherp wordt gehouden.

Daar staat echter ook een compleet tegenovergestelde categorie ‘rondes’ tegenover: de straatgevechten. Dit zijn de briefwisselingen waarin Lukkassen soms wat kort door de bocht gaat of waar zijn politieke tegenpool hem haast moedwillig verkeerd probeert te interpreteren (Othman el Hammouchi heeft hier een handje van). Die ‘straatgevechten’ laten eigenlijk het beste zien waarom dialoog tussen links en rechts soms haast onmogelijk lijkt en bovenal waarom het soms verspilde moeite is om netjes volgens de regels zo’n ‘gevecht’ aan te gaan.

Ergens tussen die twee categorieën in is de categorie die het boek het meest tot zijn recht laat komen: de ‘echte’ wedstrijden. De briefwisselingen met Jan Cornillie, waar het boek mee begint, zijn hier een goed voorbeeld van. Hier moet Lukkassen namelijk zorgvuldig zijn in z’n bewoordingen en de tijd nemen om zijn analyses uit te leggen. Vooral als het om een punt gaat dat wel eens een heilig huisje voor zijn (meestal linkse) ‘tegenstander’ zou kunnen zijn. En hij heeft zeker een paar geduchte tegenstanders uit weten te zoeken!

Het is echt een prettig boek om te lezen en het is zeker een aanrader om de feestdagen mee door te komen. Vooral omdat iedere reeks briefwisselingen je aan het denken zet en je het boek daarna rustig even weg kunt leggen. Wanneer je het boek dan weer oppakt wordt je direct weer getrakteerd op een nieuwe opzichzelfstaande ‘wedstrijd’. En voor wie nu nog steeds twijfelt is er deze podcast over het boek.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Nico Sibelijn

  DDS heeft Sid Lukkassen eerder helder getypeerd als een zieke en gewelddadige fascist. Ik begrijp niet waarom dat nu niet meer zo zijn.

  ht*ps://www.dagelijksestandaard.nl/2019/12/zieke-sid-lukkassen-droomt-van-gewelddadig-huishouden-in-nederland-iedereen-die-te-links-is-executeren/

  1. halo1

   Daar hebben we hem weer met zijn simpele (geest) “hij-is-een-fascist””-kwalificatie. Had liever eerst eens naar die podcast geluisterd alvorens hier te gemakzuchtig te simplificeren. A propos: niemand is geheel “links” of “rechts””,. Als 10 rechtse mensen b.v. gezamenlijk een huis bouwen en er wordt er 1 ziek.. zullen de overige 9 ook voor hem instaan. Anders wordt het wellicht als ook een tweede man ziek wordt… En een links iemand slaat meestal ook in de zomernacht (heel rechts) een mug dood….!1 Ik bedoel maar….

   1. Nico Sibelijn

    Hier is geen touw aan vast te knopen.

    Probeer het nog eens.

    1. corenona

     wat wil de strónt vlé®k ? denkt de strónt vlé®k dat iemand hem serieus neemt ?

     1. lucinde

      Dat is nog eens een dialoog!

      10 punten aftrek voor deze zich voor aap zettende rechtserd

   2. Yoyo

    Het eerste begrijp ik: de fascist- beschuldiging die te pas en te onpas uit de hoge hoed getoverd wordt.
    Het a propos gedeelte gaat mij even boven de pet helaas.

    1. halo1

     Yoyo..Niemand is 100 % links of rechts.. had ik misschien beter kunnen zeggen. Dat is al een hele geruststelling lijkt me zo. En snapt u de vergelijking met het bouwen van een huis?: als er 1 van de 10 ziek wordt, zal niemand moeilijk doen en voor hem werken. Maar wat nu als de tweede ook ziek wordt..of een derde? Dan houdt het “socialisme”‘ gauw op..en komt aan zijn (psychologische) grenzen. En dan die mug doodslaan.. “links”‘ vind ik met een schepnet er achteraan… dat zielige beestje!! Nu alles wel onder de pet??

     1. lucinde

      Idd… niemand is 100% links of rechts.

      U snapt de vergelijking vast wel van die hardwerkende FvD’er.
      Lekker klagen op de overheid wat er aan die slinkse klojo’s niet deugd!

      Maar wel als eerste bij het ziekenhuis als hij zich een beetje benauwd voelt en als eerste de handjes ophouden als de zaakjes niet meer zo goed gaan.

      In die situaties komt de linkse steuntrekker en belastinggeld-misbruiker toch naar voren.

 2. Yoyo

  Lijkt me een interessant boek voor onder de kerstboom.

  1. Nico Sibelijn

   .. en in de open haard.

 3. halo1

  Ik heb de podcast dus wel beluisterd .. en Lucassen maakt een zeer evenwichtige en kritische “links-rechts-indruk”” waar ik me heel mee verwant voel; rechts in de grondhouding , want de natuur=rechts, maar begrip voor ..en bereidheid (met plezier) tot discuteren met links…omdat ik hun “”beschavings””apostolaat wel begrijp En een forum wordt natuurlijk heel vervelend als we allemaal op dezelfde lijn zitten…

  1. Linksbuster

   Q…En een forum wordt natuurlijk heel vervelend als we allemaal op dezelfde lijn zitten…………
   Onzin!!..Er is geen enkele dialoog met guur woke links mogelijk , dat moge toch inmiddels wel duidelijk zijn…de strònt vlé®k’s gezuig kan je toch moeilijk als dialoog bestempelen.

   1. halo1

    Ik ben het met u eens als de discussie over gaat in “hij-is-een-fascist” of (nog erger) “ik-vind-jou-een l..!” enz. Maar links pretendeert nu eenmaal “‘intellectueel” en slimmer dan “‘(dom)rechts”‘ te zijn .. en rechts gaat wel eens (hier ook vaak) kort door de bocht. Het mooiste is natuurlijk toch als je ze van hun “intellectuele”‘ troon kunt verstoten.. op basis van (psycho)logische argumenten (want dat is vaak hun zwakke plek).. en dat lukt nog wel eens ! Dat moge ons (rechts) aller streven zijn!

    1. Nico Sibelijn

     “Maar links pretendeert nu eenmaal “‘intellectueel” en slimmer dan “‘(dom)rechts”‘ te zijn”

     Dat is ook lastig te ontkennen.

     1. halo1

      Dat zeg ik toch ook.. alleen je daarop voor laten staan vind ik uitermate irritant. Het is neerbuigend en discriminerend jegens de minder intelligente mens : de zgn. tokkies. Toevallig houden die wel de maatschappij in stand! En intellectuelen kunnen dan dingen vaak wel mooier zeggen , dat is erg belangrijk.. op veel andere gebieden kunnen ze volkomen in gebreke blijven..en naief, wereldvreemd, klunzig, en a-practisch zijn…dus die arrogantie van links is volkomen misplaatst..

 4. halo1

  Verder vind ik dan nog dat links veel te weinig let op de psychologie van de mens , zie hierboven de tweede zieke en de doodklap voor de mug…en de biologie(!) en de natuurkunde, kortom juist de wetenschap. Men wil b.v. maar niet inzien dat door de wetten van de zwaartekracht de gang naar het afvoerputje (voor sommigen) onvermijdelijk is… en maar blijven “‘verheffen” en pardonneren. Gisteren ook bij Pauw met die tbs-klanten… dat eeuwige begrip en invoelen..op een gegeven moment is het klaar!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.