Column Frits Bosch: JFVD en SP-jongeren hebben meer gemeen dan ze zelf denken

We zijn opgeschrikt door de extreem rechtse – fascistoïde – geluiden binnen de jongerenbeweging van Forum voor Democratie en de extreem linkse geluiden – marxistisch – binnen de jongerenbeweging van de SP. Het conflict met de SP jongeren splijt de SP.  Merkwaardigerwijze hebben de jongeren van Forum veel meer aandacht gekregen dan die bij de SP. Maar beider geluiden zijn zeer verontrustend. Wat is hier aan de had? Hoe groot zijn deze groepen? Hoe breed wordt het gedragen?

Wat weten we van marxisme en fascisme? Een korte inventarisatie. Anders dan vaak gedacht wordt liggen marxisme en fascisme dicht bij elkaar. Ze hebben diverse gemeenschappelijk kenmerken zoals utopisme, antidemocratisch, antikapitalistisch, racistisch, dwang, geweld, gericht op groepen, het doel heiligt de middelen en dictatuur. Marxisme is wetenschappelijker, fascisme is nationalistisch, pragmatischer, anti-intellectualistisch. Marxisme betekent in oorsprong klassenstrijd voor het proletariaat. Fascisme verwerpt dat en stelt dat een elite altijd bovendrijft, hiërarchie zal er altijd zijn.  Het aantal doden door marxisme is veel hoger dan door fascisme.

Marxisme en fascisme zijn broertjes die elkaar niet mogen, twee kanten van dezelfde medaille. Fascisme wordt ten onrechte als rechts versleten, maar daar heeft het niets mee van doen. Rechts is gericht op vrijheid, gelijkheid en het individu, zoals beschreven door ondermeer Edmund Burke. Opvallend is dat auteurs van de eerste helft van de vorige eeuw veelal marxisme de rug toekeerden naar fascisme. Marxisme is in de praktijk niet succesvol en verwordt tot fascisme, zie nu China. Zowel marxisten als fascisten plegen een aanval op “Joods kapitalisme”, antisemitisch. Hitler was bepaald niet de eerste antisemiet en ook niet de laatste. Robin te Slaa geeft in zijn “Wat is fascisme” een voortreffelijk overzicht van beide stromingen. 

De jongerenbeweging van de SP en de jongerenbeweging van Forum voor Democratie zitten dus in een vergelijkbare pot te roeren maar komen elkaar niet nader. Extreem marxistisch gedachtegoed kan van oudher onderdak vinden bij de SP vanwege de maoïstische oorsprong van deze partij.  Forum is een relatief jonge partij en de jongeren proberen hier hun extreme geluid kwijt te kunnen, helaas met succes.

Form voor Democratie is een culturele beweging, pro behoud van Nederlandse culturele waarden en tradities, behoud van natiestaat en nationalisme, maar contra cultuur marxisme, politiek correct, immigratie, EU en rabiate klimaatregels. Ook fascisme kent deze waarden en er is niet per se iets mis mee. Vele Nederlanders ondersteunen het. Er lijkt een potentieel kiezersblok voor te zijn van ten minste 40 zetels. Pas op! Er loopt een helrode lijn die fascisme passeert, maar waar voorbij je niet moet meegaan. JFVD discussieert juist wel voorbij die lijn.

Wat vertellen de jongeren van Forum en SP ons? Wat zien ze eigenlijk? Laten we dat eens onderzoeken. Hoe komt het dat deze jongeren zich zo te uiten? Moeten we daar helemaal verbaasd over zijn? Dat lijkt me niet. Het gehele Westen beweegt zich in de richting van marxisme en fascisme. Jongeren zien in de VS de toepassing van marxistische Critical Race Theory op de universiteiten. Ze zien dat onze universiteiten en instellingen linkse bolwerken zijn. Ze zien het fascistoïde knielen en vuist omhoogsteken. Ze zien de marxistische BLM beweging. Ze zien de fascistoïde macht van Bigtech over informatie en politiek, de mainstream media. Ze zien identiteitspolitiek gestoeld op het marxistisch theorema van onderdrukking en achterstelling van minderheidsgroepen, LHBGT. Ze zien de discriminatie van mannen door vrouwenquota. Ze zien de opkomst van diversiteitconsultants die hen discrimineren, gericht op inclusie via dwang, quota, naming & shaming  en discriminatie volgens goed fascistisch principe.

Ze zien dat de meritocratie wordt teruggedrongen. Talent, inzet en competentie zijn minder belangrijk dan kleur, geslacht en seksuele geaardheid, “waarom zou ik me dan nog inspannen“? Ze zien lectuur uit de schappen verdwijnen. Ze zien steeds meer regels en steeds minder vrijheid, beknotting. Ze zien het dwangmatig klimaatbeleid, “het móet of anders gaan we kapot”. Ze zien dat deze ziekte van het Westerse brein naarstig om zich heen grijpt.

SCP rapporten vertellen ons dat “het zo goed gaat met onze jeugd”.  Kim Putters, SCP baas, heeft het over het “nieuwe denken”. Ja, ja, dream on! Macro gaat het goed, maar micro? Zelfmoord neemt rap toe. Onze jongeren ontwaren een decadente maatschappij, onzinnige reisjes, “consumentisme”. Ze zien ledigheid, BS televisie, onledig gamen. Werkende ouders, “keeping up with the Jones”. Echtscheidingen op bijna 50%. Is dit waanzinnig mooi, of is het slechts schijn, de buitenkant?

Jongeren zien de automatisering rap toenemen, Big Brother is watching you. Ze zien dat hun banen worden weggeautomatiseerd. Ze zien leugenachtigheid, een intolerante islam, salafisme neemt toe. Ze zien zware criminaliteit, liquidaties op klaar lichte dag. Ze zien een democratie die niet meer goed functioneert, met cordon sanitair. Ze zien de overbevolking. Ze zien een zwakke regering die zich de verloedering laat aanleunen. Ze ontwaren dat de rechtsstaat steeds verder wordt aangetast. Ze zien dat een bedreigde politicus al jarenlang onzinnig berecht wordt. Ze zien een tribale samenleving waarin mensen volkomen langs elkaar heen leven. Ze zien parasitair gedrag.

Ze zien een verzorgingsstaat die steeds verder uitgehold wordt. Ze ontwaren wereldbeelden die volstrekt tegengesteld zijn, mensen die elkaar geestelijk niet meer ontmoeten, zinloze dialoog. Ze zien een elite die zegt: “met mij gaat het goed, in mijn bubbel”, deze kuddemens kan het verder blijkbaar geen reet schelen. Ze ontwaren groepen die zich racistisch tegen hen keren vanwege hun witte kleur. Ze worden beschuldigd van ‘white privilege’. Ze zien hun cultuur en tradities verdampen. “Wie zijn wij eigenlijk nog?”

Ze zien een Europese Unie die zich steeds meer opstelt als ware het de Sovjet Unie revisited. Ze ontwaren dat de nationale soevereiniteit verdwijnt ten gunste van dit ondemocratische moloch. Ze begrijpen heel goed dat er een gerede kans is dat als de schuldenzeepbel zal knappen bij een vertrouwenscrisis, dan helemaal niemand weet of dan de bom pas echt zal barsten en hoe onze samenleving er dan uit zal zien. Marxistisch en/of fascistisch, of toch weer ‘waanzinnig gaaf’?    

Denken SP en Forum jongeren “Wat is er nog voor ons in het vat”, “waarvoor dien ik me in te spannen?, “alles is er al!”. Moeten we onze jongeren serieus nemen? Heeft het een signaalfunctie?

Is het dan gek dat SP en Forum jongeren denken: “ waar ligt voor ons de uitdaging”? 

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. ZWEEDSE K0K

  Zou Fritzz ook een kerstpakket proberen te scoren?

  1. Octavius Pauline Daniste

   Kun je de strekking van het artikel weer eens niet volgen?

   1. lucinde

    Er staat nogal veel onzin in.

    Wel Klaar met gekke Frits en zijn armzalige pogingen om intellectueel over te komen.

    Bij elkaar gejat rommeltje gelardeerd met een stevig eigen vooroordeel die dit soort warrige stukjes oplevert.

    1. Vriend

     Fijn, de azijnzeikende chagrijn Lucinde zullen we dus niet meer horen over Frits Bosch: de mopperkont is er helemaal klaar mee.

     Dat scheelt weer de nodige krankjoreme bullshit.

    2. Ernest Stern

     Ik lees Frits Bosch niet meer. De radicalisering en debilisering van deze man is te pijnlijk om aan te zien.

     1. Vriend

      Groot gelijk, Ernest!

     2. Fascal

      Ernest Stern is een valse TR0L.

     3. Loelap

      Nee Frits Bosch is te hoog gegrepen voor Ernst, dat is wel duidelijk.

 2. Edjan

  Fascisme en communisme lijken in de praktijk erg veel op elkaar.

  Ik had al wat fascistische schilderkunst gezien toen ik in een museum in Praag zalen vol communistische “kunst” zag hangen.
  Het lijkt als twee druppels water op elkaar. Helden worden getoond in een heldhaftige pose, ze hebben net iets fantastisch gedaan. De bedoeling is dat de toeschouwer weet wat goed en fout is en het juiste gedrag gaat nadoen. Keihard werken (voor de baas) en je kapot laten schieten (voor de baas) daar komt het wel zo’n beetje op neer.

 3. ReJa

  h**ps://doorbraak.be/ze-zijn-zo-fascistisch-meneer/

  1. Jack Flash

   Deze jongeren hebben vast goede cijfers gehaald op school.

 4. plakband

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen fascistische en marxistische jongeren. Daartussen zit nog een hele grote groep jongeren die met dezelfde verloederde samenleving en onzekere toekomst te maken hebben. Deze groep maakt vooralsnog de keuze om geen keuze te maken. De angstigen zullen uiteindelijk de zijde kiezen van de grootste groep. Rutte anticipeert hierop alvast door een ruk naar links te maken. De jongeren zijn de toekomst. Als het hun keuze is om in de Sovjet-eu te leven dan zal dat hun toekomst zijn. Hoeven ze niets voor te doen. Als ze meer heil zien in het vrije Nederland waarin ze zijn opgegroeid dan moet er voor geknokt worden. Maakt niet uit hoe de stroming heet maar de kartelpartijen horen daar niet bij.

 5. lucinde

  Frits, wil je het effe samenvatten. Ik hebnhier geen tijd voor.

  1. Linksbuster

   Frits heeft het te druk om zich met zo’n onbeduidend figuur als jij bezig te houden.
   Samengevat..met jou guurlinkse opvattingen ben je geen haar beter dan een fascist!

   1. lucinde

    Frits is hoogbejaard en heeft geen zak te doen.
    Hij is alleen maar druk met zijn DDS-kerstvoucher voor een reisje Hongarije.

    1. Linksbuster

     Dom, dommer, domst…..lucinde!

    2. Loelap

     Lucinde is niet helemaal goed bij haar hoofd.

 6. gustav

  “marxisme en fascisme dicht bij elkaar?
  Onze Adolf was fel gekant tegen het Marxisme, maar men geeft hem wél het predicaat “Facist” ?
  Hoe rijmt hier de stelling: ‘marxisme en fascisme dicht bij elkaar’?
  Niet dus!

  1. pasco

   gustav:
   Allemaal onbeduidende kretologie!
   Adolf bijvoorbeeld was een charismatisch redenaar en nevenbij de ultieme dictator, die vanuit zijn perspectief en achtergrondinformatie, een grondige hekel had aan Semieten, zigeuners en verdere Slavische bevolkingsgroepen!
   Maar wat was hij nu feitelijk extreem rechts of extreem links?
   Geen van beiden, er is géén sticker op te plakken!
   Oplossing? Een machtswellusteling met een gepraktiseerde onmenselijke ideologie waar weinigen achter staan!

  2. halo1

   Wel dus!.. niet het doel (ras-verheffing versus klasse-verheffing) , maar de middelen waren hetzelfde: terreur.

 7. halo1

  Een interessante visie, maar ik denk dat de auteur schromelijk overdrijft; het zijn geen “fascisten”‘ en “marxisten” van toen meer , bereid om elkaar de hersens in te slaan. Mij lijkt een beetje gelouterd “fascisme”‘ en dito “marxisme”‘ prima in deze tijd te passen onder het mom : alle nadelen van de(ze) democratie ( zoals Bosch ze uitvoerig beschrijft) eruit halen en de (paar) voordelen van deze twee historische boosdoeners een kans te geven..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.