Column Ozair Hamid: Waarom obsessie met Russen, maar niet met Chinezen?

Inlichtingendienst AIVD heeft twee Russische diplomaten ontmaskerd als spionnen van de Russische staat. Wat betekent dat voor het Nederlandse geopolitieke beleid?

Dat Rusland een bedreigende kracht is voor West-Europa en de wereldwijde vrede en welvaart, is inmiddels evident. Soldaten in opdracht van Rusland joegen op Amerikaanse soldaten, die de veiligheid in Afghanistan wilden waarborgen. De uitbreiding naar het Westen – in fysieke vorm – is ook niet bepaald een aanleiding om de banden met Moskou aan te halen.

Toch is het valide om de proportionaliteit van de opgelegde sancties tegen Rusland te bediscussiëren, zeker wanneer men spreekt over een van de grootste machten ter wereld. Wanneer men dat doet, zal de conclusie getrokken worden dat die maatregelen juist zijn, maar niet in verhouding staan tot de sancties tegen andere landen.

Al jarenlang spioneren de Russen, net als elk land, in Nederland. Ons land loopt voorop op het gebied van kunstmatige intelligentie, geavanceerde chiptechnologie en tal van andere gebieden. De diplomaten, die inmiddels tot persona non grata zijn verklaard, probeerden met behulp van bronnen geheime informatie te stelen – zonder op te vallen.

De Chinese Communistische Partij (CCP) doet dit echter zonder geheimzinnigheid. (Staats-)bedrijven uit China kopen allerlei innovatieve, Nederlandse bedrijven op – Ampleon, Nexperia en Anteryon zijn enkele voorbeelden – waarmee zij toegang verkrijgen tot informatie die soms ook op militaire wijze kan worden gebruikt.

Beide landen streven hetzelfde doel na: informatie verkrijgen, doorgeven aan het moederland en de informatie daar gebruiken. Alleen de wijze waarop verschilt enigszins, maar of dat het niet-invoeren van sancties tegen China rechtvaardigt, is nog maar de vraag.

Volg mij op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Eppo123

  West Europa slaapt lekker verder.

 2. Eppo123

  Sst niet te hard zeggen, West Europa slaapt lekker

 3. Jack Flash

  Afleiding is ook een strategie.

  1. hans-e-pans

   In Nederland is het zo, dat als je het maar vaak over iets hebt, zoals in dit geval de Russen, dan gaan de Nederlanders er heilig in geloven.

   Een ander voorbeeld is de hoax over Corona/Covid.

   1. Thant dolfph

    Een ander voorbeeld is dat de Amerikaanse democraten de verkiezingen gestolen hebben.

 4. Aborifa

  Alle landen met potentie spioneren. Niet alleen China en Rusland maar ook Iran, Israel, Japan, USA, Duitsland, Frankrijk etc. etc.

  1. Heinz

   Vergeet ook Oostenrijk niet. Politie in Beieren ontdekte plannen tot herbouw groot rijk met een zeer grote wapenvondst om de op te richten samenwerking gestalte te geven.

 5. Nostradamus

  En hooggeplaatste elitairen staan op de loonlijst van China. In de VS maar zeker ook hier of beter, in de EU top.
  h**ps://video.foxnews.com/v/video-embed.html?video_id=6214769762001

 6. Beukman

  Beide landen streven hetzelfde doel na: informatie verkrijgen, doorgeven aan het moederland en de informatie daar gebruiken.
  aldus Ozair.

  Niet waar.
  Rusland probeert westerse democratieën te verzwakken en te destabiliseren, met als doel om zelf geopolitiek sterker te worden. De geheime inmenging in het Brexitreferendum en de Americaanse verkiezingen van ’16 zijn daar een goed voorbeeld van.

  1. Lodewijk Horstmar

   En wat probeert China te doen? Westerse democratieën versterken en stabiliseren? De afwijzing van de Huawei-contracten zijn een goed voorbeeld van het tegendeel, dromer.

 7. Meriadoc Brandebok

  Het verschil is dat Rusland wil heersen middels militaire middelen en China de werelddominantie probeert te verkrijgen door economisch actief te zijn. In die zin vormen beide landen een acute bedreiging. Rusland is militair gevaarlijker door haar poging Westerse democratieën te verzwakken en andere landen aan zich te onderwerpen. China is economisch gevaarlijker doordat zij de rampzalige politiek van Trump heeft uitgebuit en zichzelf succesvol als wereldleider opwerpt.

  1. ManX

   China wil ook militair overheersen en bezet daarvoor op dit moment de derde plaats op de ranglijst van machtigste legers.

   Gezien de inspanningen en uitgaven streven ze met alle inzet naar een eerste plaats.

 8. Bes Tolen

  Bepaalde landen, die als vriend worden beschouwd door politiek correcte lieden, worden ten onrechte vertrouwd. De Nederlandse politiek is achterlijk en wat spionage inclusief het ontfutselen van uitvindingen e.d. al sinds jaar en dag. Er is op dit gebied maar een enkel Nederlands bedrijf dat zich weet te redden. Voor kleinere bedrijven zal in Europa het nog wel kunnen gelukken eigen patenten te krijgen maar aan de over kant van groot water is die mogelijkheid dan al in handen van anderen beland. Fout is ook de onafzienbare hoeveelheid vreemdelingen, die hier komen werken, studeren enzovoort. Daar gaat het ook verkeerd. De universiteiten doen veel dure kennis voor een habbekrats van de hand en dat is meestal naar elders De eigen regio in meerderheid profiteert zwaar onvoldoende.

 9. Bes Tolen

  Brandebok trapt m.i. juist in de politiek van het foute deel van het westen. Dat is de politiek, die het financiële gebeuren in de westerse wereld bepaald en met behulp van de pers alle berichtgeving vervalst als ze dat even nodig vindt. Dat is nu net de politiek, die het nu gewonnen heeft, namelijk dat van de Democraten, die in tal door de voortdurende immigratie en geboorte overschotten de Republikeinen ver de baas zijn. Daardoor liggen de verhoudingen scheef in Amerika. Maar dat interesseert de Democraten niet als gesteund door Rome, denk aan de forse immigratie uit midden en zuid Amerika, en haar joodse en christelijke bankiers en de vele extremistische links politieke stromingen. Het komt niet meer goed met Amerika. De leugens, het bedrog en de misleiding blijven en Nederland gelooft ze ook. Het komt zo niet meer goed met Europa. Rusland heeft maar een vierde van de kracht van de Europese NATO landen. De ergste vernietigingswapens beschermen Rusland, dat een heel ander regime kent dan onder het communisme. Rome heeft het voor het zeggen, wat Nederlanders veronachtzamen, als het om vijandschap tegenover het Oosten (vanouds Byzantium) gaat. Dat heeft Europa altijd verzwakt. Dat blijft zeker met Bliden en Pelosi. Kom, laten we onszelf zo mogelijk kapot maken. Ja toch? Dan ben je pas een goed mens. Dat is wel de verkeerde boodschap, die altijd al in d westerse wereld opgeld doet.Van wie is die boodschap? Zoek dat nou eens zelf uit!

  1. Thant dolfph

   Zolang u met de schimmige stoplap “Rome” om alle kwade invloeden in Europa, samengebald in één kwaadaardig Instituut blijft schermen, kan ik uw betogen moeilijk anders dan met een flinke hap zout nemen.
   Maar los daarvan:

   ” en haar joodse en christelijke bankiers en de vele extremistische links politieke stromingen “”

   is een die bewering die geen enkele grond houdt, in ieder geval wat reële invloed betreft, wanneer de moeite genomen wordt om in de geschiedenis van de hoofdlijnen van de politieke ontwikkelingen in de VS te duiken.
   Zelfs figuren als Father Coughlin en Huey Long lang in de jaren 30 van de vorige eeuw, tijdens de Grote Depressie!, hebben geen poot aan de electorale grond gekregen.
   Een man als George Mcgovern in de jaren 70 moest het -met een landslide- afleggen tegen Nixon.

   U bent kortom, om Voorhoeve maar eens aan te halen, aan het jagen op een hersenschim.

 10. Vrijedenkert

  Donald J. Trump heeft als president van de VS een poging gedaan om het huidige China met stille expansie en overnamebeleid op wereldniveau, communistische eenpartijstelsel en dictatoriale bestuur en staatsinrichting af te remmen en dat wordt hem door de rest van het vrije democratische westen niet in dank afgenomen maar wordt daarom verguisd en weggehoond terwijl de rest van het democratische vrije westen maar blijft kruipen en de hielen blijft likken van China terwijl die de boel blijft overnemen…

 11. Augustus

  Omdat vele media en politici geld ontvangen uit Beijing, bij big tech is dit al helemaal een open deur.

 12. Robin Hoed

  Nederland is pro socialisme/communisme.
  China is een communistisch land, en Rusland niet meer.
  Soort van ‘In Group Preference’.
  Vroeger toen Rusland nog de Sovjetunie was steunden we hen ook.
  Nu zijn het politieke tegenpolen.
  Als hun politiek beter werkt dan die van de eu moeten ze toegeven dat ze op het verkeerde spoor zitten.
  Dat kan natuurlijk niet.

 13. Bes Tolen

  De invloed van extreem links is bedreigend voor de autochtone bevolking van Europa. Illegalen uit Afrika, BLM, KZOP e.d. hebben bij Rutte blijkbaar meer gezag dan de autochtone bevolking. Rutte lijkt wel onder indruk van theorieën als het multiculturalisme. Dat door de Amerikanen met de oorlog in Joego Slavië in de praktijk werd gebracht. En nu overal duidelijke invloed heeft. Bij de Democraten in Amerika is de lijn leidend. Hoewel daar van een geheel andere geschiedenis sprake is dan in Nederland. Er moet hier blijkbaar vanuit worden gegaan dat het in Nederland precies zo ging. In Amerika kwam juist de verkeerde politiek vroeger van de Democraten en erger dan ooit bij de Republikeinen het geval was. Trouwens de politieke rol van de Amerikaanse president Wilson mag ook wel eens gediskwalificeerd worden. (In tegenstelling met die van Kennedy). De Democraten kunnen zich mooi bedienen van de meest dubieuze krachten op financieel terrein waardoor het hele financiële systeem in het westen scheef hangt met alle kwalijke gevolgen van dien en van die in de pers verantwoordelijk voor permanente valse propaganda. Kijk ook naar de groepen waarvan er dik in de negentig procent Democratisch stemmen. Hoe opgehitst die zijn. Ook al zijn ze Amerika illegaal en kort geleden binnen gekomen.
  Maar dat kun je nu al niet meer kwijt bij heel veel huidige politici van belang in Europa. In Nederland is links sinds de jaren tachtig dadelijk door geslagen naar extreem. Niet goed bij hun hoofd in de PvdA vergeleken bij eerder. Er klopt geen bal meer van. De SP is nu van de linkse partijen inclusief D66 de minst extreme. [D66 Voorhoeve is eerder een warhoofd]. Het huidige links mist al t veel aan respect voor andersdenkenden en maar zit wel vol onzinnige vooroordelen, die blijkbaar geen eerlijke onderbouwing hoeven te hebben.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.