EU-landen beginnen met vaccineren: Nederland nog niet, dankzij coronaminister De Jonge

Een groot deel van de EU-landen begint vandaag met het vaccineren, helaas moeten wij Nederlanders nog zo’n twee weken wachten totdat de eerste mensen zich kunnen laten vaccineren. Volgens coronaminister Hugo de Jonge zou het voornamelijk gaan om symbolische aantallen die nu in het buitenland worden gevaccineerd. Maar waarom doet Nederland dan niet gewoon mee aan deze ‘symboliek’? 

Over die symbolische aantallen zijn overigens ook wel enige opmerkingen bij te plaatsen. In Engeland bijvoorbeeld, geen EU-land meer, zijn al 500.000 mensen gevaccineerd. Ik zou dit niet zo snel een ‘symbolisch aantal’ willen noemen.

Nederland begint pas later met vaccineren omdat we er simpelweg nog niet klaar voor zijn, de ICT-systemen moesten de afgelopen weken nog getest worden of ze überhaupt wel gebruiksklaar waren. Nu heb ik liever dat we vaccineren terwijl we een goed werkend ICT-systeem hebben, want als de registratie hapert en mensen missen een vervolgafspraak voor het prikken, dan heeft het alsnog weinig nut.

Toch is het wel weer typisch dat Nederland vrij laat begint met vaccineren. Alles wat De Jonge aanraakt loopt stroef. Als zelfs landen als Spanje en Hongarije eerder beginnen met vaccineren, mag je je als minister toch wel achter de oren krabben.

In Duitsland is gisteren al de eerste Duitsers gevaccineerd, vandaag worden in andere deelstaten ook het vaccinatieprogramma uitgerold.

Ondertussen kijken wij uit naar 8 januari, de datum dat in Nederland de eerste mensen zullen worden gevaccineerd. Eindelijk een lichtpuntje in deze donkere crisis.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Stanly2000

  Zij wist het heel zeker!!
  lucinde 6 dagen geleden Log in om te reageren
  Het is idd. amper te begrijpen dat landen, zoals Nederland, moeten wachten op onderontwikkelde landen zoals Hongarije en Polen.
  Lijkt me overigens geen echt probleem opleveren als Nederland er wel haast mee maakt.
  We zullen zien of Rutte stoer genoeg is.

 2. ropart

  ben benieuwd hoeveel nepvaccin is ingekocht

  1. Cor Grijpstra

   Maakt niet uit, placebo’s schijnen ook te werken bij corona. 🙂

   1. ropart

    europol gaat het nog druk krijgen met het opsporen van nepvaccins, gestolen vaccins, placebo vaccins, verkeerd gekoelde vaccins, kortom als straks blijkt dat dat vaccineren helemaal niet zo aanslaat volgens de verwachtingen kan iedereen weer met de vingertjes naar elkaar wijzen over de schuldvraag, en zo kom je met iets weg.

 3. dinaro

  Eindelijk hebben ze verstand daar in Den Haag.
  FF afwachten hoe de mensen reageren op de vaccins.
  Hoe een zogenaamde fout tot werkelijk inzicht kan leiden.
  😉

  1. gargamel

   Het vaccinatierisico verwijst naar degenen die zijn gevaccineerd. Voor degenen die niet zijn gevaccineerd, is het risico van het vaccin 0%. Zoals de wijze epidemioloog zei: sterfte voor iemand die is overleden aan covid is 100%.

 4. NoDoubt

  Hoe is het met Tiffany Dover

 5. Seneca

  een tijdje terug las ik: ‘aub niet het zorgpersoneel als eerste vaccineren. als de vaccins toch niet zo goed zijn als wordt beweerd, dan hebben wij een enorm probleem. de politiek dient zich als eerste te laten vaccineren, als er dan iets gebeurt is het slechts een probleempje’.

  1. ZWEEDSE K0K

   een tijdje terug las ik: ‘aub niet ons volk als eerste vaccineren. Als de vaccins toch niet zo goed zijn als wordt beweerd, dan hebben wij een enorm probleem. de Amerikanen en/of Engelsen dienen zich als eerste te laten vaccineren, als er dan iets gebeurt is het slechts een probleempje’.

   En zo geschiedde het ook.

 6. CZ

  Genetische manipulatie, ja wie wil daarvoor in de rij staan?

 7. ZWEEDSE K0K

  Als zelfs landen als Spanje en Hongarije eerder beginnen met vaccineren, mag je je als minister toch wel achter de oren krabben.

  Bart, mogelijk is het interessant om de privacy wetgeving met andere landen te vergelijken.

 8. Eric Donkaew

  Hugo de Jonge is de man van duizend doden.
  Reken maar uit: iedere week overlijden er in Nederland ruim 500 mensen aan Corona. Omdat De Jonge zijn zaakjes niet voor elkaar heeft, beginnen we pas twee weken later dan bijvoorbeeld Duitsland met vaccineren. 2 x 500 is 1000 mensenlevens.
  Maar het kan Hugo de Jonge allemaal niks schelen. Hij zingt liever een liedje bij All you need is love.

  Deze minister functioneert totaal niet.

 9. de ziender

  Er zal niet worden gevaccineerd, maar genetisch gemodificeerd. Gevaarlijk spul. Van mij mag die psychipaat De Jonge er helemaal mee stoppen.

  1. Buster Scruggs

   Genetische modificatie is in veel gevallen een grote vooruitgang.

 10. Willem Bever

  Hugootje begint te begrijpen wat dood door schuld voor hem gaat betekenen

 11. rexm

  Men heeft altijd kritiek op Belgie, gisteren zagen we op het journaal een koelwagen van de Firma Essers uit Belgie de eerste vracht vaccin afleveren en wel onder begeleiding.
  Frikandellen Hugo, staat weer voor paal, die Belgen hebben hun zaken op orde.

 12. rexm

  Laten we beginnen met de coalitie te vaccineren, kunnen we misschien eerder gaan stemmen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.