FvD-Kamerlid Van Haga: ‘Lockdown is puur machtsmisbruik door kabinet en kost ondernemers de kop!’

FvD-Kamerlid Wybren van Haga gaf een enerverende speech tijdens het lockdown-debat in de Tweede Kamer. Hier volgt zijn spreektekst over het in zijn ogen machtsmisbruik van het kabinet, waar talloze ondernemers aan ten onder dreigen te gaan:

Inleiding
Voorzitter, gisteren is de vrijheid van de mensen in Nederland op ongekende wijze ingeperkt. Het machtsmisbruik is stuitend. En de rekening wordt niet betaald door politici, ministers of andere bestuurders, maar door mensen die hun hele leven keihard gewerkt hebben en nu alles kwijtraken. Voor niets. De sociale, culturele, economische en medische crisis is verder verdiept door een kabinet dat weigert te kijken naar de feiten.

Feiten
En wat zijn de feiten?

 • De IFR is 0,23% wereldwijd en 0,7% in Nederland. Vergelijkbaar met een stevige griep.
 • De genormaliseerde oversterfte is niet hoger dan in voorgaande jaren.
 • Er liggen 500 mensen met een positieve PCR-test op de IC.
 • Er zijn in deze zogenaamde coronapandemie in totaal 9.000 mensen in Nederland overleden met corona. Daarvan waren er slechts 500 jonger dan 65 jaar.
 • Dit kabinet stuurt op positieve PCR-testen en doet geen aanvullend klinisch onderzoek. Alle parameters van het coronadashboard zijn daarmee discutabel.
 • Het aantal mensen met een positieve PCR-test, ten onrechte “besmettingen” genoemd, correleert met het aantal afgenomen testen en geeft geen enkele reden tot drastische maatregelen. Percentages en absolute getallen worden lukraak door elkaar gebruikt.
 • Er sterven 130 mensen per dag aan kanker en 100 per dag aan hart- en vaatziekten. De premier zei gisteren dat er 60 mensen per dag aan corona overlijden, maar dit is gewoon niet waar. Zelfs op het coronadashboard wordt een getal van 35 genoemd en zelfs dat getal is twijfelachtig.

Maatregelen
Vervolgens neemt dit kabinet maatregelen die aantoonbaar fout zijn. Maatregelen die de samenleving kapot maken. Over ongezonde mondkapjes, asymptomatisch PCR-testen, de anderhalvemeter-onzin en de nutteloze sluiting van horeca en winkels hebben we het al gehad. Over het gebrek aan voorbereiding ook. De totale apathie bij het opschalen van het aantal IC-bedden is onverklaarbaar en in relatie tot de nevenschade inmiddels zeer verwijtbaar te noemen. Over de schoolsluiting is al genoeg gezegd. Ongelofelijk en onbegrijpelijk slecht.

Oplossingen
Voorzitter, het meest stuitend is de onwil om te kijken naar oplossingen die de samenleving niet kapot maken. De enige oplossing waar het kabinet in gelooft is een vaccin, terwijl er talloze oplossingen voorhanden zijn. Maar:

 • dit kabinet weigert te kijken naar gerichte bescherming van ouderen en kwetsbaren;
 • of naar goede ventilatie in gebouwen;
 • of naar potentiële geneesmiddelen zoals Ivermectine die door de overheid worden geboycot;
 • en misschien nog wel de meest realistische oplossing: accepteer dat de dood bij het leven hoort.

Voorbeelden
Voorzitter, de premier en zijn kabinet merken niets van de gevolgen van hun grensoverschrijdende maatregelen.
Zij hebben geen bedrijf dat failliet gaat. Zij hebben geen medewerkers die ze moeten ontslaan. Zij hebben geen pensioen dat ze kwijtraken, geen huis dat wordt geveild door de bank of kinderen die naar een andere school moeten. Zij hebben gewoon van hun studententijd kunnen genieten met fysiek onderwijs en humaan contact met anderen.
Zij hebben een enorm salaris en gloriëren in hun machtsmoment, waarbij zij bepalen dat 2 miljoen ondernemers alles verliezen.
Waarbij zij bepalen dat Nederlanders hun vrijheid kwijtraken.
Niet omdat het nodig is, maar omdat het kan.

Voorzitter, ik ben zelf ook ondernemer. Een van weinigen in deze hele Kamer. En ik wil bij deze mijn schande uitspreken over het handelen van dit kabinet.

 • Het sluiten van de horeca, terwijl daar nauwelijks besmettingen plaatsvinden.
 • Het om zeep helpen van de kermissen die nooit meer terug zullen komen.
 • De entertainmentbranche wordt door dit kabinet opgeheven, terwijl er prima buiten een festival kan worden georganiseerd.
 • De detailhandel en de retail worden vermoord en het kabinet pretendeert dat met wat steunkruimels de boel gered wordt.
 • Veel winkels halen tijdens de kerstperiode de helft van hun jaaromzet. Het tijdstip van deze lockdown is daarom ronduit weerzinwekkend.
 • Seizoensbedrijven vallen nog steeds buiten de boot doordat de referentieperiodes nog steeds niet representatief zijn.
 • De vuurwerkbranche heeft legaal vuurwerk ingekocht en blijft nu met een enorme strop zitten.
 • Sportcentra en sociale ondernemingen met aanpalende horeca krijgen geen steun doordat het voor de Haagse bureaucraten te moeilijk is om een paar SBI-codes te koppelen.
 • Kerstbomenverkopers gaven gisteren huilend gratis hun kerstbomen weg om er maar van af te komen.
 • En waarom zou er in winkels ook geen bestel- en afhaalservice kunnen worden toegestaan, zoals in de horeca?
 • En waarom kunnen kappers niet gereguleerd open?
 • En waarom zijn de regels volstrekt onlogisch? Ik mag wél mijn schoonmoeder thuis uitnodigen bij mijn gezin van 6 personen maar ik mag niet met mijn gezin op bezoek bij mijn schoonmoeder.
 • En waarom mag je wel in een hotel slapen maar mag het hotel geen roomservice leveren? Dat is volstrekt corona-proof te organiseren.
 • Essentiële winkels mogen naar hartenlust niet essentiële artikelen verkopen. Is dit niet oneerlijk naar winkels die normaal gesproken dit soort artikelen verkopen?

Voorzitter, de euthanasie op het MKB is een feit.

Conclusie
Voorzitter, wat Forum voor Democratie betreft, heeft het kabinet een kritische grens overschreden. Zonder goed naar de feiten en cijfers te kijken, worden disproportionele maatregelen genomen die catastrofaal zijn voor grote groepen in de samenleving. Ondernemers, kinderen, jongeren, studenten, ze betalen allemaal een enorme prijs voor het falen van dit kabinet.

Het contrast tussen de ernst van het coronavirus en de dystopische kabinetsmaatregelen is inmiddels zo groot dat dit kabinet zijn geloofwaardigheid volledig heeft verloren. Tel daar bij op de angstzaaierij die uitmondt in de illusie van bescherming door de overheid. Bescherming waartegen? Tegen het coronavirus, of tegen de overheid? Als we dat combineren met de leugens over groepsimmuniteit en het aantal coronadoden dan kan er nog maar één conclusie zijn: Nederland wordt moedwillig naar de Filistijnen geholpen door een kabinet dat weigert een fatsoenlijke belangenafweging te maken. Een kabinet dat de economische en medische nevenschade van de maatregelen negeert.

Dit kabinet moet zo snel mogelijk naar huis gestuurd worden en daarom zal ik namens Forum voor Democratie in de tweede termijn een motie van wantrouwen indienen tegen dit kabinet. Nederland verdient beter en ik ga er dan ook vanuit dat de Nederlanders op 17 maart in groten getale hun vrijheid weer terug zullen stemmen!

Dank u wel Voorzitter

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. focus

  Kijk dat is feitelijk taal en ook de spijker op z’n kop…

 2. HD

  Niet alleen een goed verhaal van Van Haga, maar ook nog de waarheid.
  Maar van waarheid willen de baantjesjagers in Den Haag niets weten.

 3. ZWEEDSE K0K

  Werk! DDS is op zoek naar het schrijftalent van Wybren van Haga voor in het weekend

  1. focus

   zweetl*l laat merken dat Haga het bij het rechte eind heeft..

  2. Jack Flash

   Zwetskok zegt weer niets.
   😆

  3. Cootje

   Hij spreekt voor eigen parochie , maar hij strooit wel zout in de Corona wonden , en Geen inkomen met 70% vergoeding kan je op den duur niet de hypotheek van betalen , maar Rutte geregeerd al ruim 10 jaar en heeft zijn hobby elke burger in die tijd al ruim 30% uitgekleed , en in maart kunnen ze hun uitkleden de leugenaar terecht wijzen . En anders zijn ze te vrede .

 4. Cootje

  Corona maakt duidelijk wat het de individu kost , maar de Nederlandse individu weet in het stemhokje zijn ongenoegen niet te duiden , en dan hoeven we geen medelijden met ze te hebben . En als in maart weer Rutte de grootste wordt . Hoeven wij geen medelijden te hebben met de middenstand of de boeren of de bouwers

 5. Cor Grijpstra

  De huisjes–melker meldt niets over de extra NOW regeling, paste niet meer in zijn speech.

  1. focus

   Hiermee degradeert corretje zichzelf volledig

  2. Cootje

   Volgens mij als je geen euro verdient en je krijg 70% betaal je zelf 30% , met de garantie die Nederland aan zuid Europa heeft afgeven , hadden ze 100% 5 jaar kunnen volhouden , dus als die gedupeerde in maart nogmaals voor deze dwaas kiezen . Gun ik ze nog een prettig Corona tijd en mogen ze tot dat ze het kunnen hun eigenbroek ophalen , want een Nederlander heeft het in zich dat je hem tot het bot kan uitkleden

   1. Nico Sibelijn

    Vertel ons nog eens over de in elkaar stortende EU, opa Cootje.

    😂

    1. ongevaccineerd

     stortende ? is al ingestort strónt vlé®k

     Ik verwacht eerdaags wel dat rutte tekent voor nog een miljard extra uit de Nederlandse portemonnee

     NEXIT , de enige oplossing om minimaal 7.000.000.000 euris vrij te maken voor de nationale begroting. Hoeven we nooit meer bang te zijn voor overspannen zorg strónt vlé®k en kunnen we zowel ouderen als ziekenhuiszorg bedienen strónt vlé®k. Kom maar op met je bull shit dat we niet zonder parlementaire EU kunnen strónt vlé®k

    2. gargamel

     Het is all gebeurd, wacht maar af.

 6. JFU

  In maart toen de corona ellende begon vertelde Rutte op radio 1 dat we moeten leren leven met het nieuwe normaal….De strategie die ze daarna volgden was toen blijkbaar al bekend. We merken nu wat hij toen bedoelde. Wen er maar aan.Het zal nooit meer worden zoals voor de corona. Ze weten nu wat er mogelijk is als er maar angst is onder de bevolking. Niet voor niets is de noodwet er door gejast.

  1. Jack Flash

   Ze greeeeet reeezet.

  2. Edjan

   @ JFU ++++++++++

 7. ongevaccineerd

  hugo de jonge versprak zich al

  1. Jack Flash

   Ik denk dat dit nog maar op een manier terug te draaien is..
   Maar dat mag je niet roepen..

 8. lucinde

  Waren al die bijdragen van Michael nog niet voldoende?

  Vervelend stel bij FvD

  1. ongevaccineerd

   spiegel reflectie mad lola

 9. lucinde

  Een van de weinige westerse landen, die snel en efficiënt optraden, was Nieuw-Zeeland.
  Het sterftecijfer van 18 op een bevolking van 5 miljoen inwoners was eind april 2020 ongekend laag en er waren slechts 1.460 besmettingen. Dat was allemaal te danken aan voorbeeldig leiderschap van premier Jacinda Ardern. “Binnen 48 uur ging Nieuw-Zeeland eind maart voor een periode van vier weken volledig ‘op slot’. De landsgrenzen waren eerder al gesloten. Nieuw-Zeelanders die huiswaarts keerden, moesten verplicht twee weken in isolatie. Eerst op eigen verantwoordelijkheid, later moest men in verplichte quarantaine in een hotel. Onder toeziend oog van een politieagent.”

  Laat u niet belazeren door de prutser van Haga

  1. ongevaccineerd

   ach mutsje toch , ga je nog eens verdiepen alvorens je onzin kakelt domme kip

   corona is een hoax poppetje

   1. Linksbuster

    De Nieuw-zeelandse aanpak was precies wat Baudet ook wilde begin van het jaar…maar daar heb je in je blinde haat voor het Forum maar gemakshalve overheen gelezen…toch?

 10. RvdBe

  De coronawappies willen een wereld zonder griep en verkoudheden, laten zich het liefst hiervoor hun hele leven dicteren, slaafs en volgzaam aan een geschiedenisleraar en een onderwijzer groep 3.

  1. ongevaccineerd

   laten zich tevens volspuiten met allerhande bagger

   1. Pauline Kummer

    Dit kabinet spant zich geweldig in om het Coronavirus er onder te krijgen. Evenals de regeringen van de ons omringende landen. Enkele onbenullen menen dat dit overbodig is.
    De dagelijkse journaals tonen dat de sector verpleegkundigen er anders over denkt.

 11. de ziender

  Deze man heeft hier alle gelijk van de wereld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.