Geheime RIVM-notitie schoffelt kabinetsbeleid compleet onderuit: ‘restaurant veiliger dan thuisbezoek’

Uit een geheime RIVM-notitie blijkt dat de overheid bewust verkeerde keuzes maakt omtrent de coronamaatregelen. Heropening van restaurants zouden namelijk het verwachte onveilige thuisbezoek flink kunnen beperken. Daarmee zou het besmettingsrisico zelfs kunnen dalen, zolang horecabedrijven zich maar strikt aan de maatregelen en protocollen houden.

De Telegraaf heeft een notitie in handen die is gemaakt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Minister Eric Wiebes en staatssecretaris Mona Keijzer werken kennelijk al weken aan een plan om restaurants weer open te krijgen. Ze werken daarbij samen met de sector, experts en rekenmeesters.

In de notitie staan twee keiharde conclusies: (1) het sluiten van de horeca heeft nauwelijks effect op het besmettingsgetal, en; (2) mensen blijken elkaar vooral thuis te besmetten.

Het sluiten van de horeca, in combinatie met het thuisblijven vanwege de lockdown, heeft dus eigenlijk nergens toe geleid! Als de horeca open was gebleven en zich netjes aan de regels had gehouden, dan waren er waarschijnlijk veel minder besmettingen geweest. Mensen die besmet waren zouden niet naar de horeca gaan en zelfs al deden ze dat wél, dan was de kans op besmetting veel lager dan wanneer ze thuis met de familie opgehokt zaten.

Horeca-ondernemers mogen zich dus terecht genaaid voelen, want die zijn gewoon zwaar onterecht behandeld. En Nederlanders mogen zich óók terecht genaaid voelen, want dat thuiszitten heeft dus eerder bijgedragen aan die tweede golf dan dat het de hoeveelheid besmettingen heeft weten terug te dringen.

Wat hier nu is uitgelekt lijkt behoorlijk veel op het argument dat ik maakte in een artikel over de avondklok in Spanje. Ook in artikelen over de verrassende hoeveelheid coronapatiënten met een migratie-achtergrond kwam dit naar voren. Arme gezinnen die in kleinere huizen voor lange tijd dicht op elkaar moesten zitten, produceerden meer coronapatiënten. Het zou mij ook niet verbazen als hetzelfde opgaat voor de telkens oplaaiende coronacijfers in mijn eigen regio, Twente.

Koppel het vele thuiszitten aan het schoolbeleid en je ziet waarom we die tweede golf maar niet kunnen bedwingen. Volgens mij vormen scholieren een brug voor het coronavirus om nog meer huishoudens te besmetten, want ik geloof echt niet dat dit alleen maar komt door ‘veel onveilige contactmomenten thuis’.

Nu maar hopen dat de Tweede Kamer dit kabinet ertoe kan aanzetten om het coronabeleid maar eens héél goed te gaan heroverwegen. En horeca-zaken moeten wellicht ook maar eens flinke compensatie krijgen, want die zijn volgens mij gewoon zwaar gedupeerd door enorm wanbeleid!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

38 reacties

 1. Aborifa

  Als dit waar is lijkt het nogal brisant nieuws.

  1. Aborifa

   Blijkt dus een storm in een glas water te zijn, zoals vaker. Eerst verifiëren, dan pas publiceren.

 2. Robin Hoed

  Kijk hier niet van op.
  Men doet alles om zoveel mogelijk ‘besmettingen’ te kunnen tonen, om op die manier de maatregelen te kunnen rechtvaardigen.
  Als men de zaak moet flessen, dan doen ze dat.
  Onze overheid heeft opdracht van Brussel daarvoor gekregen.
  Geloof maar niet dat ze dit zelf bedacht hebben.
  Wereldwijd gebeurt exact hetzelfde op hetzelfde moment.

  1. Robin Hoed

   De mondkapjes plicht is er voor om een angstcultuur te kweken.
   En mensen zijn echt bang.
   Zo accepteer je eerder een vaccin dat officieel een slechter resultaat geeft dan je eigen imuunsysteem.
   Waarom al die paniek? Waarom al dat gelieg en bedriegt?
   Dat het restaurant veiliger is dan thuisbezoek, is maar een klein leugentje.
   Dat PCR testen niet gebruikt kunnen worden om corona besmettingen aante tonen is de grootste.

   1. corenona

    precies , het is niet te rechtvaardigen om een totale economie te ontwrichten voor een virus met een mortaliteit cijfer van 0,2

    1. Piet51

     @corenona
     Ik zou bij dat getal voor de mortaliteit wel een eenheid zetten, bijvoorbeeld %, anders is het een nietszeggend getal. Zoals je het nu presenteert, lijkt het 20% te zijn.

     1. corenona

      malle pietje doet als hij het niet begrijpt , misselijk links adept dat dan wel weer, hufter

      blabla bladieblabla

    2. Piet51

     Misleidende titel bij dit artikel. Het gaat niet om een RIVM-rapport, maar om een rapport van MinEZ-economen die RIVM-cijfers gebruikt hebben. Het RIVM ontkent overigens voor dit rapport gerekend te hebben.
     Conclusie: Boeiende informatie maar nog heel erg onvolgroeid en zo nog niet zo geschikt voor een brede discussie.

     1. corenona

      blabla bladiebla mister misleiding him self

     2. Gerda2

      Toch wel iets meer dan boeiende informatie.

      In een analyse van de coronacijfers van het RIVM die is gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en die door de politieke redactie van RTL Nieuws is ingezien, staat dat het openen van restaurants het aantal besmettingen met corona eerder zal laten dalen dan stijgen.
      De uitgelekte notitie komt op een ongelukkig moment voor het kabinet. Deze week demonstreerden horecaondernemers in Den Haag voor meer financiële steun van de overheid, omdat zij door de voortdurende coronamaatregelen veel omzet mislopen.

      Bron RTL nieuws 8 december 21 uur

     3. Gerda2

      Piet@ Conclusie: Boeiende informatie maar nog heel erg onvolgroeid en zo nog niet zo geschikt voor een brede discussie.

      Hoe kom jij tot deze conclusie?

     4. corenona

      ach malle pietje Gerda, laat roeptoeteren die idioot voordat er weer een epistel stat van 105 zinnen 2000 woorden zonder een betekenis. Wie neemt de narcist malle pietje nog serieus

     5. Gerda2

      Coronona, het lijkt me vreemd een conclusie te trekken uit iets dat je niet gezien hebt.
      Het schijnt wel heel boeiend te zijn, maar tevens onvolgroeid en nog niet enz.

     6. Piet51

      @corenona, Gerda2
      Ik zie jullie reactie nu pas, excuus.
      Inmiddels is alles bekend over die notitie en een reactie mijnerzijds eigenlijk overbodig. Maar toch. Jullie weten vast, dat een ambtelijke notitie binnen een ministerie geen enkele status heeft. Ik heb er de afgelopen jaren talloze geschreven. Het is de gedachtegang van een ambtenaar of groep ambtenaren. Deze notitie noemde ik onvolgroeid, maar misschien was de term ondeskundig of amateuristisch beter geweest. De daarin verwoorde redenering klopt logisch niet. Men ziet namelijk de besmettingscijfers daken na sluiting van de horeca en diezelfde cijfers na korte tijd weer stijgen. Daaruit wordt de conclusie getrokken, dat horeca-sluiting een effect heeft dat tegengesteld is aan wat werd beoogd. Iedereen die een beetje kan nadenken ziet dat die redenering niet klopt.

      Vergelijk het met hoofdpijn. Als iemand bij hoofdpijn paracetamol slikt, neemt de pijn na een half uurtje af. Als een uurtje later die pijn heviger terugkomt, is de kans groot dat er wat anders aan de hand is. De conclusie dat de paracetamol de pijn versterkt is niet juist. Dat snapt iedereen, jullie toch ook?

      En verder wordt het RIVM een rol toegedicht die het RIVM zelf niet herkent.

     7. homefront

      Pietje veegt het graag onder het tapijt en luistert liever naar de naargeestigheid van gasten die angst zaaien, die naar elk gezond weldenkend mens ongegrond is, immers is 99,8% van de bevolking gezond en gaat niet dood

     8. Piet51

      @corenona, Gerda2
      Ik vergat nog aan te geven waarom die notitie voor mij onvolgroeid is. Als men uit de waarnemingen, eerst een korte daling en vervolgens een stijging van de besmettingen, de conclusie trekt dat horeca-sluting een averechts effect heeft, maakt men een denkfout. Dat is namelijk slechts één van de denkbare conclusies en zeker de moeite van onderzoek waard. Maar er zou ook gezocht moeten worden naar andere oorzaken vooral voor die latere stijging. Pas als die uitgesloten kunnen worden, komt de nu getrokken conclusie in aanmerking. Dat is pas serieus onderzoek en geen geredeneer van de “koude grond”, zoals ook hier op DDS blijkbaar gebeurt.

      Verder maakt @corenona een merkwaardige denk- en rekenfout met zijn opmerking “… immers is 99,8% van de bevolking gezond en gaat niet dood.” De mortaliteit van Covid19 wordt inderdaad geschat op 0,2%, maar dat wil niet zeggen, dat 99,8% van de bevolking gezond blijft, gelukkig niet. Want als je dat mortaliteitscijfer interpreteert als 0,2% van de bevolking, zou je op ongeveer 35.000 doden uitkomen. Overigens worden er wel veel meer mensen ernstig ziek, maar overleven ze dat.
      Je raaskalt maar wat, houdt het veel te simpel en hebt geen idee waarover het gaat.

      Als @vandaag viel het niet mee, als @corenona is het helaas niet beter.

     9. Gerda2

      Piet@ De mortaliteit van Covid19 wordt inderdaad geschat op 0,2%, maar dat wil niet zeggen, dat 99,8% van de bevolking gezond blijft, gelukkig niet.

      Hopelijk meen je dit niet.

      Al voor de sluiting van de horeca was bekend dat de cijfers daar heel laag waren.
      Dit was algemeen bekend.
      Dus waarom werd de horeca als groep gesloten?
      En dan de aanvechtbare uitslagen van de p c r test.
      Je hebt, neem ik aan de uitspraken van mevrouw Koopmans gezien en gehoord.
      Eigenlijk wordt het hele beleid opgehangen aan de ondeugdelijk p c r testen (in dit geval besmet/besmettelijk).

      Onderstaand stukje uit het schrijven dat de Kamer gisteren ontving:
      Eegelegenheden hadden, voor de algehele horeca-sluiting, al een zeer beperkt aandeel in het totaal aantal besmettingen:
      – Horecabesmettingen in de week voor de algehele sluiting (6-10 t/m
      13-10): 130
      – 27% van de horecabesmettingen betrof restaurants, dus 35
      – In tegenstelling besmetting door bezoek van kennissen, vrienden
      en familie in diezelfde week: 1046.

     10. Piet51

      @Gerda2
      Je cijfers zullen wel kloppen. Maar je moet er ook een context bij denken. Hoeveel horeca-gelegenheden zijn er en hoeveel gezinnen? Dat klinken die cijfers ineens heel anders.

     11. Gerda2

      Piet, je kunt er van alles bijhalen.
      Over het gevalletje Koopmans houd je de lippen goed op elkaar, merk ik elke keer.

   2. gargamel

    Je moet gewoon dom zijn, al het andere komt vanzelf 😉

   3. Genoeg van linkse dictatuur

    Het beleidt naar vaccinatie toe is bewust op een manier qua tijdspad gedaan om de mensen te laten geloven dat het noodzakelijk is. Mondkapjes buiten dragen is grote onzin. Besmetting buiten is een lachertje. De horeca kan gewoon weer open, en als de voetbal stadions.

 3. Linksbuster

  Het aantal besmettingen neemt alleen maar toe…mondkapjes voegen blijkbaar niets toe…het sluiten van restaurants ook niet.
  Tis net als tijdens de olie crisis..olie zat, maar de politiek (Den Uyl ) gooide het toch op de bon…
  Onzinnige maatregelen om de eigen onkunde te verdoezelen, en de horeca is het kind van de rekening.

  1. homefront

   Nou linksbuster, iedere Nederlandse burger is het kind van de rekening..

 4. RieninSpain

  Rutte en De Jonge gaan de horeca echt niet open gooien naar aanleiding van dit onderzoek want dan zou blijken dat ze megaschade hebben veroorzaakt en daarnaast betekent het een enorm gezichtsverlies. De horeca blijft dicht en ze hopen tegen beter weten in dat het aantal geconstateerde besmettingen afneemt om te zeggen: ‘Zie je wel, we hebben het goed gedaan’.

  1. Gerda2

   Rien@ Rutte en De Jonge gaan de horeca echt niet open gooien…

   Misschien dat de horeca open gaat op eigen initiatief.

  2. Linksbuster

   …gezichtsverlies…precies!

 5. Gerda2

  Hoe lang is dit niet al door verschillende mensen op deze site gezegd?
  Je hoefde alleen maar naar de cijfers te kijken.
  Maar helaas wordt er weinig aandacht aan besteed, want ze hebben er niet voor geleerd zullen we maar zeggen.
  Altijd maar die domme houding dat de overheid het beste met ons voor heeft en alles van hen aannemen.
  Hadden de mensen er zelf maar eens een kwartiertje naar gekeken, dan hadden ze het ook geweten.

  1. Gerda2

   Correctie : Altijd maar die domme houding dat de overheid het beste met ons voor heeft en alles van hen (haar) aannemen.

 6. leukeditter

  hahahaha rutte toch

 7. Vriend

  Dit kabinet, met Rutte voorop, munt uit door volslagen incompetentie. Wat een knulligheid, wat een gebrek aan daadkracht, wat een amateuristisch en onbeholpen zooitje. Beroerder en slechter kan het niet worden.

  Stem ze weg!!

 8. Yoyo

  Laat Rutte de eer aan zichzelf houden.
  Stap nu eens op, na al die mega-blunders, en neem Hugo alsjeblieft ook mee!

 9. Cootje

  Is toch geweldig nieuws dat de horeca steeds meer ontevreden wordt , ze mogen zich uiten op 17 maart , tegen die tijd valt half Europa om en is er toch al geen bestaansrecht meer voor de horeca die zijn als het economischs instort altijd de eerste slachtoffers

 10. Cootje

  Ach het wetenschappelijk bureau van justitie paste de wetenschappelijke teksten ook gewoon het wat de bewindslieden wilde , dus wantij het WODC werkte pas ook bij het RVIM . Mondkapjes die verkocht waren aan China en dus niet genoeg aanwezig waren , werden onder het mom dat ze niet werkte wetenschappelijk onderuitgehaald . Om een paar maanden later toen ze er genoeg hadden ze wel werkte . Het wetenschappelijk aanpassen van zogenaamde onafhankelijke teksten hoort in een bananen republiek , nu kwam wetenschappelijk de opening van de horeca niet goed uit , zo mogen op 17 maart stemmen

 11. kattekop

  De overheid maakt geen verkeerde keuzes want het doel is om zoveel mogelijk zogenaamde besmettingen te laten zien
  Dit circus moet aan de gang gehouden worden want de gifspuitjes moeten nog gebruikt gaan worden.

 12. homefront

  Het is sws belachelijk dat dit gesteld wordt, hoezo veiliger dan thuisbezoek, doe even normaal zeg.

 13. gargamel

  Wie de eerste overleeft, krijgt de tweede gratis.

 14. Rieks

  Maar het geeft wel voedsel aan wat velen denken: men doet maar wat, men weet het ook niet maar men probeert maar wat. Want er wordt tenslotte iets verwacht van “onze leiders”.

  1. corenona

   lijders bedoel je

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.