Gemeenten hebben schrijnend tekort, gaan 1,6 miljard euro over jeugdzorgbudget

Gemeenten vroegen zich, vanaf het eerste moment dat ze te horen kregen dat zij zorgtaken over moesten nemen van het rijk, al af hoe de begroting sluitend moesten krijgen. Nu blijkt dat inderdaad niet te zijn gelukt, en hóé! Gemeenten gingen in 2019 ruim 1,6 miljard euro over budget.

Staatssecretaris Blokhuis erkent de problemen die er zijn ontstaan en pleit voor een structurele oplossing. Hij wil best kijken of er meer geld naartoe moet, maar het heeft natuurlijk weinig zin om ergens een hoop geld tegenaan te gooien en er dan achter te komen dat het jaar erop weer op een tekort uitloopt. Er moet dus een fundamentele discussie komen over het jeugdzorgstelsel.

Het vreemde is namelijk dat er sinds 2017 flink meer kosten worden gemaakt en er vorig jaar ruim 420 miljoen euro extra naar de jeugdzorg toe is gegaan. Volgens mij heeft dat te maken met het feit dat steeds meer jeugdzorgmedewerkers zich als ZZP’er laten registreren. Op die manier kunnen ze zich namelijk laten inhuren voor drie keer het normale tarief.

En het ergste is nog dat je ze dat niet eens echt kwalijk kunt nemen, want dat standaardtarief ligt al niet erg hoog. Behoorlijk laag zelfs, voor wat ze er allemaal voor moeten doen. Want zeg nou zelf, zou u voor een slordige 2500 euro (bruto!) jongeren van het treinspoor willen halen of ze los willen knippen als zich er eentje op probeert te hangen?

En dan zijn dat natuurlijk de meest extreme en verschrikkelijke voorbeelden, maar die komen echt vaker voor dan wij denken. Het zou mij ook niet verbazen als de hoeveelheid extreme gevallen direct correleert met het moment waarop de overheid heeft besloten de zorgtaken te decentraliseren en erop te bezuinigen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. unlocked

  maar verder was het overhevelen van de zorg van het rijk naar de gemeenten zeer effectief

  😂🤣😂🤣😂🤣

  1. hans-e-pans

   In de aflopende/laatste tijd dat de Roverheid dit nog deed is er fors bezuinigd, daarna is het overgeheveld naar de gemeenten, ook een Roverheid, die het ook weer eens meer moest doen voor weer minder geld.

   Dat wat de Roverheid eerst deed moeten de lagere Roverheden nu doen voor ongeveer de helft minder, dan is het toch niet vreemd dat deze lagere Roverheden een fors tekort hebben.

   Ergo, als de Roverheid iets afschuift naar lagere Roverheden dan is dat niet omdat die dat dan beter zouden kunnen doen maar omdat ze geld willen overhouden.

 2. Augustus

  Dat krijg je als je de tien duizenden 20 tot 30 jarige Afrikanen classificeert als kind en in de jeugdzorg gooit. Dit geld is betaald door Nederlanders, bedoeld voor zorg voor Nederlandse kinderen. Niet om half Afrika op te voeden tot de standaarden van de moderne beschaving.

  1. ikweetwatikwil

   Helemaal mee eens Augustus

  2. Forlan

   Deze mensen opvoeden tot de standaarden van de moderne beschaving.. dat is geld gooien in een bodemloze put.. heb je ze zien lopen op de Canarische Eilanden? Die willen ff een paar weken rond plunderen voor ze een enkeltje Marrakech krijgen. Chokran!

  3. Loelap

   Helaas vindt de regering Afrikanen veel belangrijker dan de eigen bevolking.
   Ze worden niet voor niets in de watten gelegd en krijgen vrijwel alles (voor de rest van hun leven) gratis.

 3. 56RdK

  Tja vergeet niet Wout, de jaarlijkse instroom van tienduizenden kanslozen met hun gebroed dat hier nimmer zal aarden, in hun eigen (reli)bubbel blijft hangen maar wel alles opeist!
  D i e en d a t zorgt voor onverantwoorde (financiële) overbelasting van de jeugdzorg, evenzo de zorg in het algemeen.
  Net zo als de overbelasting op de woningmarkt, ergo, de overbelasting van alles in dit land!

 4. Wim Vreeswijk

  Dit is behoorlijk absurd dat de belastingbetaler hiervoor opdraait want jeugdzorg is in de 1e en laatste plaats een taak voor de ouders !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.